Představení účastníků MS - Uruguay

07.06.2014, 21:00
Aktuality
Zaujalo nás
Jedna z nejúspěšnějších zemí v historii MS a největší překvapení posledního šampionátu chce znovu hrát o medaile, a tentokrát je i získat. Jestliže byli v Africe Uruguayci opatrně řazeni k celkům s nejlepší ofenzivní vozbou ze všech účastníků, letos o tom není sebemenších pochyb. V cestě z těžké skupiny jim budou stát Angličané s Italy, ovšem pozor na úvodní zápas s Kostarikou...

Historie

Úplně první MS, to v roce 1930, se hrálo v Uruguaji. To samo o sobě naznačuje, že Uruguay je historií fotbalu. Tohoto šampionátu se zúčastnilo 13 národních týmů a hrálo se ve 4 skupinách, přímo do semifinále postoupil každý vítěz. Domácí nejprve vyhráli nad Peru 1:0 a v souboji o první místo rozdrtili Rumunsko 4:0. V semifinále číhala Jugoslávie, která za sebou nechala Brazílii. Vujadinovič sice hned ve 4. minutě zmrazil 80 tisíc diváků na stadionu Centenario, ale pak to již byl koncert v jihoamerickém provedení. Ve dvou krátkých blocích padlo po 3 brankách. Ten první trval 4 minuty, od 19. do 23., a z 0:1 to bylo rázem 3:1. Ten druhý začal v 63. minutě a za 9 minut se už domácí těšili vedení o rozdílu třídy 6:1.

Ve finále se domácím postavila Argentina, rival rivalů. Uruguayci se dostali do vedení, ale soupeř do poločasu skóre otočil na 1:2. Pořadatelé MS ovšem prahli po titulu a také ho získali. Hráli výborně, a tak 93 tisíc příznivců fotbalu mohlo slavit. Výhra 4:2 a první mistr světa byl na světě. Stala se jím Uruguay.

Dalších dvou světových klání se ovšem obhájce titulu nezúčastnil, do Evropy připravující se na válečný konflikt se nikomu nechtělo. Až po 20 letech, to válka již skončila, se MS vrátilo na jihoamerický kontinent. Hrálo se v Brazílii a Uruguay všem vypálila rybník.

Postoupit bylo snadné, kvalifikace se opět v této části nehrála, kdo se přihlásil, jel rovnou. A uruguayské štěstí zářilo dál. Soupeři ve skupině, Skotsko a Turecko, se odhlásili a tak zůstal jediný, Bolívie. Žádné nebezpečí z toho neplynulo, zápas skončil 8:0 a finálová skupina se stala skutečností. Čtveřici zemí, které si to vzájemně rozdaly o titul, doplnily k Uruguaji týmy Brazílie, Španělska a Švédska.

Když v prvním utkání domácí rozdrtili Švédy 7:1 a Uruguay remizovala se Španělskem 2:2, nikdo o mistrů světa nepochyboval. Další drtivé vítězství "kanárků", tentokráte nad Španělskem 6:1, jen tuto jistotu umocnilo. Uruguay sice situaci trochu zdramatizovala výhrou 3:2 nad Švédskem, ale téměř 200 tisíc diváků přišlo 16. července 1950 na Maracaná slavit. Po bezbrankovém poločase přišel hned v první minutě toho druhého tolik očekávaný gól. Dal ho Friaça, nadšení nebrala konce. Když o 12 minut později Schiaffino vyrovnal, brala to většina přítomných jen jako drobné zdržení na cestě za titulem. Ale za 3 minuty Ghiggia přidal druhý gól a bylo zle. Říká se hrobové ticho, že? V tomto případě se Maracaná stalo největším hrobem na světě. Výraz "předvést Maracanazo" natolik zlidověl, že pozbyl fotbalové tématiky a lze jím nyní označit jakoukoli možnou naději na zázrak.

Tím ovšem úspěchy, ty velké, pro Uruguay skončily. Pravda, dostat se 3x do semifinále, 1954, 1970 a právě naposledy v roce 2010, a odjíždět s onou pověstnou "bramborovou medailí" je jistě nutno přidat do slavné historie této země, ale po dvou titulech následovala jen zklamání. Z osmnácti MS se Uruguay do místa konání probojovala v deseti případech. Přesto se díky dvěma titulům a třem čtvrtým místům právem řadí mezi velikány fotbalu.

Kvalifikace

Jako by to snad ani nešlo jinak než s odřenýma ušima a skrze nevyzpytatelnou baráž. Stejně jako minule si i tentokrát Uruguayci nechali přímý postup proklouznout skrz prsty, když skončili ve své jihoamerické zóně CONMEBOL na pátém místě.

Vše přitom začalo pro Tabárezovy svěřence slibně, když z prvních pěti kol vytěžili tři vysoké výhry doma podpořené dvěma remízami. Pak však přišlo kruté vystřízlivění v podobě debaklu 0:4 na kolumbijské půdě, který odstartoval sérii šesti zápasů bez výhry za sebou. V pravou chvíli ovšem Uruguay zabrala, porazila největšího rivala o postup Venezuelu 1:0 a závěr kvalifikace už znepříjemnila jen prohra s Ekvádorem. Díky ní šli Celeste do baráže proti Jordánsku. O všem podstatném se rozhodlo již v prvním zápase, Uruguayci venku předvedli suverénní výkon a výhru 5:0 si v odvetě v poklidu pohlídali.

Na koho se zaměřit: Luis Suárez

I když je jeho start v úvodu mistrovství přinejmenším nejistý, zůstává Luis Suárez jednoznačně tím, kdo vyvolává největší povyk v kádru Uruguaye. Nejlepší hráč? Luis Suárez. Nejvíce kontroverzní hráč? Luis Suárez. Odpovědi k otázkám ohledně největší mediální hvězdy či nejlepšího střelce kvalifikace či v celé historii národního týmu si už jistě domyslíte sami.

Svou fotbalovou kariéru nastartoval "El Pistolero" ve čtrnácti letech v rodném Montevideu za tamní Nacional. V osmnácti pak pomohl Nacionalu deseti brankami k zisku ligového titulu, což neušlo pozornosti skautů nizozemského Groningenu. Ti za nadějného útočníka nechali v Uruguaji 800 000 € a přivedli do Evropy. Suárez se přestupu nebránil, a nejen kvůli fotbalovým důvodům. V Barceloně totiž pobývala jeho přítelkyně (a nyní manželka) Sofia Balbi, které po více než ročním vztahu na dálku chtěl být blíže.

Ani v Groningenu se mladý Luis dlouho neohřál. Po náročné aklimatizaci a svědomitém naučení náročné nizozemštiny si znovu připsal na konto deset vstřelených gólů a putoval dále na vrchol. Vyhlédl si jej totiž ligový gigant z Amsterdamu, slavný Ajax, jenž Groningenu nabídl více než čtyřnásobné zhodnocení jejich rok staré investice. Když se jejich nabídka nesetkala s úspěchem, obrátil se rozhořčený Suárez dokonce na tamní fotbalovou asociaci, aby skrze arbitrážní soud k přestupu svolila. Byť verdikt vyzněl v jeho neprospěch, Ajax ještě ten samý den přestupní částku navýšil na 7,5 milionu € a vyčerpaný Groningen již chtě nechtě akceptoval.

V Ajaxu pak Suárezova hvězda stoupala prudce. Ve své třetí sezoně v klubu se po odchodu Thomase Vermaelena stal kapitánem a sezonu zakončil s 33 góly v lize a 49 zásahy napříč všemi soutěžemi. Úctyhodná čísla i na tak ofenzivní soutěž, jakou Eredivisie bezesporu je. Když pak v roce 2010 (slavně i neslavně díky své ruce ve čtvrtfinálovém prodloužení s Ghanou) zazářil i na mistrovství světa v Jižní Africe v uruguayském dresu, kde nastupoval již od roku 2007, byla jen otázka času, než přestoupí opět o patro výše.

Nebyl by to ale Suárez, aby se jeho působení v Ajaxu neobešlo bez kontroverze. Dvacátého listopadu 2010 během potyčky v zápase s rivalem z Eindhovenu kousnul záložníka PSV Otmana Bakkala do ramena, čímž si vysloužil přezdívku Kanibal, mastnou pokutu od vlastního klubu a sedmizápasový distanc od nizozemské fotbalové asociace. V lednu 2011 pak odešel do anglického Liverpoolu za sumu okolo 26 milionů €.

Suárezovo působení na Anfield Road přineslo okamžitý úspěch. V první zkrácené sezoně sice ještě střelecky neexplodoval, ovšem příslib ukázal ohromný. Zvláště na jeho představení ve slavném derby proti Manchesteru United se pamatuje dodnes, byť statistickou slávu si vylouží Dirk Kuyt za hattrick při výhře 3:1. Všechny góly však tehdy snadno vstřelil jen díky Suárezovi.

Druhá a zároveň první celistvá sezona na Merseyside byla teprve tou, kdy se uruguayský ostrostřelec plně aklimatizoval na anglické podmínky a s 16 góly mimo jiné přispěl k zisku Ligového poháru. Jinak ale na rok 2011 nebude vzpomínat v dobrém, na podzim totiž čelil obvinění z rasistického napadení Patrice Evry, které anglická FA potvrdila a napařila Suárezovi tvrdý osmizápasový distanc.

Naplno tak kontroverzní útočník explodoval až v sezoně následující a s 29 vstřeleným brankami napříč soutěžemi byl žhavým kandidátem i na ocenění Hráče roku. V tu chvíli ovšem přišel další velký zkrat, kterým si Suárez už tak dosti pošramocenou pověst ještě více pohoršil. 22. dubna v ostře sledovaném zápase s Chelsea naprosto nečekaně pokousal soupeřova obránce Branislava Ivanoviče, což však uniklo pozornosti rozhodčích. O to víc pak mohli být hosté rozhořčeni, když v poslední minutě zápasu právě Suárez srovnal na konečných 2:2. Trest, který následoval, byl bez nadsázky exemplární - desetizápasový distanc. Suárez si tak již do konce sezony ani jednou nezahrál a o možnost oprávněně posbírat všemožná ocenění stejně tak oprávněně přišel.

Navzdory dlouhé letní sáze o jeho možném přestupu do londýnského Arsenalu za sumu 40 milionů a jedné libře k tomu zůstal Suárez nadále hráčem Liverpoolu. A konečně se podle všeho umoudřil. "Chci změnit svou pověst zlého muže, protože si nemyslím, že takový opravdu jsem. Rád bych toho docílil, neboť slyšet a číst o sobě věci, které se říkají, je něco hrozného. Někdy vás na hřišti ovládnou emoce a uděláte něco, čeho později litujete. Zároveň se z toho však lze poučit." A opravdu - za celou poslední sezonu se Suárez ani jedinkrát neprovinil ničím větším než občasným krkolomným pádem na trávník bez přispění soupeře, a všechno zaujetí vrhnul plně do střílení gólů.

Rovných jednatřicet ligových zásahů El Pistolerovi vysloužilo nejen titul nejlepšího střelce a vůbec nejlepšího hráče Premier league, ale také držitele Zlaté kopačky, o kterou se pro tento ročník dělí s Cristianem Ronaldem. Suárez byl letos jednoduše nezastavitelný a všichni očekávali, že si fazonu přenese i do reprezentace. Vyvstal však nečekaný problém. Luis Suárez, hráč, který po celou svoji kariéru nebyl takřka nikdy zraněný, musel najednou jen pár týdnů před startem MS podstoupit operaci kolene.

V Uruguaji tato zpráva vyvolala prvotřídní národní vytržení. Když v té samé době rezignoval na svůj post ministr průmyslu, objevilo se to pouze na spodních řádcích všech zpravodajských deníků. Suárez byl předmětem zájmu číslo jedna, dvě i tři. Číslo 515 - jeho nemocniční pokoj - bylo dokonce dočasně vyřazeno z národní loterie, aby se předešlo tisícům sázek. Až když sám Suárez veřejným prohlášením své široké obecenstvo uklidnil, vše se znovu vrátilo do normálu. Mistrovství prý stihne, možná se objeví už v zápasech základních skupin. Přesto dokud bude Uruguay v soutěži, budou panovat i obavy o jeho zdraví.

Jakkoli byl v minulosti nevyzpytatelným a nenáviděným hráčem, zaslouží si Luis Suárez být fit k příležitosti reprezentovat svou zem na šampionátu v kolébce světového fotbalu. Je to totiž především dříč, který se nebojí pro svůj tým i obětovat, jak názorně ukázal před čtyřmi lety s Ghanou. A právě to jej v kombinaci s nezpochybnitelnými světovými kvalitami činí unikátním hráčem, kterého stojí za to sledovat.

Trenér: Óscar Tabárez

Je mu 67 let a nosí přezdívku "El Maestro". Jak také jeho věk napovídá, není v žádném případě nováčkem mezi trenéry. Dokonce již měl možnost v minulosti vést národní tým své země na MS. Psal se rok 1990, Uruguay byla nalosována do skupiny E a postupně remizovala se Španělskem 0:0, prohrála s Belgií 1:3 a zachránilo ji až vítězství v posledním utkání nad Jižní Koreou v poměru 1:0. V dalším kole se ovšem objevil soupeř nad síly svěřenců trenéra Tabáreze a po prohře s Itálií 0:2 přišlo loučení a návrat domů.

Před zahájením MS 2010 prohlásil Tabárez, že skupina A, Jihoafrická republika, Francie, Mexiko a Uruguay, je tou nejvyrovnanější a postoupit může opravdu každý. Klasická mantra Celeste, sedět hezky za bukem a nechat ostatní, aby se jako zdánliví favorité vyhřívali na výsluní. O to lépe se pak Uruguaycům hraje, což v Jižní Africe náležitě ukázali. Konečné čtvrté místo sice dodalo úspěšné pouti do semifinále jemnou pachuť, přesto šlo o navýsost vydařený šampionát, kde Diego Forlán dokonce dostal cenu ze nejlepšího hráče turnaje. V roce 2011 pak Tabárez dokázal vyhrát Copu América a dovedl Uruguay i do Brazílie.

Mezi evropskými kluby, které Tabárez v minulosti trénoval, se nachází AC Milán, Oviedo a hned ve dvou případech Cagliari. V čele reprezentace Uruguaje je od roku 2006. Byť podle vlastních slov není pověrčivý, za dlouhá léta strávená v reprezentaci na něj už přece jen některé zvyky dolehly. "Když hráči věří, že si musím nasadit určitou kravatu, aby znovu zvítězili, tak si ji taky vezmu." Dobře tedy sledujte, co bude sedmašedesátiletý El Maestro nosit kolem krku v úvodním zápase s Kostarikou...

Přednosti

O hlavní síle Uruguayců netřeba polemizovat. Útok Cavani - Suárez musí děsit ze spaní každého, kdo Celeste přijde na MS do cesty. I v případě absence liverpoolského útočníka do hry naskočí nestárnoucí Diego Forlán či Christian Stuani, jenž se těší výtečné formě.

Svou roli bude jistě hrát i sehranost, která pramení z Tabárezovy konzervativní nominace i stylu hry. Oproti minulému mistrovství uvidíme pramálo změn v sestavě - brankářský post nadále hájí po povedené sezoně v Galatasarayi Fernando Muslera a i stoperská dvojice Lugano - Godín zůstává neroztržena. Změny dozná pouze rozestavení před obrannou čtveřicí, kdy proti Kostarice místo obvyklého 4-3-3 vyběhne čtyřčlenná záloha a dva útočníci. Střed hřiště nadále patří zkušené a přitom stále energetické dvojce Gargano - Ríos, jimiž by v tvorbě hry měl pomáhat hlavně Gaston Ramírez či Christian Stuani z pravého kraje zálohy. Ať už Forlán či Suárez si pak budou moci užít volnou roli pod hrotovým útočníkem Cavanim.

Svou roli může hrát i místo konání. Právě na Brazílii mají v Uruguaji ty nejlepší vzpomínky a odvažují se snít, jak by se slavné Maracanazo mohlo opakovat. Zázraky se přeci dějí...

Slabiny

Co se může v sehranosti a neměnném stylu hry jevit jako výhoda, lze snadno obrátit v hlavní nedostatek. Oba stopeři postrádají někdejší rychlost a zarputile tak odmítají vysunout obrannou linii výš, aby jim nikdo neutekl. Ríosovi táhne na třiatřicet, Garganovi na třicet, Forlán dokonce v květnu oslavil pětatřicáté narozeniny. Všichni už dopředu ví, s čím Tabárez a spol. vyrukují.

Největším problémem, který Tabárez dlouhodobě řeší s doposud nejistým výsledkem, je spojka obrany s útokem. Už na MS 2010 se zdálo, jako by chvílemi střed hřiště pro Uruguay neexistoval, nyní vzhledem k čím dál větší hloubce zalezlých stoperů se tato propast ještě zvýší. Hodně tak bude záležet na Gastonu Ramírezovi či Christianu Stuanim, který by měl zprava vypomáhat v rozehrávce na hlavní hvězdy vepředu, přičemž samotnou lajnu vybrousí svou aktivitou Maximiliano Pereira.

Ani taktika na podcenění ze strany soupeře se tentokrát konat nebude, čtvrté místo z posledního MS a záření útočníků Cavaniho se Suárezem působí jako dostatečné varování pro všechny. Ostatně nepomohli tomu ani samotní uruguayští fanoušci, kteří sérií filmů "Duch z roku 1950" sice na internetu náramně pobavili všechny kromě Brazilců, ovšem opět to jen Celeste zvedlo profil, který si pravidelně snažili držet co nejníže.

Předpokládaná sestava:

Muslera - Pereira, Godín, Lugano, Cáceres - Stuani (Ramirez), Ríos, Gargano, Rodríguez - Forlán (Suárez), Cavani.

Program zápasů - skupina D

14.06.2014
21:00
Uruguay
1:3
Kostarika
Fortaleza
19.06.2014
21:00
Uruguay
2:1
Anglie
São Paulo
24.06.2014
18:00
Itálie
0:1
Uruguay
Natal

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Rodrigo Muñoz
22.01.1982
Club Libertad
Fernando Muslera
16.06.1986
Galatasaray SK
Martín Silva
25.03.1983
Vasco da Gama
Obránci
Datum nar.
Klub
Martín Cáceres
07.04.1987
Juventus FC
Sebastián Coates
07.10.1990
Club Nacional
Jorge Fucile
19.11.1984
FC Porto
José Giménez
20.01.1995
Atlético Madrid
Diego Godín
16.02.1986
Atlético Madrid
Diego Lugano
02.11.1980
West Bromwich Albion
Maximiliano Pereira
08.06.1984
SL Benfica
Záložníci
Datum nar.
Klub
Egidio Arévalo
01.01.1982
Monarcas Morelia
Walter Gargano
27.07.1984
Parma Calcio
Álvaro González
29.10.1984
SS Lazio
Nicolás Lodeiro
21.03.1989
Botafogo FR
Álvaro Pereira
28.11.1985
São Paulo FC
Diego Pérez
18.05.1980
Bologna FC
Gastón Ramírez
02.12.1990
Southampton FC
Cristian Rodríguez
30.09.1985
Atlético Madrid
Útočníci
Datum nar.
Klub
Edinson Cavani
14.02.1987
Paris Saint-Germain
Diego Forlán
19.05.1979
Cerezo Osaka
Abel Hernández
08.08.1990
Palermo FC
Cristhian Stuani
12.10.1986
Espanyol Barcelona
Luis Suárez
24.01.1987
Liverpool FC

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk, theguardian.com, fourfourtwo.com, eurofotbal.cz

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Nigérie
09.06.2014, 17:59
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Švýcarsko
08.06.2014, 15:55
Představení účastníků MS - Honduras
08.06.2014, 10:38
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny
06.06.2014, 18:12
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Chile
05.06.2014, 18:06
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Brazílie
04.06.2014, 21:01
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Kamerun
04.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Chorvatsko
04.06.2014, 12:02

Komentáře (248)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Přeji jim postup

Reagovat
kalla

1. místo ve skupině

Reagovat
Desmond Glazebrook

Diego Forlán

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

u r gay

Reagovat
Posledni Kovboj

sorry, vynechava mi u

Reagovat
fantomas

Takovej sloh o Suárezovi

Reagovat
smazaný uživatel

A Itálii odprdnete krátkými odstavečky

Reagovat
SunFells

Jó, Pirlo byl dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně na to jsem narážel Ale spíš jsem to bral v žertu

Reagovat
fenixLFC

tak to ma byt

Reagovat
OVi.77

Autor asi měl vsazeno na poslední zápas Itálie a ještě to nerozdýchal

Reagovat
fantomas

My to nepsali

Reagovat
smazaný uživatel

Však vím, čtu autory pod články Ale trošku mě vadí ta rozsahová různorodost.

Reagovat
smazaný uživatel

*mně

Reagovat
fantomas

Tak Itálie je snad výjimka ne? Zbytek je plus mínus podobnýho rozsahu, leda až na tuhle Counterovu exhibici.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, asi jo, když to tak procházím. Ale je to hrozný kontrast. Když za sebe dáš nejkratší a nejdelší představení

Reagovat
fantomas

(+ tu zmíněnou mikyho sem zapomněl) Jo, to nepopírám

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě ne nejdelší, ať nekřivdím mikyho Kolumbii

Reagovat
Counter

Hej popravdě se tenhle článek nevymyká mým ostatním. Mexiko, Španělsko i Uruguay skoro navlas stejný počet znaků, až jsem z toho docela překvapený, protože tomu při psaní nevěnuju pozornost. Jen Kostarika je o tisícovku znaků kratší.

A Mikyho Kolumbie nade všemi ční, to by sis měl proletět

Reagovat
fantomas

Už sem proletěl.. on okomentoval dokonce i předpokládanou sestavu takle to holt dopadá, když se člověk celej rok kope do prdele. :))

Reagovat
miky10

No co, návrat ve velkym stylu. Podívej se dolů do diskuze, takle to prej má vypadat.

Reagovat
fantomas

To myslíš vlezprdelku Ol!vera? Toho si klidně nech

Reagovat
miky10

Uplně dolů.

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Tak sem si dal záležet no, za to se nebudu omlouvat.

Reagovat
smazaný uživatel

Moja pochvala sa nepocita?

Reagovat
miky10

Nevím no, co tak sleduju, seš přelétavka.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si mi vždy bol celkom sympatický, teraz fakt , aj tvoj pes sa mi páči

Reagovat
miky10

Achjo fakt. Můj pes sa páčí každýmu no.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Teď jde o to, co je správné. Jestli 19 000 znaků o Kolumbii nebo 5800 znaků o Itálii.

Reagovat
fantomas

9855 znaků o Anglii

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych hledal nějaký zlatý střed kolem 10-12 tisíc max., abych čtenáře nezničil. Přece jen je těch článků hromada. Na druhou stranu, ne každý si čte všechno. Ale 5800 o Itálii je trošku fraška.

Reagovat
miky10

Nevím, jestli je správně 19000 (dík, žes mi to spočítal ), ale 5800 asi fakt né.

Reagovat
fantomas

Spočítal

Reagovat
miky10

Jestli to nepočítal po jednom, tak budu zklamán.

Reagovat
fantomas

V takovym případě bych byl zase já zklamán, kdyby se u toho nenahrával webkou.

Reagovat
Counter

Popravdě je to spíš k 20k, jak na to teď koukám

Reagovat
miky10

Důležité.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se neposer.

Reagovat
kalla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Já bohužel Itálii k výběru neměl, jinak byste se možná dočkali :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám takhle hutné články rád. Na Suarézovi ses opravdu vyřádil

Reagovat
Counter

Díky :-) Ale šlo to udělat i o dost líp, mám tam od něj málo citací.

Reagovat
fantomas

Fuj citace

Reagovat
Counter

I jich je třeba k lepšímu vystihnutí postavy (-.-) Číst jen text autora je nuda.

Reagovat
fantomas

Což hned nedělá rovnici "čim víc citací, tim líp".

Reagovat
Counter

To určitě ne, ale na tu délku mého příspěvku jich tam mám fakt málo.

Reagovat
cristiano.K.

U Countera je známé,že upřednostnuje Suáreze nad Kuna,když miluješ není co řešit

Reagovat
Counter

Víš, potíž je v tom, že píšu i představovačku Argentiny. Takže si počkej na ten sloh o Kunovi a pak suď

Reagovat
cristiano.K.

ne, já radši Messiho

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera, jestli tam bude odstavec o Kunovi a ne o panu Zlatém míči, pak to bude paráda

Reagovat
Counter

Ještě jsem se nerozhodl, o kom to psát, on i Kun je docela provařená osobnost a mohl bych vybrat někoho opomenutějšího... Ale Messimu se chci vyhnout stopro, toho už všichni známe a navíc byl i v popisu alegreho na minulém MS.

Reagovat
fantomas

Di María by pro mě byl jasná volba.

Reagovat
Counter

No hlavně že do podcastu jsi o něm nechtěl ani slyšet

Reagovat
fantomas

Tak to je furt jiná kategorie

Reagovat
fantomas

(A taky to byl vtípek směrem k Márovi )

Reagovat
smazaný uživatel

Messi je všude, chce to fakt přijít s něčím neokoukaným. Souhlas s fantomasem, Di María je další ze super jmen. Kun nebo Di María, hoď si mincí

Reagovat
cristiano.K.

Maxi Rodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

To nemyslis vazne..

Reagovat
Counter

Jako že musím jednoznačně psát jedině o Kunovi? Boha, já tě tu zklamávám na dennodenní bázi...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kazdopadne podle me bys to mel napsat o DiMovi, pac tam jde jednoznacne s nejlepsi formou z tech tri a treba ta jeho letosni sezona byla hodne zajimava - z nechtenyho kridla na klicovej zaloznik.

Reagovat
Counter

souhlas, právě o tu zajímavost jde především.

Reagovat
fantomas

No tak to vidíš

Reagovat
Bayern +

O Zabaletovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nuda.

Reagovat
Bayern +

O parník najvačší frajer Argentíny.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach Ado

Reagovat
Bayern +

Reagovat
fenixLFC

prave u teba som cakal ze tam das cavaniho alebo hocikoho ineho

Reagovat
Counter

Jako diskutér jsem zaujatý, jako redaktor v podobných situacích nestranný. Suárez tam být musel, je to jednoznačně nejzajímavější hráč celého výběru.

Reagovat
cristiano.K.

*celého MS

Reagovat
Counter

k "MS" ten smajl fakt sedí skvěle

Reagovat
cristiano.K.

všímáš si toho méně podstatného,ale budiž

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Musím Martina pochváliť, nakoniec ten hejt na Luisinka bola len póza podobne ako s ignore listom... Martin

Reagovat
Counter

tak snad teď budu mít aspoň chvilku pokoj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
nani92

Martin, najkrajšie meno

Reagovat
SunFells

Říká Martin.

Reagovat
nani92

a ženy

Reagovat
SunFells

Martiny?

Reagovat
nani92

Maťky

Reagovat
madridcan

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj, viem, ze sa tak volas ;-)

Reagovat
nani92

;-)

Reagovat
miky10

Nulová tzv. zpětná vazba, interakce se čtenářem. Vubec sem nedostal prostor projevit se s čerstvě nabitými vědomostmi z článku. Hroznej článek.

Reagovat
JacoBee

Nikoho nezajímáš.

Reagovat
Counter

Dočkej času jako husa klasu

Reagovat
Counter

Jo a *nabytými

Stejně za tu krátkou dobu jsi neměl šanci ten článek přečíst, mezitím už anketka přibyla.

Reagovat
miky10

Nn, mněs je tam nabil.

Reagovat
Counter

ale líbí se mi, jak pod každým svým článkem musím odrážet tyhle útočné vtípky.

Reagovat
fenixLFC

nabudúce tam pridajte na zaver nejake otazky na zopakovanie

Reagovat
Counter

Reagovat
fantomas

Co to je za vtípky?

Reagovat
miky10

Si začal.

Reagovat
Counter

Koukni na FB k Mikymu a pochopíš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

on ma opravdu nekdo cas ty clanky cist ??

Reagovat
smazaný uživatel

postup s Itálii

Reagovat
SunFells

U Suáreze mi poněkud postrádám zmínku, že je to lepší hráč než Aguero. Autor

Reagovat
SunFells

bez mi

Reagovat
Counter

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Cavani

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ta sestava je brutálně nabušená. Suarez, Cavani, nejnebezpečnější útok MS. Postup Anglie, Uruguay, snad. Itálie zdarec.

Reagovat
fenixLFC

ten postup co pises by bol najlepsi ale zas ta zostava az taka nabusena nie je, iba utok

Reagovat
smazaný uživatel

Skoncia v skupine.

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt díky za spoiler Teď už to MS nemá ani cenu sledovat.

Reagovat
smazaný uživatel

zabudol som IMHO

Reagovat
božský John

Reagovat
Hafna

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mna osobne favorit skupiny

Reagovat
Godwinson

Přál bych jim postup spolu s Anglií.

Reagovat
božský John

Kolem Uruguaye je takova zvlastni aura, ze to muzou dotahnout zas do semifinale. Resi se spis, jestli s nema pujde Anglie nebo Italie, takze prirozene pujdou oba a Uruguayci nepostoupej ani ze skupiny

Reagovat
Bayernista18

Sympatickej tým nabušenej hlavně vepředu, doufám že postoupí.

Reagovat
frankiefcb

Když si vezmeš, ono i v té obraně to není žádná slabota.

Reagovat
Bayernista18

Neni, i obrana je dost kvalitní a složená ze světovejch hráčů, ale ten útok je perfektní.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám Urugay rád, beru je jako takovou jihoamerickou Itálii. Snad vyjde postup nám i jim.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak je fakt neskutečný, jaký produkujou hráče, na to že jich je jen něco přes 3 miliony.

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal tam ční dost značně nad všemi ostatními sporty. Koncentrace sportovního nadání je tam ve fotbale vysoká. Určitě tě napadla ta tendence to srovnat třeba s Českem, ale nemyslím si, že je to vhodné. V Uruguayi je fotbal víc než v Česku.

Reagovat
božský John

A umej voni neco jinyho nez fotbal? Treba takovych slovncu je neco kolem svou mega, fotbal taky umej (i kdyz teda nemaj takovy vysledky), ale jsou mimo to dobri i v jinych odvetvich jako lyzovani, biatlon, skoky, cyklistika..

Reagovat
božský John

*Slovincu

*dvou mega

Reagovat
alcantara

basketbal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Snad nebude hrát Suarez

Reagovat
Ranoth

snad se pres noc poseres

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

España: Iker Casillas; Juanfran, Ramos, Javi Martínez, Jordi Alba; Xabi Alonso, Koke, Iniesta; Pedro, Cesc y Diego Costa.

Reagovat
Woods

Cavani bude najlepsi strelec MS

Reagovat
The Krupy

Pre mňa najsympatickejší tím z Južnej Ameriky, na minulom MS som po vypadnutí Squadry fandil im...plus Suaréz...ja viem že tu neni populárny, ale ja ho proste žeriem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Jestli ti nedělá problém angličtina a chceš si o Suárezovi počíst opravdu hodně detailně (je to fakt extrém), tak koukni sem:

http://es.pn/1lQn4sR

Toho začátku se nelekni a jednoduše scrolluj :-) Kdybych nebyl lenoch, tak to i přeložím pro EF... Možná časem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
The Krupy

Mrknem na to, díky

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Virtuos

som zvedaví na hru obrany o Godína sa nejako neobávam, ale Lugano ten už má zrejme najlepšie za sebou čo som ho videl vo WBA zdal sa mi stratený, snáď dostane obrana výpomoc od zálohy a dúfam, že Uruguajci nám predvedú svoj futbaloví um

Reagovat
smazaný uživatel

a podľa mňa bude takáto zostava: Muslera - Cáceres, Godín, Lugano - M.Pereira, Ríos (Gargano), Á. González, Rodríguez (Á. Pereira) - Forlán (Stuani / Ramírez), Suárez, Cavani.

Reagovat
smazaný uživatel

*teda Lugano CB a Godín LCB

Reagovat
cristiano.K.

"Vyvstal však nečekaný problém"

Nebylo by lepší naskytl

Reagovat
smazaný uživatel

"vyvstal problém" je poměrně dost ustálený frazém, co se ti nelíbí?

Reagovat
cristiano.K.

taky nepíšu,že je to špatně

Reagovat
miky10

Reagovat
Counter

Eeej, docílil jsem toho, že to tu lidi čtou! Potíž je, že jsem si to po sobě sám ani přečíst nestihl, takže podobné věci tam určitě najdeš no :-) Během večera to ještě doladím.

Reagovat
fantomas

Však je to v pořádku.

Reagovat
Counter

Já nemám chuť se tady hádat, odkývu všecko A stopro se tam nějaké nedostatky najít dají.

Reagovat
cristiano.K.

já se taky hádat nechci a špatně to není, jen bych to zrovna jako Bianco nenazval ustálenou frází.

Reagovat
smazaný uživatel

U mě problém vznikne, vyvstane, vyraší, vypukne... Pokud by se něco naskytlo, tak třeba příležitost. To je ale o vnímání jazyka a samotném jazykovém citu. Přít se o tom nechci

Reagovat
fantomas

No ne, já to nečet, neblázni... ( ) ale tohle, co ti vytknul konkrétně, v pořádku je.

Reagovat
cristiano.K.

"vytknul"

Reagovat
fantomas

Co zas, ani tohle se ti nezdá?

Reagovat
cristiano.K.

fakt mu to nevytýkám a sám jsem napsal,že to je správně, jen mě to zaujalo

Reagovat
cristiano.K.

četl jsem jen část se Suárezem, zbytek určitě nebude tak zajímavý a je pravda, že dlouho sem tu nic nečetl

Reagovat
Counter

Však jasně, že celé to číst nebudeš, nejsem naivní... Ale i úsek textu je tady úspěch.

Reagovat
cristiano.K.

rozhodně si to dej to životopisu

Reagovat
smazaný uživatel

To už spíše "nastal"

Reagovat
smazaný uživatel

Kouka nekdo na Argentinu? Messi je jak vymenenej oproti tomu z Barcelony. Ted hodil 50 metrovej sprint na svou pulku, aby vzal souperi balon.

Reagovat
smazaný uživatel

byt Mesiho zamestnavatel, ma hodinovu vypoved

Reagovat
Counter

Jak se mohl od Barcelony takhle emočně vzdálit?

Napiš mi pak víc, ať mám z čeho čerpat pro článek

Reagovat
smazaný uživatel

A co chces, abych ti napsal? Tedkom ho vidim 20 minut, a to fakt nic nedokazuje. Ale jestli to pak bude, tak ta teorie je jasna.. mel zdravotni problemy, tak nechtel, aby to prislo pred MS.. tzn. nechtel na tom byt tak, jak je na tom momentalne CR. Nebyt v poradku na 100 % a nemit sily.. Mundial je zkratka naprosta priorita, kdyz s Barcou dozakal vsechno, co mohl.. a jeste bude mit dalsich x let k tomu, aby jim vyhral trofeje dalsi.. A dalsi vec je to, ze je to kapitan, coz je trochu jina pozice nez v Barce. Tam uz lidem nema co dokazovat, v narodaku je to trochu jiny kafe..

Reagovat
Counter

Pravda, to mi taky mohlo dojít samotnému. Díky :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho chápu. Plno lidí mu vyčítá, že nejlepším fotbalistou nebude nikdy, dokud něco nevyhraje s nároďákem.

Reagovat
fantomas

Já zas čuměl, kde se Mascherano naučil takový pasy, v první půli to byla jedna FIFA diagonála za druhou ta Barcelona by naučila nahrávat snad i beznohýho.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on uz docela solidne rozdaval i ke konci v Liverpoolu ne? Ale jako pravda, ted umi daleko lip a Barcelona ho ve fotbalovosti dostala na vyssi level. Podle me je to naprosto bombovej a da se rict dokonalej zaloznik, kterymu ted nechybi vubec nic. Akorat uz nejakej ten rok mohl byt z Barcy zase pryc, pac je velka skoda, ze ho tak kurvili nekde na CB..

Reagovat
fantomas

Nevim teda, co já si vybavuju, tak se distribuce vždycky zmiňovala na prvnim a prakticky osamocenym místě ve výčtu slabin. ("Náchylnost" k inkasování karet možná pak ještě.) Teď je tam pokrok fakt komplexní... krátká, delší vzdálenost; vzduchem, po zemi - uplně jedno mu to je.

Reagovat
cristiano.K.

zlepšoval se v tomhle i u nás,ale ted je to uplně jiná liga, ze slabiny skill, mazec

Reagovat
fantomas

Neřek sem nikde, že nezlepšoval, jen že se to furt vnímalo jako jeho největší slabina.

Reagovat
cristiano.K.

jj

Reagovat
smazaný uživatel

V Barce tyhle pasy občas dává i z pozice stopera. Taky jsem čučel, kde se to v tom "posunovačovi" vzalo. Možná pokyny od kouče. Možná více důvěry ...

Reagovat
LAM

Nezdálo se vám že měl Messi zase nějaký potíže?Měl jsem špatnej stream ale zdálo se mi že zas hodně odkašlával a dostal na to nějakej prášek.

Reagovat
salami

Perez nebude v základu? na minulym MS se mi strašně líbil, troje plíce a přímočarost

Reagovat
Counter

Nejspíš ne, taky už má 34 a v přípravě hráli více jiní.

Reagovat
smazaný uživatel

Diego Perez Hodně sympatickej hráč.

Reagovat
stas87

basketbalove OT:

hra sa PO v Spanielsku,je teraz pauza po 3Q,na palubovku ide boxer z ktoreho vyskoci maskoti Valencie auto sa 6x otoci a zmizne

Reagovat
smazaný uživatel

To byla akce tedkom.. Messi, Kun, DiMa, Kun, Messi.. Golasso..

Reagovat
patas92

Tahle trojice plus Pipita je úplně boží

Reagovat
LAM

Nevíš co je s Pipitou.Měl by bejt už dávno v poho,ale nehrál přípraváky.Doufám že 16.6 bude v základu s Messim,Di mariou a Kunem,protože v kvaldě takhle hráli parádně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja myslim, ze tam nakonec Pipita nebude v zakladu. To uz by proti tem nejlepsim bylo trochu moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Mají skvělej tým, ale skončí už ve skupině. to je můj názor...

Reagovat
stas87

nemyslim si ze by juhoamericky tim koncil uz v skupine,skor to vidim na pohrebisko europskych repre

Reagovat
smazaný uživatel

prave ze ted uz je kazdy vidi nejmene v osmifinale a to jim muze uskodit... preju postup Anglii a myslim ze to zvladnou, Italove ten postup taky uhrajou, Kostarika bude rada za aspon 1 gol v siti soupere, no a Uruguay jak jsem rikal, zbude na ne 3 misto... kazdopadne uvidime co se stane... uz ted se nemuzu dockat az to vypukne...

Reagovat
Godwinson

A bude i to slavný rádio?

Reagovat
Azza

EUROfotbal -_-

Reagovat
smazaný uživatel

Déky Martinu Knatorovi/ Cunterovy za lčnaek

Reagovat
miky10

Reagovat
Counter

vyřídím mu to, až ho potkám

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, prostě pěknej članek.

Reagovat
Counter

díky :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Uruguay je černý kůň, myslím, že ostatní týmy by se jich měly bát.

Reagovat
nani92

heh, na týchto MS je už toľko čiernych koňov, že by mohli urobiť rasistické dostihy..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Žerem tie juhoamerické tímy, Urugay a Kolumbia.

Reagovat
Bayern +

Stopérska dvojica Belgicka Van Buyten - Kompany. Ohh, oooohhh... ♥

Reagovat
Ferguson6

a čo s Vermaelenom, Vertonghenom a Alderweireldom?

Reagovat
smazaný uživatel

Budou holt hrát na křídlech :-)

Reagovat
Ferguson6

no nič, pozerám, že poslední dvaja menovaní hrali aj tak

Reagovat
misinho7

tak ak Di Maria bude pokracovat v osvojej forme tak vidim Argentinu ako horuceho kandidata na vitaza ma neskutocnu formu a mozem povedat ze s Messim je uplne klucovy pre Argentinu

Reagovat
QooBo

Dúfam, že Romelu je v pohode lebo keby sa zraní tak nemajú poriadnu náhradu za neho

Reagovat
REPLIKATOR

Docela slabá záloha.

Reagovat
smazaný uživatel

Brankáři Obrana A.Silva, Aguirregaray, Godin, Fucile, Gimenez, M. Pereira, Coates, Caceres, Valdez Záloha Gargano, A. Pereira, Rodriguez, Lodeiro, Ramirez, Gonzalez, Fernandez, Castro Útok Stuani, Cavani, Hernandez

Reagovat
smazaný uživatel

1. Uruguay

2. Kostarika

3. Anglie

4. Itálie

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
A Seleção

Precenovany tym...

Reagovat
smazaný uživatel

200. Pre titul MS pre Uruguaj

Reagovat
smazaný uživatel

"EL PISTORELO" tak ten životopis to je skvělej materiál

jen škoda tohoto bojovníka,"fotbalovýho Tysona", že si ho v Brazílii moc neužijem, jednak není fit a Uruguay si moc zápasů nezahraje

Reagovat
smazaný uživatel

*samozřejmě "EL PISTOLERO"

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mne jednoznačně bitvu "Třì Krälű/Mistrů" zvládnou Anglláni a Italové, a rozhodujícím prvkem budou zápasy s "Los Ticos"

a pak se těším jak si Albion nebo Azuri rozdají bitvu se Slony

Reagovat
smazaný uživatel

ta "modrá smajl hlava" tam nepatří

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědavej, jestli ti vyjdou tvoje tipy, osobně tipuju opak, slone

Reagovat
smazaný uživatel

jojo to porovnání vyhodnotíme

Reagovat
smazaný uživatel

jojo samozřejmě naše prognózy vyhodnotíme a neb rozdejme si to na TIPOVAČCE

Reagovat
ACSeRw!n

Anglie ani CIV nepostoupi

Reagovat
Arne

V Groningenu se mluví vlámsky?

Reagovat
cristiano.K.

taky na to čumím měl jsem za to,že jen v Belgii

Reagovat
Counter

dík za upozornění, měl jsem za to, že vlámština je akorát jiné označení pro nizozemštinu. Což sice je, ale jen pro belgické Vlámsko. Opravím :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Kdes jsem četl, že jim k vítězství na domácím MS 1930 až nehorázně pomohli rozhodčí, ve stylu když šel hráč soupeře sám na bránu tak pískli konec zápasu nebo nějakej nehorázný nesmysl

A bylo jim vyhrožováno ať nejezdí ani pŕíště do Evropy, takže to i vzdali a Plánička vzpomínal, že se taky rozhodovalo nehorázně ?!?

Reagovat
Arne

To není, ale já si nebyl jistý, jak to přesně je, jestli tam třeba nehraje roli nějaká menšina.

Reagovat
db18

OT: bude se hrát i fanta na fifa.com?

Reagovat
fantomas

Jasně!!

Reagovat
fantomas

Už jen 90 minut do otevření

Reagovat
db18

Já se tpal, protože tu ještě nic nebylo - a teď právě koukam, že to ještě nejde sestavit

Reagovat
fantomas

Včera se to řešilo pod Kostarikou. Já se těšim jak malej už

Reagovat
db18

ok, výborně - tak do tý doby si ještě dam FM

Reagovat
db18

90 minut? mně pořád svítí 4 hodiny

Reagovat
Liveral

Oni to ve 3 změnili z 0:00 na 5 hodin. Asi se jim něco posralo

Reagovat
db18

aha

Reagovat
Counter

ale ne že bych to nečekal

Reagovat
fantomas

Reagovat
frankiefcb

Doufám, že bude lepší než to s čím přišel sport.

Reagovat
fantomas

Pochopitelně že bude.

Reagovat
frankiefcb

Už jsem si to projel a je to parádní.

Reagovat
Counter

Vypadá to hodně zajímavě a vyjde tady na EF dokonce i článek, který ji dopodrobna představí :-)

Reagovat
fantomas

Reagovat
frankiefcb

Tipuji, že ten článek budeš mít na starost ty. Ale určo budu rád. Pravidla jsem si docela prostudoval, i když má angličtina je dost mizerná. Tak možná se dozvím něco více.

Reagovat
Counter

jop, trefil ses.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele