Ohlédnutí za 4. kolem základních skupin Ligy mistrů

27.11.2020, 11:41
Názory a komentáře
Střelec dvou branek Bruno Fernandes s Victorem Lindelöfem (© AFP)
Nepříliš záživné čtvrté kolo základních skupin Ligy mistrů je minulostí a s tím i postupové naděje několika celků. Jedním z nich je i Marseille, pro nějž byla porážka od Porta již třináctou v řadě v Champions League.

Naopak už známe i pár postupujících. Mezi svými čtveřicemi byly jednoznačně nejlepší tandemy Chelsea, Sevilla a Bracelona, Juventus, kromě nich se v jarní fázi stoprocentně představí i Manchester City a Bayern, jenž má rovněž jako jediný jisté i prvenství.

Uplynulé kolo bylo skoupější na vyrovnané zápasy i vstřelené góly. Důkazem toho budiž fakt, že se nenašlo ani jednou utkání, v němž by se oba týmy prosadily dvakrát. Zato se před zraky několika hráčů začervenalo, bez vyloučeného muže dohrávalo hned pět mužstev.

Nejlepší zápas kola


Lazio-Zenit

Zenit ani na čtvrtý pokus nedokázal v Lize mistrů zvítězit a jeho naděje na postup jsou definitivně pryč. Na hřišti Lazia prohrávali velmi brzy 2:0 po trefách Immobile a Paroal, a ačkoliv skóre dokázal bleskově snížit Dzjuba, Immobile dalším gólem, tentokrát z penalty, zpečetil vítězství římského celku.



Nejpohlednější góly kola


1. Breel Embolo (Mönchengladbach)

Ačkoliv Fernandes, Gravenberch nebo třeba Sancho ukázali famózní dalekonosné rány, králem hitparády čtvrtého kola je Embolo. Tento titul si vysloužil za nůžky, které vystřihl v utkání proti Šachťaru.



2. Bruno Fernandes (Manchester United)



3. Ryan Gravenberch (Ajax)



Sestava kola





Brankář - Guilherme Marinato (Lokomotiv)

Ruský reprezentační gólman podržel svůj tým proti Atléticu a zachoval tak jeho postupové naděje reálnými. V první půli skvěle zlikvidoval Llorenteho pumelici i přízemní pokus, několik střel pochytal po přestávce a čistým kontem napomohl k bezbrankové remíze.

Pravý obránce - Juan Cuadrado (Juventus)

Kolumbijský bek dvěma asistencemi výrazně pomohl k obratu po nečekaném úvodním gólu Ferencvárose. Nejprve předal za vápnem balón skórujícímu Ronaldovi, v nastaveném čase pak brilantním centrem od pravé postranní čáry našel zcela volného Moratu.

Střední obránce - Nico Elvedi (Mönchengladbach)

Od švýcarského stopera vskutku skvělá práce. Kromě čistého konta totiž přidal i bonus v podobě vstřelené branky. Po půlhodině hry si naskočil na Stindlův rohový kop a výtečnou hlavičkou na přední tyč navýšil vedení Gladbachu.

Levý obránce - Oscar Wendt (Mönchengladbach)

Mezi střelce se zapsal i další z obránců Mönchengladbachu. Ten vstřelil trochu netradiční gól, u něhož lze pochybovat, zda to byl omyl, nebo genialita. Standardní situace z pravé strany totiž jasně byla určena na centr, Wendt ji však zahrál tak, že nikým netečován skončil míč v bráně.

Pravý záložník - David Neres (Ajax)

Velmi dobrý výkon od křídelníka Ajaxu. V první půli připravil tutovou příležitost Traorému, který však nepochopitelně selhal, po přestávce už se Neres prosadil sám. Za vápnem si totiž navedl míč na střed a utaženou ranou k tyči překonal gólmana.

Střední záložník - Bruno Fernandes (Manchester United)

Už v sedmé minutě otevřel skóre utkání, když se po Tellesově rohu dostal na vápně k odraženému balónu, který výtečným způsobem poslal do šibenice. Po necelých dvaceti minutách udeřil podruhé, tentokráte využil chyby brankáře a uklidil míč do prázdné brány.

Střední záložník - Ivan Rakitić (Sevilla)

Hned ve čtvrté minutě otevřel gólový účet zápasu a přiblížil Sevillu k postupu. Stejně jako k Fernandesovi se i k Rakitićovi odrazil balón, chorvatský středopolař pak famózním volejem zamířil přesně.

Levý záložník - Kinglsey Coman (Bayern)

Sedm minut po přestávce se štěstím skóroval, když si šikovně navedl míč na střed a jeho pokus zblokoval obránce Wöber do protipohybu brankáře. O čtvrt hodiny později si připsal i asistenci, když nadýchaným centrem našel Saného hlavu.

Útočník - Alejandro Gómez (Atalanta)

Na Anfieldu měl lví podíl na obou gólech Atalanty. Po hodině hry nejprve za obranou výtečně našel skórujícího Iličiće, obdobným způsobem pak z levé strany našel Hateboera, který vrátil do nebezpečného prostoru, z čehož vznikla druhá branka.

Útočník - Martin Braithwaite (Barcelona)

Dva góly a asistence nejsou na náhradníka špatným počinem. Nejprve dánský útočník připravil gólovou situaci Destovi, krátce na to zavíral roh na zadní tyči a na dlouhou nohu procpal míč do sítě. Později sám vybojoval penaltu, kterou zkušeně k tyči uklidil.

Útočník - Erling Håland (Dortmund)

Potvrdil vynikající formu, když hned v osmnácté minutě zaskočil brankáře střelou na bližší tyč, která se od tyče odrazila za čáru. Po hodině hry se pak k němu se štěstím odrazil balón za obranu, čehož norský kanonýr využil a prudkou dělovkou dostal míč mezi tři tyče.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Jadon Sancho (Dortmund) - 9.11 (gól, asistence, 88% úspěšnost přihrávek)

2. Martin Braithwaite (Barcelona) - 8.94 (2 góly, asistence, vybojovaná penalta)

3. Bruno Fernandes (Manchester United) - 8.84 (2 góly, 4 střely)

4.-5. Ciro Immobile (Lazio) - 8.82 (2 góly, 2 úspěšné driblinky, 90% úspěšnost přihrávek)

4.-5. David Neres (Ajax) - 8.82 (gól, 3 úspěšné driblinky, 5 obranných zákroků)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1.-2. Martin Braithwaite (Barcelona) 15 bodů - 2 góly (8 bodů), asistence (3 body), vybojovaná penalta (2 body), 90 odehraných minut (2 body)

1.-2. Oscar Wendt (Mönchengladbach) 15 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), 8 získaných míčů (2 body), 90 odehraných minut (2 body), gól zpoza vápna (1 bod)

3.-4. Zaidu Sanusi (Porto) 14 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), 6 získaných míčů (2 body), 90 odehraných minut (2 body)

3.-4. Nico Elvedi (Mönchengladbach) 14 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), 8 získaných míčů (2 body), 90 odehraných minut (2 body)

VAR v akci


Rozhodčí byli v uplynulém kole poměrně přesní, a proto když už přišlo video ke slovu, většinou potvrdilo původní verdikt sudího. Kde se nakonec rozhodlo jinak, to byl zápas Lokomotivu s Atléticem. Kokeho trefa po zásahu VAR pro ofsajd neplatila.



Na Old Trafford zase videoasistent pomohl Manchesteru United, který díky němu kopal penaltu, z níž zvýšil na 3:0.



Za zmínku stojí i situace ze San Sira, kde sice VAR nezměnil sudího názor na zákrok na Vidala, chilský středopolař ale protestoval tak vehementně, že si vysloužil v krátkém sledu dvě žluté karty.



Vývoj v tabulkách


Ve skupině A je už jisto v tom, že Bayern se do jarní části podívá z prvního místa. Ve zbytku pole se ještě může stát cokoliv, nejblíže je však k postupu favorit Atlético, jenž má pět bodů a náskok dvou na Lokomotiv. V dalším kole ho ovšem čeká Bayern.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov (GER)440015:412
2.Atlético Madrid (ESP)41214:75
3.Lokomotiv Moskva (RUS)40314:53
4.Red Bull Salzburg (AUT)40137:141


"Béčko" stále přináší totálně zamotanou situaci, v níž jedinou jistotou je, že Mönchengladbach si zahraje minimálně Evropskou ligu. Borussia i Real Madrid si mohou pojistit postup za týden, pokud porazí své soupeře Inter a Šachťar.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Borussia Mönchengladbach (GER)422014:48
2.Real Madrid (ESP)42119:77
3.Šachtar Doněck (UKR)41123:124
4.Inter Milán (ITA)40224:72


Karty jsou jednoznačně rozdány ve skupině C. Manchester City má jistý postup a v příštím kole jej čeká přímý souboj o první místo s Portem, portugalský celek je jarní fázi rovněž blízko. Ohrozit jej v případě dvou porážek může Olympiakos, pokud zvládne oba své zápasy, naopak Marseille bez bodu i gólu je ze hry venku.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City (ENG)440010:112
2.FC Porto (POR)43018:39
3.Olympiakos Pireus (GRE)41031:63
4.Olympique Marseille (FRA)40040:90


Na první pohled se situace zdramatizovala ve skupině D, kde má Liverpool náskok už jen dvou bodů na své pronásledovatele Atalantu a Ajax. Reds ovšem k zajištění postupu stačí získat jedno vítězství, třeba i v posledním kole proti beznadějně poslednímu Midtjyllandu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC (ENG)43018:29
2.AFC Ajax (NED)42117:57
3.Atalanta Bergamo (ITA)42118:77
4.FC Midtjylland (DEN)40042:110


Úplně jasno o tom nejdůležitějším je už v "éčku", kde s deseti body tabulce vévodí Chelsea a Sevilla, kteří už mají zajištěný postup. Naopak Krasnodar a Rennes zatím jen remizovali ve vzájemném utkání a poperou se tak o Evropskou ligu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC (ENG)43109:110
2.Sevilla FC (ESP)43106:310
3.Stade Rennes (FRA)40132:71
4.FK Krasnodar (RUS)40134:101


Ze hry venku je mezi další čtveřicí Zenit, blízko neúspěchu jsou i Bruggy. Ty potřebují ruského soupeře porazit, aby ještě měly reálnou naději na překonání nejlepších dvou celků Dortmundu a Lazia.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)43019:39
2.SS Lazio (ITA)42208:48
3.Club Bruggy (BEL)41123:84
4.Zenit Petrohrad (RUS)40133:81


Druhou skupinou, kde se už nic moc nemusí řešit, je G. Barcelona bude ještě ve zbylých dvou kolech hájit první místo před Juventusem, oběma celkům však účast v osmifinále nemohou sebrat ani Dynamo Kyjev, ani Ferencváros.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona (ESP)440013:212
2.Juventus FC (ITA)43018:49
3.Dynamo Kyjev (UKR)40133:101
4.Ferencvárosi TC (HUN)40135:131


Ve skupině H se postupu přiblížil Manchester United, který do jarní fáze proklouzne v případě alespoň jedné remízy. Pravděpodobné tak je, že hlavní souboj o druhé postupové místo bude mezi PSG a Lipskem, neboť šance Basaksehiru jsou spíše už jen teoretické.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United (ENG)430112:49
2.Paris Saint-Germain (FRA)42025:46
3.RB Lipsko (GER)42024:76
4.Istanbul Başakşehir (TUR)41033:93


Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (9)

Přidat komentář
TheTopFootbaler

Jsem jediný, komu připadá, že při tom Embolově gólu to trochu zvoral gólman? To vyběhnutí bylo imho úplně mimo. Gravenberchova rána za mě gól kola teda.

Reagovat
AC Sparta Praha good

Gól kola buď Fernandes nebo ten 4. gól Gladbachu

Reagovat
pantondavo

Nůžky nic moc, ta pumelice Bruna pro mě mnohem hezčí gól

Reagovat
fabec1222

Ja uz se jen ohlizim za svymi penezi, ktere mi prohral Inter a Liverpool

Reagovat
fenixLFC

tak to si odbornik ked si daval na liverpool a inter

Reagovat
Y.N.W.A

tak nemáš dávat na mače, který mohly dopadnout naprosto jakkoliv

Reagovat
pantondavo

Sazet na inter

Reagovat
Elliasson

Doufám, že tolik smůly, co jsme měli proti Lokomotivu, už mít letos nebudeme. Guilherme prožil životní zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Když tu vidím ty příspěvky, tak to je zrovna důvod, proč se ve fotbale podvádí, důvod, proč tu pak můžete nadávat na Berbra. Dokud bude možnost sázet na zápasy, do té doby tu vždy bude někdo, kdo bude podvádět, protože na tom může vydělat. Ale to vy asi nechápete.

Pokud jste to neviděli, tak v diskuzi na ČT1 byl Vízek a ten doslova řekl, že Pelta nebyl špatnej kluk, že byl kamarádskej. A Vízkův zeť Šmicer, teď chce být šéfem svazu.

Tak to si pomůžete.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele