FORTUNA:LIGA - preview 4. kola

02.08.2019, 08:31, aktualizováno 04.08.2019, 08:22
Previews
Slavia cestuje do Karviné a má možnost osamostatnit se na prvním místě tabulky, jelikož Plzeň včera jen remizovala. Sparta potřebuje porazit Příbram, Jablonec hodlá bodovat v Českých Budějovicích. Duel Teplice - Mladá Boleslav byl odložen...
MFK Karviná - Slavia Praha  (neděle 16:30)
Slavia vykročila za obhajobou titulu výborně a drží se na čele. Své postavení bude chtít uhájit v Karviné, na půdě zatím nejhoršího mužstva ligy. Domácí jsou ale i přes špatný start velice nepříjemným protivníkem a touha po prvních bodech je bude hnát dopředu.

Slezané jsou nadále jediným ligovým mužstvem, kterému se zatím nepodařilo bodovat. Nutno dodat, že Karviná ve třech kolech předvedla nadějné výkony a minimálně jeden skalp si zasloužila. Přesto nakonec postupně podlehla Mladé Boleslavi, ostravskému Baníku a plzeňské Viktorii a kotví na dně tabulky.

Ani v dalším utkání proti obhájci mistrovského titulu Slavii se MFK nedává příliš šancí. ”Víme, že jsme na nule, je to nepříjemná situace, ale nedá se nic dělat. I v tomto nedělním zápase uděláme všichni maximum, abychom bodovali. Bude to nesmírně obtížné, Slavia má obrovskou kvalitu a momentálně je to nejlepší český tým. A sebrat takovému mančaftu nějaký bod je ohromně motivující,” burcoval před duelem trenér Karviné František Straka.

Hosté se nacházejí na zcela opačném konci tabulky nežli jejich sobotní protivník. Sešívaní zůstali ve třech kláních stoprocentní, byť v posledním kole proti Olomouci měli namále. Slavia proti Olomouci dlouho držela vedení 1:0, o které ale v závěru mohla přijít, jenže záložník Sigmy David Houska neproměnil penaltu. Pražané tak nakonec uhájili těsné vítězství a dokazují, že po odchodu klíčových obránců Simona Deliho a Michaela Ngadeua jim stále zůstala velká síla.

Kouč sešívaných Jindřich Trpišovský si vstup do ročníku pochvaluje. ”Jsem rád, že máme po třech kolech devět bodů. Zvlášť, když přihlédneme ke všem okolnostem: první dva zápasy venku, nově položený trávník, zavřená tribuna, změny v kádru... Na druhou stranu vady v naší hře pořád vidím, ve Zlíně i s Olomoucí jsme soupeře pustili do několika nebezpečných zakončení, což musíme vylepšit,” uvedl.

Karvinou během týdne posílil záložník Vukadin Vukadinović, jenž přišel ze Sparty a v minulosti působil mimo jiné ve Slavii. Po vypršení karetního trestu má Straka k dispozici také Ondřeje Lingra, zatímco Dávid Guba a Adriel Ba Loua jsou po zraněních téměř fit a možná se na trávníku představí již v sobotu. Na marodce naopak stále zůstávají Pavel Dreksa a Jan Moravec. Sešívaným kvůli zranění schází jen Lukáš Masopust a Jaromír Zmrhal je jednou nohou na cestě do italské Brescie.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Pastornický - Ndefe, Kouřil, Rundić, Čonka - Smrž, Hanousek - Lingr, Janečka, Galuška - Petráň
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček, Hušbauer - Ševčík, Stanciu, Olayinka - Van Buren
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.60 - 6.39 - 1.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dynamo České Budějovice - FK Jablonec  (neděle 16:30)
Jablonec po vyřazení z Evropské ligy cestuje do Českých Budějovic. Zatímco domácí Dynamo chce na třetí pokus před vlastními příznivci zvítězit, Severočeši by si po nečekaném kolapsu v Evropě rádi spravili chuť.

V Budějovicích mohou být s návratem do nejvyšší soutěže doposud spokojeni. Nováček ligy sice nejprve doma nestačil na Karvinou, vše si ale vynahradil ve druhém kole výhrou na Slovácku a naposledy Dynamo dokonce sahalo po senzační výhře nad Spartou. Letenští však nakonec dokázali smazat dvoubrankové manko a vybojovali alespoň bod. I tak s prvními třemi koly panuje v kabině Jihočechů spokojenost.

Trenér David Horejš je rád, že může pracovat s kompletním kádrem. ”Absence teď nemáme vůbec žádné. Vrací se nám tři hráči, kteří proti Spartě hrát nemohli. To je samozřejmě velké plus. Zároveň ale kluci, co proti Spartě hráli, ukázali velkou kvalitu a nadstandardní výkony. Máme tedy nyní z čeho vybírat a složitější situace je to teď spíše pro nás, pro trenéry. Je to ale hlavně výhoda, vždy je dobře, když je tým zdravý a trénuje pohromadě. Máme z čeho vybírat,"

Jablonec sice doposud získal o dva body více než Budějovice, přesto jsou fanoušci s výkonů jejich oblíbeného mužstva rozladěni. V domácí soutěži by to ještě šlo, když Severočeši posbírala doma všech šest bodů, naposledy dokonce nadělili Slovácku tenisového kanára, a bez bodu odjeli pouze ze hřiště Sparty. Představení svěřenců trenéra Petra Rady na hřišti je ale poněkud matné, což se naplno ukázalo ve druhém předkole Evropské ligy, kde Jablonec ostudně vypadl s arménským Pjunikem Jerevan.

Severočeši musí zklamání z Evropy rychle vymazat z hlavy, protože v Českých Budějovicích hrají jen tři dny po vyřazení. "Čeká nás nepříjemné utkání. Máme zraněné hráče, kteří museli ve čtvrtek střídat. Času není moc. Musíme zregenerovat a znovu připravit. Bude to těžké, hráči mají v hlavách vyřazení, ale to tak bývá po zápasech, které nedopadnou," řekl Rada. Jablonci budou chybět zranění obránci Andrej Curikov, David Štěpánek a Nikola Janković. Mimo hru jsou také záložníci Vojtěch Kubista s Rafaelem Acostou, Miloš Kratochvíl se zase zranil proti Jerevanu a jeho start je nejistý.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Staněk - Čolić, Havel, Novák, Kladrubský - Čavoš, Javorek - Schranz, Provod, Mršić - Ledecký
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Jugas, Břečka, Krob - Hübschman - Jovović, Matoušek, Považanec, Sýkora - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.42 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - 1. FK Příbram  (neděle 19:00)
Stejný počet bodů i stejné skóre mají před vzájemným duelem fotbalisté Sparty i Příbrami. Zatímco pro první zmiňované se jedná o nepovedený start do sezóny a velké zklamání, ti druzí zatím zhruba naplňují očekávání.

Letenští ztratili hned ve svém zahajovacím zápase proti Slovácku, Jablonci ale prakticky nedali ani čuchnout a myslelo se, že se naladí na vítěznou vlnu. Jenže přišel první venkovní duel v Českých Budějovicích a další ztráta. V poločase to po brankách Schranze a Kladrubského vypadalo dokonce na porážku, jenže srovnat dokázali Kanga a Tetteh. Kouče Jílka navíc trápí četné absence, zejména ty důležitých hráčů Dočkala nebo Vindheima. Spoléhat se naopak může na nejproduktivnějšího hráče ligy Kangu, který již nasbíral dvě branky a jednu asistenci.

Středočeši vstoupili do sezóny třemi duely s očekávanými tabulkovými konkurenty. Zatímco s Teplicemi remizovali a v Opavě pouze prohráli, Klokany dokázali v přestřelce porazit. Na branky Kodra se Škodou sice zareagoval dvěma trefami Keita, deset minut před koncem ale rozhodl Voltr. Hodně špatná je však bilance příbramských hráčů proti Spartě, ve vzájemném duelu dokázali zvítězit naposledy před více než sedmi lety, od té doby desetkrát prohráli a čtyřikrát remizovali. Ani Nádvorníkův tým není kompletní, chybí mu Květ, Antwi a Kingue.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Sáček, Štetina, Costa, Hanousek - Krejčí - Hložek, Hašek, Kanga, Plavšič - Kozák.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Boháč - Tregler, Kodr, Šimek, Cmiljanovič - Alvir, Rezek, Soldát, Škoda, Zeman - Polidar.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.54 - 17.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Fastav Zlín  (sobota 17:00)
Po slezském derby se v sobotu odehraje další vypjatá bitva rivalů, tentokrát o vládce Zlínského kraje. Diváci na stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti uvidí souboj domácího Slovácka s nedalekým Zlínem.

Derby o vládce kraje sice nemají sáhodlouhou historii, neboť oba kluby na sebe začaly narážet relativně nedávno a často jeden z nich působil v nižší soutěži. Za poslední čtyři roky se ale zlínští Ševci napevno usadili v první lize a mohli po letech vyzvat rivala ze Slovácka. V této krátké historii má lepší výsledky Zlín, který uherskohradišťskému celku dovolil zvítězit jen jednou. Výhra Slovácka v krajském městě je však zároveň poslední vzpomínkou na derby, jelikož se zrodila letos v únoru.

Obě mužstva mají na svém kontě po úvodních třech kolech shodně tři body. Atmosféra v jejich kabinách je ale odlišná. Zatímco Slovácko po šokujícím úspěchu na Spartě dvakrát padlo a naposledy si dokonce odvezlo šestigólový příděl z Jablonce, Zlín po dvou porážkách zabral a před týdnem udolal Liberec. Ševci tak půjdou do derby v lepším rozpoložení.

Souboje rivalů však nemívají favorita. Domácí budou mít v zádech podporu od fanoušků, na což se Vlastimil Daníček velice těší. "Atmosféra při derby bývá výborná. Na to se nejde netěšit. Hráče to na hřišti vyhecuje. I když z tribun nevnímáme slovo od slova, tak jak ten stadion hučí, to člověk vnímá a žene ho to dopředu," uvedl kapitán Slovácka.

Na druhé straně barikády mají velká očekávání především hráči, zatímco trenér Josef Csaplár sobotní utkání tolik neprožívá. "Vnímám, že pro Zlín i Slovácko je to místní derby, ale já jsem se naučil tyto věci nebrat tolik osobně. Důležité je vzít to s nadhledem, oprostit se od toho a soustředit se na svou práci," řekl nový lodivod Ševců.

Kouč domácích Martin Svědík nebude moci využít služeb pravého beka Jana Jurošky a útočníka Pavla Dvořáka. Zlín zase bude postrádat obránce Lukáše Vraštila a forvarda Lukáše Železníka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Divíšek, Hofmann, Kadlec, Reinberk - Daníček - Petržela, Navrátil, Havlík, Kalabiška - Zajíc
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hlinka, Buchta, Azackij - Matejov, Mašek, Podio, Jiráček, Čanturišvili - Poznar, Fantiš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.40 - 4.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
Liberec naposledy zklamal ve Zlíně a bude mít co napravovat. V sobotu na svém stadionu vyzve Olomouc, která již stihla potrápit favority na titul, leč ve třech kolech vyhrála jen jednou.

Slovan zahájil sezónu na výbornou, když v prvním kole vyloupil ostravský Baník. Týden na to Severočeši vcelku očekávaně podlehli Plzni a nezadařilo se jim ani naposledy ve Zlíně, ze kterého si po nepovedeném výkonu neodvezli ani jeden bod. Liberec tak patří mezi několik mužstev, která mají po třech kolech na svém kontě tříbodový zisk.

Další výhra by se proto Slovanu náramně hodila. "Bude to určitě těžký zápas, protože Olomoučtí rádi v utkáních dominují, drží míč a chtějí být aktivní. To jim ale určitě nebudeme na domácím stadionu v žádném případě chtít dopřát, protože my se musíme dívat hlavně na sebe a na naši hru. Uděláme všechno pro to, abychom dominantní byli my a aktivita byla na naší straně," sdělil asistent trenéra Miroslav Holeňák.

Sigma na začátek ročníku získala podobně jako Liberec tři body. Přitom mohla být minimálně o bod víc. Po prohře na hřišti plzeňské Viktorie a skalpu Zlína sahala Olomouc po remíze na Slavii. Kapitán David Houska ale v závěru neproměnil penaltu a tři body zůstaly u favorita v pražském Edenu.

Utkání s dvěma největšími aspiranty na titul tedy mají Hanáci za sebou. Teď chtějí stoupat tabulkou vzhůru, v Liberci je však nečeká snadná práce "S trenérem Hoftychem se známe, pracovali jsme spolu půl roku v Trnavě. Víme, co od sebe čekat. S Libercem to určitě bude vyrovnaný zápas. Mají důrazné, agresivní mužstvo, v domácím prostředí budou určitě chtít vyhrát. Nečeká nás nic lehkého. Jakmile se nepřizpůsobíme jejich stylu hry a agresivním soubojům, bude s námi špatně," uvedl kouč Sigmy Radoslav Látal.

Slovanu by měl scházet pouze obránce Michal Fukala, mužstvo naopak během týdne posílil záložník Achmed Alibekov. Hosté se nadále musí obejít bez zkušeného brankáře Miloše Buchty a univerzála Tomáše Zahradníčka.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite, Oscar - Malinský, Mara, Potočný - Musa
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Greššák - Pilař, Houska, Plšek, Falta - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.47 - 4.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň  (sobota 19:30)
Ze dvou venkovních utkání sice nevytěžila ani bod, ve svém jediném domácím zápase však Bohemka jednoznačně uspěla a získala cenné vítězství. To hosté z Plzně jsou zatím stoprocentní, musí se ale vzpamatovat z evropského výprasku.

Klokani na úvod ligové sezóny jednoznačně prohráli v Jablonci, stejně snadno ale doma dokázali zdolat Mladou Boleslav. První vyrovnaný zápas dopadl v jejich neprospěch, neboť v Příbrami sice na Kodrův a Škodův gól dokázal dvěma trefami zareagovat Keïta, deset minut před koncem ale rozhodl Voltr. Zelenobílým se však doma proti Viktorce v poslední domě zejména v útoku daří, v uplynulé sezóně remizovali 2:2, o půl roku dříve dokonce zvítězili tříbrankovým rozdílem. Trenér Hašek nadále postrádá pětici zraněných, kterou tvoří Dostál, Krch, Le Giang, Puškáč a Vondra.

"Půjdeme do zápasu s Plzní s touhou zvítězit, určitě se budeme snažit získat všechny tři body, což chceme v každém zápase. Myslím si, že psychologicky ten tlak je trochu mírnější než před utkáním s Boleslaví," vrací se Martin Hašek k poslednímu domácímu zápasu.

Západočeši zvládli všechna tři úvodní utkání - proti Olomouci, v Liberci i to poslední domácí s Karvinou. Ta sice vzdorovala, ale dvě Krmenčíkovy a jedna Brabcova branka znamenaly vítězství Plzeňských. Vůbec se jim však nezadařilo v úterní odvetě předkola Ligy mistrů v Pireu. I po třech poločasech byl stav dvojzápasu vyrovnaný, avšak čtyři branky Olympiakosu ve druhé půli znamenají konec nadějí na účast v nejprestižnější soutěži. Koho bude hostující lavička postrádat? Mimo hru by měli být Beauguel, Čermák, Ekpai a Hubník.

Viktoriáni svého soupeře rozhodně nechtějí podcenit. "Bohemka je spíš bojovné a důrazné mužstvo. Má skvělé fanoušky, kteří při ní vždy stáli. Určitě nás čeká bouřlivé prostředí a mužstvo, které třeba i proti nám podává mimořádné výkony," varuje kouč Pavel Vrba.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Hůlka, Jindřišek, Šmíd - Bartek, Hronek, Vacek, Podaný - Vodháněl, Keita, Vaníček
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Pernica, Brabec, Limberský - Kalvach, Hrošovský - Kopic, Kayamba, Kovařík - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.22 - 3.54 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SFC Opava - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
Velmi pikantním duelem odstartuje čtvrté kolo české nejvyšší soutěže. Bojovat se totiž bude o Slezsko, které ve dvou loňských duelech patřilo vždy domácímu týmu. Tentokráte jsou ale šance poměrně vyrovnané, zatímco domácí Opavě se vstup do sezóny vydařil, Baník se trápí.

Žlutomodří začali nový ročník excelentně, po vítězství v Českých Budějovicích zdolali i dalšího konkurenta v boji o záchranu, Příbram. Nadějně to vypadalo i v Mladé Boleslavi, kde zásluhou Dediče od třetí minuty vedli, Středočeši ale ještě do poločasu otočili a nakonec si pojistili pohodlné vítězství 4:1.

Právě na Dediče se budou domácí na útočné polovině spoléhat nejvíce, neboť je jedním z deseti ligových fotbalistů, který má na kontě dvě branky. Opavským zajisté pomůže prázdná marodka, chybět totiž bude jen Manzia. Na druhou stranu, bilance proti jejímu soupeři v posledních letech není chvályhodná, ze čtyř předchozích zápasů totiž třikrát prohráli.

"Tyhle zápasy mají pokaždé svůj náboj, nepředpokládám, že by to tentokrát mělo být jinak. Baník má svoji sílu a kvalitní tým. Poslední zápas s Teplicemi sice bodově nezvládl, ale herně byl lepší a doplatil na špatnou koncovku," varuje před soupeřem trenér Kopecký.

V zápasech Baníku zatím platí jedno pravidlo - tři body vždy berou hosté. Bylo tomu tak ve Vítkovicích v duelu proti Liberci, při vítězství Páníkovy družiny v Karviné i její porážce od Teplic. Při té poslal Severočechy do vedení velmi brzy Žitný, a přestože Ostravané tlačili, gól nedokázali vstřelit ani z penalty.

Bilance Baníku není dobrá ani v součtu se závěrem minulé sezóny, zmiňované vítězství s Karvinou je jediným z posledních jedenácti soutěžních zápasů, tím předchozím bylo dubnové v poháru s Bohemians. Lavička hostí nemůže počítat s trojicí zraněných, kterou tvoří Lalković, Laštůvka a Pazdera.

Ani Bohumil Páník svého soupeře rozhodně nepodceňuje. "Bude výborná kulisa a věřím, že i fotbal. Oba týmy budou chtít vyhrát. Opava do sezony vstoupila výborně. Teď sice dostala čtyři góly v Mladé Boleslavi, je to ale poctivé mužstvo, dovede si vytvářet brankové situace. Má nového útočníka Dediče na hrotu, který se dokázal střelecky v úvodu sezony prosazovat," říká trenér Ostravy.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Řezníček, Jursa - Mondek, Jurečka, Zapalač - Dedič
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budínský - Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter, Jánoš, Jirásek, Granečný - Baroš, Diop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.35 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha33007:19
2.Viktoria Plzeň33008:49
3.FK Jablonec32018:26
4.FK Mladá Boleslav32015:46
5.SFC Opava32013:46
6.Dynamo České Budějovice31114:34
7.1. FK Příbram31114:44
 Sparta Praha31114:44
9.FK Teplice31113:64
10.Bohemians Praha 190531025:53
11.Slovan Liberec31024:53
12.Baník Ostrava31023:43
13.Fastav Zlín31022:33
14.Sigma Olomouc31022:43
15.1. FC Slovácko31022:83
16.MFK Karviná30033:60
Zbývající zápasy
04.08. 16:30FK Teplice - FK Mladá Boleslav (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1529)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele