Ohlédnutí za 1. týdnem osmifinále Ligy mistrů

19.02.2021, 19:54
Názory a komentáře
Kylian Mbappé (© AFP)
Po zhruba dvouměsíční pauze se vrátila nejprestižnější klubová soutěž, milionářská Champions League. V tomto týdnu se totiž odehrála první polovina úvodních zápasů osmifinálové fáze. A fanoušci se rozhodně nenudili.

Čtyři utkání totiž přinesla v součtu velikou porci patnácti branek, z nichž o třetinu se shodně postarali Sevilla s Dortmundem a Barcelona s PSG. Co se týče střelců, nejpilnějším z nich byl Kylian Mbappé, který Katalánce sestřelil hattrickem.

V dalších dvou zápasech jsme byli svědky obrovských individuálních chyb vedoucích ke gólu. Lipsko takto nabídlo Liverpoolu jediné dva góly zápasu, Juventus dokázal nakonec v Portu snížit alespoň na konečných 2:1.

Nejlepší zápas kola


Sevilla - Dortmund

Pětigólová přestřelka byla k vidění v Seville, bohužel pro dramatičnost odvety ve prospěch hostujícího Dortmundu. Domácí se sice dostali do vedení rychle zásluhou Susa, nicméně Dahoud a dvěma zásahy Håland skóre ještě před pauzou obrátili ve prospěch Borussie. De Jongova trefa v závěru byla spíše tou, která zachovala naději Andalusanů do odvety.



Nejpohlednější góly kola


1. Mahmoud Dahoud (Dortmund)

A v Seville se pohlednou brankou blýsknul Dahoud. Ten dostal přihrávku od Hålanda, chvíli s míčem postupoval, načež si jej zasekl a bravurním způsobem poslal za Bounouova záda.



2. Kylian Mbappé (PSG)



3. Federico Chiesa (Juventus)



Sestava kola





Brankář - Alisson (Liverpool)

Ne že by měl nějak mnoho práce, ale když bylo potřeba, dokázal svůj tým podržet. Řeč je zejména o momentu ze začátku druhé půle, kdy dobře zmenšil úhel Nkunkuovi a následně ho i vychytal. Zasloužené čisté konto pro brazilského brankáře.

Pravý obránce - Wilson Manafá (Porto)

Jeho nejlepším počinem z celého zápasu byla asistence na veledůležitý druhý gól. Jen krátce po návratu ze šaten pronikl po pravé straně do vápna a předložil skórujícímu Maregovi. Ani směrem dozadu navíc nikterak nestrádal.

Střední obránce - Ozan Kabak (Liverpool)

Nastoupit do takového utkání zajisté pro zimní posilu nebyl snadný úkol, Kabak se s ním však popasoval na jedničku. Vzadu působil velmi jistě a několikrát navíc zhatil dobrým zákrokem soupeřovu akci.

Střední obránce - Marquinhos (PSG)

Barcelonští nikterak zvláště dopředu nebezpeční nebyli. To bylo způsobeno jednak jejich nedostatečnou kvalitou, jednak také pevnou obranou Paříže pod vedením Marquinhose.

Levý obránce - Raphaël Guerreiro (Dortmund)

Nejenže si výborně počínal ve svých obranných úkolech, ale tradičně přidal i nadstavbu dopředu. Zejména v první půli měl několik zajímavých akcí, škoda jen, že žádná z nich neskončila gólově.

Pravý záložník - Moise Kean (PSG)

Doplnil Mbappého ve střelecké listině pařížského celku. Před pauzou ještě úspěch neslavil, jelikož jej vychytal připravený Ter Stegen, stejně tak tomu bylo i krátce po pauze. Po sedmdesáti minutách už se dočkal, když překonal gólmana hlavičkou o zem po standardce.

Střední záložník - Mahmoud Dahoud (Dortmund)

V devatenácté minutě nastartoval mocný obrat Borussie, a to nadmíru vydařenou střelou ze střední vzdálenosti. Mohl se zapsat i do listiny nahrávačů, to by ale o čtvrt hodiny později musel Håland jeho pobídku proměnit.

Střední záložník - Curtis Jones (Liverpool)

Mladičký středopolař Liverpoolu odvedl solidní výkon, zaslouženou odměnou za nějž mu byla asistence. Nutno dodat, že velmi šťastná. Mané totiž běžel sám na gólmana zejména díky zaváhání obránce.

Levý záložník - Kylian Mbappé (PSG)

Hattrickový hrdina zde pochopitelně nemůže chybět. Poprvé se prosadil po půlhodině hry, když si bravurně dvěma doteky obhodil obránce a následně zakončil. Poté se dostal k odraženém centru, třetí gól vstřelil výtečnou placírkou z velkého vápna.

Útočník - Erling Håland (Dortmund)

Na vyrovnávacím gólu "jen" asistoval, když uprostřed hřiště předal míč Dahoudovi. Pak ale začal i sám pálit - nejprve po vydařené narážečce se Sanchem uspěl tváří v tvář gólmanovi, následně z pravé straně proměnil i pobídku Reuse.

Útočník - Moussa Marega (Porto)

Proti Juventusu se prosadili oba útočníci Porta, do sestavy se dostal ten, který skóroval jako druhý. O Manafově báječném průniku už řeč byla výše, nicméně ani Maregovo zakončení se nedá hodnotit jako snadné.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Kylian Mbappé (PSG) - 10.00 (3 góly, 6 střel, 10 úspěšných driblinků, 91% úspěšnost driblinků)

2. Erling Håland (Dortmund) - 8.89 (2 góly, asistence)

3. Moise Kean (PSG) - 8.79 (gól, 4 úspěšné driblinky)

4.-5. Sadio Mané (Liverpool) - 8.07 (gól, 6 vyhraných vzdušných soubojů)

4.-5. Marco Verratti (PSG) - 8.07 (asistence, 5 úspěšných driblinků)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Kylian Mbappé (PSG) 14 bodů - 3 góly (12 bodů), 90 odehraných minut (2 body)

2. Erling Håland (Dortmund) 12 bodů - 2 góly (8 bodů), asistence (3 body), 90 odehraných minut (2 body), žlutá karta (-1 bod)

3. Mahmoud Dahoud (Dortmund) 10 bodů - gól (5 bodů), 89 odehraných minut (2 body), 6 získaných míčů (2 body), gól zpoza vápna (1 bod)

4. Mohamed Salah (Liverpool) 9 bodů - gól (5 bodů), 89 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 3 získané míče (1 bod)

Nepřehlédněte


Na Camp Nou se kopala penalta po souboji Kurzawy s De Jongem. Z některých záběrů to sice mohlo vypadat jako nezaviněný pád, nicméně nakonec měl VAR k dispozici usvědčující záběr.



Jen chviličku se čekalo na první gól v Portu. Bentancur totiž tristním způsobem nezvládl nahrát Szczesnému, čehož využil Taremi, který otevřel skóre.



Obě branky v Lipsku padly po obrovských chybách domácí obrany. Nejprve nahrávka namísto spoluhráče směřovala do běhu Salahovi, který si tváří v tvář gólmanovi věděl rady...



... a poté přišlo pro změnu podklouznutí, které umožnilo pro změnu postupovat a skórovat Manému.



Aktuální situace v Lize mistrů.


Hned tři ze čtyř rozehraných osmifinále mohou vypadat na první pohled jasně. Zvítězil v nich totiž hostující tým, který svůj náskok musí "pouze" uhájit v odvetě. Nejtěžší pozici z této trojice má zřejmě Dortmund, který v Seville vyhrál o jednu branku.

Podstatně veseleji to vypadá s Liverpoolem, téměř v kapse už má postup po tříbrankovém vítězství PSG. Kde naopak můžeme čekat, to je Turín, kam přijede Porto bránit svůj těsný náskok. I výhra 1:0 pošle Juventus mezi nejlepší osmičku.

To vše nás ale čeká až za necelé tři týdny. Nadcházející úterý a středu totiž do play-off vstoupí druhá polovina osmifinalistů. Největší šlágr na nás čeká zřejmě v úterý, kdy svou partii rozehrají Atlético Madrid a Chelsea. Na atraktivní souboj se můžeme těšit i mezi Laziem a Bayernem.

Ve druhém hracím dni vždy zavítá velkoklub na hřiště jednoho z méně věhlasných klubů. Avšak zejména souboj Atalanty s Realem může přinést slušné drama. Naopak v případě Manchesteru City se všeobecně očekává, že si svůj postup přes Mönchengladbach pohlídá. I když, víme jak to se Citizens v play-off Ligy mistrů bývá...

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (17)

Přidat komentář
Kop do titulků

Pro mě je fotbal prostě kontaktní sport. Kontakt tam byl, ale kdyby jen trochu chtěl tak může v pohodě pokračovat. Je to vidět, jelikož druhá noha se odlepila od země první.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas ja bych piskal faul jen kdyz ti vyradi telem drahu jinak nez ramenem

Reagovat
smazaný uživatel

koleno mozna na var

Reagovat
PP

Nemůžu se rozhodnout, co bylo větší překvapení, jestli debakl Barcelony nebo výhra BVB na Seville..

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě Sevilla.

Reagovat
Kily

mě u Barcelony překvapilo jen to, že jim PSG dalo čtyřku i bez Neymara, ta jejich defenzíva je špatná a dalo se čekat, že v zápase se silnou ofenzívou z toho bude vyšší prohra

Reagovat
PP

jako před měsícem jo, ale posledních pár týdnů se to zvedlo i herně, Messi se začínal chytat golama. Prohra proč ne, ale o trojku jsem to nečekal.. navíc zaslouženě.

Reagovat
smazaný uživatel

Co se zvedlo? Každý těžký zápas projeli, dostali v Supercopě i poháru. Jo vyhráli pár zápasů po sobě proti spodku La Ligy...hu jdem na titul a jsem top... Barca je těžce v prdeli a Messi též... James - assists leader

Reagovat
Seydou Doumbia

Nudný dvojice, jinak by se to dálo i sledovat. No nic, Gladbach-City, Lazio-Bayern nebo Real-Atalanta bude jiná sranda.

Reagovat
AnthonyR

Haaland a Mbappe uz definitivně jedou svoji ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

video nie je dostupne uzivatel nespristupnil video vo vasej krajine

Reagovat
smazaný uživatel

Mbappe už musí z té Francie odejít. Má obrovský potenciál a dobrou hlavu, ale nevidím u něj za poslední dva roky žádný posun, spíš naopak. V porovnání s Haalanden, který v Německu roste s každým zápasem, je to do očí bijící. Haaland může být příští Ronaldo 2014-2018, ale Mbappe má největší přednost v rychlosti a tu už teď bude (letos 23) jen ztrácet.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, dovršením 24 let hned přijde o rychlosti

Reagovat
Pony Slaystation

aha, takže věk 23 let je ta hranice, nevěděl jsem

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíte si, že Mbappe a Haaland posbírají taky tolik zlatých míčů a dají ještě víc branek než Ronaldo s Messim?? Tito dva dávají více gólů v jejich věku, jak střílel Messi nebo Ronaldo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele