Představení účastníků MS - Honduras

08.06.2014, 10:38
Profily, historie
Zaujalo nás
Co se událo zajímavého v této zemi od posledního MS 2010? Honduras postoupil do Brazílie ze třetího místa ve finálové skupině CONCACAF, a podruhé za sebou nebude chybět mezi fotbalovou elitou.

Nejproslavenější televizní komentátor, Salvador Nasralla, skončil v prezidentských volbách rovněž třetí. A dalšího, Orlanda Ponce, jmenoval nový prezident ministrem Kultury, umění a sportu. Oba ovšem mikrofon neopustili, a tak můžeme stále slyšet to jejich: "Tenemos portero!”, (máme brankáře) a "Góóóóóóóól, pum pum pum pum!”, což překládat nemusím. Ale řekněte sami, existuje na světě jiná země, kde "skoro” prezident a ministr komentují fotbalová utkání?

Historie

Do MS 1958 hraném ve Švédsku se Honduras do kvalifikace nepřihlásil. V roce 1978 se z kvalifikace pro změnu odhlásil, na MS 1982 postoupil, právě tak v roce 2010, v ostatních případech vypadl v jedné z fází vyřazovacích bojů CONCACAF, sdružující týmy ze Severní a Střední Ameriky, společně s Karibskou oblastí.

Jak si vedli fotbalisté této stále ještě rozvojové země při dvou předešlých startech ve finálové části MS? Před MS 1982 Honduras vyhrál základní skupinu kvalifikace, s jedinou prohrou. Postoupil mezi posledních šest. Měl štěstí, celá finálová část se hrála v hlavním městě země, Tegucigalpě. Nevídáno, neslýcháno, ale v tomto koutku světa je všechno možné. Šestice týmů měla toto složení: Honduras, Salvador, Mexiko, Kanada, Haiti a Kuba. První tři dny se hrálo v poklidu, utkání skončila podle očekávání, favorité se nenechali zaskočit. Mexiko si poradilo s Kubou 4:0, Kanada porazila Salvador 1:0 a Honduras Haiti 4:0. Po třídenní přestávce přišly dvě senzace. Nejprve Haiti porazilo Kanadu 1:0 a o dvě hodiny později Salvador zdolal stejným poměrem Mexiko! Honduras hrál ve všech případech jako poslední, znal výsledky předešlých zápasů. Porazil Kubu 4:0 a fanoušci byli u vytržení.

Uvědomme si tehdejší politickou situaci v oblasti. Honduras se vrátil k takzvané demokracii v roce 1980, po letech vojenských režimů. Země byla pod vlivem USA, velvyslanectví této země v Tegucigalpě bylo největší na celém americkém kontinentu. Odtud, ale také z vojenské letecké základny Palmerola, 80 km severně od hlavního města, se připravovaly všechny plány proti sousedním zemím. Nikaragua již změnila Somozův režim za levicovou vládu Daniela Ortegy a byla podporována SSSR, v Salvadoru a Guatemale zuřily partizánské boje. Fotbalisté Kuby a Salvadoru byli vydáváni za odstrašující příklad, propaganda studené války dosahovala svého vrcholu. V případě Salvadoru se ještě jednalo o nevyřízené účty za stohodinovou fotbalovou válku v roce 1969. Mexiko se rovněž nemohlo cítit jako doma, protože v Hondurasu platí heslo: Porazit Mexiko a zemřít!

Překvapení nebrala konce. Týmy z Karibiku vyhlásily boj na život a smrt těm z pevniny, a tak nejdříve Kuba remizovala 0:0 se Salvadorem a později Haiti 1:1 s Mexikem. Druhý den nastoupil Honduras proti Kanadě a 38 tisíc diváků chystalo historicky první postupové oslavy. Domácí očekávání splnili a po výhře 2:1 měli na kontě 6 bodů. Na kalendáři bylo datum 12. listopad 1981.

15. listopadu a tradiční předzápasové odpoledne, Honduras samozřejmě hrál až o den později. Kuba poprvé vyhrála, získala dva body po výhře nad Haiti 2:0. Mexiko pokračovalo ve svých odstrašujících výkonech a remizovalo s Kanadou 1:1. Hondurasu k postupu stačil bod v souboji se Salvadorem a tomu podřídil taktiku. Domácí doslova ukopali bezbrankovou remízu. Ani Salvador ale nemusel smutnit, postup si vybojoval v posledním kole. Již slavící Honduras ještě remizoval s Mexikem.

Losování dopadlo hrůzostrašně. Domácí Španělsko, silná Jugoslávie, ostrovní Severní Irsko. Brzký návrat, nula bodů a pořádný příděl gólů. Tak zněla slova různých "odborníků". Když 15. června Maďarsko rozdrtilo Salvador 10:1, obavy dostoupily vrcholu. Na stadionu José Casanova ve Valencii čekalo Španělsko a 50 tisíc diváků. A těm úsměv na rtech zmrzl hned v 7. minutě. To si Zelaya zpracoval míč a prostřelil gólmana Arconadu. Honduras vedl 1:0. A výsledek udržel až do 66. minuty, kdy vyrovnal López Ufarte. Nic víc se nestalo, výsledková bomba byla na světě.

Remízu uhrál Honduras i se Severním Irskem, znovu 1:1, tentokrát vyrovnával Laing. Španělé porazili Jugoslávii a měli tři body, Honduras a Severní Irsko po dvou, Jugoslávie jeden. Postupovaly první dva týmy, Honduras při remíze s Jugoslávií mohl snít o senzaci. Nikdo nepochyboval o výhře Španělska nad Severním Irskem a v tom případě by tři body v tabulce znamenaly účast v druhé fázi. Pískala to trojice sudích z Latinské Ameriky. Hlavní byl z Chile, na lajnách mávali Kostaričan a Argentinec. Výhoda? Ukázalo se, že ne...

Až do 87. minuty Honduras vzdoroval, bojoval. Pak ale přišla pohroma. Vyloučení obrovitého černého obránce Gilberta Yearwooda, následující penalta, kterou Petrovič proměnil. Po závěrečném hvizdu následovala směs hořkosti, bezmocnosti, zklamání. A slzavé honduraské údolí. Ani Jugoslávii výhra nakonec nepomohla. Severní Irsko porazilo Španělsko 1:0.

Hondurasané se vrátili domů jako národní hrdinové. A to ještě nikdo netušil, že na další start budou muset čekat dlouhých 28 let. Až MS 2010 v Jižní Africe znovu otevřelo dveře výběru této země. Favorit? Ale ne, prosím vás, jeden z těch otloukánků, tak se všichni dívali na modrobílé dresy honduraských reprezentantů. Losování bylo až krutě nepříznivé. Jeden z nejlepších týmů na světě, Španělsko, další celek z Evropy, na vzestupu hrající Švýcarsko a velice nepříjemné Chile. A právě s tímto zástupcem Jižní Ameriky Honduras svůj boj začínal. A prohrál. Pouze 0:1, ale všichni dobře víme, že favorité se šetří na další zápasy. Nepříjemná byla ovšem skutečnost, že v druhém zápase skupiny Španělsko prohrálo se Švýcarskem a muselo tedy Honduras porazit děj se co děj. Stalo se, 2:0, oba góly vsítil dnes již novopečený Newyorčan David Villa. Po dvou kolech měli Chilané šest bodů, Španělsko se Švýcarskem po třech, Honduras ani jeden jediný. Země hodinek a sýrů, ale také bankovních společností, potřebovala vyhrát. Nedokázala to, bezbranková remíza v kombinaci s výhrou Španělů nad Chile 2:1 znamenala jediné: do letadla mířícího domů si sedli Švýcaři a Hondurasané. Bilance Hondurasu z jediných dvou startů na MS? Tři remízy a tři prohry, tři body a skóre 2:6...

Kvalifikace

Ta je v této části světa dlouhá a komplikovaná. Nejprve hrají země, které by většina z nás horko těžko hledala na mapě světa: Montserrat, Belize, Turks a Caicos, Bahamy, Panenské ostrovy USA, Britské panenské ostrovy, Anguilla, Dominikánská republika, Aruba a Svatá Lucie. Následuje druhé kolo, šest skupin po čtyřech účastnících, postupují první dva. Ani do této fáze ještě Honduras nezasahuje, stejně tak jako USA, Mexiko, Kostarika, Jamajka. Až ve třetím kole se objeví favorité. Honduras byl vylosován do skupiny společně s Panamou, Kanadou a Kubou. Zdánlivě snadná záležitost, ale nikdy neříkej "hop”, dokud nepřeskočíš. Na kalendáři se objevil datum 9. června, hodinky ukazovaly 15:30 a v San Pedro Sula bylo horko k zalknutí. Chlad přišel se závěrečným hvizdem rozhodčího, domácí prohráli s Panamou 0:2. Remíza 0:0 v Torontu s Kanadou naháněla husí kůži. "Bicolor” nedal ani jeden gól ve dvou zápasech a měl jen jeden bod.

Kuba byla od začátku jen do počtu, a tak výhra v Havaně v poměru 3:0 nebyla důvodem k bujarým oslavám. Odveta s týmem z "Ostrova Svobody” skončila jen těsným vítězstvím 1:0, následující bezbranková remíza v Panamě přinesla strach a naději zároveň. Před posledním kolem měly týmy Kanady a Panamy 10 bodů, Honduras o dva méně. Podle rozhodnutí CONCACAF se oba zápasy, Kuba - Panama a Honduras - Kanada, musely hrát ve stejnou hodinu. A jelikož na Kubě končí sport se setměním, vinou šetření elektrickou energií, hrálo se od 15:30. Ale pozor! Na Kubě je o dvě hodiny více, a tak utkání v San Pedro Sula začínalo ve 13:30. Normálně je říjen měsícem dešťů a hurikánů, ale jako na potvoru bylo tohoto 16. října horko jak v samotném pekle. A těsně po poledni dvojnásob. Kanaďané se od začátku ploužili po hřišti jak mátohy a padal gól za gólem. Domácí vyhráli 8:0 a Hexagonal jim otevřel dveře.

První kolo se hrálo začátkem února a po sehrání úvodních třech utkání nadšení neznalo mezí, mnozí pasovali Honduras rovnou na mistra světa. Fotbalisté USA se sice dostali do vedení brankou Dempseyho, ale brzké vyrovnání Garcii a vítězný gól v 79. minutě z kopačky černého Jerryho Bengtsona, 2:1, tři body a vzhledem k remízám ve dvou zbývajících soubojích, vedení v tabulce. Druhé utkání hrál Honduras rovněž doma a kde jinde, než v tropickém San Pedro Sula. Mexiko vedlo v 54. minutě 2:0, oba góly dal "Chicharito” Hernández, ale hroty honduraského útoku, Costly a Bengtson, dokázaly během tří minut, 77. a 80., vyrovnat. První utkání venku ovšem přineslo ledovou sprchu a prohru 0:2 v Panamě. Optimismus již nebyl takový, ale Hondurasan je mistrem i na posledním místě. Následovala tříměsíční přestávka a v červnu se hrála další kvalifikace. A přišla porážka 0:1 v Kostarice. Tu sice vystřídala výhra 2:0 doma, tentokráte v Tegucigalpě, nad Jamajkou, ale prohra 0:1 v Sandy z USA přinesla nekonečné debaty o postupu či vyřazení.

Psal se sedmý den devátého měsíce roku 2013 a Honduras hrál na Svaté Uršule, kterou většina zná jen jako Estadio Azteca, proti domácímu Mexiku. Když v 6. minutě poslal Peralta TRI do vedení, nikdo nepochyboval o tříbodovém zisku pro miláčky a chráněnce této více než stomilionové země. Ale přišly znovu famózní tři minuty neméně famózní dvojice Bengtson - Costly, tentokráte 63. a 66., a Honduras vedl 2:1. A vyhrál... Nikdo si nedovede představit tu euforii na ulicích všech měst, vesnic, samot. Porazit Mexiko, a u něj k tomu, a zemřít. Nic jiného a krásnějšího se nemůže obyčejnému fandovi z Hondurasu přihodit. Spolufavorité, společně z USA, měli po tomto utkání, šestém z deseti, pouhých 7 bodů za 4 remízy, jednu prohru a jedno vítězství, nepříjemné skóre 4:4. Honduras, na druhé straně, měl bodů 10 a skóre 8:8. Vyřazení Mexika bylo na spadnutí! V následujícím kole Mexiko znovu prohrálo, 0:2 v USA, Honduras remizoval doma s Panamou, branky dali Costly, 1:0 a Wilson Palacios, 2:1, vyrovnával Chen v 91. minutě. V předposledním kole Mexiko vyhrálo 2:1 nad Panamou, Honduras si doma poradil s Kostarikou a brankou Bengtsona v 64. minutě vyhrál 1:0. Jaká byla situace v tabulce před závěrečným kolem? O třech postupujících bylo rozhodnuto, USA 19 bodů, Kostarika 15, Honduras 14. Mexiko mělo 10 bodů a Panama o dva méně. Hrálo se o baráž a případné senzační vyřazení TRI.

Honduras hrál na ostrově Jamajka, vlastně přátelák, remizoval 2:2, branky dali Costly a Figueroa. Mexiko prohrálo v Kostarice 1:2 a v případě vítězství Panamy doma nad USA si mohlo o MS 2014 nechat jen zdát. Středoamerické šílenství "nenávisti” proti mexické "nadutosti” dosahovalo vrcholu. Panama vedla brankou Torrese z 18. minuty, Orozco vyrovnal. Když dal Tejada v 83. minutě na 2:1 pro Panamu, zdálo se být rozhodnuto. Ale "gringové”, stejně jako v předešlé kvalifikaci, vzali hlavní roli do vlastních rukou. V roce 2009 poslali Honduras přímo na MS a Kostariku do baráže proti týmu Uruguaye, v nastavení tentokráte Američané dali dva góly v 91. a 92. minutě a pomohli tím Mexiku.

Na koho se zaměřit: Emilio Izaguirre

Narodil se 5. října 1986 v hlavním městě Hondurasu Tegucigalpě. Jeho místo v sestavě je na levém kraji obrany. Od roku 2004 se stal členem kádru klubu Motagua, vedle Olimpie druhého reprezentanta hlavního města. O dva roky později slavil svůj první titul, mistr zahajovacího turnaje nejvyšší ligové soutěže země. Na vysvětlenou, Honduras má v jedné sezoně dva mistry, prvního v zahajovací části, a druhého v té závěrečné.

V sezoně 2007 - 2008 hrála Motagua znovu finále, ale tentokráte prohrála s Marathonem. Ve stejném roce měl Emilio příležitost zdvihnout nad hlavu pohár za vítězství v posledním ročníku Turnaje UNCAF, když Motagua postupně vyřadila Real Estelí z Nikaragui, Municipal z Guatemaly a ve finále pak porazila Saprissu z Kostariky. Emilio Izaguirre přihrával Josimarovi z Brazílie na vítězný gól. Vedle úspěchů se v kariéře tohoto hráče objevují také trochu pochmurnější okamžiky. Přesně 30. ledna 2008 si v souboji se svým jmenovcem a hráčem Victorie La Ceiba Juniorem Izaguirrem zlomil klíční kost. Po dvou měsících se vrátil na hřiště, hrál ligový zápas proti Platense Puerto Cortes a týden na to nastoupil proti mexické Pachuce v Lize mistrů. Vše naznačovalo, že právě Pachuca bude následujícím klubem, kde Izaguirre zakotví, ale nestalo se tak. Ozval se anglický Ipswich Town, Emilio letěl na zkoušku. Líbil se, ale nedostal pracovní povolení, a tak si zase pakoval kufry...

Musel počkat až do srpna 2010, kdy se ozval skotský Celtic a koupil ho za 600 tisíc liber, tedy přibližně 18 milionů korun. Při svém prvním startu Celtic vyhrál nad Motherwellem 1:0 a honduraský reprezentant se usadil v základní sestavě. Všimli si ho funkcionáři několika anglických klubů, měl o něj zájem Liverpool, Aston Villa, mluvilo se o Arsenalu a Manchesteru United. Spoluhráči a další fotbalisté skotské první ligy ho v sezoně 2010 - 2011 jmenovali Fotbalistou roku a ve stejném roce Celtic vyhrál ligu. O dva roky později, 21. dubna 2013, sehrál Emilio své sté utkání v zelenobílém dresu, s Celticem získal druhý mistrovský titul, rovněž hrál v LM, kde byl jeho tým vyřazen v osmifinále Juventusem.

Za národní tým Hondurasu nastoupil již v mládežnických výběrech, hrál na MS 2005 v Nizozemsku, ale na tento turnaj nerad vzpomíná. Chile, Švýcarsko a Španělsko? Nad síly národního týmu Hondurasu.

Rok 2007 znamenal skok do A týmu země. Pod vedením trenéra Chelato Uclese Honduras postoupil do Zlatého poháru CONCACAF. Bylo to, jak se říká, "o prsa”. Po porážce od Kostariky a remíze s Panamou, musela reprezentace hrát baráž s Nikaraguou, ale vyhrála 9:1. S příchodem nového trenéra, Reynalda Ruedy z Kolumbie, získal Emilio pevné místo v sestavě, nastoupil v utkáních proti Salvadoru, Haiti, Venezuele a Trinidadu a Tobago. Zářil i na samotném Zlatém poháru, zejména při vítězství 2:1 nad Mexikem. Honduras postoupil do osmifinále, ale tam byl senzačně vyřazen výběrem Guadalupe.

Emilio Izaguirre má místo v sestavě jisté, patří k oporám zadních řad a Honduras na něj v Brazílii bude spoléhat.

Trenér: Luis Fernando Suárez

Narodil se 23. prosince 1959, Medelín, Kolumbie. Jako profesionální hráč působil v klubech Nacional a Pereira v letech 1981 - 1989. Nastupoval jako stoper, na kontě má 200 zápasů a dal v nich 3 branky. Ihned po získání titulu mistral v Poháru Osvoboditelů, to bylo v dresu Nacionalu, pověsil kopačky na hřebík a stal se asistentem trenéra. V roce 1999 dostal šanci, převzal tým jako hlavní trenér a hned se s ním stal mistrem Kolumbie. Působil rovněž v Deportivu Cali, Deportes Tolima, Aucas Ekvádor.

Luis Fernando Suárez se stal trenérem národního týmu Ekvádoru po jeho doslova tragickém startu na Poháru Ameriky 2004 v Peru. Byl odvolán tehdejší lodivod, také Kolumbijec, Hernán Dario "Bolillo” Gomez, a přišla éra "SUÁREZ”.

Prvním utkáním v čele výběru Ekvádoru byl souboj s týmem Uruguaye, prohra 0:1, následoval domácí zápas s Chile a výhra 2:0. Když kvalifikace dospěla ke svému konci, Ekvádor jásal. Postup do Německa byl na světě. Ani ve finálové části se celek pod vedením Suáreze neztratil. Po výhrách nad Polskem 2:0 a Kostarikou 3:0 sice přišla porážka od domácího výběru 0:3, ale historické osmifinále se stalo skutečností. Ani porážka s Anglií 0:1 nic nezměnila na radosti Jihoameričanů. Celkově 12. místo bylo a je velkým úspěchem. Luis Fernando Suárez pokračoval v čele týmu Ekvádoru, ale po třech porážkách, s Venezuelou 0:1, Brazílií 0:5 a od Paraguaye 1:5, raději odstoupil.

Od března 2011 Suárez řídí národní tým Hondurasu. Ten samý rok dovedl své svěřence až do semifinále Copa de Oro CONCACAF, stejného úspěchu dosáhl o dva roky později, kdy s týmem "bez hvězd” ztroskotal až v boji o finále. No a o postupu na MS 2014 jsme psali již dříve.

Ale ještě jedna zajímavost je zde: Suárezův předchůdce u národního týmu Hondurasu se jmenuje Reynaldo Rueda. Je z Kolumbie, právě tak jako Luis Fernando, dovedl Honduras na MS v Jižní Africe. A nyní je trenérem Ekvádoru. Té samé země, se kterou Suárez postoupil na MS 2010. A vrcholem všeho je, že Ekvádor se střetne s Hondurasem ve skupině!

Přednosti

Co napsat o přednostech národního týmu Hondurasu? Houževnatost, bojovnost, hrdost reprezentovat svou zemi, mít podporu 8 milionů obyvatel, hráčů s číslem 12 na dresu.

Slabiny

Technika není na vysoké, ani snad průměrné úrovni. Takticky je tým dobře připraven, Luis Fernando Suárez je zkušeným stratégem. Ale týmu, složeném z větší části z hráčů národní ligové soutěže, dělá často problémy nejen uvedení pokynů trenéra do praxe, ale také zpracování míče, jeho rozehrání, přesné přenesení na druhou stranu hřiště, překvapení soupeře změnou rytmu. Honduras musí bojovat a pokusit se o své první vítězství na MS. Bude to mít ovšem velice těžké.

Předpokládaná sestava

Noel Valladares - Maynor Figueroa, Víctor Bernárdez, Emilio Izaguirre, Brayan Beckeles - Wilson Palacios, Roger Espinoza, Marvin Chávez, Andy Najar - Jerry Bengtson, Carlo Costly.

Program zápasů - skupina E

15.06.2014
21:00
Francie
3:0
Honduras
Porto Alegre
21.06.2014
00:00
Honduras
1:2
Ekvádor
Curitiba
25.06.2014
22:00
Honduras
0:3
Švýcarsko
Manaus

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Donis Escober
03.02.1981
CD Olimpia
Luis López
13.09.1993
Real España
Noel Valladares
03.05.1977
CD Olimpia
Obránci
Datum nar.
Klub
Brayan Beckeles
28.11.1985
CD Olimpia
Víctor Bernárdez
24.05.1982
San Jose Earthquakes
Maynor Figueroa
02.05.1983
Hull City
Juan Carlos García
08.03.1988
Wigan Athletic
Osmán Chávez
29.07.1984
Qingdao Jonoon
Emilio Izaguirre
10.05.1986
Celtic FC
Juan Pablo Montes
26.10.1985
CD Motagua
Záložníci
Datum nar.
Klub
Jorge Claros
08.01.1986
CD Motagua
Edder Delgado
20.11.1986
Real España
Roger Espinoza
25.10.1986
Wigan Athletic
Óscar Boniek García
04.09.1984
Houston Dynamo
Luis Garrido
05.11.1990
CD Olimpia
Mario Martínez
30.07.1989
Real España
Andy Najar
16.03.1993
RSC Anderlecht
Wilson Palacios
29.07.1984
Stoke City
Útočníci
Datum nar.
Klub
Jerry Bengtson
08.04.1987
New England Revolution
Carlos Costly
18.07.1982
Real España
Marvin Chávez
03.11.1983
Chivas USA
Rony Martínez
16.10.1988
Real Sociedad
Jerry Palacios
13.05.1982
LD Alajuelense

Autor: Vilém Hodr

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Nigérie
09.06.2014, 17:59
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Švýcarsko
08.06.2014, 15:55
Představení účastníků MS - Uruguay
07.06.2014, 21:00
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny
06.06.2014, 18:12
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Chile
05.06.2014, 18:06
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Brazílie
04.06.2014, 21:01
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Kamerun
04.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Chorvatsko
04.06.2014, 12:02

Komentáře (112)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hondureños

Reagovat
smazaný uživatel

Nasralla

Reagovat
Willian

ta kvalifikace hezky napsaná

Reagovat
smazaný uživatel

Boniek

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je tým blbec. Zóně CONCACAF by totálně stačilo mít 3 zástupce na MS! Jenomže jak pak mít plnou cifu 32 účastníků? Nebylo by lépe mít šet skupin po 5 týmů?

Reagovat
smazaný uživatel

juzna amerika - 5 /6

stredna a severna - 3

afrika - 5

azia - 4

europa - 14/15

Reagovat
smazaný uživatel

A Oceánia je od macochy?

Reagovat
frankiefcb

Jo kdyby tam byli tři zástupci, tak tam letos stejně máš USA, Kostariku a Honduras. Takže nevím, co řešíš.

Reagovat
F.Torres

Reagovat
veikko

Reagovat
smazaný uživatel

Být tebou, vynadam mu.

Reagovat
smazaný uživatel

A Mexiko máš kde?

Reagovat
veikko

Podívej se na tabulku kvalifikace, přečti si to ještě jednou a zastyď se.

Reagovat
smazaný uživatel

Milý veikko koukni se na dlouhodobé výsledky kvalifikací na MS od 1930 a pak mudruj Mexiko navíc uhraje na MS víc bodů než Honduras. A příště komentuj jen své Finsko a Estonsko tam máš možná nějaký přehled. Měj hezký den

Reagovat
veikko

Ježišmarjá. Frankie napsal, že kdyby postupovaly jen 3 týmy z S Ameriky, měli byste tam tak jak tak ten "tým blbec", takže blbě nemudruj a pořádně si čti, na co odpovídáš.

Reagovat
smazaný uživatel

Nech ho, třeba bude překvapenej, až Honduras uhraje víc bodů než Mexiko....jinak reaguje na úplně jinou věc no...ale to je fuk

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si to ještě jednou.

Reagovat
smazaný uživatel

Palec dolu za hloupost, neda se nic dělat.

Reagovat
frankiefcb

Mexico by v případě pouze tří míst pro Sev. Am. letos nepostoupilo. I když Sev. Am. má 3 a půl místa. To jedno si musí vybojovat pokud se nemýlím na Oceánii.

Reagovat
smazaný uživatel

Letos ano. Ale jinak většinou máš 1. USA 2. Mexiko a o další místa se perou Kostarika, Honduras, Panama, Jamajka, Trinidad atd. Občas favoriti zakopnou. Ale stojím si za tím, že Mexiko je větší přínos pro MS než Honduras třeba.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme no, snad se Mexiko herně zvedne. Nehráli nic moc poslední dobou

Reagovat
smazaný uživatel

Ladí formu na MS

Reagovat
frankiefcb

Bavím se o letošku. Nevím neviděl jsem třeba tu Kostariku hrát a jsem na ni zvědavý. Třeba nepříjemně překvapí a potrápí favority.

Reagovat
smazaný uživatel

U týmů z Karibiku, je to vždy loterie, ale to, že se to hraje relativně blízko a podobných podmínkách klimatických apod., by jim mělo dost nahrávat. Uvidíme Prognózy jedna věc. Skutečnost druhá a rozhodující.

Reagovat
fenixLFC

trebárs moze byt vacsi prinos ale tento rok by sa tam proste nedostalo...to by si zas chcel, aby tam automaticky nasadzovali usa mexiko a kostariku ze?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, jen jsem poukázal na dlouhodobou statistiku. Překvapení může být kdykoli a jakýkoli.

Reagovat
fenixLFC

a co s tym ma spolocne dlhodoba statistika? podla nej je Liverpool medzi nauspesnejsimi v LM a tiez nebude hned hlavny favorit. proste nech by tych miest bolo ohocikolko menej, tak by sa tam to mexiko nedostalo

Reagovat
salami

odvážný tvrzení

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Hernandez, Arzu, Mendoza - Figuera, Chavez, O. Garcia, Izaguirre, J. Palacios, J. Garcia, Peralta, Leveron - W. Palacios, Thomas, Nuněz, Espinoza, Martinez, Najar, Lopez - Mejia, Welcome, Bengtson

Reagovat
Gunnersaurus

Welcome

Reagovat
kalla

Remizovali s Angličanama, takže to zas taková hrůza nebude nebo Anglie vyhoří jak papír...

Reagovat
johnik

Anglani spalili tak 6 tutovek

Reagovat
veikko

Jak asi kvalitní jsou W.Palacios a Figueroa? Dají tomu nějakou kvalitu nebo jsou to jen takoví druhořadí kopáči?

Reagovat
ACSeRw!n

sou to tragedi

Reagovat
spider_8

Černý kůň turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

mam pocit, ze v brazilii bude 32 ciernych konov......

Reagovat
veikko

31 + Brazílie

Reagovat
veikko

OT: Jak funguje play-off do Primera División, když třetí skončila Barcelona B?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se to posune ne? O jedno místo dolu.

Reagovat
smazaný uživatel

barcelona B nahradí barcelonu A

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vieš o tom že vaše Bčko spadlo? Dokonca aj vaše Cčko spadlo

Reagovat
smazaný uživatel

Palcuje určitě tu Barcu B do první ligy, ne áčko do druhé

Reagovat
smazaný uživatel

Céčko ovšem hrálo klidný střed tabulky a padá jen kvůli béčku. Je to škoda, herní rozdíl mezi soutěžemi je obrovský a pro mladé kluky to byla dobrá škola. Příští rok je třeba zase postoupit!!!

Reagovat
fenixLFC

BTW ked becko postupi, vratia to miesto aj cecku?

Reagovat
smazaný uživatel

nie

Reagovat
salami

ne, musí si ho samozřejmě vybojovat

Reagovat
fenixLFC

myslel som si ale pride mi to trochu nespravodlive. oni by to udrzali, iba kvôli inému timu museli ist dole a odtial si to azse vybojovat...

Reagovat
salami

nespravedlivý to trochu je, ale nemůžeš je pak automaticky za rok poslat o soutěž vejš, když už na to třeba ten tým ani nemá, rok je ve fotbale poměrně dlouhá doba

Reagovat
smazaný uživatel

You have the right!

Reagovat
smazaný uživatel

YEA equal rights for everyone!

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona B se z toho pořadí úplně vynechá. První dva jdou přímo a 4-7 tým budou hrát baráž.

Reagovat
smazaný uživatel

*4.-7.

Reagovat
frankiefcb

OT: Hrajete někde fantu přes MS, letos bych si zahrál.

Reagovat
db18

jen tak btw. to psal alegre, že?

Reagovat
frankiefcb

jj, kdo jiný by byl povolanější.

Reagovat
db18

právě proto jsem se ptal, akorát jsem nevěděl, jestli tu figuruje i jako redaktor (a jméno autora jsem nedokázal zařadit )

Reagovat
frankiefcb

Tak na ot Ti odpoví asi on sám. Jinak píše vlastně seriál i o městech na MS.

Reagovat
db18

hm, ten jsem zatím neotevřel

Reagovat
smazaný uživatel

to je chyba ten seriál je fantastický

Reagovat
alegre

Kdyz pisu o jednotlivych mestech, od EURO 2004, tak se dozvidam tolik veci, ze tim vlastne studuji historii, zemepis, kulturu, atd.

Reagovat
smazaný uživatel

takže alegre má určitě souvislost s tím městem Porto Alegre ?

Reagovat
alegre

No tak "vesely" jsem, ale majitel pristavu opravdu ne. I kdyz od nej bydlim kousek...Vlastne od dvou: Mahogany Bay a Coxen Hole.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

Psal jsem od roku 2004, rekl bych ze docela dost clanku, komentaru, fejetonu. Ale posledni roky jsem ve "spisovatelskem" duchodu, prace mam mnohem vic nez za mlada Ale ta mesta jsem si nemohl nechat ujit, tri EURO a treti MS, to je vlasnte tradice.

Reagovat
salami

a jak je to s tim losováním, někdo z redaktorů tu tvrdil, že si týmy losovali, ale moc to tak nevypadá, alegre - Honduras, fantomas - Austrálie, Japonsko, domingo - Kamerun, CdI ?

Reagovat
db18

nešlo o losování, kdo si kdy může vybrat? (a zase tohle by bylo kontraproduktivní nenechat psát lidi ty články, ke kterým toho ví nejvíc )

Reagovat
miky10

Normálně sme si ty články postupně vybírali.

Reagovat
fantomas

Takový konspirace

Reagovat
alegre

Ja jsem si nic nevybiral! Dostal jsem Honduras a basta!

Reagovat
smazaný uživatel

mohu se zeptat na zdroje tohoto clanku? dekuji

Reagovat
fenixLFC

to vies, skusenosti

Reagovat
REPLIKATOR

Tým na úrovni Angile

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

ta historie nemá chybu až jsem si chvílemi myslel, že čtu o válečné krizi v karibiku a ne o kvalifikacích MS *!

a Hondurasu přeji historickou první výhru na MS, proti Ekvádoru by to šlo? to by se z nich stali národní hrdinové a ministři, když je komentátor "skoro"prezident?

Reagovat
veikko

Já jim třeba více věřím proti Švýcarsku, kterému by mohl dělat beton problémy. Osobně to ale vidím na 2 remízy (Ekvádor, Švýcarsko).

Reagovat
smazaný uživatel

taky možné, ambiciozní Švýcaři mohou mít před posledním zápasem už jistotu se 6body, každopádně jednoznačnej cíl Hondurasu vyhrát v Brazílii aspoň jeden zápas... prohlásil Wilson Palacios, Stoke City

Reagovat
frankiefcb

http://www.sport.cz/fotbal/ms2014/clanek/581719-jde-sex-a-fotbal-dohromady-kouc-mexicanu-je-za-despotu-nemci-maji-volnost.html#hp-sez Mě hlavně pobavil ten Bosenský trenér, že masturbovat můžou. By mě zajímalo, jak by se to kontrolovalo kdyby nesměli. Anebo ty titulky, přistižen ve sprše, jak masturbuje. Musí balit kufry.

Reagovat
veikko

Reagovat
smazaný uživatel

Já si hlavně myslím, že se tady ty věci a jejich vliv na výkon zbytečně a mnohdy až směšně zveličují. Německý tým, který vyhrál Euro 96 prý měl manželky po celou dobu turnaje na pokoji, nějaký hráč řekl, že spolu měli sex před každým zápasem a nakonec byli zlatí. Kanada je v hokeji nejúspěšnější země v historii a mají s sebou manželky na každém MS. Naopak Mexičani pojedou domů už po osmifinále, i kdyby tam měli 23 paniců, kteří o sexu ani v životě neslyšeli. Když někdo není blázen, aby do 4 do rána dělal kdovíco, když má druhý den zápas, tak si myslím, že to téměř nemá vliv, a když už, tak spíš pozitivní.

Reagovat
frankiefcb

Pokud jsou to manželky anebo přítelkyně, taky bych to povolil. A dlělal něco podbné jako Klinsmann. Společné grilování, návštěva nějakých míst. Na druhou stranu nějaké pochybné děvčata na jednu noc ne!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, to je jasné, žádné kalby s děvkama, prostě manželky/přítelkyně nebo dneska už i partneři.

Reagovat
fenixLFC

hlupa otazka ale fakt netusim-preco tak moc nenavidia mexiko?

Reagovat
veikko

Závist. Jsou větší, lepší, tak co chceš? Pokud ale vím, tak větší rival je Salvador.

Reagovat
alegre

Salvador neni vetsi rival. Jest li je Honduras "okresni prebor", tak Salvodor hraje 1.B tridu. No a s tim Mexikem je to asi tak jak pises a k tomu cela rada dalsich duvodu.

Reagovat
smazaný uživatel

To je jako by ses ptal, proč tolik lidí ve Španělsku nenávidí Real Madrid, v Německu Bayern Mnichov nebo v Česku Spartu. Když je někdo v daných končinách nejlepší, vždycky má jeden z největších fanouškovských tábroů, ale taky nejvíc odpůrců, to je úplně normální...

Reagovat
fenixLFC

cakal som nieco spojene s históriou alebo tak, tu rivalitu chapem ale pride mi to trochu malo na to ,,porazit mexiko a zomriet'' to je skor stylu napríklad keby hral Tibet proti cine alebo CS v 68/69 ked hralo proti rusom

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jo, tak jižani jsou obecně takové horlivější povahy.

Reagovat
alegre

Jen v Hondurasu muzes videt taxikare, jak den po utkeni poslochaji zaznam prenosu v radiu a krici gooool. Vcera jsem letel ze San Pedro Sula na Roatan a12 z 19 cestujicich melo na sobe dres Hondurasu.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
alegre

A jeste jsem zapomnel napsat, ze Kostarika to Hondurasu jasne nechala, zapas doslova odchodila, nevystrelila na branku. Postup jiz mela jasny, Hondurasu ho zajistily prave tyto 3 body a Mexiko... Ale to je jiz v clanku.

Reagovat
smazaný uživatel

Kostarika naopak Mexičanům nic nedarovala v posledním zápase, Aztéci jsou pro Karibik nepřátelé, jenže je vidět že Američani evidentě bojovali do poslední minuty za Mexičany takže až takoví rivalové jak se traduje asi nebudou?

Jaký máš na to názor a jakou pozici tam má nastupující Panama,kterou jsem na postup dost favorizoval?

Reagovat
alegre

Panama bude patrit, vedle Kostariky a Hondurasu, k tymum bojujicim o postup. Byla blizko. A k te "nelasce" k Mexicanum, ze strany Stredoamericanu, snad jen toto: kazdym rokem se snazi prejit hranici Mexika zs USA desitky tisic lidi z Hondurasu, Salvadoru, Guatemaly, Nikaragui. Musi projit tu obrovskou vzdalenost mezi Guatemalou a USA. A na ceste jim stoji Policie, armada, ozbrojene bandy, atd. Dnes se jiz dokonce resi na vladni urovni pozadavek, aby Mexiko zajistilo volny pruchod!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, smutný osudy lidí za cestou do "země zaslíbené", a ono se to doslova přenáší i do těch fotbalových arén!!

Reagovat
alegre

Je to tak, ale chyba je predevsim v jejich vlastnich zemich. Politici, a podnikatele vyuzivaji, nebo zneuzivaji, jejich ignoranci a udrzuji zami v bide. A pak kasiruji 19% z kazdeho dolaru, ktery poslou emigranti svym rodinam.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je šokující co píšeš ! byznys na bídě !

a vlastně s tím už nikdo nic nenadělá, to už ani nejde prostě začarovanej kruh!

Reagovat
alegre

Kazda revoluce prinese utrpeni, ale take vetsinou zlepseni zivotnich podminek pro nejchudsi vrstvy obyvatel. Honduras je jedinou zemi v Latinske Americe kde k necemu podobnemu nedoslo. Podle toho to take vypada. Vladne zde 14 rodin, ktere plati politiky, rozhoduji kdo bude prezidentem, poslancem, ministrem, atd. A lidi cekaji na zazrak Bozi a lepsi zivot po smrti Opakuji: IGNORANCE ktera nezna hranic.

Reagovat
smetos

Neves uz nereprezentuje?

Reagovat
smazaný uživatel

reprezentuje

Reagovat
ACSeRw!n

uz ne no

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle představení účastníka MS se mi zatím líbilo nejvíc. Zvláště ta část o kvalifikaci je skvělá

Reagovat
smazaný uživatel

BRAVÓÓÓ a este raz BRAVÓÓÓ, eurofotbal je najlepsi web o futbale v celom 15 milionovom ´ceskoslovensku´. epicke clanky ktore ma vtiahnu do deja, trebars ta veta ....´Psal se sedmý den devátého měsíce roku 2013 a Honduras hrál na Svaté Uršule...´. No necitaj to plny nadsenia a radosti. Je citit, ze redaktory miluju svoju pracu a tesia svojich fans. Nemozem nic vytknut. Ste proste uzasny. Dlhodobo chodim na vasu stranku - kazdy den a citam vsetko. takto mam zakladny prehlad o diani vo futbale. BRAVOÓÓÓ

Reagovat
frankiefcb

Eurofotbal je v tomto geniální. Chtěl jsem se zaptat jestli něco podobného je třeba i v angličtině.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Spasitel

Reagovat
smazaný uživatel

najlepší web o futbale u nás bez debaty....človek by tu strávil aj celý deň .....

Reagovat
Hokaido

U vás ? Ne, u nás !

Reagovat
alegre

Ne! U nas, v Ceskoslovensku!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad postoupí aspoň do osmifinále

Reagovat
alegre

Tak to by bylo prekvapeni.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele