FORTUNA:LIGA - souhrn 29. kola: Sparta zareagovala na výhru Jablonce

24.04.2021, 15:53, aktualizováno 25.04.2021, 20:23
Komentáře a souhrny
Slavia protáhla sérii bez prohry, i když v derby tentokráte jen remizovala s Bohemians. Sparta především díky hattricku Hložka přestřílela Opavu a odpověděla na sobotní úspěch Jablonce z Českých Budějovic. Plzeň si doma poradila se Slováckem a Liberec vyhrál v Mladé Boleslavi, pro Brno je málo remíza s Teplicemi...

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 0:0

25.04.2021 18:30

Góly: -

Ještě ne. Ještě se slávisté z mistrovského titulu radovat nemohou. I tak ale mají po bezbrankové remíze s Bohemians co slavit, neboť 41. zápasem bez porážky v řadě stanovili nový československý rekord v neporazitelnosti.

Domácím se v úvodu vršovického derby dařilo držet protivníka z Edenu na uzdě. Slavia nedržela míč tak často, jak je u ní zvykem a o iniciativu se naopak snažili domácí. První nebezpečný pokus hostů vyslal až v 17. minutě Ševčík, jehož tečovaná rána zpoza pokutového území jen těsně přeletěla břevno.

Klokani se nicméně po půlhodině hry museli rozloučit se stoperem Köstlem, jenž musel předčasně střídat. Sešívaní se postupem času víc dostávali ke kombinaci, avšak nadále naráželi na pevný blok zeleno-bílých. Až pět minut před přestávkou rozehrál Ševčík standardní situaci z úhlu nakrátko a Stanciu pálil levačkou tvrdě, jenže zároveň příliš vysoko.

Druhou půli zahájila jedovatá rána Oscara, která jen těsně minula svatyni Bohemians. V 51. minutě se do obrovské šance dostal při brejku sešívaných Masopust, který však celou situaci zazdil. Jeho nepovedený oblouček totiž vystihl gólman Bačkovský, jenž poněkud překvapivě dostal prostor před obvyklou jedničkou Le Giangem.

Hosté měli každopádně po změně stran víc příležitostí než během prvních čtyřiceti pěti minut. V 67. minutě už se Van Buren téměř radoval z branky, jenže jeho dost možná gólovou trefu zastavil blokující obránce. Za dalších čtrnáct minut se přes pravou stranu prosmýkl do pokutového území Ševčík, po jeho přihrávce však Kuchta pálil jen do připraveného Bačkovského. Brankář Slavie Kolář si pořádný zákrok připsal až těsně před koncem, kdy jej z dálky protáhl Ljovin.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - SFC Opava 4:2

25.04.2021 16:00

Góly: 16. Adam Hložek, 26. Srdjan Plavšić, 53. Adam Hložek, 74. Adam Hložek - 62. Jan Žídek, 82. Matěj Helešic

Hned šest branek viděli ti, kdo od začátku do konce viděli ti, kteří sledovali duel devětadvacátého kola FORTUNA:LIGY mezi Spartou a Opavou. Za domácí se hattrickem blýsknul Hložek, zbylou trefu přidal Plavšić. Na straně Slezanů snižovali rozdíl ve skóre Žídek a Helešic.

Pavel Vrba i po předchozí kritice znovu zařadil do sestavy Florina Nitu, před nímž operovala obranná čtveřice ve složení Sáček, Vitík, Čelůstka a Hancko. Střed pole tvořili Pavelka, Karabec a Dočkal, na křídlech naskočili Plavšić s Wiesnerem. Střílení gólů dostal na hrotu na starost Hložek.

Na první gólovou radost mužů v rudém se nečekalo příliš dlouho. Po Wiesnerově pasu se k centru odhodlal Dočkal, balón si následně našel Adam Hložek, jenž hlavou skóroval. Brzy mohl zvýšit další ze sparťanských talentů, Karabec si však vylámal zuby na Digaňovi.

Domácí však smutnit nemuseli, brzy se totiž povedlo rozvlnit síť Srdjanu Plavšićovi. Předcházela tomu spolupráce mladíků, Vitík totiž bravurně vysunul Hložka, jehož pas pak už srbský křídelník snadno poslal do odkryté klece. Plavšić to záhy zkoušel znovu, tentokráte ale vystřelil jen do náruče brankáře.

Ještě před přestávkou to zajímavě zkoušel Wiesner, ani ten se neprosadil. Nedlouho po návratu do šaten už Letenští přidali svůj pojišťovací gól. Po Karabcově pasu se do úniku řítil Wiesner, jenž ještě nesobecky našel Adama Hložka. Ten do prázdné brány snadno uklidil a připsal si druhý zásah v utkání.

Po necelé hodině hry se zrodila dvojšance sparťanů. Nejprve Wiesnera vychytal Digaňa, Pavelka následně vypálil příliš vysoko. Záhy si krev do žil vlili žluto-modří. Holík z levé strany odcentroval do pokutového území a přesně našel Jana Žídka, jehož hlavička skončila mimo Nitův dosah. Bleskově mohl tento opavský levý bek skórovat podruhé, tentokráte se mu ovšem vychýlila mířidla.

Namísto toho tedy přišlo zpečetění hattricku v podání Adama Hložka. Ten po Hanckově pobídce vypálil z otočky a stal se tak nejmladším autorem tří branek v jednom utkání v samostatné české lize.

To ale co do gólů ještě nebylo vše, jeden si totiž pro závěr schovala Opava. Vitík Holíkův centr jen ztečoval k Matěji Helešicovi, který využil nedostatečného bránění soupeře a poměrně snadno tak docílil gólu.

Nic dalšího už se ve zbytku utkání nestalo a Opava tak z poslední pozice ztrácí už pět bodů na sedmnáctou Příbram, naopak Sparta je se zápasem s Plzní k dobru těsně za Jabloncem.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - 1. FK Příbram 0:1

25.04.2021 14:00

Góly: 12. Edrisa Lubega

Především díky vynikajícímu výkonu brankáře Jakuba Šimana zvítězila Příbram v Karviné a v boji o záchranu lehce ožila. Středočeši nicméně nadále tonou v sestupovém pásmu, kdežto jejich nedělní soupeř se i přes porážku pohybuje v klidném středu tabulky.

První a nakonec taky jediný gól utkání padl již ve 12. minutě. Zorvan našel za obranou MFK Lubegu, jenž svůj únik zakončil gólovou střelou, na kterou byl gólman Karviné Ciupa krátký. Slezané se snažili co nejrychleji odpovědět, avšak pokusy slabé pokusy Bartošáka i Qoseho se staly snadnou kořistí pro Šimana.

Dění po změně stran značně ovlivnila situace zhruba dvacet minut před koncem zápasu. Hostující Nový fauloval unikajícího Čmelíka dle názoru sudího v pokutovém území. Arbitr nicméně celou situaci ještě přezkoumal u videa, na jehož základě penaltu odvolal, avšak vedle přímého kopu pro domácí udělil Novému červenou kartu. Bartošák poté z nařízené standardní situace pálil do břevna.

Oslabení Středočeši se v závěru střetnutí v podstatě jen bránili tlaku domácích. Haša však po centru Čmelíka hlavičkoval nad bránu a Papadopulos zase po rohovém kopu Bartošáka mířil zase do břevna. Šiman se zase nejvíce blýskl proti nebezpečné přízemní střele Qoseho, kterou strážce příbramské svatyně hbitým skokem vytěsnil. A když si Šiman poradil také s další hlavičkou Hašy, putovaly tři body pod Brdskou vrchovinu.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Teplice 0:0

25.04.2021 14:00

Góly: -

V přímé bitvě dvou celků o záchranu Brno zaváhalo, což pro něj může mít fatální následky. Proti Teplicím mu přitom vše hrálo do karet - domácí prostředí, více než poločas dlouhá přesilovka po Gabrielově vyloučení. Výsledkem ale byla jen bezgólová remíza.

Po vlažnější úvodní čtvrthodině se musel každý z gólmanů jednou činit. Nejprve Berkovcovi nadělala starosti Vukadinovićova střela, nakonec ji ale zneškodnil. Na opačném konci hřiště Reiter nedokázal propálit Grigara a následná Hladíkova dorážka byla sražena obranou.

Po čtyřiceti minutách dostali dvě příležitosti skláři. Dreksovo zaváhání vyústilo v technický pokus Vukadinoviće, jenž však byl nepřesný. Žitný zase nedokázal Berkovce přehodit.

Do kabin ale mohli o něco spokojeněji odcházet domácí hráči. Pachlopníkova spálená tutovka z malého vápna jim sice asi radost neudělala, pas na Hladíka za obranu a následný faul Gabriela už ano. Teplický obránce za něj totiž uviděl červenou kartu. Následný přímák Růsek poslal vysoko nad.

Jenže po návratu ze šaten žádný velký tlak nepřišel. Šance však nějaké byly, například Pernicovu tvrdou ránu vyrazil Grigar s vypětím všech sil, činit se musel i proti Čermákově pokusu. Hrozili však i Severočeši, jmenovitě Fortelný s Vukadinovićem. Právě srbský křídelník měl obrovskou příležitost po třech čtvrtinách zápasu, avšak i v té zamířil nepřesně.

Ani jeden z celků nakonec branky nedocílil a zůstává tak zachován status quo. Teplice mají na šestnáctou Zbrojovku náskok čtyř bodů.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Pardubice 0:4

25.04.2021 14:00

Góly: 15. Cadu (pen.), 27. Cadu, 80. David Huf, 90+3. David Huf

Pokud Zlín proti Pardubicím pomýšlel na zlepšení své reputace, tak si namísto toho vysloužil akorát oprávněný hněv vlastních příznivců. "Ševci" totiž doma ostudně podlehli Pardubicím a všechny body ztratili již počtvrté za sebou.

Poprvé Východočeši skórovali v 15. minutě z penalty, kterou zavinil domácí Cedidla. Cadu pak při exekuci pokutového kopu zmátl brankáře Ševců Dostála a pohodlně poslal hosty do vedení. Ve 27. minutě se brazilský fotbalista prosadil rovněž ze hry. Nejprve si Cadu narazil míč se Solilem a poté přesně umístěnou ránou navýšil náskok svého mužstva.

Pardubice mohly jít o přestávce do kabin ještě s komfortnějším náskokem, jenže Ewerton ani Tischler ve svých příležitostech neuspěli. Zlín se naopak mohl do hry vrátit krátce po změně stran, kdy sudí nařídil penaltu také pro domácí. Jenže video odhalilo, že Čihák nakonec Dramého nefauloval, načež arbitr svůj původní verdikt odvolal a nechal hru plynout bez jakékoliv sankce pro Východočechy.

V 55. minutě mohl Cadu završit hattirck, když jej vynikajícím obloučkem vyslal do tutovky Jeřábek, jenže Zlín tentokrát podržel Dostál, jenž hráče Pardubic vychytal. Následně přišly velké chvíle gólmana hostů Letáčka, jenž postupně vychytal Potočného, Jawa i Martíneze.

A tak místo snížení utržili domácí debakl. V závěru totiž řádil útočník Východočechů Huf, jenž nejprve v 80. minutě zužitkoval centr Čelůstky a v nastavení vyzval vysokého forvarda ke skórování také Tischler.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 2:1

24.04.2021 18:30

Góly: 14. Adriel Ba Loua, 73. Lukáš Kalvach - 45. Jan Kalabiška

Plzeň zvládla veledůležité utkání a po výhře 2:1 ztrácí na čtvrté Slovácko už jen dva body. Rozdílový gól, díky němuž Viktoria nadále zůstává ve hře o evropské poháry, vstřelil v 73. minutě záložník Lukáš Kalvach.

Západočeši tahali za delší konec už od úvodu, kdy dostali soupeře z Uherského Hradiště pod tlak. Aktivitou hýřil zejména pravý křídelník Adriel Ba Loua, jehož ve 13. minutě našel centr Falty, fotbalista z Pobřeží slonoviny ovšem netrefil míč ideálně a bránu Moravanů netrefil. Hned vzápětí si ale Ba Loua počínal mnohem lépe, když rychlý protiútok domácích zakončil precizní střelou ke vzdálenější tyči - 1:0.

Do další šance se Ba Loua dostal v 16. minutě, kdy svého spoluhráče našel Beauguel, plzeňské křídlo ale tentokrát vychytal hostující brankář Nemrava. Ba Loua nadále zatápěl obraně hostů a především levý bek Kalabiška byl neustále pod tlakem. Jenže právě Kalabiška si těsně před přestávkou naskočil po rohovém kopu na pas od Lukáše Sadílka a z ojedinělé šance Moravanů nečekaně vyrovnal skóre.

Vrátit vedení chtěl Viktorii po změně stran Ba Loua, jenž po jednom ze svých průniků po pravé straně hřiště nalezl před bránou Beauguela, avšak útočník Západočechů pálil z otočky nepřesně. Necelých dvacet minut před koncem ale rozehrál Káčer rohový kop nakrátko, centr Ba Louy vyrazil Nemrava pouze ke Kalvachovi, jehož přízemní střela k tyči poslala Plzeň opět do vedení.

Hosté se v závěru snažili o vyrovnání, jenže Kalabiška v obrovské šanci po přiklepnutí od Daníčka zblízka minul svatyni domácích a nepřesně pálil z nadějné pozice také Kohút.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec 0:1

24.04.2021 16:00

Góly: 26. Michal Sadílek

Cenné vítězství v bitvě o evropské poháry si připsali fotbalisté Liberce. Ti dokázali zvítězit 0:1 na hřišti o záchranu bojující, nicméně aktuálně se zvedající Mladé Boleslavi. O úspěchu rozhodl během první půle Sadílek.

Úvod utkání patřil spíše domácímu celku, ani Škoda, ani Klíma ovšem svých náznaků nevyužili. První trefu však po čtvrtině utkání vstřelili hosté. Boleslavští nedokázali odehrát míč do bezpečí, výsledkem čehož se dostal k Michalu Sadílkovi. Jeho skákavý volej nakonec zapadl za Šedova záda.

V závěru první půle pak opět měli Středočeši ze hry více. Dvakrát musel zasáhnout Knobloch, Škodova zajímavá rána skončila vedle. A podobný trend pokračoval i po návratu ze šaten. Škoda si tentokráte vylámal zuby na libereckém brankáři, Takács zase nedokázal sklopit mířidla.

Domácí se nadále hnali za vyrovnáním, zhruba dvacet minut před koncem si prostor našel Zmrhal, i jeho pokus ale postrádal přesnost co do výšky. Po rohovém kopu se pak dostal k hlavičce Křapka, který rovněž nedokázal umístit balón mezi tři tyče. Asi nejblíže kýžené brance byl Budínský, jehož výtečnou střelu vytáhnul Knobloch na tyč.

Slovan tak i za přispění štěstěny uhájil tři body, díky nimž se přiblížil zpět elitní pětce, pro níž jsou ve hře evropské poháry. Mladá Boleslav zůstává čtrnáctá.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Jablonec 0:2

24.04.2021 14:00

Góly: 17. Martin Doležal, 42. Martin Doležal

Už v prvním poločase rozhodli fotbalisté Jablonce o svém úspěchu na hřišti Českých Budějovic. Na konečném výsledku 0:2 se největší měrou podílel Doležal, který obě branky vstřelil.

Jako první se z gólmanů musel činit Hanuš, jenž předvedl výborný zákrok proti Vaisovi. Nicméně po čtvrthodině se z branky radovali zeleno-bílí. Prodloužený rohový kop si našel Martin Doležal, jehož hlavička skončila za gólmanovými zády. Záhy mohl vyrovnat Mršić, síť ale trefil pouze z boku.

A poté, co úspěch neslavily ani Alvirovy nůžky, přišel pro Jihočechy další trest. Havlova hrubka nabídla velkou příležitost Martinu Doležalovi, jenž tím nepohrdnul a podruhé v utkání skóroval. Zatlouci pověstný hřebíček do rakve Dynama mohl Pleštil, avšak jeho pokud gólem neskončil.

Druhá půle byla podstatně nudnější než ta první a mnoho akce nenabídla. Doležal z rychlého protiútoku nedokázal završit hattrick, na opačném konci hřiště prověřil po hodině hry Hanuše Mészáros. Tentýž hráč se mohl prosadit i v závěru základní hrací doby, po Čolićově centru napálil břevno.

Jablonečtí tak mají aktuálně na druhém místě čtyřbodový náskok před Spartou, ta má ovšem dvě utkání k dobru. Jihočeši jsou aktuálně na dvanácté příčce, na vítězství čekají už dvanáct soutěžních zápasů.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 0:2

24.04.2021 14:00

Góly: 27. David Buchta, 90+2. Filip Kaloč

Ondřej Smetana se konečně dočkal a v Olomouci získal jako hlavní kouč Baníku první vítězství na hřišti soupeře. Domácí přitom měli obrovskou šanci k tomu, aby Slezanům překazili radost, jenže v klíčovém momentu neproměnili pokutový kop.

První zajímavou příležitost si vypracovala Sigma. González rozehrál v sedmé minutě standardní situaci a po několika odrazech se dostal k zakončení Poulolo, jehož hlavičku ještě před brankářem Ostravanů Laštůvkou odkopli bránící hráči do bezpečí. Hosté naopak hned z první nebezpečné akce gólově udeřili. Buchta si ve 27. minutě narazil míč s De Azevedem a přímočarou souhru zakončil přesnou střelou po zemi.

Následující minuty patřily povzbuzenému Baníku. Tetour se krátce po půlhodině hry uvolnil přes Poulola k centru, po němž gólman Hanáků Mandous musel likvidovat hlavičku Šašinky i následnou dorážku od stejného hráče. Ve 37. minutě chybovala Olomouc při rozehrávce, jenže De Azevedo z úhlu místo přihrávky sobecky střílel - nepřesně. Domácí mohli nakonec vyrovnat krátce před přestávkou, avšak Houska z přímého kopu trefil břevno.

Po změně stran se nejprve do míče zajímavým způsobem opřel González, jeho pokus z dálky ale proletěl těně vedle Laštůvkovy svatyně. Baník si slibnou šanci vypracoval v 59. minutě, kdy pas od Holzera proskákal až ke Kaločovi, ten se však nakonec k zakončení z bezprostřední blízkosti nedostal. Sigma zase odpověděla za dalších pět minut, nedůrazná hlavička Gonzáleze ale neměla šanci na úspěch.

Slezané mohli druhou branku přidat v 77. minutě, kdy Breite zahrál špatnou malou domů hlavou, čehož chtěl využít Zajíc lobem přes Mandouse, strážce domácí svatyně ovšem míč vytěsnil. A tak se hosté v samotném závěru ještě třásli o tři body. Šíp totiž trefil ruku Kuzmanoviće, jenž se pohyboval ve vlastním pokutovém území, díky čemuž Hanáci kopali penaltu. Jenže González selhal a nechal pouze vyniknout Laštůvku, který se stal hridnou Baníku.

Ostravané se v samotném závěru přece jen dočkali druhé trefy. Kuzmanović v nastaveném čase se štěstím prošel do vápna soupeře, kde jeho přihrávka doputovala ke Kaločovi, který již tentokrát nikým neohrožován rozvlnil síť.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha29236075:1675
2.FK Jablonec29185650:2959
3.Sparta Praha28184661:3358
4.1. FC Slovácko29165852:3153
5.Viktoria Plzeň28156748:3051
6.Slovan Liberec29147840:2449
7.FK Pardubice291361035:3745
8.Baník Ostrava29128941:2744
9.Sigma Olomouc29912835:3139
10.Bohemians Praha 190529911933:3038
11.MFK Karviná29891231:4333
12.Dynamo České Budějovice297111129:4232
13.Fastav Zlín29851627:4329
14.FK Mladá Boleslav29691435:4627
15.FK Teplice29671629:5825
16.Zbrojovka Brno29491624:4521
17.1. FK Příbram29481720:5820
18.SFC Opava29362018:6015

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (396)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele