Ligue 1 - preview 26. kola

03.03.2012, 10:39, aktualizováno 04.03.2012, 09:23
Previews
PSG může využít zaváhání Montpellieru a pokud porazí Ajaccio, půjde do čela Ligue 1. Caen hraje ve středu tabulky s Brestem, ve třetím utkání nedělního programu hostí Lorient Rennes...
Paris Saint-Germain - AC Ajaccio  (neděle 17:00)
Paris Saint-Germain se může po sobotním zaváhání Montpellieru, který jenom remizoval 1:1 na půdě Dijonu, dostat po jednom kole zpátky do čela tabulky. Musí však doma bezpodmínečně porazit jiného nováčka - Ajaccio - které bojuje o holé přežití. A rozhodně nechce dopustit ten průběh zápasu, jakým naposledy v dramatickém závěru urval bod na půdě Lyonu.

Guillaume Hoarau zachraňoval v nastavení alespoň bod za remízu 4:4. A PSG tak pod vedením Carla Ancelottiho i nadále nepoznalo porážku. Na této sérii trvající tři měsíce nehodlá nic měnit ani nyní. Ajaccio je osmnácté dvacet šest bodů pozadu. Takže pro domácí by měl být tenhle soupeř rozhodně k poražení. Především před vlastními fanoušky.

Záložník Christophe Jallet měl před utkáním jasno. "Máme jediný cíl - a to vyhrát. Hrajeme doma a nemůžeme si dovolit ztratit. Vítězství je naprosto nezbytné," říkal pro oficiální klubové stránky. "Čtrnáct zápasů v řadě jsme neprohráli, v roce 2012 nevíme, co je porážka. A my v tomhle trendu musíme pokračovat i v neděli."

Souboj s Montpellierem o první pozici je stále na krev. A jakákoliv ztráta může být rozhodující chybou. "Montpellier se v minulém kole posunul před nás. Ale my se musíme soustředit sami na sebe," dodával Jallet. "Získali jsme body v posledních vteřinách, protože máme bojovného ducha. Jsme jen bod od prvního místa. To není nic, co by rozhodovalo," prohlásil ještě před sobotou.

Ajaccio bylo ještě na podzim v pořádné bryndě. Dá se ale říci, že si již nejvyšší soutěž otrkalo a nyní podniká kroky k tomu, aby se zachránilo. Naposledy přerušilo sérii tří zápasů bez výhry a doma dokázalo skolit Dijon 2:1. V Paříži nebude mít vůbec co ztratit. Z případné porážky by se v současné situaci určitě nestřílelo.

"PSG je skvělý tým. Ale zjistili jsme, že není k neporažení," neházel hned flintu do žita obránce Anthony Lippini v rozhovoru pro klubový web. "Nice s ním třeba remizovalo 0:0. Proč bychom to nesvedli my? Neměli bychom mít poraženeckou náladu. To tam ani nemusíme jezdit. Přijít na hřiště, dát do toho vše, je to, co se počítá nejvíce," zakončil.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Alex, Sakho, Maxwell - Motta, Matuidi, Ménez, Pastore, Nene - Hoarau
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Diawara, Medjani, Poulard, Bouhours - Pierazzi, Mostefa Sbaa, André, Cavalli, Tibéri - Eduardo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Stade Brestois  (neděle 17:00)
Kdo získá tři body, unikne bezprostřednímu ohrožení sestupu. Ačkoliv se ani Caen ani Brest v tabulce nepohybují přímo nad sestupovými příčkami, ze žádného významnějšího bodového náskoku se radovat nemohou.

O speciální - pro většinu nezaujaté veřejnosti pak spíše méně atraktivní - zápas se bude jednat především pro záložníka hostujícího celku Benoita Lesoimiera. Devětadvacetiletý středopolař se vrací na hřiště, na kterém fotbalově vyrůstal. V Caen totiž jako mladík strávil dlouhých jedenáct let.

Nyní ale bude na druhé straně barikády. A pokusí se s Brestem získat vůbec první vítězství na soupeřově trávníku v této sezoně. Pomoci by k tomu měl i poměrně brzký příjezd do Caen - trenér Alex Dupont totiž na sever Francie svou partu přivezl již ve čtvrtek. "Nejdůležitější je zápas," odmítal spekulace médií Lesoimier, jenž by podle francouzského tisku snad měl ve skrytu duše pomáhat domácímu celku.

"Na druhou stranu je opravdu příjemné se vrátit domů a znovu vidět tento stadion," sdělil hráč týmu, který je pasován do role "remízového krále". Komu jinému by se jinak mohlo podařit uhrát z pětadvaceti zápasů neuvěřitelných čtrnáct remíz? Brest tak na solidní jedenácté pozici, ze které má na sestupové, osmnácté místo šestibodový náskok, drží i dobré výsledky před vlastními fanoušky.

Naposledy se mužstvu okolo českého záložníka Maria Ličky podařilo zaskočit i předloňského mistra Francie z Marseille, Olympique musel Stade Francis-Le-Blé opouštět po jediné brance Paula Baysseho bez bodů. "Tento výsledek i výkon nám hodně pomohl psychicky. Také nám pomohl vymanit se ze sevření zóny přímého ohrožení sestupem. Ale pokud takovýto výkon nebudeme opakovat, mohli bychom tam spadnout brzy znovu," je si vědom Lesoimier.

Hosté mají vyrovnané skóre 22:22. Což ukazuje slabinu i přednost tohoto mužstva. Nejhorší produktivita versus nejlepší obrana, to je vizitka trenéra Duponta. "Naše hra je velmi strohá a disciplinovaná. Hrajeme jako tým. Celý tým - od gólmana až po útočníky - má své defenzivní i poziční úkoly. Bránění je věc celého mužstva," vysvětluje jednoduše.

To domácí z Caen se žádným superlativem pyšnit nemohou, hrdí tak mohou být snad alespoň na svých sedmadvacet bodů, které jim zajišťují třináctou pozici. Z na první pohled stabilní pozice ale mají na sestupové pásmo náskok pouhých čtyř bodů. Hosté navíc mají svému soupeři co vracet - v podzimní části to totiž byli oni, kteří si po výsledku 3:1 připsali všechny body.

Svěřenci Francka Dumase totiž vstoupili do sezony povedeně a vyhřívali se dokonce ve vrchních patrech tabulky. Toto opalování se ale rychle zvrhlo v pálení a přepalování: příšerná série jedenácti zápasů bez vítězství, z toho hned devětkrát Stade Malherbe prohrálo. Propad tabulkou se jim podařilo zastavit až minulý měsíc.

Fanoušky ale vystrašilo kolo poslední, které znovu znamenalo ztrátu všech bodů, navíc proti Nice, přímému konkurentovi v boji o udržení. Utkání bezesporu ovlivnilo i vyloučení záložníka Auréliena Montarouba, který tak dnes do utkání nebude moci zasáhnout.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Vandam, Sorbon, Leca, Tafforeau - Hamouma, Proment, Traoré, Seube - Bulot, Nabab
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Martial, Zebina, Daf - Coulibaly, Guidileye, Grougi, Khaled - Ben Basat, Lesoimier
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.95 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - Stade Rennes  (neděle 21:00)
Není to Paris Saint-Germain, Lyon, Marseille či Lille, které obstará největší šlágr šestadvacátého kola Ligue 1. Je to bretaňské derby mezi domácím Lorientem a hosty z Rennes. A jde opět o evropské poháry... alespoň tedy z pohledu hostujícího mužstva.

To domácí les merlus mají úplně jiné potíže. Na začátku sezony to sice vypadalo - opět - slibně, fanoušci se snad těšili na zopakování úspěchu z loňské sezony, v níž trenér Christian Gourcuff bodoval s útočnou a pohlednou hrou a nebýt posledních zkažených kol mohl možná pomýšlet i na účast v evropských pohárech.

Oranžové ale po nadějném začátku a tehdy průběžném šestém místě postihl stejný osud jako na konci uplynulého ročníku - výpadek formy, ztráta bodů, děravá obrana. A z týmu, který letos utratil za posily asi jedenáct milionů eur, je bezzubá štika nořící se do bahna prvoligové tabulky. Po třech zápasech bez bodu se potopila až na čtrnáctou pozici, z té má na sestupové, osmnácté místo již pouze čtyřbodový náskok.

Na výhru však svěřenci Christiana Gourcuffa čekají ještě mnohem déle. Naposledy se tým okolo kapitána Alexyise Romaa radoval ze všech bodů na konci listopadu, kdy se jim díky jediné trefě Arnolda Mvuemby z pokutového kopu podařilo přehrát vzdorující Nice. Hůř je na tom momentálně pouze Sochaux, poslední tým Ligue 1.

V naplnění pravidla "třikrát a dost" věří manažer domácího mužstva Christian Gourcuff, jeho mužstvo čeká v důležitém derby Rennes, bojující o poháry. "Je jasné, že dnešní zápas je velmi důležitý. Nejen proto, že se jedná o derby, jde také o to, v jaké pozici se momentálně nacházíme. Potřebujeme body," shrnul krátce uznávaný trenér, který je na lavičce Lorientu již od roku 2003.

"Proto jsme tento týden trénovali za zavřenými dveřmi. Chceme, aby se všichni dali psychicky do kupy. Nejde o to, že bychom se chtěli odříznout od zbytku světa. Jde o to, že se chceme plně soustředit na svou práci," vysvětlil zkušený kouč své rozhodnutí, které některé fanoušky chladnými nenechalo.

"Doufám, že nám naši příznivci v utkání pomohou. Potřebujeme jejich podporu, abychom z tohoto utkání dokázali - doufejme - vybojovat všechny tři body," přemítá lodivod, který se v minulosti (2001-2002) objevil také na palubě renneské lodi.

Zatímco Lorient se bude pokoušet prolomit svou deset zápasů dlouhou sérii bez vítězství, rival z Rennes se pokusí naspořit cenné body v souboji o Evropskou ligu. Druhý významný bretaňský celek je momentálně na šesté pozici, na čtvrté Saint-Étienne - které v době dnešního zápasu za sebou již bude mít souboj s Évianem - před tímto kolem ztrácel pouhé tři body. Zuby na evropské poháry si ale brousí rovněž Lyon, Toulouse, Marseille či Bordeaux, kteří jsou všichni stále v kontaktu se čtvrtým, případně i třetím místem.

Přípravu hostujícího celku na dnešní utkání však narušily pozvánky do reprezentačních výběrů. Spakovat se a plnit své povinnosti tak musel například Yann M’Vila, Mevlüt Erdinc či John Boye, což se nelíbilo kouči Frédéricu Antonettimu. Ten by totiž ghanského stopera chtěl využít namísto suspendovaného Onyekachiho Apama.

"Vy víte, co si myslím o způsobu, jak je to naplánováno. Jak je možné, že se nám po šesti týdnech vrátí hráč z afrického šampionátu a hned letí do New Yorku, aby zde sehrál přátelské utkání? To je směšné. Vadí mi, že jsme si nemohli pořádně probrat taktické pokyny," soptil padesátiletý kouč.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Gassama, Koné, Ecuele Manga, Mareque - Monnet-Paquet, Romao, Mvuemba, Barthelme - Emeghara, Autret
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danze, Boye, Kana-Biyik, Théophile Catherine - Kembo-Ekoko, Pajot, Féret, M'Vila - Pitroipa, Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Především dát zapomenout na poslední domácí ligový výsledek. S tímto cílem jdou do důležitého souboje o titul či Ligu mistrů fotbalisté Lille, které stále straší konečné skóre zápasu s Bordeaux - 4:5. Tým, v němž působí i český obránce David Rozehnal, dnes čeká soupeř papírově přijatelný - sestupem ohrožené Auxerre.

V polovině února se udál onen slavný zápas, při němž snad někteří zavzpomínali na přestřelku ze začátku sezony, v níž rovněž účinkovalo Lille. I tehdy jako poražený celek. Shodná prohra 4:5 v srpnu znamenala zklamání pro namlsané fanoušky LOSC a bujaré veselí pro fotbalisty i všechny příznivce Marseille. Té se díky tomuto neuvěřitelnému zápasu - hned pět branek padlo po 87. minutě (!) - podařilo obhájit Trophée des Champions.

Lille podlehlo Bordeaux o jednu branku i přesto, že se mu v poslední minutě utkání podařilo vyrovnat na 4:4. Hosté se ale nevzdali a svou druhou brankou v zápase rozhodl o vítězství Girondins právě bývalý záložník les dogues - Ludovic Obraniak -, který tak možná trenéru Rudimu Garciovi ukázal, že pouštět ho do konkurenčního mužstva nemuselo v lednu být tím nejlepším řešením.

Od tohoto klání již ale utekly další tři ligové devadesátiminutovky, jež pro Lille dopadly vesměs pozitivně. Radost z těsných, jednobrankových vítězství nad Lorientem a Sochaux maří snad pouze remíza 1:1 s Rennes z minulého kola. I přesto ale mužstvo kapitána Ria Mavuby zůstává na třetí pozic, z níž stále může živit naděje na titul. Vedoucí Montpellier má náskok sedmi bodů.

"Pokud chceme v lize skončit do třetího místa, musíme zvítězit. Zvítězit a znovu zvítězit. Vracíme se na vlastní stadion a chceme z myslí fanoušků smazat to utrpení z minulého zápasu s Bordeaux. Jsme na dobré vlně, dvakrát jsme zvítězili a brali bod v Rennes. Nyní musíme na těchto sedm vydolovaných bodů navázat dalšími třemi," nechal se slyšet Mavuba, sedmadvacetiletý záložník domácího výběru.

Ten také připomněl, že forma jeho družstva není před vlastními diváky nijak oslnivá. Z dvanácti odehraných zápasů se z vítězství radovali pouze v polovině případů, v "domácí tabulce" mu patří až devátá příčka. Lépe je na tom třeba i jinak desáté Valenciennes. "Doma jsme si již prohráli až příliš bodů. Ale naší zodpovědností je být na domácím hřišti ještě o něco lepší, zvlášť, pokud se jedná o takový tým jako Auxerre. Musíme být hlavně efektivní, především co se týče standardních situací."

A být efektivní proti Auxerre letos vpravdě nepatří mezi schopnosti francouzských super-hrdinů. Osmatřicet inkasovaných branek v pětadvaceti zápasech - pouze tři týmy se mohou "honosit" početnější navštívenkou. Co se týče bodů, je na tom mužstvo Laurenta Fourniera ještě o něco hůř. Méně jich totiž zatím nasbíralo pouze Sochaux.

Žádného podcenění se ale manažer domácích Rudi Garcia neobává. "Nebude to jednoduchý zápas, jelikož od nás všichni očekávají vítězství. Již jsme se naučili, že žádné utkání není předem rozhodnuto. Pokud si chceme udržet stávající ambice i postavení, musíme jednoduše zabojovat na hřišti a získat tři body," myslí si trenér, jehož tým má na čtvrté Saint-Étienne tříbodový náskok.

Právě ASSE se v minulém kole stalo soupeřem Auxerre; a bleděmodrým se před vlastními diváky podařilo ambiciozní celek obrat o dva body, i navzdory jinak vysokému číslu inkasovaných branek tentokrát nepadla v utkání ani jedna. "Pokusíme se hrát stejně jako jsme hráli proti Saint-Étienne. Přestože jsme nakonec byli trochu zklamaní a frustrovaní," nebyl přesto spokojen kouč Fournier, jehož svěřenci nyní na sedmnácté Nice ztrácí jediný bod.

"Ale pokud jde o jednotlivý přístup hráčů a organizaci hry, mohli jsme být spokojeni. Saint-Étienne za sebou mělo dva duely, v nichž se skórovali hned osmkrát. Nám se je ale díky dobře zorganizované defenzivě podařilo zastavit, pochvaloval si Fournier, který možná použije podobnou taktiku i na zápas s třetím Lille.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Cetto, Chedjou, Digne - Balmont, Mavuba, Pedretti - Cole, Roux, Hazard
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Boly, Grichting, Dudka - Cisse, Ndinga, Mandjeck - Segbefia, Oliech, Kapo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.20 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Évian Thonon Gaillard  (sobota 19:00)
Saint-Étienne má velmi dobrou formu a vyšplhalo se už na čtvrté místo tabulky; ideální příležitost svoji pozici ještě vylepšit bude mít dnes, kdy na Stade Geoffroy-Guichard přivítá nováčka z Évianu.

Stéphanois válí zejména doma, a proto by se zdálo, že utkání je spíše jen formalitou. Trenér Christophe Galtier však před takovým přístupem varuje: dosavadní domácí forma bude k ničemu, pokud jeho svěřenci Évian neporazí. V posledních dvou zápasech padlo na řece Rhoně bretaňské duo Rennes, Lorient, přičemž domácí jim na cestu pokaždé nadělili čtyřbrankový příděl.

ÉTG se nicméně v nováčkovské sezoně vede nad očekávání dobře, je momentálně dvanáctý a Galtier jej v žádném případě nechce podcenit. "Lidé se podívají na naše poslední dva domácí výsledky a řeknou, že nebudeme mít problém to zopakovat, zvláště proti týmu, který hraje v Ligue 1 půl roku," řekl kouč pro internetové stránky klubu. "Ale my pochopitelně víme, že tak jednoduché to není."

"Vyhrát bude těžké. Nemůžeme si dovolit polevit jenom díky tomu, že se nám teď daří. Jinými slovy - největší nebezpečí představujeme my sami, náš pocit uspokojení. Řešením je pokračovat v nastoupené cestě."

Saint-Étienne se po zranění vrací útočník Florent Sinama-Pongolle, ale jeden ze strůjců předchozích výsledků, rumunský středopolař Banel Nicolita, je vyřazen ze hry kvůli problémům s kotníkem. Nejistý je i start zkušeného stopera Sylvaina Marchala, který si z utkání v Auxerre (0:0) odnesl koňara.

Hosté pak zřejmě stále nebudou moci využít služeb Guillaume Lacoura; jedenatřicetiletý záložník už sice prakticky překonal dlouhodobé zranění stehna, ale do hry se pravděpodobně zapojí až později.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Zouma, Mignot, Ghoulam - Lemoine, Clément, Battles - Gradel, Aubameyang, Sako
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Dja Djédjé, Angoula, Cambon, Wass - Govou, Poulsen, Sorlin, Barbosa - Bérigaud, Sagbo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Olympique Lyon  (sobota 19:00)
Souboj týmů, které před sezonou doufaly, že se jim bude dařit lépe. Takovýto náboj slibuje bojovné utkání na Stade Marcel Picot, kam zavítá věhlasný Olympique Lyon.

Hostující Les Gones se zřejmě už definitivně vzdali nadějí na zisk mistrovského titulu: vedoucí duo PSG - Montpellier utíká každým kolem víc a víc a Gardeho svěřenci jsou momentálně až pátí, jednu příčku za věčným rival ze Saint-Étienne. Na Rhoně mohlo být přitom veseleji - stačilo udržet dvojnásobné dvoubrankové vedení v minulém utkání právě proti Paříži. Konečná remíza 4:4 však rozhodně více vyhovuje celku z hlavního města...

Na Ligu mistrů, do které momentálně ze třetí příčky postupuje Lille, ztrácí sedminásobný mistr už 6 bodů, a do konce zbývá odehrát 13 utkání. Trenér hostů Rémi Garde se však snaží vidět výsledek z minulého kola v pozitivním světle a nabádá své svěřence, aby se ještě nevzdávali svých ambic.

"Když dostanete vyrovnávací gól v 94. minutě, je to pochopitelně frustrující, ale zároveň jsme se proti špičkovému soupeři ukázali jako skutečně velmi silné mužstvo, zejména v útoku," hraje mladý kouč na optimistickou notu. "Nevyhráli jsme a první trojka nám trochu utekla, ale ukázali jsme tak bojovného ducha, že pokud to dokážeme zopakovat, máme stále šanci."

V Nancy mají úplně jiné starosti. Tým jako by stále nemohl najít svoji tvář a sice dokáže sem tam porazit výrazně silnějšího soupeře, ale s přímými konkurenty pravidelně ztrácí, jako minulé kolo 0:2 na půdě Évianu. A právě proto je Fernandezův tým opět na sestupových příčkách - o skóre.

A bývalý lodivod Auxerre ví, že situace jeho svěřenců není právě růžová. "Zápas rozhodly malé detaily," vyjádřil se k utkání v Annecy, které obrovskou hrubkou rozhodl stoper Sébastien Puygrénier. "Začali jsme dobře a prohráli díky individuální chybě. Budeme muset tvrdě bojovat až do konce sezony. Nyní jsme pod čárou sestupu, ale to se za pár zápasů možná změní," dodal.

"Je ale jasné, že po porážce s Évianem se nám věci hodně zkomplikovaly," zakončil Fernandez. A protože je Nancy tradičně výkonnějším celkem venku než doma, dost možná ho čeká další nepříjemný večer...
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Sami, André Luiz, Puygrenier, Haidara - Karaboué, Mangani, Sané - Bakar, Niculae, Mollo
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Koné, Umtiti, Cissokho - Gonalons, Källström - Briand, López, Gomis, Bastos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.20 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dijon FCO - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Montpellieru se letos daří opravdu náramně a všichni už musejí počítat s tím, že bojuje o titul. V tuto chvíli vedoucí celek Ligue 1 vyhrál po přestávce pět zápasů ze šesti a remizoval pouze s druhým PSG, kde navíc na jeho půdě dostal branku až dvě minuty před závěrečným hvizdem. Postoupil také snadno už do semifinále národního poháru a má tak trofeje nadosah. Dijon má naopak úplně opačné starosti.

V tuto chvíli bojuje o záchranu a je na patnáctém místě tabulky, disponuje tříbodovým náskokem na osmnácté Nancy. Dijon zvládl po zimní přestávce důležitý zápas s Évianem a porazil také Nice, cenný bod získal i na půdě Brestu. Nezvládl pouze minulé utkání s konkurenčním Ajacciem, které se tak po domácí výhře 1:0 právě na Dijonem bodově dotáhlo. Nyní nebude mít v domácím prostředí rozhodně lehkou úlohu.

V prvním vzájemném utkání totiž Montpellier zvítězil po velké divočině, ve které nakonec zvítězil 5:3. V dresu Montpellieru vsítil hattrick Oliver Giroud, za Dijón dvakrát skóroval Benjamin Corgnet. Kouč hostů Rene Girard se domnívá, že je před jeho celkem nelehké období. "Bude to pro nás opravdu složitá doba. V brzké době budeme opět hrát s hlavními rivaly, navíc na nás vyvíjí tlak média," domnívá se hostující stratég.

Dále pokračuje, že soustředit se na zápasy se slabšími celky též není nijak jednoduché. "Všichni ví, že každá ztráta bodů proti týmům z dolních pater tabulky může být nemilosrdně potrestána. Ovšem tyto výběry nemají co ztratit a jdou do utkání vždy naplno," Girard k tomu bude postrádat právě nejlepšího střelce Girouda kvůli karetnímu trestu, problémy se svalem nepustí na trávník ani Younese Belhandu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - Toulouse FC  (sobota 19:00)
Kromě bretaňského derby mezi Lorientem a Rennes bude největším šlágrem 26. kola střet dvojice pohárových aspirantů - Marseille a Toulouse.

A zejména domácí Phocéens čeká klíčový měsíc. Bude se mimo jiné rozhodovat o jejich postupu v Lize mistrů, což by mohlo zachránit modrobílou sezonu - doma je to totiž i přes razantní zvednutí oproti začátku sezony zatím spíš slabota, o čemž svědčí průběžná osmá příčka, jeden bod právě za Toulouse.

A trenér Didier Deschamps vyzval svěřence k maximální koncentraci. Následujících 29 dní se bude skutečně lámat chleba - Marseillois odehrají hned osm zápasů, z toho tři ligové v průběhu pouhého týdne. Nálada v kabině přitom není zrovna ideální, neboť minulý víkend ukončil Brest domácí výhrou 1:0 patnáctizápasovou neporazitelnost slavného klubu. Díky této porážce se skóre Olympique za poslední tři ligové mače zastavilo na pouhých dvou bodech - a Montpellier na čele má náskok už (zdánlivě) nepřekonatelných 14 bodů.

Nyní čeká tým z největšího přístavu Francie v lize trojice Toulouse, Ajaccio, Évian, a Deschamps ví, že je zapotřebí vítězný hattrick. "Nevzdáváme se," řekl. "Máme před sebou zápasy tří velmi důležitých soutěží (kromě ligy a LM ještě čtvrtfinále Coupe de la Ligue proti Quevilly - pozn. red.) a musíme získat maximum bodů. Naše ambice zůstávají stále vysoké."

Olympique však trápí marodka, a to zejména v ofenzivě. Mathieu Valbuenu vyřadilo ze hry natažené stehno, mimo hru je stále Rémy, a pokud se nejistota ohledně zdraví bratří Ayewů (André například netrénoval od pondělí) promítne do jejich absence na hřišti, půjde o obrovský zásah do útočné fáze.

Pravý bek Cézar Azpilicueta doufá, že poslední trojice výsledků domácí tým namotivuje. "Vrátily nás na zem," řekl španělský obránce. "Znamená to, že musíme opět zaútočit zezadu, ale to nás zároveň nutí opět začít vyhrávat. To nejmenší, v co doufáme, je třetí místo," neztrácí sebevědomí.

Ani Toulouse však nejsou za žádné otloukánky - ze sedmého místa pošilhávají po Evropě stejně jako Marseille, na rozdíl od něhož navíc vyhrálo poslední dva zápasy. A ještě jedna věc hraje do karet fialovým - Deschampsův tým neporazil na Stade Vélodrome svého protivníka už čtyři zápasy!

"Marseille má skvělý tým a je nesmírně těžké proti nim hrát," ví záložník Étienne Capoué. "Ale my jsme prokázali, že letos hrajeme dobře, zatímco oni šli trochu dolů. Možná mají lepší individuality než my, ale my jsme hladoví po vítězstvích a nebudeme se šetřit jen proto, že jsme teď vyhráli dvakrát v řadě. Chceme zde předvést něco velkého."
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Azpilicueta, Diawara, N'Koulou, Morel - Diarra, Cheyrou - J. Ayew, Amalfitano, A. Ayew - Brandao
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Ninkov, Congré, Abdennour, M'Bengue - Regattin, Capoué, Sissoko, Didot, Tabanou - Riviére
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Sochaux dobře ví, že musí naplno bodovat, aby se přiblížilo příčkám zaručující záchranu. Poslední celek tabulky totiž ztrácí na sedmnácté místo tři body a proti relativně hratelnému soupeři by bylo všechno ostatní ztráta. Valenciennes naopak překvapivě o přímou záchranu nehraje a s třiceti body mu patří desáté místo, čímž uzavírá první polovinu tabulky. Nicméně desetibodový rozdíl mezi oběma není tak hrozivý a Sochaux klidně může zvítězit.

Nicméně jeho forma je v poslední době opravdu bídná. Po zimní pauze vypadl hned z národního poháru a v šesti duelech vybojoval pouze dva body po remízách v Lorientu a s Auxerre. Naopak Vallenciennes postoupilo do čtvrtfinále národního poháru, když dokázalo porazit loňského mistra z Lille 2:1. V Ligue 1 po dvou prohrách následně získalo deset bodů ze čtyř utkání a cenný korálek uhrálo také na půdě favorizované Marseille.

Hosté jsou mírným favoritem i co se týče posledního vzájemného klání, kdy před vlastními fanoušky zvítězili jasně 3:0. Situace v Sochaux ale opravdu není jednoduchá, trenér Mehmed Bazdarevič měl na před zápasovém tréninku pouze jedenáct hráčů a z toho tři brankáře, ostatní jsou na marodce a celé Sochaux doufá v jejich uzdravení. Hrát nebude ani klíčový záložník Marvin Martin, který si musí odpykat karetní trest.

Bývalý president Sochaux Jean-Claude Plessis nevidí situaci vskutku nijak růžově. "Rozhodně nejsem šťastný a mám dojem, že procházím očistcem. Nepřestávám doufat v záchranu, ale mám velké obavy. Tým potřebuje hlavně pohodu, jenže nyní tam převažuje především napětí, lhostejnost a někdy nenávist. V žádném případě nechci Sochaux vidět v Ligue 2 a pokud se to stane, zůstane tram asi dlouhou dobu," uvádí zkroušeně Plessis.

Plessis navíc obviňuje ze špatného stavu samotný klub. "Pustil několik klíčových hráčů a nepřivedl žádné nové. Celému týmu chybí zkušenosti a vůbec nefunguje týmová práce. Je potřeba se zvednout a vítězství nad rozjetým soupeřem by k tomu mohlo pomoci," dodává závěrem Plessis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.00 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - OGC Nice  (sobota 21:00)
Zvedající se Bordeaux přívítá na Stade Chaban-Delmas o záchranu bojující Nice. Domácí jsou v tomto utkání jasným favoritem...

Jako by kouzlo Francise Gillota začalo s novým rokem konečně fungovat. Bordeaux, které se přeorientovalo na neobvyklé, leč fungující rozestavení 5-3-2 (3-5-2), platí momentálně za jeden z nejnebezpečnějších celků ligy, a Les Aiglons tak nečeká před natěšeným publikem rozhodně nic jednoduchého.

Kouč hostů René Marsiglia doufá, že se jeho svěřencům konečně podařilo odrazit za kýženou záchranou. Tápající tým z Azurového pobřeží totiž minulý víkend porazil nejtěsnějším rozdílem Caen a po delší době se vyšplhal mimo sestupové příčky, kam místo něj spadlo Nancy, byť jen o skóre.

Nyní zbývá 13 zápasů a Marsiglia apeluje na bojovnost a vůli svých svěřenců - tedy na atributy, které zachraňující se Nice nejvíce zdobily v posledních letech. "Především jsem rád, že to hráči dokázali," ulevil si kouč po posledním zápase. "Před zápasem byli hodně napjatí a bylo to vidět i na hřišti. Všechno šlo hodně ztuha, ale kluci ukázali, že umí tvrdě bojovat, a já doufám, že jim po výhře spadne kámen ze srdce a jejich sebevědomí se zvýší. Je dobré, že jsme dokázali vystoupat nad čáru ponoru," ukončil mladý lodivod.

Pro Bordeaux se naopak zdá, že je vše hotovo. Pokud momentálně dramaticky neztratí formu nebo nezačnou vyhrávat úplně všechny zápasy, skončí v klidném středu tabulky. Jejich kouč Gillot však nerad skládá zbraně a špatně se smiřoval i s poslední porážkou 0:1 na půdě vedoucího Montpellieru.

"Je to škoda. Každý mohl vidět, že jsme si prohrát nezasloužili," hartusil. "Moji kluci odehráli výborný zápas, jen prostě nedokázali najít cestu ke skórování. Zápas rozhodlo to, že nás Montpellier dokázal dostávat do nebezpečí z přímých kopů - na hřišti ale lepší nebyli," ukázal Gillot, že mu sebevědomí a průraznost rozhodně nechybí...
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Sané, Planus, Ciani, Trémoulinas - Obraniak, N'Guemo, Plašil - Gouffran, Maurice-Belay
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clerc, Gomis, Civelli, Monzón - Digard, Coulibaly, Anin - Dja Djédjé, Mouloungui, Mounier
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.50 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Montpellier HSC25165448:2553
2.Paris Saint-Germain25157344:2552
3.Lille OSC251210343:2746
4.AS Saint-Étienne25127633:2643
5.Olympique Lyon25124941:3240
6.Stade Rennes25117734:3040
7.Toulouse FC25117727:2340
8.Olympique Marseille24109534:2339
9.Girondins Bordeaux2599730:2836
10.Valenciennes FC25861126:2730
11.Stade Brestois25514622:2229
12.Évian Thonon Gaillard2469933:3727
13.SM Caen25761230:3727
14.FC Lorient25691024:3227
15.Dijon FCO25751330:4426
16.AC Ajaccio25681127:4326
17.OGC Nice25581223:2923
18.AS Nancy-Lorraine25581222:3523
19.AJ Auxerre254101130:3822
20.FC Sochaux25481322:4020

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
smazaný uživatel

podle fotky tak možná preview 26. petangové ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Évian by dneska mohl zabrat. Zelenáči na takových pozicích nemají co dělat.

Reagovat
Langi

nejen Evian...Auxerre by taky mohlo a Marseille ideálně remíza

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Robbie

Montpellier pojdme neskutečně sympatický tým PSG

Reagovat
Godwinson

Jaké složité období? Hrají teď čtyři kola s poměrně lehkými soupeři, čekal bych větší odhodlání :) Každopádně dnes je to jeden z těch zápasů, které by se minulou sezónu zcela jistě prohrály.

Jsem každopádně zvědavej, jak si Montpellier poradí bez Belhandy s Giroudem, doufám, že to bude znamenat Utaku na hrotu a Aït-Fanu s Cabellou v základu.

Nejvíc mě však mrzí, že když jsem zůstal tenhle víkend u Nova Sportu, jako hlavní zápas je Bordeaux - Nice ... nuda!

Reagovat
smazaný uživatel

Belhanda a Giroud zraněný? Tak to začíná můj predikovaný propad Montpellieru na 5. - 6. místo ...jinak Nova Sport je fakt vtipná, vybere zápas, kde hraje Nice (!!!) a Bordeaux bez útoku. Ale asi jenom proto, že tam hraje Plašil no. Škoda

Reagovat
Godwinson

Belhanda nějaké potíže se svalem, to by nemusel být takový problém, Giroud je zase jen v trestu, ale dohromady to bude asi kruciální absence. Ale tak, alespoň se ukáže, jak moc je na nich Montpellier (ne)závislý :))

Tentokrát jsou v tom výjimečně nevinně. Frantíci nějaký zápas vyberou na 21h, je to jejich vina! Ale je fakt, že to se radši podívám na nějakou červenou knihovnu.

Reagovat
Godwinson

Jourdren - Bocaly, Yanga, Hilton, Jeunechamp - Stambouli, Estrada - Camara, Cabella, Aït-Fana - Utaka

Paráda, až na Jeunechampa, ten bude přes ty rychlíky hořet, ale snad to zvládne v rámci možností.

Reagovat
Godwinson

A Digne v základu Lille, super.

Reagovat
smazaný uživatel

Toulalan znova gól

Reagovat
smazaný uživatel

Sranda liga

Reagovat
Langi

jak to ti naši šudlaj?? koukáte někdo...já přišel až ted

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám na to nervy. Zápasy s Nancy jsou nejhorší...

Reagovat
Langi

ted za 7 minut 3 šance Nancy, my ani střela na bránu

Reagovat
Godwinson

Évian

Reagovat
smazaný uživatel

chceto Edersona nech sa to tam v strede rozhýbe, stred zalohy máme nulovy a zo Cisokha mam sive vlasy, asi 15 krat potiahol pociare a namiesto centru na Bafeho sa vzdy otočil a vracial to spat come on !!!

Reagovat
smazaný uživatel

a ešte ktomu nás aj sudi drbe...

Reagovat
smazaný uživatel

Remi ma vyslišal s Edersonom ale Michel dole? wtf?

Reagovat
Langi

toto muselo přijít...hnus, bída a strádání, a to na to koukám jen od poločasu

Reagovat
smazaný uživatel

na co nam je 70 % drzanie lopty ak nevystrelime, neodcentrujeme a nedostaneme sa do sestnástky...

Reagovat
Langi

hrozný prostě, Nancy je s 30% držení míče lepším týmem, to se často nevidí

Reagovat
smazaný uživatel

a je tam ....uz vypinam ani dalej nepozeram a nebudem az pokial nevyhrame aspon 3krat za sebou ...

Reagovat
Langi

s takovou hrou je velká pravděpodobnost že se letos už na žádnej zápas nepodiváš

Reagovat
Langi

Montpellier taky to jsou zas výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ach do riti .. zase prehráme

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

je toto možné

Reagovat
Langi

člověk si jde do lednice pro pivo a ono toto...

Reagovat
Godwinson

To je špatný, téct u takových sraček. Holt jsem je přecenil.

Reagovat
Godwinson

AUXERRE!

Reagovat
Godwinson

Jooo! Ale stejně je to ztráta jako prase.

Reagovat
Langi

budte rádi za to

Reagovat
Godwinson

Koukám, ty statistiky Nancy jsou směšný.

Reagovat
Langi

nejhorší na tom je že oni byli fakt lepší...viděl sem jen poločas a zaznamenal sem z naší strany 0 šancí, 0 střel na bránu, 2 centry do vápna co šli rovnou mimo a asi 3 centry do vápna o který se postarala obrana, popřípadě gólman, kterej mimochodem musel zakročit jednou za celej poločas

Reagovat
Godwinson

To je smutný, Dijon, Nancy ... k vzteku ... alespoň, že konkurenti ztratili taky. Až na PSG, to asi bohužel půjde na top.

Reagovat
Langi

to že ostatní ztratili mě vždycky vytočí snad ještě víc mohli sme bejt prakticky na dostřel 3. Lille a místo toho ta tabulka bude zejtra vypadat nějak takhle...7. Lyon, 8. Marseille, 9. Bordeaux

Reagovat
Langi

nejhorší je že když teď neporazíme Lille a Etienne tak můžem na LM v podstatě zapomenout

Reagovat
Godwinson

Je to pravda, ta LM vypadá pro Lyon dost nepěkně.

Reagovat
Langi

nakonec se budem klepat strachy abysme zvládli finále poháru s Marseille

Reagovat
Langi

koukám Marseille taky cirkus...to je zase kolo

Reagovat
smazaný uživatel

ak sa dostaneme do europskej ligy tak budem štastný !!

Reagovat
Langi

z 26 zápasů 10 proher a mizernejch 40 bodů...po skvělym úvodu a naději na lepší sezónu než byla ta předchozí, se propadáme na absolutní dno, který se paradoxně může ještě prohloubit ve středu v Nicosii...sme bez peněz, motivace i bez výsledků, prohráváme už i zápasy, který sme v minulosti dokázali aspon zremizovat, ikdyž to byla taky ztráta...těžko říct čí je to chyba, Rémiho podle mě ne, tohle je v hráčích...na bilancování je brzo, ale v případě nějakých velkých odchodů v létě, skončíme jako jako Bordeaux nebo Auxerre...

Reagovat
Langi

Bordeaux ...já nemůžu...zejtra PSG povinně rupnout

Reagovat
Godwinson

Ajaccio, zabrat!

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
vlastik

Reagovat
smazaný uživatel

Hoarau hodně dobře pod Ancelottim..

Reagovat
Langi

Ajaccio přidáme

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Langi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele