Ligue 1 - souhrn 26. kola

03.03.2012, 20:57, aktualizováno 04.03.2012, 22:55
Komentáře a souhrny
Sobota nepřála žádnému z kandidátů na mistrovský titul. Montpellier jen horko těžko vyrovnával na půdě Dijonu, St. Étienne i doma podlehlo Évianu a Lille na svém hřišti ztratilo dvoubrankové vedení proti Auxerre. V neděli už PSG rozprášilo Ajaccio. Lyon prohrál v Nancy, Marseille doma padlo s Toulouse, Rennes naopak veze body z Lorientu...

FC Lorient - Stade Rennes 0:2

04.03.2012 21:00

Góly: 41. Jonathan Pitroipa, 79. Youssouf Hadji

Bretaňské derby mezi Lorientem a Rennes lépe vyznělo pro hostující mužstvo. To se tak díky těmto třem bodům vyšplhalo na čtvrté místo tabulky čtyři body za třetím Lille, které drží poslední postupovou příčku do Ligy mistrů. Les Merlus naopak utrpěli již čtvrtou porážku v řadě a jsou jen bod od sestupového pásma.

Domácí přitom byli v prvním poločase o něco lepším týmem. Přesto nakonec čtyři minuty před koncem inkasovali oni od svého soupeře. Ve 26. minutě pálil velmi dobře Emeghara, jenže Costil se mezi třemi tyčemi lehce nedal. O pár chvil později byl Emeghara znovu ve výtečné pozici, jenže po centru Marequeho se nacházel v těsném ofsajdu.

Asi největší možnost měl ale ve 38. minutě Romao. Ten si pěkně naskočil na perfektní centr Monnet-Pacqueta, jenže hlavou zamířil trestuhodně o kousek vedle. A Rennes ihned na druhé straně z protiútoku z ničeho nic udeřilo. Hadži rychle uvolnil do běhu Pitroipu, jenž levačkou za hranicí vápna nikým nehlídán vyslal přesnou střelu za záda Audarda.

Přitom hosté stačili ještě jednou zahrozit před přestávkou. Tentokráte však v bráně proti Féretově pokusu zakročil Audard. Ve druhé půli Lorient nebyl natolik silný, aby se zmohl na vyrovnání. Spíše naopak Rennes mělo více gólových šancí, díky kterým mohlo navýšit náskok. I když se mu to podařilo až jedenáct minut před koncem.

Nejprve vypálil mimo Hadži, jakmile mu šanci připravili Féret s Pitroipou, na druhé straně se neprosadil Aliadiere, jenž mířil pouze nad. V 79. minutě SRFC pojistil vítězství Hadži. Pitroipa krásně unikl jako štírek po levé straně, předal míč pomalou přihrávkou do vápna, k míči si seběhl marocký forvard a střelou k tyči zaskóroval.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - AC Ajaccio 4:1

04.03.2012 17:00

Góly: 27. Javier Pastore, 29. Jérémy Ménez, 86. Guillaume Hoarau, 90. Nenê - 42. Yoann Poulard

Pařížané se po týdnu opět vrátili do čela tabulky, když využili zaváhání Montpellieru v Dijonu a sami doma smetli dalšího nováčka z Ajaccia.

Toto vítězství má velkou váhu i proto, že nejen Montpellier tento víkend ztrácel - o body přišlo prakticky kompletní čelo tabulky, konkrétně Lille, Lyon, Marseille i Saint-Étienne. Ajaccio se naopak po delší době vrátilo opět do sestupových vod.

Skóre v Parku princů otevíraly drahé předsezonní posily - Pastore a chvíli po něm Menez. Za Korsičany zkorigoval Poulard, ale favorit se do pohodlného dvoubrankového vedení opět dostal v závěru zápasu Hoarauem. Konečnou podobu výsledku, kterým se PSG dostalo o bod před La Paillade, pak dal ještě Nené.

Zápas nakonec podle očekávání ukončil pařížskou sérii tří remíz v řadě, ale první nebezpečnou akci si vytvořilo Ajaccio, konkrétně PSG samo proti vlastní bráně. Samuel Bouhours nacentroval do zóny nikoho, kde ale nešťastně zasáhl Christophe Jallet a málem uklidil míč za záda Sirigua - trefil pouze konstrukci.

A branka se krátce na to otřásla - doslova - i na druhé straně; na vině byl Nené. Prvních 20 minut potom uzavřely dvě velké, leč neúspěšné šance Hoaraua. Paříž se po vlažném začátku dostávala do tempa...

...a už ve 27. minutě se to odrazilo i na skóre. Javier Pastore si v nádherné kombinaci narazil s Blaise Matuidim, vtrhnul do vápna a propálil Guillerma Ochou v bráně hostů - 1:0.

A jen pár vteřin trvalo favoritovi, než svoje vedení zdvojnásobil, a opět u toho byl Pastore a jeho narážečka, tentokrát však s pravděpodobnějšími spoluhráči, než je defenzivní "čistič" Matuidi. Argentinec vyšachoval obranu ACA ve spolupráci s ofenzivními parťáky Neném a Menézem, který následně překonal Fousseiniho Diawaru a vypálil přesně pod víko. Ochoa byl bezmocný - 2:0.

Korsický tým ještě stihl vykřesat naději před poločasovou přestávku a svým gólem do šatny přidělal vrásky na Ancelottiho tváři. Šlo o chybu domácí defenzivy, která nedokázala dostatečně pokrýt a zneškodnit Poularda, dorážejícího po vyražené ráně Fousseini Diawary - 2:1.

A v týmu nováčka mohlo být ještě veseleji - Damien Tibéri měl totiž na kopačce krátce po přestávce vyrovnání, ale nedokázal svoji střelu usměrnit mezi tři tyče. Jinak ale na hřišti vládli domácí Pařížané, kteří se snažili pojistit si vedení uklidňujícím třetím gólem. Ten mohly obstarat jihoamerické hvězdy Pastore s Neném, ale štěstí jim nepřálo - narozdíl od Hoaraua, který tak už v 85. minutě definitivně rozhodl. Robustní útočník dokázal přeloboval vybíhající Ochou - 3:1.

Nastavený čas pak už pouze nabídl pečeť na utkání, které posunulo PSG blíže k titulu. Nené napravil své předchozí střelecké zaváhání, když na zadní tyči zpracoval přesný Chantomeho centr a udělal tečku za zápasem - 4:1.

Více informací k zápasu

SM Caen - Stade Brestois 0:0

04.03.2012 17:00

Góly: -

V nepříliš záživném utkání mezi zachraňujícími se Caen a Brestem můžou být nakonec o něco spokojenější hosté - remíza 0:0 je zase o něco více posouvá bezpečí L1 pro příští sezonu.

Pro normandský klub jde už o neuvěřitelný 15. nerozhodný výsledek v pouhých 26 zápasech. Brestois jsou mimochodem stále jediným týmem ligy, který doteď nedokázal zvítězit na venkovním hřišti - zato remizoval už posedmé. Skvrnou na jinak dobrém podvečeru je tak červená karta pro Jonathana Zebinu, zkušeného stopera, který letos fantasticky řídí tradičně pozornou obranu týmu.

Vyrovnané utkání nabídlo první zajímavou situaci po pouhých třech minutách: k úvodnímu přímému kopu zápasu se postavil caenský Grégory Proment a jeho centr našel hlavičku Thomase Heurtauxe, který pálil těsně vedle. Brest odpověděl šancí Benoita Lesoimiera, který dřív sám za Caen hrával - agilní záložník překonal svého strážce a z pravého křídla centroval před bránu, kde číhal Bruno Grougi. Aléxis Thébaux v hostující bráně byl však pozorný.

Ve 33. minutě se ke slovu opět dostala spolupráce připravující Lesomier - zakončující Grougi, leč opět neúspěšně. První poločas tak mohlo gólem uzavřít Caen - to by ale musel být Hamouma přesnější. Pravé křídlo červenomodrých sice zpracovalo Seubeho nahrávku, ale následný průnik do středu a rána levačkou na bližší tyč byly z nepřesných.

Romain Hamouma mohl své zaváhání odčinit ve 47. minutě - nestalo se tak, proti byl brestský gólman Steeve Elana. Aktivitu domácích demonstroval i v posledních týdnech dobře hrající Livio Nabab, který se dostal do vůbec největší šance celého zápasu; v 64. minutě pronikl hostující obranou, převzal centr z hloubi pole a ocitl se tváří v tvář Elanovi, který však zůstal chladnokrevný a záložníkův střelecký pokus zneškodnil.

Steeve Elana však měl v roli "muže zápasu" velkou konkurenci - Lesoimiera. Kreativní středopolař se mohl stát hrdinou, kdyby lépe zakončil úžasnou individuální akci - povedlo se mu sice prodriblovat přes bránící duo Raineau - Seube, ale následná rána, ač na ni Thébaux nedosáhl, se jen těsně prokutálela vedle pravé tyče.

Poslední zaznamenáníhodnou příležitost měli opět domácí - Frédéric Bulot se zbavil bránícího Baysseho a zleva nacentroval na Nababa, který stál na penaltě, ale jeho levačka neuspěla ani podruhé. A Livio Nabab byl i u závěrečné "akce" zápasu - právě jeho totiž sestřelil Zebinův loket. Ani oslabení o klíčového obránce hostů však už nemohlo s nejnudnějším možným výsledkem nic udělat.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - OGC Nice 1:2

03.03.2012 21:00

Góly: 67. Marc Planus - 18. Fabián Monzón (pen.), 39. Abraham Guié Guié

Fotbalisté Bordeaux po poslední porážce v Montpellieru neodčinili svůj neúspěch a doma před vlastními fanoušky podlehli trápícímu se Nice 1:2. Hosté se díky těmto cenným třem bodům vyšplhali ze sestupového pásma, kde už nějakou tu dobu pobývali. O jejich branky se postarali Monzón a Guie Gneki, za domácí skóroval Planus.

Oba týmy vstoupily do utkání hodně zostra. Za Nice se k bráně tlačil Coulibaly, jenže proti byl mezi třemi tyčemi gólman Carrasso. Na druhé straně hodně nebezpečně vypálil Trémoulinas, avšak přece jenom o kousíček vedle. V 18. minutě se hosté ujali vedení. Monzón úspěšně proměnil penaltu nařízenou za faul Cianiho na Mouniera ve vápně.

Bordeaux jinak nebylo po celý zápas nijak výrazně aktivní. Byl to opět jeho typický zápas, ve kterém se mu nic nedařilo. Přitom mohlo být pro něj ještě hůře, kdyby ve 34. minutě Carrasso nezlikvidoval střelu Mouniera. Jenže zle nakonec opravdu bylo o pět minut později. Digard svým pasem našel Guie Gnekiho, který se v koncovce z dobré pozice nemýlil.

Kdyby v 61. minutě Carraso nepolapil další nebezpečný pokus Monzóna, bylo by zřejmě definitivně rozhodnuto. Jenže OGC nakonec dalo soupeři možnost se zvednout. V 67. minutě Obraniak poslal táhlý centr do šestnáctky, kde ho Ciani hlavou sklepl pro volného Planuse, jenž pravačkou propálil jinak ne příliš zaměstnaného brankáře Ospinu.

Jenže Les Girondins se nakonec k nějakému většímu tlaku vyvíjeného na soupeře neuchýlili. Nice se celkem v pohodě bránilo jejich atakům, které i v mnoha případech postrádaly finální přihrávku. I když si Ospina musel zachytat proti Maurice-Belayovi nebo Dibatému, to ano. Nejvíce mu ale zatrnulo, když v 86. minutě druhý jmenovaný dokonce trefil tyčku.

Více informací k zápasu

Lille OSC - AJ Auxerre 2:2

03.03.2012 19:00

Góly: 34. Eden Hazard, 63. Eden Hazard (pen.) - 80. Ben Sahar, 84. Cédric Hengbart

Snad nic nechybělo zápasu mezi Lille a Auxerre. Diváci se dočkali branek, ostrých zákroků, karet - i těch červených - a dramatu až do konce. Jediné, čeho jsme se tak nedočkali, je vítěz dnešního klání.

Lille vedlo již o dvě branky, nakonec si ale svůj nadějný náskok nechalo ukrást v samém závěru a remizovalo již podruhé v řadě. Naštěstí pro dogy se ale nepodařilo bodovat Saint-Étienne, jeho náskok na třetí pozici je tak nyní čtyřbodový. Na vedoucí Montpellier ztrácí již "pouze" sedm bodů.

Naproti tomu týmu Laurenta Fourniera se podařilo uhrát druhý remízový výsledek za sebou se soupeřem ze samého vrcholu Ligue 1. Po Saint-Étienne tak body ztrácí i Lille; AJA to ovšem v tabulce příliš nepomohlo. Na nesestupové pozice ztrácí tři body, na vítězství pak bleděmodří čekají již od poloviny prosince minulého roku.

Domácí se do svého soupeře zakousli již v samém úvodu. Nebezpečnými ranami se prezentoval jak Eden Hazard, který vyzkoušel pozornost Oliviera Sorin z přímého kopu, tak následně i Joe Cole, jehož half-volej dokázal hostující gólman zlikvidovat bez větších potíží. Nicméně zakřiknout se nedali ani hráči Auxerre.

Z třiceti metrů natáhl Dariusz Dudka a Mickael Landreau v bráně Lille měl co dělat, aby míč nakonec vytáhl nad branku. Ve 34. minutě se však domácí ujali vedení díky trefě "zázračného dítěte" Edena Hazarda. Belgický reprezentant náramně zakroutil svůj přímý kop do šibenice a mimo dosah Sorina a před vlastními diváky skóroval již popáté v řadě - 1:0.

Domácí se ale ze svého vedení příliš dlouho neradovali. Ve 41. minutě byl totiž po druhé žluté kartě vyloučen obránce Mauro Cetto, jenž nebezpečným zákrokem skolil unikajícího Dennise Oliecha. Domácí se však po hodině hry dočkali již druhé branky a zdálo se, že vítězství jdou naproti mílovými kroky.

Willy Boly v pokutovém území srazil právě mladého domácího záložníka, rozhodčí nařídil pokutový kop. K tomu se proti všem fotbalovým pravidlům postavil právě sám postižený a v 63. minutě přidal již svou jedenáctou ligovou branku v letošní sezoně - 2:0.

A pro Lille se mělo jednat již pouze o jednoduchý závěr utkání. Po pouhých deseti minutách na hřišti byl totiž za tvrdý zákrok vyloučen Anthony Le Tallec a hosté museli posledních 23 minut odehrát rovněž v deseti.

Nicméně Auxerre se nevzdávalo a udeřilo v posledních deseti minutách. Jako první dal hostujícím borcům naději Ben Sahar, který si naběhl na patičku Oliecha - 2:1.

A o čtyři minuty bylo o dělbě bodů rozhodnuto. Cédric Hengbart si vyskočil na jeden z centrů úplně nejvýše a pohotovou hlavičkou zavěsil míč do sítě - 2:2.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Évian Thonon Gaillard 0:2

03.03.2012 19:00

Góly: 38. Cédric Mongongu, 90. Yannick Sagbo

Překvapivou ztrátou všech bodů skončil z pohledu Saint-Étienne papírově jednoduchý zápas s Évianem. Nováček překvapil bojovníka o evropské poháry dvěma brankami a nadále se vzdaluje sestupovým pozicím.

Zeleno-bílí snad pomýšleli dokonce na Ligu mistrů. Té se ale po dnešním výkonu - snad bohudík - nepřiblížili. Naopak, Lille se ASSE vzdálilo o další bod, který získalo s Auxerre. Skončila tak čtyřzápasová série Saint-Étienne bez porážky a tři zápasy dlouhá vítězná série před vlastními diváky.

Naproti tomu Évian zvítězil již podruhé za sebou, svou neporazitelnost protáhl již na tři kola. V tabulce si polepšil rovněž pozičně, nyní otevírá druhou desítku prvoligových týmů. Na sestupové, osmnácté místo má nyní náskok již sedmi bodů.

Přitom všechno nasvědčovalo tomu, že by si snad domácí měli připsat jedno z jednodušeji vybojovaných vítězství. Bakary Sako našel svým nevyzpytatelným centrem na vzdálenější tyči Albina Ebonda, nikdo snad neočekával, že by si s tímto náročným míčem domácí borec poradil. Jenže on si poradil - a nádherným volejem rozezvučel břevno soupeřovy branky.

Saint-Étienne bylo jasně lepším týmem, svého soupeře přehrávalo; do žádných vyložených pozic se ale dostávat nedokázalo. Z dálky zkusil štěstí aktivní Bakary Sako, jeho rána se však vznesla vysoko nad branku.

Jako studená sprcha tak na domácí musel působit úvodní gól zápasu, který se hostům podařilo vstřelit pouhých sedm minut před koncem první půle. Sidney Govou postrčil po rohovém kopu míč na bližší tyči blíž do ohně; tam se nejlépe zorientoval obránce Mongongu a z bezprostřední blízkosti napálil míč do sítě - 0:1.

Hned po změně stran se váhy mohly vyvážit. Bakary Sako totiž dostal vynikající příležitost na vyrovnání zápasu, když se sám řítil na brankáře Andersena. Domácímu borci ale štěstí nepřálo ani napotřetí; i z tohoto souboje totiž vyšel jako vítěz hostující gólman, jenž proti jeho ráně předvedl náramný zákrok.

Zaútočit se ale nebáli ani hosté a v bráně Saint-Étienne se musel pořádně ohánět Stéphane Ruffier. Toho nejprve prověřil svou dělovkou Govou, svůj um musel dokazovat také proti pokusu Poulsena.

Domácí se marně pokoušeli získat z dnešního zápasu alespoň bod; při svých ofenzivních snahách navíc často zapomínali zavírat zadní vrátka. Po jednom z protiútoku tak zasadil Évian svému soupeři již smrtící úder: Kahlenbergův centr doklepl za bezmocného Ruffiera Yannick Sagbo - 0:2.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - Olympique Lyon 2:0

03.03.2012 19:00

Góly: 66. Sébastien Puygrenier, 75. Djamel Bakar

Lyon nedokázal využít ztráty Saint-Étienne či Lille a s Nancy prohrál. A to vůbec poprvé za několik posledních let. Olympique tak i nadále zůstává bez jistoty evropských pohárů v nadcházející sezoně.

Parta Rémiho Gardeho jasně ovládla posledních osm vzájemných zápasů s Nancy. S touto sérií je ale nyní konec, Lyon teď totiž pracuje na prodloužení jiné - té bez vítězství. Lyonští na ligový úspěch čekají již od konce ledna, nevyhráli již pět zápasů v řadě. V tabulce je tak předstihlo Toulouse, l’OL ztrácí ze šesté příčky na Evropskou ligu stále tři body, na Ligu mistrů je to o další čtyř navíc.

Naproti tomu Nancy překvapivě zastavilo propad tabulkou, zvítězilo po třech utkáních, z kterých vyšlo pokaždé bodově naprázdno. Soubor Jeana Fernandeze se tak - alespoň dočasně - vyškrábal ze sestupového bahna; na Nice má před jeho dohrávkou s Bordeaux tříbodový náskok.

Byli to navíc domácí, kteří hned v úvodu utkání oslnili svou aktivitou. A za tu byli odměněni úvodní příležitostí utkání. Po dobré práci Lossemyho Karabouého a Daniela Niculaeho se do zakončení dostal Sebastien Puygrenier. Bývalý obránce Zenitu Petrohrad ale nemířil přesně.

Do nadějné šance se ale dostali rovněž lyonští. Byl to Bafetimbi Gomis, který si všiml, že brankář N’Dy Assembé postává až příliš daleko od vlastní branky. Jeho chytrý lob sice soupeřova gólmana překonal, nicméně na kovové břevno byl krátký. V 21. minutě se tak skóre neměnilo.

O tři minuty později již N’Dy Assembé musel zasahovat. Po přímém kopu Michela Bastose se k teči dostal Bakary Koné. Gólman domácího výběru však na vychýlení trajektorie dokázal zareagovat a míč polapit. Zhruba po půlhodině hry napřáhl snad ze třiceti metrů Lossemy Karaboué - a hosté si museli po jeho parádní ráně řádně oddechnout. Jeho rána po přihrávce Saného totiž jen těsně minula tyčku Llorisovy svatyně.

A Nancy pokračovalo v náporu i posléze. Již o tři minuty později měli snad všichni domácí příznivci již ruce nad hlavou, tvrdá hlavička Yohana Mollo přece musela skončit v síti! To by ji ale nesměl strážit skvělý Hugo Lloris, který předvedl další ze svých neopakovatelných zákroků.

I ve druhém poločase se papírově silnější domácí nechali snadno přehrát. Koné si málem vstřelil vlastní branku poté, co se nešikovně připletl k nepříliš povedenému odkopu Crise. Balon ale nakonec naštěstí pro hosty skončil v zámezí. V 59. minutě Lloris ještě vychytal Niculaeho, na akci z minuty 66. už byl ale krátký.

Mollo nasměroval svůj rohový kop přímo na hlavu Sébastiena Puygreniera na přední tyči a ten se tentokrát nemýlil - 1:0.

A o osm minut později bylo rozhodnuto. Z rychlého protiútoku se prosadil Djamel Bakar. Tomu do palebné pozice nahrál Lossemy Karaboué, zakončovatel celé akce se pak rozhodl pro točenou ránu levačkou. A volba to byla dobrá. I tentokrát byl Lloris bez jediné šance - 2:0.

Lyon alespoň v závěru ukázal svou sílu, a na diváky tak čekal poměrně atraktivní a zábavný konec utkání. Ke zdramatizování byl v 85. minutě blízko Koné; to by ale jeho hlavička musela po přímém kopu Källströma namísto brankové konstrukce skončit někde jinde...

Hosté se i nadále tlačili alespoň za čestným úspěchem. Nejblíže mu byl v druhé minutě nastavení Ederson, jeho parádní ránu ale dokázal konečky prstů vyškrábnout do bezpečí N’Dy Assembé.

Více informací k zápasu

Dijon FCO - Montpellier HSC 1:1

03.03.2012 19:00

Góly: 67. Gaël Kakuta - 88. Jonathan Tinhan

Fotbalisté Montpellieru mohou během tohoto kola přijít o současné vedení, kterého nabyli po posledním vítězství nad Bordeaux. Pokud však zítra PSG porazí Ajaccio, klesne zpátky na druhé místo. Girardova družina zkrátka nezvládla zápas na půdě nováčka z Dijonu, který si ale za svůj výkon bod určitě zasloužil. A to byl dokonce i blízko vítězství.

Hosté se bohužel v Dijonu museli obejít bez dvou opor. Belhanda byl totiž zraněný a nejlepší střelec Olivier Giroud vykartovaný. A bez nich se zkrátka HSCM zápas nepovedl úplně podle jeho představ. Už ve 2. minutě přitom výrazně zahrozil soupeř. Corgnet byl první, kdo prověřil schopnosti gólmana Jourdrena, ten si ale s touto situací poradil.

V 11. minutě měl zase dobře napřáhnuto Jovial, ovšem jeho střela tentokráte letěla pouze vedle. O čtvrthodiny později ten samý hráč vypálil znovu, jenže stejně jako v prvém případě ani v tom druhém nenašel přesnou mušku. Montpellier ve druhé půli zahrozil jen Cabellou, jehož dělovku však brankář Reynet nakonec polapil.

Dijon i ve druhém dějství pokračoval v dobré předváděné hře. Guerbert ještě mířil nad, gólově se až dokázal prosadit Kakuta v 67. minutě. Bauthéaca jako by si hostující obrana nevšímala, ten tak zkusil vystřelit, jenže napálil pouze tyčku. Nicméně Kakuta, útočník na hostování z Chelsea, se dostal k odraženému míči a v pohodě ho dorazil do sítě.

Dá se říci, že po této facce se lídr ligy trochu probral. V 74. minutě mohl vyrovnat Utaka, nebýt toho, že jeho centr, nebo spíše střela, skončila na břevně. O deset minut později měl nakročeno k brance také střídající Tinhan, ale ani on na Reyneta nevyzrál. Na druhé straně naopak byl pořádně nebezpečný Bauthéac. I když Jourdren jeho hlavičku na poslední chvíli zastavil.

Až dvě minuty před koncem se nakonec hostům podařilo urvat ve složitém zápase alespoň jeden bod. V Montpellieru dosud neznámý Jonathan Tinhan byl přitom tím mužem, co o konečném výsledku 1:1 rozhodl. Do branky nakonec usměrnil u bližší tyčky centr od Estrady, na který již Reynet neměl žádný nárok. I tak ale Dijon tuhle remízu bere všemi deseti.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Toulouse FC 0:1

03.03.2012 19:00

Góly: 66. Aymen Abdennour

Příznivci Marseille mohou marně vzpomínat na pouť jejich fotbalistů před osudným zápasem s Brestem. Po prohře v kole minulém totiž parta Didiera Deschampse prohrála i dnes a po jediné brance Aymena Abdennoura se jim vidina pohárové Evropy nepřiblížila.

Olympique přitom měl parádní příležitost přiblížit se čtvrtému Saint-Étienne na jediný bod, ASSE se totiž doma překvapivě nepodařilo bodovat s Évianem. Po prohře 0:1 z minulého kola ale přišel i tentokrát stejný výsledek a čekání na výhru se v přístavním městě protahuje. Nyní jsou to pro l’OM již čtyři zápasy. Naproti tomu Toulouse je v ráži a svému dnešnímu soupeři odskočilo v tabulce již na rozdíl čtyř bodů.

Od pohárů ho momentálně dělí pouze horší skóre, fialoví si dnes navíc připsali již třetí vítězství v řadě - a to ačkoliv se jejich gólový příděl soupeřům úměrně zmenšil ze tří na jedinou branku.

Bylo to Toulouse, které snad vycítilo zmizelou sebejistotu Marseille, kterou si ještě před posledním zápasem mohla díky patnáctizápasové sérii bez porážky dovolit, které se dočkalo úvodní příležitosti. Etienne Didot vyzval svého jmenovce Capoueho, jeho rána zblízka se ale mezi tři tyče nevešla.

O něco lépe se prezentoval mladší z bratrů Ayewů v dresu domácího celku - Jordan. Ten s míčem prodribroval okolo Capoueho a rovněž se mu podařilo nebezpečně vypálit. Brankář Ali Ahamada ale s jeho pokusem příliš potíží mít nemohl. Poslední slovo v závěru první půle měli opět hosté. A opět to bylo sehrané "etiennovské" duo, které způsobilo zmatky v obraně Marseille.

Přímý kop Didota našel hlavu vyskakujícího Capoueho. Když už to ale vypadalo, že i tato nadějná příležitost skončí stejně jako ta předcházející - tedy ranou vedle - přimotal se do všeho svou tečí ještě Abdennour. Domácí příznivci tak jen se zatajeným dechem mohli sledovat, jak míč končí v síti. Naštěstí zatím pouze v té postranní.

A Didot se činil i v poločase následujícím. Po šestašedesáti minutách hry nebezpečně vypálil, Mandanda ovšem jeho ránu bezpečně lapil. O minutu později již ale míč musel lovit ze své sítě. Centr stále stejného hráče hostí dosedl přesně na hlavu Abdennoura a francouzský reprezentační gólman byl bez šance - 0:1.

Marseille se následně přeci jen dala do jakés takés ofenzívy. Osmnáct minut před koncem utkání prodlužoval Brandao na lépe postaveného Morgana Amalfitana; ani jeho rána z první ovšem na pozorného Ahamadu nestačila. O tři minuty později to byli naopak hosté, kteří využili rychlého protiútoku. Emmanuel Riviere si povšiml, že Mandanda postává nebezpečně daleko od branky, jeho chytrý lob se ale nakonec zastavil na břevně.

Parta Didiera Deschampse v závěrečných minutách působila odevzdaně, žádnou výraznější příležitost si již nevytvořila a na konci utkání se tak musela spokojit s hlasitým pískotem fanoušků.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - Valenciennes FC 1:1

03.03.2012 19:00

Góly: 77. Nicolas Isimat-Mirin (vl.) - 69. Grégory Pujol

Ze souboje dvou celků ze spodní části tabulky nakonec vítěz nevzešel. Horší ale začíná být situace pro Sochaux, které stále paběrkuje na posledním místě tabulky. A to nyní na sedmnáctou nesestupovou příčku ztrácí již pět bodů. Valenciennes je naopak desáté, přičemž na svůj účet připsalo již pátou ligovou neprohru v řadě.

Domácí trenér Mehmed Baždarevič se nemůže chlubit svými úspěchy na francouzské scéně. Ze 121 zápasů Ligue 1 získal pouze dvacet výher. A už od začátku nic nenasvědčovalo tomu, že by se tenhle fakt mohl pozměnit. Cohade svým centrem pěkně vybídl Samassu, jehož hlavičku ale dokázal zlikvidovat brankář Richert.

V prvním dějství měl největší šanci FCSM, zároveň také jedinou, Nogueira. Z dobré pozice ale bránu netrefil. Do druhé půle vstoupili domácí již tou správnou nohou. Svoje příležitosti měli Privat, Perquis a Boudebouz, poslední jmenovaný dokonce ohrozil brankáře Penneteaua, ten se ale mezi třemi tyčemi nakonec nedal.

V 58. minutě nebyl na hřiště úplně nejlepší pohled. Zranění sice k fotbalu jednoznačně patří, ale žádný z nás by nechtěl být v kůži Perquise, který si zřejmě zlomil ruku a musel jít střídat. VA se poté trochu zvedlo a více se tlačilo k brance, jenže po spolupráci s Cohadem ještě Samassa neskóroval. To se podařilo až Pujolovi v 69. minutě.

Cohade našel svým pasem Pujola, který se navíc dokázal zbavit obránce Banany a přízemní střelou překonat Richerta. Z vedení se ovšem hosté neradovali nijak dlouho. Penneteau ještě dokázal zastavit střelu Boudebouze, jenže poté už nezabránil situaci, kdy si Isimat-Mirin srazil do vlastní brány centr z pravé strany od Corchiy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain26167348:2655
2.Montpellier HSC26166449:2654
3.Lille OSC261211345:2947
4.Stade Rennes26127736:3043
5.AS Saint-Étienne26127733:2843
6.Toulouse FC26127728:2343
7.Olympique Lyon261241041:3440
8.Olympique Marseille25109634:2439
9.Girondins Bordeaux2699831:3036
10.Valenciennes FC26871127:2831
11.Stade Brestois26515622:2230
12.Évian Thonon Gaillard2579935:3730
13.SM Caen26771230:3728
14.FC Lorient26691124:3427
15.Dijon FCO26761331:4527
16.OGC Nice26681225:3026
17.AS Nancy-Lorraine26681224:3526
18.AC Ajaccio26681228:4726
19.AJ Auxerre264111132:4023
20.FC Sochaux26491323:4121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (37)

Přidat komentář
Israha

Zajímavé výsledky, do těch evropských pohárů se evidentně nikomu příliš nechce

Každopádně OM už mě začínají dost štvát...zápasem s Lyonem se to nějak zlomilo a z týmu, který dokázal pravidelně obracet špatně se vyvíjející zápasy se stal tým, co se není schopen ani dostat do šance. Dneska celá ofenziva naprostá tragédie, v obraně jakž takž, ale zase to pokadí Mandanda špatným vyběhnutím na centr. Toulouse vyhrálo zaslouženě, bohužel...

Reagovat
Langi

Lyon to samý

Reagovat
smazaný uživatel

Aha na koho som tu narazil

Reagovat
Godwinson

Montpellier ... no, trochu zklamání, ale bez Girouda, Belhandy a s Jeunechampem. Zapl jsem to pět minut před koncem a chvíli po tom dal Tinham svou první trefu za Montpellier. Takže takové velké zklamání to na konec není, i s ohledem na to, že Lille, Lyon i Marseille ztratili.

Navíc Évian

Reagovat
mookyn

Kvôli čomu nehral Giroud? Karty? Zranenie?

Reagovat
klvana

To první.

Reagovat
mookyn

Dik za info.

Reagovat
smazaný uživatel

Kakuta se v tom Dijonu docela chytl tak snad v tom bude pokracovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi se v Sochaux neměli toho Svěrkoše tak zbrkle zbavovat....

Co s nima sakra je? Loni hráli dobrý fotbal....

Reagovat
Israha

Bordeaux taky ruplo se suterénem tabulky, to je dneska den

Reagovat
Langi

Javier Pastore přestoupil do PSG teprve vloni v létě, už teď si ale v médiích říká o své vysněné spoluhráče. Tím úplně nejvýše postaveným mužem na žebříčku Pastoreho ideálních posil je právě druhý nejlepší střelec Realu Madrid, Gonzalo Higuaín. "Vycházíme spolu velmi dobře, ale ještě jsme o tom spolu nemluvili," nechal se nicméně slyšet argentinský záložník, jehož je Higuaín krajanem.

Reagovat
Godwinson

Dostane Pata a bude rád!

Reagovat
smazaný uživatel

Pato, Higuain, Pastore...to by byl nejlepsi utok v Evrope

Reagovat
smazaný uživatel

To je asi tak reálné, jako že Messi přestoupí do Lyonu.

Reagovat
Langi

když prodáme celej tým tak bysme na něj možná měli

Reagovat
REPLIKATOR

Lille si dělá prdel ne

Reagovat
Langi

OT: jen tak na ukázku, sestava rezervy ze zápasu OL - Bourg Péronnas

OL: Lopes, Lovren (Seguin, 60e), Kamali, Zeffane, Kolodziejczak, Ferry, Chavalerin, Blanc, Ghezzal (Pléa, 80e) Pied, Tafer (Benzia, 75e).

Takovou základnu mladejch hráčů nám může hodně týmů závidět, ale k čemu to je když pořád hnijou v béčku a když už se dostanou do Áčka tak odehrajou za sezónu 5 zápasů a radši odejdou jinam...z týhle sestavy, když nebudu počítat rozehrávajícího se Lovrena, tak min. 4 hráči už maj bejt dávno v Áčku

Reagovat
smazaný uživatel

No já tam vidím jenom Koloděje a možná Pieda. Kamali nevím, jak na tom je...Tafer na to nemá a ostatní neznám

Reagovat
Langi

Koloděj a Pied jsou jasní...Kamali a Seguin by stáli za vyzkoušení, vzhledem k ty hrůzostrašný obraně, protože když může bejt v Áčku Umiti, kterej zatim hraje uplnej průměr, tak proč ne oni dva...ale já sem se spíš podivoval nad tim postojem realizačního týmu, prachy nejsou, tak těžko můžou očekávat nějaký velký posily a oni prostě stejně nemaj potřebu zkoušet zapojit mladý hráče, za Puela se dostalo do Áčka daleko víc hráčů, přestože sme v těch letech mohutně nakupovali

Reagovat
Langi

reakce...sakra

Reagovat
smazaný uživatel

No dostal se tam Pied a někdy Lacazette s Belfodilem. Na jeden pohárový zápas hrál Koloděj. Takže to zase tak slavné nebylo. Jinak nevíš, co je s Greniérem? Jediná jeho aktivita je, že si co půlhodiny aktualizuje status na fejsíčku.

Reagovat
Langi

no žádný terno to sice nebylo, tehdy sme moc odchovance nepotřebovali, teď přichází doba kdy se bez nich neobejdeme ...jinak s Greniérem podle mě nic neni, jenom nehraje, nevim proč ...s tim facebookem se docela rozjel poslední dobou, ale zase ty odkazy a fotky co sdílí jsou kolikrát docela dobrý

Reagovat
Godwinson

Reagovat
domingo

WTF

Reagovat
smazaný uživatel

mineralka horcica

Reagovat
CubONE

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Caen mě mrzí, měli brát tři body. Doufám, že příští týden Montpellieru body nechají a pak doma sestřelí PSG, ať ta tabulka zase vypadá k světu :) Stejně tak už týden předem vyjádřím důvěru Lyonu proti Lille :))

Reagovat
onze

MERCI PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Jé TFC vyhrálo. Super.

Reagovat
Langi

no co...sedmička je prej šťastný číslo

Reagovat
domingo

Ty mineralky se tam drzi jak hovno kosile. Tak co, spadne nakonec Lorient?

Reagovat
Langi

Évian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele