Ohlédnutí za 1. kolem základních skupin Ligy mistrů

23.10.2020, 23:58
Názory a komentáře
Mateus Tetê (© AFP)
O dlouhou dobu později, než bylo v původním plánu, začal nový ročník Ligy mistrů. Nyní však bude program o to pestřejší, první polovina skupin se odehraje jen s týdenními rozestupy. Například pro PSG nebo Real Madrid to znamená, že se musí rychle vzpamatovat, pokud chtějí ze svých skupin postoupit...

V případě Paříže se ještě dá úvodní zaváhání pochopit, byť domácí prostředí by si měla i proti takovému soupeři jako Manchester United ustrážit. Pro "Bílý balet" to platí dvojnásob, porážka na Alfredo di Stéfano Stadium od Šachťaru Doněck se mu může krutě vymstít.

Nejlepší zápas kola


PSG - Manchester United

Repríza osmifinále z předminulé sezóny přinesla další úspěch Red Devils. Ti se do vedení dostali po sporné penaltě, kterou nadvakrát proměnil Fernandes. Srovnáno bylo po Martialově vlastenci, jeho kolega z útoku Rashford ale zamířil do správné brány a rozhodl o vítězství Manchesteru United.



Nejpohlednější góly kola


1. Dominik Szoboszlai (Salzburg)

Pohledných zásahů bylo na úvod Ligy mistrů k vidění mnoho, ze všech nejvíce na sebe ale upozornil brzy dvacetiletý maďarský záložník ve službách Salzburgu. Ten za nepříznivého stavu v závěru první půle napřáhl a perfektní ranou zpoza vápna srovnal na 1:1.



2. Cristian Ramírez (Krasnodar)



3. Alejandro Gómez (Atalanta)



Sestava kola




Brankář - David de Gea (Manchester United)

Nejvíce napilno měl v závěru úvodní čtvrthodiny. Nejprve se vytáhl proti Di Maríově střele z dálky, vzápětí reflexivně vytěsnil Kurzawovu teč. Po přestávce pak s vypětím sil zneškodnil i Mbappého technický pokus a jediným, kdo ho dokázal překonat, tak byl jeho spoluhráč Martial.

Pravý obránce - Reece James (Chelsea)

Kromě výborného defenzivního výkonu, kterým pomohl udržet čisté konto, byl aktivní i dopředu. Třeba v šesté minutě poslal do vápna přízemní pas, který před dobíhajícími hráči na poslední chvíli zkrotil brankář. Další jeho centry pak spoluhráči nedokázali zužitkovat.

Střední obránce - Fabinho (Liverpool)

Na to, že je původně záložník, předvedl na pozici stopera skvělý výkon. Blýskl se zejména na konci prvního poločasu, kdy akrobatickými nůžkami vykopl z brankové čáry Tadićův lob před Adriána. Jistotou oplýval v rozehrávce i osobních soubojích.

Levý obránce - Angeliño (Lipsko)

Dva góly během dvaceti minut, to vše z pozice křídelního obránce, nejsou vůbec špatná vizitka. Angeliño nejprve výborně zpracoval vysoký míč, obtočil se kolem soupeře a k tyči zakončil, vzápětí prudkou ranou zakončoval rychlý protiútok svého týmu.

Pravý záložník - Tetê (Šachťar)

Brazilský křídelník dával obraně Realu Madrid pořádně zabrat. Po necelé půlhodině hry využil Kornilenkovy přihrávky a přízemní ranou na vzdálenější tyč otevřel skóre. Prsty měl i v dalších trefách. U té druhé měl na svědomí střelu, po níž si Varane srazil míč do sítě, u třetího gólu skvělou patičkou přihrál skórujícímu Solomonovi.

Střední záložník - Joshua Kimmich (Bayern)

Německý středopolař předvedl opravdu dominantní výkon a z velké části vynuloval jeho protějšky v týmu Atlética. Navíc si připsal asistenci u prvního gólu, když výstavní kolmicí našel za obranu zabíhajícího Kingsleyho Comana.

Střední záložník - Zlatko Junuzović (Salzburg)

Rakouský středopolař byl jedním z hlavních důvodů, proč jeho Salzburg dokázal proti Lokomotivu Moskva uhrát alespoň bod. V závěru první půle přihrál Szoboszlaiovi na famózní vyrovnávací trefu, po návratu ze šaten pak překlopil vedení ve prospěch "Rudých býků".

Levý záložník - Kingsley Coman (Bayern)

Úžasný výkon francouzského křídelníka. Jeho pobídka Tolissovi v úvodu ještě úspěch neslavila, pak se však začal zapisovat do statistik. Nejprve díky výtečnému zpracování vysokého pasu tváří v tvář Oblakovi uspěl, ještě v první půli v pádu asistoval Goretzkovi. Dvacet minut před koncem pak předvedl fantastickou individuální akci zakončenou přesnou střelou.

Pravý útočník - Lionel Messi (Barcelona)

V šestadvacáté minutě vybojoval individuální akcí pokutový kop, který následně také s přehledem proměnil. Rozjel také akci před třetím gólem, u pátého si rovnou připsal asistenci, když podržel míč mezi přesilou protihráčů a našel volného Dembélého.

Střední útočník - Romelu Lukaku (Inter)

Urostlý belgický útočník poprvé udeřil nedlouho po začátku druhého poločasu, když se po krkolomné kombinaci jeho spoluhráčů zjevil sám na malém vápně a uklidil míč do sítě. V samotném závěru pak vyrovnal na konečných 2:2, když našel padající balón po rohovém kopu.

Levý útočník - Álvaro Morata (Juventus)

Podobně jako jeho kolega kanonýr z italského velkoklubu udeřil dvakrát, přičemž i časové rozložení zásahů bylo podobné. Hned v prvních vteřinách druhého poločasu se dostal po gólmanově zákroku k míči a z voleje jej dorazil. Deset minut před koncem si pak naběhl na Cuadradův centr a hlavou udeřil podruhé.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Lionel Messi (Barcelona) - 10.00 (gól, 7 střel, 7 úspěšných driblinků)

2. Kingsley Coman (Bayern) - 9.57 (2 góly, asistence, 87.5% úspěšnost přihrávek)

3. Fabinho (Liverpool) - 8.71 (čisté konto, 3 vyhrané vzdušné souboje, 4 odebrání míče)

4. Duván Zapata (Atalanta) - 8.60 (gól, asistence)

5.-6. Álvaro Morata (Juventus) - 8.54 (2 góly)

5.-6. Tetê (Šachtar) - 8.54 (gól, asistence)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Angeliño (Lipsko) 19 bodů - 2 góly (12 bodů), čisté konto (4 body), 90 odehraných minut (2 body), 5 získaných míčů (1 bod)

2. Kingsley Coman (Bayern) 16 bodů - 2 góly (10 bodů), asistence (3 body), 72 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod)

3.-5. Duván Zapata (Atalanta) 13 bodů - 2 asistence (6 bodů), gól (4 body), 80 odehraných minut (2 body), 3 získané míče (1 bod)

3.-5. Zlatko Junuzović (Salzburg) 13 bodů - gól (5 bodů), asistence (3 body), 84 odehraných minut (2 body), 7 získaných míčů (2 body), gól zpoza vápna (1 bod)

3.-5. Tetê (Šachtar) 13 bodů - 2 asistence (6 bodů), gól (5 bodů), 90 odehraných minut (2 body)

VAR v akci


Keylor Navas sice vychytal penaltu Bruna Fernandese, jenže VAR si všiml, že nestál v době kopu na brankové čáře. Pokutový kop se tak musel opakovat a tentokrát už jej portugalský středopolař proměnil.



Radost ze snížení rozdílu ve skóre vydržela hráčům Atlética jen chvilku. Gól Félixe totiž nemohl být uznán vinou hráče stínícího Neuerovi ve výhledu.



Hodně těsný ofsajd zhatil radost rovněž Olympiakosu. Ten to ale mrzet nemuselo, v nastavení se totiž prosadil regulérně a poměrem 1:0 zvítězil.



Velkou stíhají jízdu Realu Madrid proti doněckému Šachtaru zakončil v nastavení vyrovnávacím gólem Valverde. Ze stejného důvodu jako nedalekému Atléticu ale nebyl gól uznán a "Bílý balet" si tak připsal šokující porážku.



Vývoj v tabulkách


Ve skupině A byl k vidění debakl Atlética Madrid od Bayernu Mnichov. Tito dva favorité skupiny tak v současné chvíli drží první a poslední místo. Ve druhém zápase totiž Lokomotiv Moskva uhrál překvapivou remízu v Salzburgu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov (GER)11004:03
2.Red Bull Salzburg (AUT)10102:21
 Lokomotiv Moskva (RUS)10102:21
4.Atlético Madrid (ESP)10010:40

Stejně tak i mezi další čtveřicí se urodil jeden vítěz, zato hned dva nečekané výsledky. Real Madrid v poločase ztrácel na Šachtar tři góly a stíhací jízdu do konce nedotáhl. Až v závěru pak vyrovnával Inter Milán proti Mönchengladbachu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Šachtar Doněck (UKR)11003:23
2.Inter Milán (ITA)10102:21
 Borussia Mönchengladbach (GER)10102:21
4.Real Madrid (ESP)10012:30

Skupina C přinesla na úvod tříbodový zisk Manchesteru City, který se ovšem proti Portu pořádně nadřel. Řecký Olympiakos zase v nastavení jediným gólem rozhodl o vítězství s Marseille.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City (ENG)11003:13
2.Olympiakos Pireus (GRE)11001:03
3.Olympique Marseille (FRA)10010:10
4.FC Porto (POR)10011:30

Jedinou z ve středu hraných skupin, kde zápasy dopadly přesně podle očekávání, byla D. Atalanta smetla přemožitele Slavie Midtjylland, Liverpool si díky Tagliaficovu vlastenci poradil s Ajaxem.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo (ITA)11004:03
2.Liverpool FC (ENG)11001:03
3.AFC Ajax (NED)10010:10
4.FC Midtjylland (DEN)10010:40

"Éčko" přineslo dvojici nerozhodných výsledků. Bez gólů se rozešli hlavní aspiranti na postup do osmifinále Chelsea a Sevilla, o dvě branky více padlo v utkání mezi Krasnodarem a Rennes.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Krasnodar (RUS)10101:11
 Stade Rennes (FRA)10101:11
3.Sevilla FC (ESP)10100:01
 Chelsea FC (ENG)10100:01

Vyrovnané boje se čekají od skupiny F. V ní Lazio na úvod zaskočilo Dortmund, který svoje kvality prokazoval až ve druhé půli. Ještě cennější skalp favorita si připsaly Bruggy, ty v nastaveném čase rozhodly o úspěchu v Petrohradu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)11003:13
2.Club Bruggy (BEL)11002:13
3.Zenit Petrohrad (RUS)10011:20
4.Borussia Dortmund (GER)10011:30

Jednoznačné výhry velkoklubů byly k vidění v "géčku". Barcelona pětigólovým debaklem smetla Ferencváros, přestože dohrávala bez vyloučeného Piquého. Juventus si zase ve druhé půli zajistil vítězství s Kyjevem.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona (ESP)11005:13
2.Juventus FC (ITA)11002:03
3.Dynamo Kyjev (UKR)10010:20
4.Ferencvárosi TC (HUN)10011:50

Skupinou smrti je ta poslední, H. Lipsko si díky dvěma brzkým trefám poradilo s tureckým mistrem Başakşehirem, Manchester United ve vypjatém boji vyplenil hřiště PSG.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.RB Lipsko (GER)11002:03
2.Manchester United (ENG)11002:13
3.Paris Saint-Germain (FRA)10011:20
4.Istanbul Başakşehir (TUR)10010:20

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (11)

Přidat komentář
Witcher

Bez diváků to žádná liga mistrů není

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasim. Nejdriv mi ty prazdne stadiony mevadily, ale kdyz to člověk sleduje od kvetna a kazdy týden, uz mu to zacne lezt krkem. Uz me ty pratelaky s prazdnym hledistem tyden co tyden, zacinaji štvát.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

druha moznost je nehrat. ked si zastancom tohto riesenia tak si to proste moes simulovat sam a to tym ze to proste vypnes...

Reagovat
Anacron

Hlavně třeba v LL je tam přidán zvuk a na tribuny je plácnutá nějaká sice šílená textura diváků, ale lepší než nic. A především ten zvuk dělá hodně. V LM není nic a vypadá to v televizi fakt otřesně.

Reagovat
smazaný uživatel

Přitom by tam mohli být. Stačil by proděj lístků u kasy na občanku. Vstup do 50ti let. Kdo má v domácnosti rizikové spolubydlící, odpovědnost je na jeho straně. Nejsme děti.

Reagovat
vladino10

"zodpovednosť je na jeho strane"

Takže dáme jedincovi, najlepšie nejakému členovi ultras do ruky zodpovednosť za starých ľudí v jeho okolí..a nielen o nich- keď títo jeho stari v okolí skončia v nemocnici lebo až taký zodpovedný nebol, tak zahltia nemocnice a do tých sa už potom nedostanú ani ľudia s inými problémami. Tento koncept by nefungoval. Tu vôbec nejde o to, že ten vírus by bol nejak extra smrteľný, nie je. Ide o to, že to 1% ľudí ktorým zapíše dokáže zahltiť nemocnice a zamedziť prístup k zdravotnej starostlivosti ostatným. Btw, to že máš pod 50 očividne nie je žiadna záruka toho, že za ti nič nestane- veď sa pozri koľko sa s tým trápil Dybala - futbalista v top fyzickej forme dennodenne sledovaný lekármi.

A ako ok, z pohľadu ľudí čo pre zatvorenie napr reštaurácii nemajú čo jesť je toto legitímne uvažovanie, že či je viac 1000 mŕtvych alebo 100.000 ľudí čo nebudú mať čo jesť - ale uvažovať nad týmto preto, že teba nebaví futbal bez divákov?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně bych dal do sestavy kola i Tuanzebeho, po takové dlouhé pauze hrál výborně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele