FORTUNA:LIGA - souhrn 5. kola

26.09.2020, 18:28, aktualizováno 27.09.2020, 20:00
Komentáře a souhrny
Sparta potvrdila roli favorita v Příbrami a dál vede před Slavií, který doma zvládla vcelku v pohodě Slovácko. Olomouc pokračuje ve skvělém startu a triumf ve Zlíně je její již čtvrtý v sezoně. Teplice přetlačily Ostravu, Karviná se rozešla smírně s Mladou Boleslaví. Plzeň i Jablonec si v neděli došly pro tři body z duelů s Brnem, respektive Opavou. Pardubice překvapivě jasně smázly Liberec.

1. FK Příbram - Sparta Praha 1:3

27.09.2020 18:00

Góly: 28. Stanislav Vávra - 23. Lukáš Juliš, 45. Ladislav Krejčí, 69. Ladislav Krejčí

Počtvrté z pěti uplynulých kol neudržela Sparta čisté konto, přesto zůstává neporažena a bez ztráty bodu. Pražané si tentokrát poradili s oslabenou Příbramí, byť nepředvedli žádný oslnivý výkon. Tři body Letenským však zajistili dva nositelé stejného jména Ladislavové Krejčí.

O tom, že se zápas odehraje, bylo rozhodnuto až pátek, kdy Příbram absolvovala testy na koronavirus. Přesto z důvodu nákazy covidem-19 chybělo domácím hned sedm hráčů. Středočeši tedy museli sestavu lepit všelijak, šanci tak dostala i čerstvá posila do zálohy Folprecht.

Domácí nicméně mohli jít do vedení, když v šesté minutě hlavičkoval po rohovém kopu Pilíka jen těsně nad bránu Kleščík. Sparta se rozjížděla pomalu a brankáře Příbrami Kočího pozdravil až ve dvanácté minutě Sáček. Po dvaceti minutách hry zase zahrozili Středočeši, když po standardní situaci zakončoval Rezek, balón však skončil v rukavicích gólmana Pražanů Heči.

Ve 24. minutě už se skóre měnilo. Hložek při protiútoku Letenských předložil míč "italskému" Krejčímu, ten našel před prázdnou bránou Juliše, kterému již nedělalo problém snadno zakončit. Za čtyři minuty ale domácí vyrovnali. Cmiljanović využil dřímotu Plechatého, který si za zády nechal pláchnout Vávru, jenž zužitkoval přihrávku od svého spoluhráče a zakončil do šibenice Hečovy svatyně.

Souhra Pražanů skířpala, přsto si hosté ještě před přestávkou vzali náskok zpět. Nový muž v jedenáctce Sparty Karlsson nacentroval přesně na hlavu Krejčího I., který uklidil pumlíč k tyči hlavou. Ani po změně stran se obrázek hry příliš nezměnil. Až po hodině hry si Krejčí starší šikovně narazil s Julišem, jenže z velkého úhlu se již objevil příliš blízko Kočímu a strážce domácí svatyně nepřekonal.

V 69. minutě se Spartě povedlo navýšit svůj náskok. "Exbrněnský" Krejčí si naskočil na rohový kop a s přehledem zavěsil. Čtvrtý gól hostů mohl v závěru přidat střídající Kozák, avšak po centru od Dočkala hlavičkoval těsně mimo prostor tří tyčí.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - SFC Opava 4:1

27.09.2020 15:30

Góly: 3. Joss Didiba Moudoumbou (vl.), 38. Tomáš Hübschman, 74. Ivan Schranz, 90+3. Jakub Považanec - 42. Bartosz Pikul

Zpátky na vítěznou vlnu se po nepovedeném minulém týdnu vrátil Jablonec. Ten si poradil s Opavou 4:1 - v první půli jej do vedení dostali Hübschman a vlastencem Didiba, po přestávce navyšovali Schranz a Považanec. Za hosty se prosadil Pikul.

Cílem hostů zajisté bylo udržet co nejdéle nulu vzadu, tento sen se jim ovšem rozplynul již ve třetí minutě. To si totiž Joss Didiba do vlastní branky nasměroval Zeleného centr. Do správné brány se na druhé straně pokoušel prosadit Helešic, pro Hrubého ale jeho střela byla hračkou. Zelený si poté mohl sám připsat trefu, poloodkrytý prostor tří tyčí však trestuhodně přestřelil.

A nepochodil ani se svým pokusem po centru, nepřesnou ranou na něj navázal i Čvančara. Na opačném konci hřiště předvedl zajímavou individuální akci Juřena, avšak chybělo jí přesnější zakončení. Totéž se dá říct i o Schranzově hlavičce, která přišla po Ladrově výtečném centru. Nahrávající Ladra se po půlhodině sám pokoušel skórovat, jenže si na jeho střílenou přihrávku i následnou pumelici počíhal Fendrich.

Druhé branky se tak Severočeši dočkali až zásluhou netradičního střelce. Po rohovém kopu pálil z vápna Tomáš Hübschman, jehož pokus byl na Fendricha už příliš velkým soustem. Závěr poločasu ale patřil opavskému Bartoszi Pikulovi. Ten nejprve prověřil Hrubého připravenost, aby si následně naběhl na Helešicův pas a zblízka snížil rozdíl ve skóre.

Ve druhé půli bylo té akce o něco méně. Za zmínku stojí například Fendrichův dvojzákrok proti Ladrově dělovce i Čvančarově dorážce nebo skvělý zásah jeho protějška Hrubého proti Holíkovi. Do brány protlačil míč po třech čtvrtinách utkání Považanec, avšak vinou předchozího Čvančarova faulu nebyl gól uznán.

Regulérní trefy docílil až dvacet minut před koncem Ivan Schranz, jehož hlavička po Hrubého centru slavila úspěch. V závěru základní hrací doby se zkoumala ruka opavského hráče v pokutovém území, penalta se ovšem nekopala. Přesto čtvrtá branka zelenobílých přišla, když Doležal sklepl balón na Jakuba Považance a ten z hranice šestnáctky rozvlnil síť.

Jablonečtí se díky tomuto vítězství v tabulce posunuli na pátou příčku, Opava je naopak těsně nad hranou sestupu.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Slovan Liberec 3:0

27.09.2020 15:30

Góly: 31. Martin Toml, 44. Lukáš Pfeifer, 61. Michal Hlavatý (pen.)

Jednoznačný průběh, nečekaný vítěz. Tak by se dal shrnout zápas ve vršovickém Ďolíčku mezi tamním azylantem Pardubicemi a hosty z Liberce. Domácí zvítězili po trefách Tomla, Pfeifera a Hlavatého 3:0.

Na úvod dostali oba gólmani příležitost se zahřát. Černého hlavička, Beranova střela z dálky i Surzynův pokus však skončily jen v jejich náručí. Po půlhodině už byl ale Nguyen naopak bezmocný. Surzynův centr od zadní tyče vracel do ohně Černý, přičemž na Martina Tomla už před prázdnou bránou čekala snadná práce.

Hosté mohli vzápětí vyrovnat, Rondić si ale s Boháčem neporadil, a tak Východočeši do přestávky ještě navýšili vedení. Černý prodloužil přihrávku přesně na Lukáše Pfeifera, jenž v souboji na Nguyena vyzrál a podruhé rozvlnil síť.

Nedlouho po přestávce byl blízko vrácení Slovanu do hry Koscelník, v tutové příležitosti ovšem bránu přestřelil. A tak pro Liberec přišla další rána. Po hodině hry zahrál rukou ve vlastním vápně Chaluš, což neuniklo pozornosti sudího Orla, který nařídil penaltu. Její exekuce se ujal Michal Hlavatý a výstavní trefou do šibenice ji proměnil.

Severočeši se ve zbytku utkání ani do žádného většího tlaku nedostali a jen bezmocně přihlíželi, jak se jim vidina bodového zisku vzdaluje. Nakonec výsledek zůstal na stavu 3:0, což v tabulce znamená, že se Pardubice na svého nedělního soka dotáhly. Oba týmy se se sedmi body vyskytují na dělené šesté příčce tabulky.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 4:1

27.09.2020 15:30

Góly: 2. Aleš Čermák, 44. Jan Kopic, 56. Jean-David Beauguel (pen.), 71. Tomáš Hořava - 68. Jan Hladík

Plzeňská Viktoria neměla sebemenší potíže s obranou Zbrojovky, kterou za 90 minut pokořila hned čtyřikrát. Brno kladlo malý odpor a po další porážce tedy zůstává na dně tabulky. Západočeši si zase drží postavení v nejlepší trojici.

V sestavě Zbrojovky se poprvé ukázaly čerstvé posily - stoper Gajić a křídelník Reiter. Na straně domácích chyběli obránci Hejda s Limberským či útočník Ondrášek, kteří dostali volno po zápase v předkole Evropské ligy. V základní jedenáctce tak dostali šanci zadáci Pernica s Řezníkem, záložníci Kayamba s Buchou a útočník Beauguel.

Západočeši odskočili hostům již po pár desítkách sekund od úvodního hvizdu, kdy si Bucha naběhl na levé straně na přihrávku od Kovaříka a následně naservíroval pas do pokutového území, kde pohodlně skóroval osamocený Čermák. Další velkou šanci si opět připsala Viktoria. Kalvach přenesl hru doleva na Kovaříka, který z první hledal před bránou Beauguela, ten ale netrefil pobídku od spoluhráče ideálně a dost rozzlobil Kopice, který se za Beauguelem skrýval v ještě nadějnějším postavení.

Beauguel si následně mohl vše vynahradit, jenže ani centr od Kayamby neumístil mezi tři tyče. Šanci Plzni nabídl také gólman Brna Šustr, který pas od Kovaříka vyrazil jen před sebe, jenž Kopic přestřelil břevno. Po půlhodině hr se ukázala i Flinta. Pachlopník šikovně vysunul na pravé straně Reitera, ten se do zakončení nedostal, balón se však odrazil ke Štepanovskému, nicméně kapitán Zbrojovky prováhal ideální moment na zakončení a nakonec jej vychytal brankář domácích Hruška.

Plzeň ještě do přestávky navýšila svůj náskok. Bucha poslal hlavičku do otevřené obrany soupeře, kde si naběhl Kopic, jenž svůj samostatný únik na Šustra chladnokrevně proměnil v gól. Po změně stran pokračovala Viktoria v dobývání brněnské tvrze. Čermáka však po přihrávce od Řezníka vychytal Šustr a Beauguel po centru od Kalvacha zase jednou hlavičkoval nepřesně.

Po deseti minutách od zahájení druhé půle už vedli domácí o tři branky. Gajić v šestnáctce Zbrojovky přišlápl při rohovém kopu nohu Kopice, což odhalil až videorozhodčí. Sudí Ginzel tedy nařídil pokutový kop pro Západočechy, který s velkým štěstím přes zasahujícího Šustra proměnil Beauguel. S další příležitostí přispěchal Čermák, jenže pálil příliš vysoko.

Brno se nakonec dočkalo alespoň čestného zásahu, když chvilkové nepozornosti v obraně Plzně využil Hladík, který obešel Hrušku a z úhlu za pomoci Kovaříkovy teče snížil na 3:1. Viktoria se ovšem nakonec radovala z vítězství o tři branky. Akci střídajících hráčů zakončil po pasu od Ba Louy povedeným volejem Hořava.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FC Slovácko 3:0

26.09.2020 19:00

Góly: 2. Ondřej Kúdela (pen.), 29. Ondřej Kúdela, 90+2. Lukáš Provod

Slavia především díky povedenému úvodu, v němž exceloval Ondřej Kúdela, přemohla Slovácko. Vítězství sešívaných se nícméně neurodilo tak lehce, jak napovídá konečný výsledek. Mužstvo z Uherského Hradiště především po změně stran dost kousalo. Tři body však přesto zůstaly v Edenu.

Kouč Slavie Trpišovský značně obměnil sestavu, když do hry od úvodního hvizdu poslal stopera Karafiáta, krajního beka Oscara, záložníky Malínského s Lingrem či útočníky Kuchtu a Musu. Na straně hostů došlo k jediné vynucené změně, když na levém kraji obrany zastoupil zraněného Divíška Kalabiška.

Zápas začal zhurta. Již po pár desítkách sekund zahrávali Pražané standardní situaci, po níž brankář Slovácka Nemrava vyrazil míč před sebe, načež v pokutovém území fauloval Hofmann. Sudí Franěk tedy nařídil penaltu pro sešívané, kterou proměnil Kúdela. V šesté minutě se míč v bráně Moravanů zatřepotal znovu, ovšem zásah Kuchty nakonec neplatil z důvodu ofsajdu, ve kterém stál nahrávající Malínský. Po dvaceti minutách pálil z voleje sám Malinský, avšak jen na tribunu.

Co se nepovedlo spoluhráčům, musel zařídit Kúdela. Ve 29. minutě se prozatímní kapitán Slavie opřel po rohovém kopu do balonu a přesnou střelou k tyči navýšil náskok domácích. Po půlhodině hry konečně zahrozilo Slovácko, i když pohotový kop Navrátila měl k úspěchu daleko. Sešívaní si tak "csaplárovské" vedení pohlídali až do přestávky.

Téměř ihned po změně stran se z branky radoval Lingr, ale opět celé akci předcházelo postavení mimo hru, které tentokrát zavinil Kuchta. Lingr si tak alespoň nacvičil gólovou radost. Následně domácím dost zatrnulo, když Navrátil svým zakončením postupně rozezvonil obě tyče. V 52. minutě zase vyslal dělovku Havlík a gólman Pražanů Kolář vytěsnil tento pokus s námahou na rohový kop. Čtyři minuty nato Petržela orazítkoval břevno, Kolář se jen nezaujatě podíval.

Zlepšený výkon Slovácka pokračoval. V 58. minutě připravil Petržela střeleckou pozici pro Sadílka, který  však pálil pánu Bohu do oken. Následně mohl udeřit na druhé straně Kuchta, jenže při samostatném úniku na Nemravu jen napálil strážce hostující svatyně. V 67. minutě se zase činil Kolář, který vyrazil střelu Navrátila. Pět minut nato kontrovala Slavia centrem Lingra a hlavičkou Kuchty, kterou zneškodnil Nemrava. Za další dvě minuty zkusil štěstí z přímého kopu Karafiát, něco málo ale jeho pokusu chybělo.

V 82. minutě vybídl Masopust k zakončení Provoda, jehož ránu vytěsnil Nemrava za pomoci brankové konstrukce na rohový kop. V nastavení se však Provod přece jen branky dočkal. z ostrého úhlu překvapil Nemravu rozehrávkou přímého kopu a poté, co brankáři Moravanů proletěl míč přes rukavice, mohl se se spoluhráči radovat ze třetího zásahu sešívaných.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Mladá Boleslav 0:0

26.09.2020 16:30

Góly: -

Mladá Boleslav si po první výhře v ročníku nad Jabloncem připsala do tabulky další bod po remíze v Karviné. Slezané remizovali již potřetí v sezoně a drží se ve středu tabulky. Hosté jsou na tom nadále o několik příček hůř.

Do brány MFK se místo absentujícího Bolka postavil Neuman. Do sestavy se vrátil také Twardzik, chyběl naopak Mangabeira. U Středočechů došlo k jediné změně, když se v útoku místo Drchala objevil Škoda.

Domácí neponechali nic náhodě a od začátku tlačili na pilu. Ve dvanácté minutě se málem radovali, ovšem Mikušovo zakončení po centru od Bartošáka přeletělo břevno. Po dvaceti minutách zkusil štěstí Ostrák, ale brankář Středočechů Mikulec neměl mnoho starostí. Krátce poté zase střílel nepřesně Bartošák.

Boleslav hrozila především z protiútoků, jeden takový zakončil ve 36. minutě nepřesnou hlavičkou Zahustel. S blížícím se koncem první půle se však přece jen začali hosté osmělovat. Ve 42. minutě natáhl ke střele Budínský a Neuman jeho tečovaný pokus vyrazil na rohový kop. Nepříliš záživná pětačtyřicetiminutovka tak skončila bez branek.

Po změně stran to dlouho o moc lepší nebylo. Až v 65.minutě vzbudili trochu vzruchu před bránou Karviné střídající Douděra s Drchalem, ale ani jeden jejich ostrý pas nenašel adresáta. Jedenáct minut poté střílel po hezké akci Boleslavi Douděra, Neuman ovšem hbitě zasáhl. Záhy mohl MFK poslat do vedení Papadopulos, když si v šestnáctce zpracoval odražený míč prsama, jenže jeho pokus proletěl kolem tyče.

V 81. minutě to zkusil technicky Šindelář, bohužel pro domácí nepřesně. Krátce poté pálil z voleje Herc a Mikulec pro jistotu vytěsnil jeho ránu na rohový kop. V závěru pálili příliš vysoko jak Ostrák, tak špílmachr hostů Budínský.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baník Ostrava 2:1

26.09.2020 16:30

Góly: 58. Patrik Žitný, 75. Martin Fillo (vl.) - 60. Dyjan Carlos De Azevedo

Teplice na poslední chvíli uhádaly nasazení klíčového hráče ai přes tak rozsáhlou marodku poněkud nečekaně vyzrály na ostravský Baník. Severočeši tak po třech kolech poprvé bodovali. Hosté naopak prožili další zklamání v rozběhnuté sezoně.

V sestavě Sklářů měl původně scházet stoper Heidenreich, který v uplynulém kole na hřišti Slavie viděl neoprávněně červenou kartu. Po odvolání severočeského klubu se však na trávníku přeci jen objevil. Kvůli zranění nicméně chyběl jiný obránce Nazarov, proto se víc dozadu zatáhl Černý. Po problémech s disciplínou se do zálohy vrátil Kučera, na kraji hřiště zase tentokrát operoval Hyčka. Místo zraněného Řezníčka se do útoku vrátil kapitán Mareš. Základní jedenáctka hostů naopak žádné změny nedoznala.

Přestože do zápasu vstoupili aktivněji Slezané, do vedení šly málem v deváté minutě Teplice. Pas od Černého si málem do vlastní brány srazil Fillo a brankář Laštůvka měl co dělat, aby situaci zachránil. Za dalších dvanáct minut zahrozili domácí po rohovém kopu, kdy Kučera těsně přestřelil bránu protivníka.

Ostravané po úvodní aktivitě polevili a naopak Skláři přebrali iniciativu. Ve 34. minutě však Hyčka procvičil Laštůvku jen slabým pokusem. Podobně snadnou práci měl na druhé straně gólman Severočechů Grigar po hlavičce Kuzmanoviće. Záhy se domácí dožadovali pokutového kopu po pádu Moulise v pokutovém území Baníku, jenže sudí Julínek po konzultaci s kolegou u videa Rejžkem jejich volání nevyslyšel.

Krátce po změně stran chtěl Slezany ze spánku probudit Kuzmanović, když jeho projektil proletěl nad břevnem. Záhy se podobně prezentoval Kuzmanovićův spoluhráč Tetour. V 56. minutě byl Kuzmanović ještě nebezpečnější, když hlavičkoval těsně vedle Grigarovy svatyně. Nadějný nástup však nebyl hostům nic platný, jelikož v 58. minutě inkasovali. Po pravé straně Teplic utekl Vukadinović, chytrou přihrávkou pod sebe našel volného Žitného, jenž se v obrovské šanci nemýlil.

Téměř okamžitě ale Baník srovnal krok. Kuzmanović při protiakci vyslal Tetoura, ten před bránou našel De Azeveda, jenž se k míči dostal před svým strážcem a poslal jej za brankovou čáru. V 75. minutě si ovšem Skláři vzali vedení zpět. Na Moulisův rohový kop si nabíhal Shejbal, před nímž jen do vlastní brány uklidil merunu Fillo.

Hosté měli v závěru ještě šanci na vybojování remízy. Nejprve v 87. minutě vyhledal Jirásek ex-teplického Potočného, jehož výborně vychytal Grigar. Za okamžik pálil sám Jirásek, bohužel pro Slezany však příliš vysoko. Stav utkání tedy zůstal nezměněn.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 0:1

26.09.2020 16:30

Góly: 47. Ondřej Zmrzlý

Olomouc je v ráži. Hanáci počtvrté z pěti odehraných kol zvítězili a nadále prohání favority soupeře. Na zlínské Letné jim další zisk vystřelil jedinou brankou sváteční střelec Ondřej Zmrzlý.

Místo v minulém kole vyloučeného Jawa posílil ofenzivu Zlína Janetzký. Hostům zase scházel Houska, místo něhož se v sestavě objevil Falta, který si šanci vysloužil po povedeném střídaní v zápase proti Brnu. Ze stejného důvodu nastoupil od úvodní minuty také útočník Zifčák, který na lavici náhradníků poslal Zahradníčka.

První šance se urodila v páté minutě, kdy rozehrávku brankáře Sigmy Mandouse nezachytil Breite a následně pálil Dramé, Mandous však svou chybu nahradil jistým zákrokem. Pět minut nato vyslal Čanturišvili do další šance Dramého, který z úhlu minul Mandousovu svatyni. Olomouc za dalších sedm minut málem ztrestala domácí po rychlém protiútoku, kdy Zmrzlý kolmicí na Faltu zamrazil obranu Zlína, jenže unikající hráč si příliš předkopl míč a vyběhnutý gólman Ševců Dostál rychle zasáhl odkopem.

Po dvaceti minutách vyslal Dramé za obranu Janetzkého, jenž útok zakončil gólem, ten však z důvodu správně odmávaného ofsajdu neplatil. Po půlhodině hry se do zakončení nachomýtl olomoucký González, ale jeho střele hodně chybělo. V 37. minutě pálil o narážečce od Buchty aktivní Dramé, ovšem z úhlu jej reflexivně vychytal Mandous. Osm minut nato Dramé tentokrát nacentroval na Janetzkého, jenž zblízka hlavičkoval vedle tyče. V nastavení první půle málem skóroval kapitán Sigmy Hubník, Dostál však dobře zasáhl.

Hanáci se v první půli spíše bránili, ovšem nástup do druhého poločasu jim vyšel bravurně. Zmrzlý si ve 47. minutě naběhl na Greššákův pas za obranu a zblízka prostřelil Dostála - 0:1. Zlín následně vrhl pochopitelně síly do útoku. Po hodině hry pálil střídající Matejov, ovšem jeho rána nezaměstnala Mandouse.

V dalších minutách Sigma pozorně bránila a nepouštěla Ševce do nebezpečných zakončení. Až v 88. minutě se do pokutového území dostal Čanturišvili, jenže Mandous včas vyběhl a příležitost domácích zneškodnil. Hosté tak nakonec pohodlně ubránili cenný zisk.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha550018:515
2.Slavia Praha541018:213
3.Viktoria Plzeň540114:812
4.Sigma Olomouc54019:512
5.FK Jablonec53118:410
6.Slovan Liberec52127:67
7.FK Pardubice52126:67
8.1. FC Slovácko42115:57
9.Fastav Zlín52038:86
10.MFK Karviná51315:76
11.FK Teplice52037:116
12.Baník Ostrava51226:65
13.Bohemians Praha 190541125:74
14.FK Mladá Boleslav51134:94
15.SFC Opava50234:102
16.Dynamo České Budějovice40222:102
17.1. FK Příbram40133:101
18.Zbrojovka Brno50145:151
Zbývající zápasy
25.09. 18:00Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 1905

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (410)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele