Ohlédnutí za 5. kolem základních skupin Ligy mistrů

05.12.2020, 12:44
Názory a komentáře
Olivier Giroud (© AFP)
Páté kolo základních skupin Ligy mistrů přineslo sedmigólovou přestřelku i několik napínavých koncovek. Kromě toho se rovněž několik celků dočkalo jistoty postupu, naopak v jiných skupinách se situace zamotala.

Dva nejgólovější zápasy kola přinesly dramatizaci hned ve dvou skupinách. Lipsko si horko těžko splnilo povinnost v Basaksehiru, čímž se udrželo ve hře i pro poslední kolo, Inter zase vyplenil hřiště Mönchengladbachu.

Zajímavá je aktuálně rovněž situace v tabulce střelců. V nejlepší pozici jsou aktuálně Morata a Haaland, kteří se šesti góly mohou další góly přidat i na jaře. Stejně produktivní Rashford se musí se svým týmem o postup ještě poprat, stejně tak Pléa, jenž má o branku méně. První pětku uzavírá Giroud, u nějž je otázkou, zda bude dres postupující Chelsea oblékat i nadále.

Nejlepší zápas kola


Basaksehir - Lipsko

Sedmigólová přestřelka byla k vidění na stadionu Fatiha Terima. Za domácí se blýskl Kahveci, který svým hattrickem pomáhal Basaksehiru v dotahování se. Lipsko ale většinu zápasu tahalo za delší konec, do vedení jej poslal Poulsen, na dvougólový rozdíl v průběhu utkání navyšovali Mukiele a Olmo. Rozhodující branku vstřelil v nastavení Sorloth.



Nejpohlednější góly kola


1. Irfan Can Kahveci (Basaksehir)

Netypická situace, když první dvě místa zaujímá jeden hráč. A to ani jeho třetí trefa nebyla tuctová. Na první pozici je každopádně jeho skvělý zásah z přímého kopu, proti němuž ani zeď, ani gólman neměli nárok, z čehož pramenilo vyrovnání skóre.



2. Irfan Can Kahveci (Basaksehir)



3. Alexander Scholz (Midtjylland)



Sestava kola





Brankář - Anatoliy Trubin (Šachťar)

Čistým kontem proti Realu přiblížil Šachťar postupu. V úvodu utkání skvěle vychytal Benzemu, celkově vychytal hned sedm střel soupeře. Útočníci madridského celku byli vskutku bezradní a Trubina za celý zápas nedokázali překonat.

Pravý obránce - Joao Cancelo (Manchester City)

Brilantní výkon portugalského pravého beka. Ten nejenže výrazně napomohl udržení nuly vzadu, ale předvedl i několik zajímavých výletů dopředu. Řadu jeho centrů a průnikových přihrávek ovšem jeho spoluhráči nedokázali zužitkovat.

Střední obránce - Cristian Romero (Atalanta)

Těžko lze zahrát lépe, než dokázal Romero proti Midtjyllandu. Několik zisků míče a vítězství ve vzdušných soubojích okořenil deset minut před koncem základní hrací doby, kdy se hlavičkou prosadil a srovnal na konečných 1:1.

Střední obránce - Marquinhos (PSG)

Stoperská opora PSG opět hrozila směrem dopředu, Nejprve po hodině hry trefil hlavou břevno, o pět minut později se dostal po krkolomné situaci k míč po rohovém kopu a tentokrát už zakončil přesně, byť se štěstím.

Levý obránce - Jordi Alba (Barcelona)

Nachomýtl se k prvnímu gólu, když po pěkné kombinaci s Dembélém odcentroval do vápna, odkud ekvilibristicky zakončil Griezmann. Další jeho pasy už se neujaly, o poločase byl za rozhodnutého stavu stáhnut ze hřiště.

Pravý záložník - Neymar (PSG)

V úvodu utkání se dostal k balónu po přihrávce Mbappého, z voleje a z ostrého úhlu pak zakončil přesně. V závěru pečetil vítězství mužů z francouzské metropole, když využil pobídky Rafinhy a do poloprázdné klece skóroval.

Střední záložník - Irhan Can Kahveci (Basaksehir)

Jak už bylo zmíněno, Kahveci se v Lipsku blýskl hattrickem. Před pauzou využil signálu z rohu a po pasu Viscy skvěle zakončil do spodního rohu brány. Dvacet minut před koncem si navedl míč na střed a na zadní tyč zakončil, v závěru pak o břevno skóroval i z přímého kopu.

Střední záložník - Hans Vanaken (Bruggy)

V závěrečné desetiminutovce první půle hlavičkoval tak, že jej reflexivně zastavil Keržakov. Po návratu ze šaten pak s naprostým přehledem proměnil pokutový kop, později ještě málem zužitkoval Vormerův centr.

Levý záložník - Federico Chiesa (Juventus)

V úvodu ještě chybělo pár centimetrů ke skórování, po dvaceti minutách už oslavil úspěch hlavičkou po Sanderově pasu. Když byla odehrána necelá hodina, připravil situaci, jíž gólově zakončoval, vzápětí si připsal i asistenci na Moratovu trefu.

Útočník - Olivier Giroud (Chelsea)

Autor čtyř gólů tady pochopitelně nemohl chybět. Na začátek se prosadil v pádu technickým pokusem, lob zase rozvlnil síť podruhé. Třetí trefu přidal po Kantého centru hlavou, následně proměnil penaltu, kterou sám vybojoval.

Útočník - Romelu Lukaku (Inter)

Založil akci před prvním gólem, kterou zakončil Darmian. Po hodině hry předvedl výtečnou fyzickou hru i techniku a ranou na zadní tyč skóroval. Vzápětí využil Hakimiho pobídky a z první poslal míč přesně mimo dosah gólmana.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Olivier Giroud (Chelsea) - 10.00 (4 góly z 5 střel, 4 vyhrané vzdušné souboje)

2. Neymar (PSG) - 9.52 (2 góly, 5 úspěšných driblinků, 88% úspěšnost přihrávek)

3. Cristian Romero (Atalanta) - 9.40 (gól, 15 vyhraných vzdušných soubojů, 83% úspěšnost přihrávek)

4. Yussuf Poulsen (Lipsko) - 9.14 (gól, asistence, 4 úspěšné driblinky, 6 vyhraných vzdušných soubojů)

5. Federico Chiesa (Juventus) - 9.08 (gól, asistence, 4 odebrané míče)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1.-2. Olivier Giroud (Chelsea) 20 bodů - 4 góly (16 bodů), 84 odehraných minut (2 body), vybojovaná penalta (2 body)

1.-2. Irfan Can Kahveci (Basaksehir) 20 bodů - 3 góly (15 bodů), 3 góly zpoza vápna (3 body), 90 odehraných minut (2 body)

3.-7. Dimitri Payet (Marseille) 12 bodů - 2 góly (10 bodů), 90 odehraných minut (2 body)

3.-7. Federico Chiesa (Juventus) 12 bodů - gól (5 bodů), asistence (3 body), 76 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 3 získané míče (1 bod)

3.-7. Raphael Guerreiro (Dortmund) 12 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), 62 odehraných minut (2 body)

3.-7. Cristian Romero (Atalanta) 12 bodů - gól (6 bodů), 16 získaných míčů (5 bodů), 90 odehraných minut (2 body), žlutá karta (-1 bod)

3.-7. Alexander Scholz (Midtjylland) 12 bodů - gól (6 bodů), 13 získaných míčů (4 body), 90 odehraných minut (2 body)

VAR v akci


Mönchengladbach mohl proti Interu vyrovnat a Pléa završit svůj hattrick, což mu zhatil v ofsajdu stojící a gólmanovi stínící Embolo.



Citizens zase mohli zvítězit v Portu, kde Gabriel Jesus nadvakrát dostal míč za brankovou čáru. Kvůli předcházejícímu ofsajdu ovšem ani tato trefa nemohla platit.



U tohoto momentu se zkoumalo, zda Fred neměl být vyloučen, po zhlednutí videa ale rozhodčí dospěl k tomu, že postačující bude karta žluté barvy.



Hned dvě penalty nabídl VAR Marseille a Dimitrimu Payetovi. První za faul, druhý za hru rukou. Obě si můžete prohlédnout hned po sobě v přiloženém videu.



Vývoj v tabulkách


Skupina A stále své rozuzlení nepřinesla. Bayern si sice už dávno užívá jistoty postupu, za ním to je ale dosti vyrovnané. Atlético jej nedokázalo porazit a v posledním kole se tak v přímém souboji setká o postup se Salcburkem. Lokomotiv už může pomýšlet jen na Evropskou ligu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov (GER)541016:513
2.Atlético Madrid (ESP)51315:86
3.Red Bull Salzburg (AUT)511310:154
4.Lokomotiv Moskva (RUS)50325:83


Ještě zamotanější je "béčko". Zvítězit v uplynulém kole dokázaly třetí a čtvrtý tým tabulky, všichni jsou tak namačkáni ve třech bodech. Mönchengladbach musí v posledním kole bodovat nebo doufat v remízu v Miláně, Šachťar s Realem potřebují buď zvítězit, nebo alespoň uhrát lepší výsledek než ten druhý. A Inter? Ten musí vyhrát a modlit se, aby to v Madridu neskončilo remízou.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Borussia Mönchengladbach (GER)522116:78
2.Real Madrid (ESP)52129:97
3.Šachtar Doněck (UKR)52125:127
4.Inter Milán (ITA)51227:95


Naopak ve skupině C je prakticky rozhodnuto. Hrát se bude už jen na dálku o třetí příčku znamenající jarní fázi Evropské ligy. Olympiakos musí s Portem uhrát alespoň stejný počet bodů, jako Marseille v Manchesteru.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City (ENG)541010:113
2.FC Porto (POR)53118:310
3.Olympiakos Pireus (GRE)51042:83
4.Olympique Marseille (FRA)51042:103


V případě další čtveřice je už jasno o prvním i posledním týmu, o druhou příčku na nás pak čeká přímá bitva. Atalanta míří do Amsterdamu, kde potřebuje proti Ajaxu uhrát alespoň nerozhodný výsledek.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC (ENG)54019:212
2.Atalanta Bergamo (ITA)52219:88
3.AFC Ajax (NED)52127:67
4.FC Midtjylland (DEN)50143:121


Největší nuda ze všech skupin bude v "éčku", kde už je o všem jasno. Chelsea zakončí skupinu na prvním místě se Sevillou v závěsu, EL si svými výkony vybojoval Krasnodar, pouť Evropou je u konce v případě Rennes.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC (ENG)541013:113
2.Sevilla FC (ESP)53116:710
3.FK Krasnodar (RUS)51135:104
4.Stade Rennes (FRA)50142:81


Další přímý souboj o postup přinese skupina F. Jisté už je, že Zenit skončí poslední, Dortmund pak na jeho hřišti bude hrát o to, z které pozice postoupí. O účast v jarní fázi se pak utkají Lazio a Bruggy, přičemž římskému celku stačí na domácím hřišti remíza.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)531110:410
2.SS Lazio (ITA)52309:59
3.Club Bruggy (BEL)52126:87
4.Zenit Petrohrad (RUS)50143:111


Skupina G je od začátku rozdělená na dvě poloviny. Svou vlastní ligu si jedou Barcelona a Juventus, tato mužstva se střetnou o první místo, k němuž "stará dáma" potřebuje zvítězit o tři branky. Kyjev a Ferencváros se utkají o EL, Dynamo k úspěchu potřebuje remízovat s maximálně dvěma vstřelenými góly nebo zvítězit.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona (ESP)550016:215
2.Juventus FC (ITA)540111:412
3.Dynamo Kyjev (UKR)50143:131
4.Ferencvárosi TC (HUN)50145:161


Pořádně nabitá je situace v poslední skupině H, kde mají tři týmy shodný počet devíti bodů. Postupová matematika je poměrně složitá. Pokud Paříž v Istanbulu vyhraje, postupuje ona a vítěz zápasu v Lipsku, v případě remízy to budou United. V případě remízy na obou hřištích připadne postup Rudým ďáblům a Saint-Germain. Pokud Paříž prohraje, má lepší vzájemné zápasy s oběma celky, postup by jí ovšem mohla zhatit remíza v druhém zápase.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United (ENG)530213:79
2.Paris Saint-Germain (FRA)53028:59
3.RB Lipsko (GER)53028:109
4.Istanbul Ba�ak�ehir (TUR)51046:133


Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (13)

Přidat komentář
FC Porto FC

Gólman v sestavě měl být rozhodně Marchesín

Reagovat
smazaný uživatel

taky se divím jeho opomenutí, předváděl neskutečné zákroky

Reagovat
johan14

Vanaken? Ale OK, musí tak byť niekto aj z menších klubov.

Reagovat
exot12

Cca hodinu po zverejnení 6 videí nejde prehrať...

Reagovat
mistr129

Mne jde vše

Reagovat
smazaný uživatel

Mi taky,asi jenom mimo ČR to nejde

Reagovat
smazaný uživatel

Nejde

Reagovat
mistr129

Každopádně nejsou to ta od O2? Napadá mě, že to mají blokované mimo ČR..

Reagovat
bandwagoner

bude to geoblock. Taky mi to neslo, ale kdyz dam ceskou VPN, tak to normalne funguje

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz jsem sel v roce 2012 v Brne po Svobodaku a slyšel zpívat nad ranem borce: Nananana Giroud, nenapadlo by me, ze bude kanonyrem jeste v roce 2020.

Reagovat
prevadec spojitosti

proc nektere videa jedou a u nekterych mam ,,not available in your country,, ?

Reagovat
aurelio

Gladbach nehrá v Miláne, ale s Realom. Dalo sa na to prísť už podľa toho, že posledný zápasy boli rovnaké...

Reagovat
mistr129

"Mönchengladbach musí v posledním kole bodovat nebo doufat v remízu v Miláně"

= Gladbach musí bodovat ve svém zápase s Realem, pokud ne, tak musí doufat, že v Miláně mezi Interem a Šachťarem bude remíza.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele