FORTUNA:LIGA - souhrn 4. kola

02.08.2019, 19:58, aktualizováno 04.08.2019, 20:55
Komentáře a souhrny
Po Plzni, která remizovala v Ďolíčku, premiérově ztratila i Slavia. Obhájce titulu nevyužil množství šancí a z Karviné si odvezl rovněž pouze bod za bezbrankovou remízu. Sparta třemi góly porazila Příbram. Jablonec se rozešel smírně s Českými Budějovicemi. Naopak cenné výhry ze hřišť soupeřů zaznamenaly Ostrava a Olomouc...

Sparta Praha - 1. FK Příbram 3:0

04.08.2019 19:00

Góly: 28. Costa Nhamoinesu, 39. Guélor Kanga (pen.), 80. Guélor Kanga (pen.)

Sparťané využili zaváhání tria svých konkurentů na špici tabulky tím, že vyhráli doma proti Příbrami. Hlavním strůjcem vítězného tažení byl Guélor Kanga, který proměnil dvě penalty a na zbývající gól asistoval.

Kanga hýřil aktivitou hned od začátku, už ve třetí minutě musel Boháč likvidovat jeho technickou střelu. Na opačném konci hřiště přišla sporná situaci, Štetinův zákrok na Soldáta ale ponechal sudí bez povšimnutí, zato Nita si o něco později musel všímat Rezkova voleje.

Po pětadvaceti minutách se musel činit Cmiljanović, který míč těsně před Hložkem odehrál na rohový kop. To však bylo hostům málo platné, neboť z něj Kanga našel přesným cetrem Costu a ten prudkou hlavičkou poslal sparťany do vedení.

A brzy už narostlo vedení rudých na dvojnásobný rozdíl. V pokutovém území byl faulován Trávník, načež sudí ukázal na značku penaltového puntíku. Exekuce pokutového kopu se ujal Guélor Kanga, a přestože gólman vystihl směr střely, neměl na zákrok nárok.

Záhy se zahrával jedenáctimetrový kop i na druhé straně poté, co Krejčí podrazil Treglera. Jenže kopající Zeman na Nitu nevyhrál a do šaten se tak odcházelo za stavu 2:0.

Po návratu z kabin se Středočeši pokoušeli o odpor, jenže Alvirova hlavička skončila mimo, stejně tak podařený Zemanův pokus po Polidarově centru. Domácím obecenstvem to jen zahučelo, když po signálu z dalšího rohového kopu otřel Trávník balón o tyč.

Závěrečná dvacetiminutovka patřila domácím. Krejčího dělovka se sice neujala, lépe nedopadl ani Plavšićův centr na Sáčka, avšak po chybě v rozehrávce sestřelil Boháč Tetteha a kopala se již třetí penalta v zápase. I svou druhou Guélor Kanga proměnil a zpečetil výsledek utkání.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Slavia Praha 0:0

04.08.2019 16:30

Góly: -

Slavia poprvé v sezóně ztratila, když remizovala v Karviné, která si naopak připsala první bod. Na postavení obou mužstev v tabulce se ale nic nezměnilo. Sešívání zůstávají na čele, kdežto Slezané jsou nadále poslední.

Ve středu obrany MFK se nově objevil Stropek, po karetním trestu se vrátil středopolař Smrž a na křídle nastoupila nová posila Vukadinović. Největším překvapením ale bylo nasazení brankáře Hrdličky na úkor Pastornického. Také hostující kouč Trpišovský udělal jednu změnu v obraně, když se vedle Kúdely postavil stoper Frydrych. Šanci dostali také záložníci Král s uzdraveným Masopustem.

Pražané sice dle očekávání drželi od úvodu míč na svých kopačkách, jenže kombinace jim zpočátku vázla. Pomohl jim ale domácí Ndefe, jenž ve 24. minutě zahrál ve vlastním pokutovém území rukou. K nařízené penaltě se postavil kapitán sešívaných Souček, jenže střelu poslal vedle tyče a velkou šanci na otevření skóre zahodil.

Také Karviná sem tam vystrčila růžky. Po půlhodině hry například hlavičkoval po standardní situaci nad břevno Rundić. Ve 39. minutě ale domácí nechali v obraně velkou mezeru, které si všiml Hušbauer, jenž vyslal dopředu Van Burena. Ten ale únik zahodil, když se kličkou zahnal a Hrdlička jej vychytal. O čtyři minuty později se Van Buren zase hnal na Hrdličku, jenže opět selhal, když trefil pouze boční síť. Těsně před pauzou se ještě málem prosadil Ševčík, který po centru z práce strany hlavičkoval do břevna.

Krátce po změně stran vybojoval Masopust zdánlivě ztracený míč a předložil jej Ševčíkovi, jemuž další gól sebral na brankové čáře Ndefe. V 57. minutě zazářil Hrdlička, který nejprve v obrovské šanci vychytal Masopusta a poté lapil dorážku Van Burenovi. Po následném rohovém kopu zakončoval opět Van Buren, tentokráte vedle, a v 61. minutě prohloubil nizozemský fotbalista čekání na gól, když trefil tyč.

Postupem času se na kopačky slávistů začala snášet nervozita a nepřesnost. V 77. minutě nacentroval Coufal na Součka, který jen těsně minul. O deset minut později měl Souček další příležitost, ale zblízka trefil boční síť. V nastavení ještě hlavičkoval střídající Yusuf do připraveného Hrdličky, který uhájil čisté konto.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Jablonec 1:1

04.08.2019 16:30

Góly: 49. Benjamin Čolić - 9. Jan Sýkora

České Budějovice ani na třetí pokus doma nevyhráli. Tentokrát si rozdělili body s Jablonec, který si alespoň částečně spravil chuť po čtvrtečním vyřazení z Evropské ligy. Severočeši jsou po čtvrtém kole na třetím místě, domácí Dynamo kleslo na desátou příčku.

Do základní sestavy Jihočechů se vrátil středopolař Havelka, který nahradil Čavoše. To byla také jediná obměna na domácí straně, kdežto lodivod hostů Řada udělal změn hned několik. Chybějícího Holíka zastoupil na pravém beku Jugas, čímž se ve středu obrany uvolnilo místo pro Plechatého. Sýkora se posunul na levý kraj zálohy, načež na pozici levého obránce mohl operovat Krob, a ve středu pole dostal šanci Pilík.

Skóre se na Střeleckém ostrově měnilo již po devíti minutách hry. Novák podcenil nákop Jugase za obranu a neuhlídal Doležala, který ve vápně našel volného Sýkoru, jenž se zblízka nemýlil - 0:1. Budějovice následně zabraly. Ve 26. minutě musel brankář Jablonce Hrubý vyrazit pokus Ledeckého a o minutu později si poradil se střelou Javorka.

Po půlhodině hry vystrašil příznivce Dynama gólman Staněk, jenž vyběhl proti míči, ale hlavičkou jej minul. Celou situaci nakonec zachránil odkopem stoper Havel. Jihočechům nešla upřít snaha o vyrovnání, avšak v koncovce se trápili a Hrubého za první půli příliš neohrozili. Například Havel ve 41. minutě využil volného prostoru předsedou, jenže pálil pouze pánu Bohu do oken.

Nástup do druhého poločasu ale měli domácí raketový. Ve 47. minutě se ještě po spolupráci Kladrubského s Mršićem neprosadil Schranz, avšak jen o dvě minuty později se Čolić postavil k přímému kopu a parádní střelou z pětadvaceti metrů srovnal stav utkání. Následně tempo zápasu opadlo, až v 67. minutě se málem do gólovou dostal Doležal, na poslední chvíli však zasáhl Staněk.

Za další tři minuty málem nabídli Jihočeši tutovka soupeři. Javorek, který hrál jinak výborný zápas, poslal pomalou malou domů na Staňka, jenž musel pořádně zabrat, aby balón odkopl před Doležalem. Na druhé straně se o čtyři minuty později činil Hrubý, který vyrazil pokus Kladrubského. V 88. minutě měl ještě slibnou příležitost Matoušek, jenže po centru od Sýkory pálil nad břevno a skóre zůstalo až do závěrečného hvizdu nezměněně.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň 0:0

03.08.2019 19:30

Góly: -

V ligové tabulce už nám ubyl i předposlední stoprocentní tým. Plzeňští fotbalisté totiž nezvládli zvítězit na půdě Bohemians a po nepříliš pohledném utkání došlo k dělbě bodů. Viktoriáni tak na tento týden rozhodně nebudou vzpomínat v dobrém.

Ve velké šanci se po osmi minutách zjevil Podaný, míč mu však na zadní tyči nesedl a tutovou šanci zazdil tak, že Hruška ani nemusel zasahovat. Více se musel nadřít na druhé straně Valeš, který sotva zneškodnil Kalvachovu nečekanou skákavou střelu, následná Brabcova hlavička z rohu skončila mimo.

Před koncem první půle došlo ještě na jednu příležitost na obou koncích hřiště. Na propadlý míč pohotově zareagoval Köstl a od skórování jej dělilo jen pár centimetrů. Sám na bránu se mohl řítit Krmenčík, jenže mu byl odmáván sporný ofsajd.

Hosté se po návratu z kabin snažili převrátit zápas na svou stranu, jenže se se svým pokusem neuchytil ani Kopic, ani Krmenčík. Jen mimo tři tyče zamířila Hronkova hlavička, Hrošovského pokus zase byl zblokován.

Velké pozdvižení se událo dvacet minut před koncem. To totiž Jan Kopic dostal míč za Valešova záda, jenže v momentě Krmenčíkovy přihrávky se nacházel v ofsajdu a gól tudíž nemohl být uznán. Západočeši hrozili ze vzduchu, Krmenčík i Řezník ale pálili vedle. A jelikož úspěšný nebyl ani jeden z protiútoků Klokanů, rozešli se soupeři smírně 0:0.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Fastav Zlín 1:0

03.08.2019 17:00

Góly: 45. Tomáš Zajíc

Krajské derby mezi Slováckem a Zlínem dopadlo lépe pro domácí, kteří si po zasloužené výhře 1:0 připsali druhý bodový zisk v sezóně. Jedinou branku utkání vstřelil na konci první půle Zajíc. Ševci se nezmohli na větší odpor a mají na svém kontě stále jen tři body.

V obraně Slovácka se místo absentujícího Jurošky objevil Divíšek. Ten se postavil na levou stranu a doprava se přesunul Reinberk. Trenér Svědík také poprvé v ročníku nasadil dva útočníky Šašinku se Zajícem. Hostům chyběl zraněný Čanturišvili a na pravém křídle tak dostal šanci Bartošák. Kouč Csaplár opět vsadil na rozestavení se třemi obránci.

Začátek utkání nabídl zajímavou podívanou na obou stranách. Stoper Zlína Hlinka ve čtvrté minutě vyslal dalekonosnou bombu, kterou nad břevno musel konečky prstů vytáhnou brankář domácích Trmal. Na druhé straně centroval o tři minuty později Reinberk na Zajíce, jenž zblízka hlavičkoval vedle. V deváté minutě se poprvé ukázal Navrátil, jeho prudkou stélu zpoza pokutového území vyrazil strážce hostující svatyně Dostál.

Slovácko následně začalo přebírat iniciativu. Ve 25. minutě vznikl po centru z levé strany závar před bránou Dostála, míč se odrazil k Reinberkovi, ten si ještě vylepšil střeleckou pozici, ale Dostál jeho střelu doprostřed vyrazil. O pár chvil později zkoušel štěstí Šašinka, Dostál ale jeho přízemní pokus bezpečně kryl. Nicméně Zlín začal ztrácet půdu pod nohama.

S blížící se přestávkou tempo hry upadlo, i tak se ale kulatý nesmysl vyskytoval častěji vyskytoval na kopačkách domácích. Ve 41. minutě Zajíc ještě těsně nedosáhl na nebezpečný pas do předbrankového prostoru, za další tří minuty se již kanonýr Slovácka prosadil. Reinberk po přihrávce od Petržely trefil nepřesným pokusem právě Zajíce, který se rychle zorientoval a zblízka rozvlnil síť, čímž rozjásal většinu uherskohradišťského stadionu.

Do druhého poločasu vstoupili domácí ve velkém stylu. Hned po změně stran prověřil Dostála znovu aktivní Navrátil, leč i tentokrát bez úspěchu. Obrovskou šanci měl v 51. minutě Šašinka, jenž postupoval sám na Dostála, ale gólman hostů si počínal úspěšněji a skvělým výběhem šanci zneškodnil. Za minutu již Petržela zamířil přesně, jeho branka ale nebyla pro ofsajd uznána. Dezorientovaní hráči Zlína jen o minutu později sledovali, jak Divíšek našel Zajíce, který hlavičkou jen těsně minul.

Výborný zápas hráli křídla Slovácka Petržela s Navrátilem. Zatímco první jmenovaný vytvořil pro spoluhráče řadu šancí, Navrátil se často pokusil o zakončení a jedna z jeho střel v 58. minutě skončila na tyči. Za minutu vypálil z nenadání hostující Poznar a krásným volejem z dálky trefil břevno. Chybělo opravdu málo a ševci z ničehonic mohli vyrovnat.

S blížícím se koncem utkání ubrali domácí na plynu, přesto si v 77. minutě vytvořili ještě jednu gólovku. Střídající Kalabiška našel Zajíce, toho ale vychytal Dostál. Zlín si v závěru vytvořil tlak, jehož výsledkem byla šance Poznara, který po centru od Nečase jen těsně minul pravou tyč. Slovácko se ale ubránilo a naprosto zaslouženě se radovalo z výhry.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 0:1

03.08.2019 17:00

Góly: 40. Jakub Plšek

Olomouci stačila jediná branka k tomu, aby vyhrála v Liberci. Autorem branky byl Jakub Plšek, který se prosadil na konci prvního poločasu. Domácí měli největší šanci na srovnání v samotném závěru, kdy se míč po ráně do břevna odrazil na brankovou čáru.

První zajímavá šance přišla ze strany Hanáků v páté minutě. Kerbr vyslal z levé strany pas na Yunise, který zakončoval nůžkami, trefil však pouze dobře postaveného brankáře Slovanu Nguyena. Jinak viděli diváci nezáživný úvod, zajímavou zmínkou je snad jen střídání zraněného záložníka Olomouce Greššáka, jehož nahradil Zmrzlý. Po půlhodině hry šli domácí do přečíslení, avšak Potočného střelu lapil gólman Reichl. Ještě hůře si útočník Liberce vedl ve 34. minutě, kdy pálil nepřesně.

Ve 35. minutě měl slibnou šanci Malinský, který se spoluhráči postupoval vpřed, zvolil snad to nejhorší řešení, a sice oblouček, který s ledovým klidem lapil Reichl. Trest na druhé straně přišel o pět minut později. Severočeši ztratili míč ve středu pole a hosté následně vyrazili do útoku. Pilař vynikajícím centrem našel v pokutovém území Plška, jenž nastavil nohu a překonal Nguyena - 0:1.

Po změně stran se domácí hnali za vyrovnání. V 55. minutě hlavičkoval Karafiát mimo tři tyče po pasu od Potočného, za další dvě minuty se za brankou tlačil střídající Kuchta, ovšem Reichl na poslední chvíli balón zkrotil. Ani Olomouc ale nebyla bez šancí. V 58. minutě po delší době opět zafungovala spolupráce mezi Kerbrem a Yunisem, načež druhý jmenovaný zamířil hlavou jen o chlup vedle Nguyenovy svatyně. O tři minuty později Nguyen nezachytil dlouhý nákop a následně musel likvidovat dorážku Kerbra.

Na lavičce Slovanu během utkání plály emoce, žlutou kartu od sudího postupně viděli trenér Hoftych i jeho asistent Medinský. Hanáci mezitím dál hrozili, v 70. minutě Nguyen jen taktak vytěsnil tvrdou ránu Falty. O čtyři minuty později se konečně zase připomněli domácí, avšak Alibekov, který Liberec posílil v průběhu týdne, hlavičkoval po rohovém kopu slabě a Reichl pumlíč ukryl.

V 86. minutě měl Liberec ještě jednu obrovskou šanci na srovnání. Hybš poslal centr do šestnáctky, kde se do míče z první opřel Pešek a trefil břevno, načež se míč odrazil na brankovou čáru a následně zpět do pokutového území. Severočeši signalizovali, že míč přešel brankovou čáru, rozhodčí však gól neviděl a ani opakované záběry jasně neprokázaly, že by Slovan dosáhl branky. Olomouc si tak ze severu Čech odvezla důležité tři body.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Baník Ostrava 0:2

02.08.2019 18:00

Góly: 20. Tomáš Smola, 82. Dyjan Carlos De Azevedo

Po loňském nezdaru hráči Baníku zabrali a zase dobyli hřiště největšího rivala, Opavy. Slezskými králi se stali po velmi atraktivním a útočně laděném utkání, úvodní gól vstřelil proti bývalému zaměstnavateli Smola a v závěru na něj navázal Azevedo.

Jako první přitom míč do sítě dostali domácí, jenže Jurečka předtím fauloval Budinského a branka tak nemohla být uznána. Skóre se tak otevřelo na opačném konci hřiště. Stronatiho hlavičku po Hrubého přímáku sice Fendrich vyškrábl na břevno, na dorážku Tomáše Smoly byl ovšem krátký.

Vytáhl se i ostravský gólman Budinský, který skvěle zasáhl proti Jurečkově hlavičce do šibenice i Dedičově zakončení po sólu. Z nadcházejícího protiútoku mohla být nebezpečná situace, tu ale Reiter zabrzdil. Žlutomodří i nadále hýřili aktivitou, jenže ani Dedičův, ani Jurečkův pokus nemířil mezi tři tyče.

Před poločasem se domácí dočkali vyrovnání, jenže jako by se opakoval scénář z úvodu zápasu. Jurečka rozvlnil síť za Budinského zády, ani tentokrát ale nemohl slavit, protože trefa z důvodu ofsajdu neplatila.

Po pauze se hra zklidnila, až dvacet minut před koncem zahrozili Kopeckého svěřenci. Na Šulcův povedený centr ale spoluhráčům pár centimetrů chybělo. O pár minut později jim zato pořádně zatrnulo, když sudí u videa konzultoval, zda nemá Schaffartzikovi za jeho zákrok na Diopa udělit červenou kartu, pokračovalo se ale v jedenácti.

Zaskvěli se oba brankáři, nejprve Fendrich zmenšil úhel Diopovi a vychytal jej, Budinský zase zlikvidoval Šulcovu dělovku. Domácí gólman přesto brzy kapituloval, Reiter si po protiútoku položil obránce a naservíroval míč Azevedovi, který do prázdné brány jednoduše zakončil. 0:2!

O poslední vzdor se v závěru pokoušeli opavští hráči, avšak marně. Žídek ve velké šanci minul, Zavadil z přímáku také nenadělal Budinskému mnoho starostí. Baník tak zvítězil a bodově se dotáhl na Opavu, v aktuální neúplné tabulce dnešní soupeři okupují páté a šesté místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha43107:110
2.Viktoria Plzeň43108:410
3.FK Jablonec42119:37
4.Sparta Praha42117:47
5.FK Mladá Boleslav32015:46
 Baník Ostrava42025:46
7.Sigma Olomouc42023:46
8.SFC Opava42023:66
9.1. FC Slovácko42023:86
10.Dynamo České Budějovice41215:45
11.Bohemians Praha 190541125:54
12.1. FK Příbram41124:74
13.FK Teplice31113:64
14.Slovan Liberec41034:63
15.Fastav Zlín41032:43
16.MFK Karviná40133:61
Zbývající zápasy
04.08. 16:30FK Teplice - FK Mladá Boleslav

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (666)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele