Ohlédnutí za 2. kolem základních skupin Ligy mistrů

01.11.2020, 23:44
Názory a komentáře
Hrdina PSG Moise Kean (© AFP)
Ve velkém spádu hraná Liga mistrů má za sebou už druhé kolo, a ačkoliv je předčasné dělat závěry o postupujících a vypadávajících, některé týmy už se úspěchu výrazně přiblížily, jiné zase musí zabrat, aby nebyly brzy ze hry venku.

O kterých mužstvech je řeč? Osmifinále už je blízko pro lídry skupin A, C a G. Bayern, Manchester City i Barcelona mají poměrně lehké protivníky ze třetího a čtvrtého koše, navíc už si poradily se svými úhlavními rivaly a s plným počtem bodů vedou své skupiny. Bez ztráty kytičky je zatím i Manchester United, v nabité čtveřici ale není radno nic podceňovat.

Pokud bychom měli mluvit o mužstvech, která jsou už tak trochu na odpis, pak jednoznačně prvními na ráně jsou Midtjylland a Başakşehir. Ty jsou po dvou zápasech bez bodu i bez gólu a proti těžkým soupeřům se nedá očekávat rapidní zlepšení. Nulu na kontě mají překvapivě i Zenit a Marseille u nichž ale jde o náročné skupiny a pokud včas zaberou, můžou se na první dvě místa podívat.

Nejlepší zápas kola


Atlético - Salzburg

Papírově sice možná bylo jasným favoritem Atlético, nakonec však byla ve skupině A k vidění tuhá bitva do posledních vteřin. Po úvodním Llorenteho gólu totiž hosté otočili díky trefám v závěru první a na začátku druhé, hlavním hrdinou utkání se pak stalo João Félix. Ten nejprve bleskově vyrovnal, načež v koncovce rozhodl o vítězství Atletů.



Nejpohlednější góly kola


1. Joshua Kimmich (Bayern)

Bayern se v Moskvě poměrně trápil, o jeho vítězství rozhodl až patnáct minut před koncem Joshua Kimmich. Ten si balón náramně zpracoval a povedenou střelou jej poslal do branky, čímž zastínil třeba i pohlednou akci Liverpoolu zakončenou Diogem Jotou.



2. Diogo Jota (Liverpool)



3. Marcus Thuram (Mönchengladbach )



Sestava kola





Brankář - Anatolij Trubin (Šachťar)

Minule se vyřádili ofenzivní hráči Šachťaru, tentokráte tým podržel gólman. Asi nejvíce se blýsknul nedlouho před pauzou, kdy vyškrábl do šibenice letící Lukakův přímák. Po přestávce zase kryl solidní Brozovićovu ránu, díky čemuž nakonec udržel čisté konto.

Pravý obránce - Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Zazářil zejména u prvního (a velmi důležitého gólu Liverpoolu). Nejprve předal míč Shaqirimu, načež si naběhl a přesným pasem asistoval Jotovi před úplně prázdnou branku. V závěru si mohl připsat i druhou asistenci, to by ale Firmino nesměl tutovou příležitostí pohrdnout.

Střední obránce - Manuel Akanji (Dortmund)

Borussia se po úvodním nezdaru dostala pod velký tlak a v domácím utkání se Zenitem musela bezpodmínečně zvítězit, chtěla-li udržet naděje na postup reálnými. To se povedlo i díky Akanjimu, švýcarský stoper předvedl jistý výkon a pomohl k nule vzadu.

Levý obránce - Marcos Acuña (Sevilla)

Výtečný výkon levého beka Sevilly. Andalusané stejně jako Dortmund potřebovali v úvodním domácím zápase uspět, což zvládli jediným gólem, na který právě Acuña asistoval. Dobrým zpracováním a následným ještě lepším centrem na De Jonga si připsal asistenci.

Pravý záložník - Marcus Rashford (Manchester United)

Na hřiště přišel až na závěrečnou půlhodinu, přesto stihl hattrick. Nejprve byl vyslán do samostatného úniku, který proměnil, poté se do situace tváří v tvář gólmanovi dostal sám díky kličce. V závěru využil pobídky Martiala a vsítil třetí branku.

Střední záložník - Kai Havertz (Chelsea)

Klíčovou roli sehrál zejména při prvním gólu Blues, když skvělou přihrávkou našel skórujícího Hudsona-Odoie. Jinak byl naprosto dominantní na zemi i ve vzduchu, když i z pozice středního záložníka vyhrál nejvíce vzdušných soubojů ze všech hráčů na hřišti.

Střední záložník - Sérgio Oliveira (Porto)

Šikovný záložník ve službách Porta výtečně řídil po téměř devadesát minut hru portugalského celku, nakonec si do statistik zapsal i pojišťovací gól. Naběhl si na Maregův centr a hlavičkou usměrnil míč do poloodkryté branky.

Levý záložník - Marcos Thuram (Mönchengladbach)

Po jeho dvou trefách dokázal Real Madrid srovnat, otočit už však ne a můžeme tedy říct, že Thuram Gladbachu vybojoval bod. Po půlhodině si naběhl na křížný pas a technickým pokusem překonal Courtoise, po necelé hodině hry dorazil balón do brány po zákroku gólmana.

Útočník - Kylian Mbappé (PSG)

Do zakončení se tentokráte zase tolik nedostával, skvěle však sloužil svým spoluhráčům a připravil hned tři obrovské příležitosti. Sarabia tou svoji pohrdl, naštěstí mnohem přesnější mušku prokázal Moise Kean, díky němuž tak Mbappé má zapsané dvě asistence.

Útočník - Moise Kean (PSG)

A jak italský útočník těch gólů docílil. Nejprve si naskočil na centr od rohového praporku a bezpečně uklidil míč ke vzdálenější tyči, čtvrt hodiny před koncem pak k němu Mbappé prodloužil přihrávku, načež Kean z otočky propálil brankáře.

Útočník - João Félix (Atlético)

Už v úvodních minutách trefil ve velké šanci břevno, ukázal se ale hlavně když to jeho tým nejvíce potřeboval, za nepříznivého stavu. Vyrovnal tak, že si před prázdnou bránou počkal na Correovu přihrávku a míč do ní uklidil, v závěru pak po krkolomné situaci přesně vypálil a rozhodl o vítězství Atlética.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. João Félix (Atlético) - 9.90 (2 góly, 7/7 úspěšných driblinků, 7 střel)

2. Kylian Mbappé (PSG) - 9.29 (2 asistence, 9 úspěšných driblinků)

3. Anthony Martial (Manchester United) - 9.19 (gól, asistence, 3 úspěšné driblinky)

4. Marcus Rashford (Manchester United) - 9.16 (3 góly ze 4 střel za 28 minut)

5. Marcos Acuña (Sevilla) - 9.04 (asistence, 5 úspěšných driblinků, 5 klíčových přihrávek)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Marcus Rashford (Manchester United) 16 bodů - 3 góly (15 bodů), 27 odehraných minut (1 bod)

2.-4. João Félix (Atlético) 12 bodů - 2 góly (10 bodů), 90 odehraných minut (2 body)

2.-4. Casemiro (Real Madrid) 12 bodů - gól (5 bodů), asistence (3 body), 9 získaných míčů (3 body), 90 odehraných minut (2 body), žlutá karta (-1 bod)

2.-4. Marcos Acuña (Sevilla) 12 bodů - čisté konto (4 body), 12 získaných míčů (4 body), asistence (3 body), 90 odehraných minut (2 body), žlutá karta (-1 bod)

VAR v akci


Oproti prvnímu kolu VAR tentokráte příliš nezasahoval do původních výroků rozhodčích. K bodům video pomohlo Bruggám, které kopaly penaltu proti Laziu právě až po jeho zásahu.



Proklínat VAR naopak musí Álvaro Morata. Tomu nepomohl při jeho prvním gólu, kdy souhlasil s výrokem pomezního, že jde o ofsajd.



Stejně tak tomu bylo i po půlhodině, kdy bylo potvrzeno postavení mimo hru při Cuadradově přihrávce.



A když by zrovna Morata chtěl, aby platil původní verdikt v podobě regulérnosti branky, opět mu nebylo přáno - VAR vstoupil do hry kvůli drobnému ofsajdu španělského útočníka.



Vývoj v tabulkách


Ve skupině A se na prvním místě udržel Bayern, který i po dvou kolech zůstává stoprocentní. Za něj se vyšvihl druhý favorit Atlético Madrid, jež disponuje třemi body. Ohodnoceni pouze za vzájemnou remízu jsou Lokomotiv Moskva a Salzburg.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov (GER)22006:16
2.Atlético Madrid (ESP)21013:63
3.Red Bull Salzburg (AUT)20114:51
4.Lokomotiv Moskva (RUS)20113:41

Tabulka "béčka" je prozatím hodně překvapivá, dá se říci přesně obrácená, než jak se čekalo. Šachťar po výhře s Realem obral i Inter a se čtyřmi body vede, právě milánský celek je spolu s Mönchengladbachem jeho nejbližším pronásledovatelem. Poslední Real Madrid bude mít co dělat, aby ze skupiny vůbec pronikl.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Šachtar Doněck (UKR)21103:24
2.Borussia Mönchengladbach (GER)20204:42
3.Inter Milán (ITA)20202:22
4.Real Madrid (ESP)20114:51

To ale vůbec neplatí o Manchesteru City, který ve své poměrně snadné čtveřici jasně vede. Zajímavý však bude boj o druhou postupovou příčku. V nejlepší výchozí pozici je Porto, které má tři body a oproti Olympiakosu zápas s Citizens za sebou, Marseille bude muset zabrat, zatím je totiž bez bodu i bez gólu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City (ENG)22006:16
2.FC Porto (POR)21013:33
3.Olympiakos Pireus (GRE)21011:23
4.Olympique Marseille (FRA)20020:40

Zatím přesně podle očekávání je stav ve skupině D. Liverpool zvládl oba své duely, za ním je momentálně Atalanta, která má po vítězství s Midtjyllandem a remíze s Ajaxem čtyři body. Ajax však rozhodně není ze hry venku, musí však poslední tým z Dánska zdolat.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC (ENG)22003:06
2.Atalanta Bergamo (ITA)21106:24
3.AFC Ajax (NED)20112:31
4.FC Midtjylland (DEN)20020:60

Po úvodních remízách v "éčku" nyní oba zápasy našly své vítěze. A byly jimi soupeři z prvního kola, tedy Chelsea a Sevilla, kteří také drží postupové příčky. Krasnodar a Rennes musí zkusit své protivníky zaskočit.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC (ENG)21104:04
2.Sevilla FC (ESP)21101:04
3.Stade Rennes (FRA)20111:21
4.FK Krasnodar (RUS)20111:51

Jako nejvyrovnanější skupina, která může dopadnout jakkoliv, byla hodnocena "F". A také tomu tak skutečně je. Úspěšní ze zahajovacích zápasů Lazio a Bruggy se o body ve vzájemném klání rozdělili a zůstávají tak na čele, do role pronásledovatele se po vítězstvím se Zenitem pasoval Dortmund.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)21104:24
2.Club Bruggy (BEL)21103:24
3.Borussia Dortmund (GER)21013:33
4.Zenit Petrohrad (RUS)20021:40

Další čtyřka už má za sebou souboj gigantů i zápas mezi outsidery. Mezi Barcelonou a Juventusem byl vítěz poznán, díky čemuž je katalánský klub už skutečně blízko postupu. Dynamo Kyjev a Ferencváros spolu remizovaly a pravděpodobně je čeká tuhá bitva o Evropskou ligu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona (ESP)22007:16
2.Juventus FC (ITA)21012:23
3.Dynamo Kyjev (UKR)20112:41
4.Ferencvárosi TC (HUN)20113:71

Na závěr skupina H, ve které si zatím suverénně počíná Manchester United. Ten dokázal zdolat své dva hlavní rivaly a stal se tak favoritem na postup číslo jedna. Kdo by ho mohl doprovodit, o tom může napovědět další duel mezi tříbodovými PSG a Lipskem. Naopak Başakşehir se musí výrazně vzchopit, chce-li ještě do postupových bojů promluvit.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United (ENG)22007:16
2.Paris Saint-Germain (FRA)21013:23
3.RB Lipsko (GER)21012:53
4.Istanbul Başakşehir (TUR)20020:40

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A zítra další To to frčí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frantszek

Arsenal hraje EL a přesto tvoří celou All Stars Ligy Mistrů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ževraj Carlo nechce ani počuť o prípadnom prestupe Keana preč z Evertonu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele