FORTUNA:LIGA - souhrn 27. kola

02.06.2020, 19:57, aktualizováno 03.06.2020, 21:52
Komentáře a souhrny
Plzeň zvítězila na hřišti Baníku Ostrava a vrátila se o osm bodů za Slavii, která včera vybojovala tři body v Příbrami. Liberec vyhrál severočeské derby s Jabloncem a posunul se před svého konkurenta na průběžnou třetí příčku. Sparta zdolala Teplice. Doma uspěly také Slovácko a České Budějovice, zatímco Bohemians potvrdili skvělou formu v Opavě...

Sparta Praha - FK Teplice 3:0

03.06.2020 20:00

Góly: 21. Libor Kozák, 25. Guélor Kanga (pen.), 41. Libor Kozák

Dalo se čekat, že Sparta si s Teplicemi poradí, přesto až příliš snadný průběh duelu na Letné zaskočil. Hodně k tomu přispěl výkon Severočechů, kteří od první minuty očividně nebyli ve své kůži. Domácí si v útoku dělali, co chtěli, a výsledek 3:0 je pro skláře ještě milostivý.

Pražané si tak po úspěchu v Karviné připsali na svůj účet další zářez, který jim pozvedl sebevědomí. Navíc se zase o trochu výš posunuli tabulkou, a to na páté místo. Teplice je naopak třeba hledat v druhé polovině pelotonu, konkrétně na dvanácté příčce.

Sparta začala aktivně a již ve čtvrté minutě nebezpečně hlavičkoval Krejčí, avšak bránu Teplic netrefil. Středopolař Sparty byl znovu v akci za další čtyři minuty, kdy prodloužil centr od Dočkala ze standardní situace na Kozáka, který se ale zblízka také neprosadil. V devatenácté minutě narýsoval Kanga pěknou kolmici na Dočkala, ten hledal před bránou Kozáka, před ním ale ukopl balón bránící Čmovš.

Další šanci Pražanů sice zazdil Karlsson, ovšem ve 21. minutě již bylo na Letné veselo. Dočkalovu ránu vyrazil brankář Severočechů Grigar jen před sebe, načež se z dorážky prosadil Kozák - 1:0. Den otevřených dveří v obraně "Sklářů" pokračoval. Za pár okamžiků se Kanga řítil na Grigara, který na něj sice vyzrál, následně však gólman hostů fauloval Kozáka a sudí Hocek nařídil pokutový kop. Z něj se již Kanga bezpečně prosadil a Sparta tedy po 25 minutách hry vedla o dvě branky.

Po menším uklidnění bylo po půlhodině hry znovu živo před Grigarem. Frýdkův centr se odrazil ke Karlssonovi, jenž ale netrefil míč ideálně a tutovku zazdil. Čtyři minuty před přestávkou už to ale bylo o tři branky. Dočkal hledal ve vápně Frýdka s Kozákem a nakonec se prosadil druhý jmenovaný, který vší silou procedil kulatý nesmysl za marně se natahujícího Grigara. Teplice byly zralé na ručník, a to ještě těsně před odchodem do kabin zazdil další loženku Dočkal.

Obrázek hry se po změně stran moc nezměnil. Ve 49. minutě se ukázal střídající Matěj Hanousek, jenž potáhl míč po levé straně a vyhledal před bránou Kozáka, který však nedokázal zakončit. Následná zblokovaná střela Kangy skončila v zámezí. Po hodině hry rozehrál Dočkal volný kop a před Grigarem se zjevil zcela volný Krejčí, jenže na gólmana "Sklářů" si nepřišel. Až v 65. minutě bylo možno registrovat vážnější zahrození od Teplic. Hýblův centr vyhledal Žitného, jeho nedůrazné zakončení ale nemělo naději na úspěch. O tři minuty později si zase vzal na druhé straně slovo Kanga, který prověřil, zda je Grigar nadále pozorný.

Závěr utkání už mnoho příležitostí nepřinesl. Pouze těsně před koncem vybídl Kanga do šance Tetteha, jenž to zkoušel mezi Grigarovy nohy, ty ovšem balón nakonec zastavily. Přesto se Sparta radovala z pohodové a hlavně úspěšné šichty.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Bohemians Praha 1905 0:1

03.06.2020 18:00

Góly: 72. Matěj Pulkrab

Byli lepším celkem, přesto nebrali vůbec nic. Co víc Opavané chtějí? V duelu proti Bohemians 1905 dlouho tahali za delší konec, jenže své šance nevyužili. Naopak hosté vytěžili z minima maximum a zvítězili již počtvrté v řadě. To Slezané po dvou remízách zůstali bez bodu a spolu s Příbramí kotví u dna tabulky.

První nebezpečnou vlaštovku vyslal v šesté minutě domácí Dordić, jenž se gólově uvedl v posledním představení Opavy v Teplicích. Tentokrát tak úspěšný nebyl, byť brankáře Le Gianga svou dalekonosnou střelou solidně protáhl. Také další větší ohrožení přišlo ve 29. minutě z domácí strany. Zkušený Zavadil potvrdil, že techniku má stále v noze, tentokrát to ovšem trochu přehnal a těsně minul tyč Le Giangovy svatyně.

Ve zbytku půle se hra rozkouskovala několika fauly, na což sudí Ardeleanu reagoval menším mariášem ve znamení žlutých karet. Především SFC se v první půli snažilo dosáhnout trefy, ale jeho snaha vyšla naprázdno. Zmar Opavy pokračoval i pět minut po změně stran, kdy Zavadilův pas ze standardní situace skončil po prodloužení Žídka u Texla, který ale trefil pouze tyč.

Veretrán Zavadil se k dalšímu střeleckému pokusu dostal v 57. minutě, jenže přestřelil břevno. Podobně dopadl také ojedinělý výlet hostujícího Ljovina pět minut nato. Bohemians ale začali přitápět a v 65. minutě si několik desítek domácích příznivců jen oddechlo, že pas Mosquery do pokutového území nenašel žádného adresáta.

O sedm minut později již však "Klokani" udeřili. Mosquera odcentroval na Ljovina, který místo střely zvolil elegantní řešení v podobě přihrávky na Pulkraba, jenž se z otočky nemýlil a poslal hosty do vedení. Opaření Slezané se ve zbývajících minutách nezmohli na odpověď a po konci zápasu jen smutně přihlíželi radosti na straně protivníka.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - MFK Karviná 2:0

03.06.2020 18:00

Góly: 4. Marek Havlík, 39. Vlastimil Daníček (pen.)

Slovácko dalo zapomenout na nepovedený výlet do Liberce a doma si spravilo chuť proti Karviné. S trochou nadsázky lze říct, že o osudu zápasu bylo rozhodnuto již v první půli, kdy Moravané zasadili dva přesné zásahy. Na ty Slezané nenašli odpověď a v Uherském Hradišti tedy nevylepšili své nepříliš lichotivé postavení v tabulce. Slovácko si naopak nadále brousí zuby na nejvyšší pozice a momentálně zase okupuje pozice v nejlepší šestici ligy.

Skóre se poprvé měnilo již po čtyřech minutách hry, kdy domácí zahrávali přímý kop. Jeho exekuce se ujal Havlík a přesnou trefou k tyči rozjásal moravskou družinu. V osmnácté minutě to málem bylo 2:0. Centr od Jurošky se dostal až k Zajícovi, který ale tváří v tvář trefil jen vyběhnutého brankáře Bolka.

Slezané posléze přišli o zraněného Lingra, nicméně postupem času začali vystrkovat růžky. Ve 29. minutě to z úhlu zkoušel Vukadinović, ale na gólmana Slovácka Trmala si nepřišel. Jenže za dalších osm minut se Karviná sama srazila na kolena. Qose totiž ve vlastním pokutovém území porazil Petrželu a následný pokutový kop snadno přetavil v druhý přesný zásah domácích jejich kapitán Daníček.

Domácí po změně stran kontrolovali výsledek, navíc sem tam nadále hrozili, jako například v 63. minutě Petržela, jenž prověřil Bolka. Za dalších devět minut zkusil štěstí i Sadílek, mířil však příliš vysoko. Karviná si svou asi největší možnost vypracovala v 83. minutě, kdy balón proskákal až k Šindelářovi a jeho zakončení v pádu zlikvidoval připravený Trmal.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 2:0

03.06.2020 18:00

Góly: 50. Patrik Čavoš, 79. Jiří Kladrubský

Napotřetí už se České Budějovice dočkaly bodového zisku a poprvé od obnovení ligy zvítězily. Podařilo se jim to proti Olomouci, která naopak potvrzuje trápení a již se propadla do skupiny o záchranu. Naopak Jihočeši díky tříbodovému skalpu, který svými trefami zařídili Čavoš s Kladrubským, zůstávají v dramatickém boji o poháry.

Hosté mohli jít do vedení již po sedmi minutách hry, kdy překvapili Dynamo rozehrávkou rohového kopu, načež se do centru Housky opřel Beneš a rozezvučel břevno. Kapitán Sigmy se následně musel ve 25. minutě ze hřiště poroučet, a to ze zdravotních důvodů.

Duel na Střeleckém ostrově pokračoval ve vlažném tempu. Po půlhodině hry zkusil štěstí olomoucký Houska, ale bránu Jihočechů netrefil. Podobně dopadla i šance Budějovic ze 35. minuty, kde Talovierov hlavičkoval nad břevno.

O co však hráči ochudili diváky u televize v první polovině zápasu, to jim domácí vrátili hned čtyři minuty po změně stran. Gólovou akci vymyslel mladý Šulc, jenž našel volného Čavoše a technický pokus dnešního kapitána Dynama proletěl mimo dosah brankáře Olomouce Mandouse - 1:0. Jihočeši byli při chuti a po hodině hry mohli svůj náskok navýšit. Rychlý brejk táhl Šulc, následně předal balón Brandnerovi, jenž se zbavil obránce, následně ale pálil přesně do míst, kde stál Mandous.

Druhé trefy se tak České Budějovice dočkaly až v 79. minutě. Nepřehlednou situaci před bránou Sigmy nakonec vyřešil Kladrubský, jenž dotlačil kulatý nesmysl za brankovou čáru. Třetí zásah mohlo Dynamo přidat za dalších šest minut, ale Mészárose obrana hostů zastavila a Čavošovo zakončení do prázdné brány bylo na poslední chvíli zablokováno. Ani Šulc nevyřešil v nastaveném čase svůj únik na Mandouse šťastně. Přestože však trefil gólmana Hanáků, mohl se po závěrečném hvizdu radovat se spoluhráči ze zisku tří bodů.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:2

03.06.2020 18:00

Góly: 33. Pavel Bucha (pen.), 78. Jan Kovařík

Plzeň nedává vedoucí Slavii spát a před vzájemným soubojem potvrdila výtečnou formu. Západočeši zvládli i nevyzpytatelný duel v Ostravě a pevně zůstávají na druhém místě. Baník se zase drží v nepřehledném boji o evropské poháry, přestože nezvítězil již počtvrté v řadě.

Poprvé bylo ve Vítkovicích živo po deseti minutách hry. O vzrušení se postaral hostující Kayamba, jenž hledal před bránou soupeře Chorého, avšak novicovi v základní sestavě Viktorie se nepovedlo míč umístit mezi tři tyče. Ještě větší šanci spálil Chorý za dalších osm minut, kdy po pobídce od Kalvacha nechal vyniknout ostravského gólmana Laštůvku. Po dvaceti minutách hry konečně odpověděli také domácí, avšak Šašinkova hlavička po centru od Potočného příliš nezaměstnala brankáře Hrušku.

Západočeši si v první pětačtyřicetiminutovce vypracovali více příležitostí a po půlhodině hry šli do vedení. Pomohl jim k tomu Fillo, který ve vlastním pokutovém území fauloval Čermáka. S nařízenou penaltou si poradil Bucha, byť Laštůvka nebyl daleko od toho, aby jeho ránu vytěsnil. Každopádně se tak nestalo a do kabin šli spokojenější hosté.

Baník hledal kloudný recept na obranu Viktorie až do 64. minuty, kdy se konečně dočkal své vyložené šance. Tou však pohrdl Kuzmanović, jenž v pádu nedokázal usměrnit přihrávku od Ondřeje Šašinky. Naopak Plzeň trpělivě čekala na svůj čas, který přišel v 78. minutě. Bucha se tentokrát místo střelce objevil v roli asistenta, jelikož narýsoval pas na Kovaříka, který i z pomocí břevna přelstil Laštůvku - 0:2. A když se následně na druhé straně neprosadil znovu Kuzmanović, bylo jasné, že všechny body poputují na západ Čech.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slavia Praha 0:1

02.06.2020 20:00

Góly: 82. Petar Musa

Bolelo to hráče, bolelo to oči fanoušků, přesto si nakonec v táboru pražské Slavie mohou oddechnout. Červenobílí poosmé v řadě dokázali porazit Příbram, z jejího hřiště vezou jednogólové vítězství zajištěné pozdní trefou Musy.

Jedna z největších příležitostí první půle přišla hned ve druhé minutě. Po Coufalově centru se míče ujal Provod, jehož ráně z otočky chybělo pár centimetrů. O druhou pozornosti hodnou šanci se omylem postarali Příbramští. Jejich obránce totiž trefil balónem Stancia, od nějž se míč odrazil do tyče. Dorážející Tecl sice dostal rozvlnil síť, avšak využil k tomu ofsajdového postavení.

Stanciu byl znovu asi nejaktivnějším slávistou, jeho rána zpoza vápna ale úspěch neslavila. Po čtvrtině utkání konečně zahrozili i domácí, Kingueho hlavičku ale obrana zblokovala, Rezkův následný pokus letěl příliš vysoko. Do první šance utkání se dostal i Tecl, který si však vylámal zuby na Melicharovi. Stejně tak skončil i jeho lob krátce před pauzou.

Po návratu ze šaten se mohli dostat do vedení pevně bránící Středočeši. Soldát však Rezkova centru nevyužil a hlavičkoval nad bránu. Po hodině hry se musel zase poroučet na zem Melichar, který vychytal Traorého pokus. Těžké chvíle měl poté hlavní sudí Pechanec, po němž chtěli slávisté hned dvakrát penaltu. Nejprve po souboji Antwiho s Provodem a poté Soldáta se Stanciuem. Ani jednou ovšem nepochodili.

A jelikož Stanciův povedený přímák skončil na brankové konstrukci, musel rozhodnout střídající Petar Musa. Odražený míč po centru rumunského středopolaře se pomalu snášel k jeho nohám, krkolomný volej mladého útočníka nakonec zapadl k tyči a Chorvat se tak dotáhnul na čelo tabulky střelců.

I přes příbramské náznaky sešívaní vítězství uhájili a minimálně na den navýšili svůj náskok na čele na jedenáct bodů. Naopak Příbram je nadále poslední.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Slovan Liberec 0:1

02.06.2020 18:00

Góly: 80. Tomáš Malínský

Hráči Slovanu Liberec zvládli utkání 27. kola FORTUNA:LIGY, když v Jablonci porazili svého rivala 1:0. Jedinou branku zápasu vstřelil záložník Tomáš Malinský. Slovan se díky výhře posunul v tabulce na třetí místo právě před Jablonec, který na bronzovou příčku ztrácí dva body.

V páté minutě byl Jan Matoušek faulován u levé autové čáry a domácí měli k dispozici standardku. Skvělým centrem ji rozehrál Jan Krob, jehož pobídka přistála přímo na hlavě Tomáše Hübschmana! Jablonecký matador ale zblízka hlavičkoval vysoko nad břevno.

Slovan dělily v osmé minutě centimetry od velice šťastného a zároveň nádherného gólu. Jakub Pešek pláchl po levém křídle a odcentroval. Míč si to ale namířil přímo na bránu povyběhnutého Hrubého, prolétl souběžně s brankovou čárou a odrazil se zpět do hřiště.

Uběhlo 23 minut a Liberec se už radoval z branky, jenže VAR jeho emoce znovu zchladil. Jan Kuchta dostal skvělý míč do běhu a v úniku prostřelil Hrubého, jenže si při zpracování pomohl rukou, což pozornosti rozhodčího u videa neuniklo.

Domácí Libor Holík slabou malou domů vystavil před koncem poločasu do velkých potíží gólmana Hrubého. Ten byl u míče jen o chloupek dříve než Kuchta, načež Tomáš Malinský zpoza šestnáctky netrefil balon dobře a branku, kam už se stihl Hrubý vrátit, minul.

Začala druhá půle a Taras Kačaraba trošku podcenil nákop Jakuba Považance a byla z toho obrovská šance. Janu Matouškovi už totiž v cestě stál pouze Filip Nguyen, který dobře povyběhl a přízemní zakončení dokázal zlikvidovat.

O minutu později už málem platilo nedáš, dostaneš. Alexandru Băluţă výborně roztáhl hru doprava na Tomáše Malinského, který moc dobře viděl, že má ve vápně nabíhajícího Jana Kuchtu. Ten ale ve vyložené pozici trestuhodně vůbec netrefil branku.

V osmdesáté minutě se Liberec dostal do vedení. Kamso Mara přihrál na levou stranu Tomáši Malinskému, který to vzal na sebe, vydal se rovnou do šestnáctky, obešel Holíka a technickou střelou zakroutil míč pravou nohou ke vzdálenější tyči. Hrubý plachtil vzduchem marně.

Po šesti minutách mohl Slovan rozhodnout zápas. Imad Rondić v akci tří proti jednomu nepřihrál Băluţovi zrovna nejpřesněji, přesto se rumunský hráč už musel vypořádat jen s gólmanem. Před Hrubým dlouho váhal se zakončením, až si přehodil míč na levou nohu a minul bránu.

Další tutovku měli hráči Liberce v nastaveném čase. Tomáš Malinský předvedl další krásnou individuální akci a po průniku z levého křídla naservíroval vyloženou šanci hned dvojici spoluhráčů. Rondić ovšem z malého vápna vůbec nedokázal namířit míč na branku.

Ani rohový kop v poslední minutě nastavení nebyl domácímu Jablonci nic platný, a tak si Liberec odvezl pod Ještěd tři body.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín 1:1

02.06.2020 18:00

Góly: 24. Lukáš Budínský - 21. Aleksej Tatajev (vl.)

Mladá Boleslav si po výprasku od Plzně chtěla zlepšit chuť ve 27. kole v utkání se Zlínem. Do zápasu však nevstoupila úplně ideálně, když si v jednadvacáté minutě dal vlastní gól Tatajev. Kapitán Budínský však po třech minutách srovnal a skóre už se do konce nezměnilo.

V osmé minutě musel domácí gólman Stejskal být v pozoru, když musel vyběhnout z brány a odklidit míč před dotírajícím Čanturišvilim.

Zlín se po jednadvaceti minutách dostal do vedení a nutno říct, že s velkou dávkou štěstí. Jawo se zbavil Jakuba Klímy a poté chtěl nacentrovat míč do vápna, jenže ke smůle domácích trefil Alekseje Tatajeva a od něj se balon odrazil přesně k pravé tyči marně se natahujícího Stejskala.

O chvilku později už ale bylo vyrovnáno. Po autovém vhazování si mladoboleslavští hráči několikrát vyměnili balon a Jiří Klíma poté uvolnil Lukáše Budínského, který tváří v tvář Dostálovi nezaváhal.

V 83. minutě se Zelený protáhl po levé straně a předložil míč Budínskému, jehož střelu z hranice penaltového puntíku ve skluzu zblokoval Azackyj.

Mladé Boleslavi nyní patří v tabulce osmá příčka s osmatřiceti body, Zlín je čtrnáctý a bodů má dvacet čtyři.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha27214255:867
2.Viktoria Plzeň27185456:2259
3.Slovan Liberec271431047:3445
4.FK Jablonec27127843:3743
5.Sparta Praha27118850:3541
6.1. FC Slovácko27118833:3041
7.Baník Ostrava27117937:3040
8.Dynamo České Budějovice271231243:4239
9.FK Mladá Boleslav271151144:4638
10.Bohemians Praha 1905271061133:3936
11.Sigma Olomouc27712832:3333
12.FK Teplice276101123:4428
13.MFK Karviná27591321:3624
14.Fastav Zlín27661524:4324
15.SFC Opava27471613:4419
16.1. FK Příbram27461717:4818

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (502)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele