Ohlédnutí za 3. předkolem Ligy mistrů

21.09.2020, 17:42
Názory a komentáře
V netradičním formátu pouze na jeden zápas sehrané 3. předkolo Ligy mistrů je už minulostí. A možná více, než by bylo zdrávo, se v něm ukázalo, že výhoda domácího prostředí je totiž opravdu znatelná. Z osmi dvojic totiž hosté dokázali postoupit jen jednou.

Určitý trend v tomto směru udala už trojice úterních zápasů. Jako první proběhl výkop v Kyjevě, kde tamní Dynamo přivítalo přemožitele plzeňské Viktorky AZ Alkmaar. Ukrajinci sice v první půli tahali za o trochu kratší konec, po přestávce se ale vše otočilo a postup do finální fáze předkol si pohlídali.

Další dvě utkání na úterním programu měla víceméně podobný průběh. PAOK se dostal do dvougólového vedení, které zvládla Benfica v závěru jen korigovat, dotáhnout se na o dvě branky vedoucí Gent nedokázal ani vídeňský Rapid.

Z českého pohledu zajímavý byl duel mezi Omonií Nicoisa a bělehradskou Crvenou Zvezdou. Za domácí totiž nastoupila dvojice Čechů Michael Lüftner (který se blýsknul gólem) a Jan Lecjaks, v dresu srbského celku naskočil exsparťanský Guélor Kanga. Více o tomto vyrovnaném utkání zakončeném penaltovým rozstřelem se dočtete níže.

Až pokutovými kopy se rozhodl i zápas v Baku mezi domácím Karabachem a norským Molde. Hosté přitom mohli postoupit už v prodloužení, Hussain ale zahodil penaltu a trestuhodným způsobem i následnou dorážku. Mnohem lépe si v Tel Avivu počínal Biton, jenž právě z penaltového puntíku rozhodl o výhře Maccabi nad Dynamem Brest.

Vyrovnaný duel plný příběhů a zakončený vítězstvím outsidera byl k vidění v Budapešti. Domácí Ferencváros s Eldarem Čivićem v sestavě tam udolal Dinamo Záhřeb poměrem 2:1. Do vedení jej dostal bek Lovrencsics, jenž musel po čtvrtině utkání vinou zranění střídat. Hosté vyrovnali zásluhou vlastence Uzuniho, právě Uzuni ale zároveň ve druhé půli rozhodl o vítězství svého celku.

Poslední utkání bylo důležité zejména z pohledu slávistů. V Herningu se totiž rozhodovalo o tom, zda soupeřem sešívaných bude Midtjylland, nebo švýcarští Young Boys Bern. Po bezbrankové a vyrovnané první půli nakonec jednoznačně zvítězili Dánové, ti se dostali do vedení díky vlastňáku Leforta, výhru pak potvrdili Dreyer a Mabil.

A jakých je zbylých pět dvojic pro finálové předkolo Ligy mistrů? Ve dvou duelech na sebe narazí týmy, které musely přejít přes soupeře ve třetím předkole. Dynamo Kyjev změří sílí s Gentem a Molde přivítá Ferencváros. Ten, kdo vzejde z posledního páru, bude asi nejméně očekávaným účastníkem letošního vydání nejprestižnější klubové soutěže.

Do hry se také zapojí čtyři nové celky. Vedle Slavie to jsou Krasnodar, Salcburk a Olympiakos. Řekové nebudou muset cestovat daleko, čeká je totiž kyperská Omonia. Naopak dlouhý výlet musí podniknout Salcburk, který změří síly s izraelským Maccabi. Co závidět není ani druhému řeckému mužstvu, PAOK totiž hraje s Krasnodarem.

Nejlepší zápas kola


Omonia Nicosia - Crvena Zvezda

Velkou českou stopu měl zajímavý zápas mezi kyperskou Omonií a srbskou Crvenou Zvezdou. Tým z Nikósie poslal do vedení stoper Michal Lüftner, hosté ještě před pauzou srovnali Ivanićem. Utkání došlo až do penaltového rozstřelu, v němž Kypřani zvítězili 4:2, přičemž poslední a tím pádem rozhodující penaltu proměnil Jan Lecjaks.



Nejpohlednější góly kola


1. Yusuf Demir (Rapid Vídeň)

Gól mladičkého Rakušana sice už nic neřešil, zařadil se ale mezi ty povedené. Demir přebral ve středu pole míč, navedl si jej na osu hřiště a zdařilou ranou korigoval konečný výsledek zápasu v Gentu.



2. Gergo Lovrencsics (Ferencváros)



3. Awer Mabil (Midtjylland)



4. Andrija Živković (PAOK)



5. Gerson Rodrigues (Dynamo Kyjev)



Sestava kola



Brankář - Sergei Ignatovich (Dynamo Brest)

Akcie svého týmu držel dlouhou dobu na vysoké úrovni. V první půli se blýsknul proti střele Peretze, nedlouho po pauze zase bravurně vychytal unikajícího Saborita. I ve zbytku utkání působil jistým dojmem, jedinou (a rozhodující branku) obdržel z penalty.

Pravý obránce - Gergo Lovrencsics (Ferencváros)

Už ve druhé minutě předvedl velké útočné choutky, výtečně zavíral situaci při Nguenově centru a neméně zdařile dostal míč ve skluzu do sítě. Více toho bohužel ukázat, protože v pětadvacáté minutě musel ze hřiště kvůli zranění odejít.

Střední obránce - Michal Lüftner (Omonia Nicosia)

Český stoper nejenže podával jistý a klidný výkon směrem dozadu, navíc se zaskvěl i jedinou trefou svého mužstva v základní hrací době. Po rohovém kopu se dostal k hlavičce a trošku se štěstím otevřel gólový účet utkání.

Levý obránce - Dimitris Giannoulis (PAOK)

K postupu PAOKu napomohl velkou měrou - gólem a asistencí. Po hodině hry si naběhl na Akpomův balón, načež jej neomylně poslal do brány. O necelou čtvrthodinu později fantasticky přenesl hru na Živkoviće, který z následné střely rozvlnil síť.

Pravý záložník - Gerson Rodrigues (Dynamo Kyjev)

Od úvodních chvil zápasu ukazoval, že s ním obrana Alkmaaru musí počítat. Ubránit ho ovšem zřejmě byl nadlidský úkol, nedlouho po návratu ze šaten totiž Rodrigues tvrdou ranou pod břevno skóroval. Prsty měl i ve druhém gólu, před nímž rozjel zdařilou akci.

Střední záložník - Mirko Ivanić (Crvena Zvezda)

Už po čtvrthodině se pokoušel ohrozit gólmana Fabiana, neúspěšně. Za brankovou čáru procpal míč až krátce před přestávkou, kdy si naběhl na Nabouhaneho centr a přesnou hlavičkou srovnal stav zápasu. Jeho další rána ve druhé půli už se neujala.

Střední záložník - Niklas Dorsch (Gent)

V první půli to v jeho podání byla jedna střela za druhou. První dvě se neujaly, z té třetí už se však Gent dostal do vedení. To když osamocen vyplaval po Kumsově centru a hlavou trknul míč za brankářova záda.

Střední záložník - Jordi Gomez (Omonia Nicosia)

Byla to právě jeho standardka, po které Lüftner poslal Kypřany do vedení. Nebezpečí hrozilo i z některých jeho dalších dobrých balónů, svůj výkon pak podtrhnul v penaltovém rozstřelu, kdy na sebe vzal zodpovědnost jako první a proměnil.

Levý záložník - Yusuf Demir (Rapid Vídeň)

Na hřiště přišel až dvacet minut před koncem, přesto o sobě dal vědět dostatečně. S jeho úvodní střelou si ještě Roef poradil, když si ale Demir v nastavení navedl míč na střed a levačkou vypálil přesně na zadní tyč, byl už gólman Gentu bezmocný.

Útočník - Dan Biton (Maccabi Tel Aviv)

Od začátku utkání hýřil aktivitou a jako jeden z mála hráčů izraelského týmu se v první půli pokoušel i něco vytvořit. Odměnou za jeho leckdy marné snažení mu byla situace z padesáté minuty, kdy Maccabi dostalo možnost zahrávat pokutový kop. Právě Biton se jej ujal a přesnou ranou k tyči rozhodl o postupu celku z Tel Avivu.

Útočník - Anders Dreyer (Midtjylland)

Po čtvrtině utkání vybojoval velmi zajímavou standardku, z níž se ale žádné vzrušení nekonalo. Dreyer tak vzal osud do vlastních rukou a po přestávce asistoval na úvodní vlastenec Leforta, o deset minut později se sám zapsal do tabulek jako střelec.

Nemělo by vám uniknout


Tady se můžete podívat, jakým způsobem Molde, jmenovitě Hussain, zahodilo svou šanci zvítězit už v prodloužení, když po penaltě nebyla do brány usměrněna ani dorážka.



Po rohovém kopu si vlastní gól vstřelil Albánec ve službách Ferencvárose Uzuni.



Do vlastní klece zamířil i obránce Young Boys Bern Lefort, ten dokonce i poměrně komickým způsobem.



A jak se prosadil Michal Lüftner, to je k vidění na tomto videu.



Výroky rozhodčích


Vzhledem k tomu, že k dispozici ještě nebyl VAR, se tentokráte místo rubriky na něj zaměřené pojďme podívat na důležité výroky rozhodčích.

Gent dostal příležitost své vedení navýšit z pokutového kopu, který byl udělen za tento faul na Chakvetadzeho. Penalta asi bez diskusí.



Za souboj při rohovém kopu byla udělena penalta pro Maccabi. I tady je prohřešek hostujícího v podobě držení evidentní.



Později neproměněný pokutový kop ve prospěch Molde byl nařízen po tomto zákroku.



Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (8)

Přidat komentář
Selänne

Všechna čest před Ferencvárošem, který dokázal přejít přes tři soupeře, přitom v každém z nich dostal papírově nejsilnějšího soka. Teď už by jim ta Liga Mistrů neměla utéct.

Reagovat
Franzstadt

A teď na oplátku asi toho nejslabšího. Tak snad zvládnou roli favorita.

Reagovat
Elliasson

To je zas pravda. Ti jsou letos dobří.

Reagovat
tnt03

Řekl bych že když mají jistotu EL že už jedou nadplán, ale také klobouček :)

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Sledujete nekdo ty predvolebni debaty na ct24 z kraju? Krom toho ze Pisarovicova je neskutecna koc (to se vedelo), tak je to vzdycky neuveritelny panoptikum Ta Daniela si je krasne vodi a musi se uvnitr hrozne smat jak je dostava do rozpaku .. Nejvetsi paka z SPD ale dneska i Pirati celkem fail.

Reagovat
john334

Já jsem se chvíli díval na Plzeňský kraj, ANO zas vyhrabalo solidního slizouna. S Babišem pak visí na billboardu na konci Přeštic se sloganem, jak zařídili spoustu obchvatů. To tam musel dát někdo naschvál, protože zrovna letos se měl obchvat Přeštic stavět, ale zas to posunuli - takže tenhle billboard potěší po tom, co člověk stráví v lepším případě jen 10 minut v koloně přes město.

Reagovat
Elliasson

Ach škoda, že tento článek vyšel zrovna v době, kdy Zvezda prohrála. No nevadí, jednou to příjít muselo.

Reagovat
Y.N.W.A

skvělej článek, díky za summary... za Omonii hraje ještě Ďuriš, ale jen střídačka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele