FORTUNA:LIGA - souhrn 25. kola

15.03.2019, 20:00, aktualizováno 17.03.2019, 19:43
Komentáře a souhrny
Plzeň překvapivě prohrála na hřišti Teplic a její ztráta na vedoucí Slavii, která vyhrála v Příbrami, ještě narostla. Po triumfu nad Olomoucí se Západočechům přiblížila už na pět bodů Sparta. Ostrava neudržela vedení nad Mladou Boleslaví a získala jenom bod za remízu 1:1. Bohemians remizovali bez branek s Opavou...

1. FK Příbram - Slavia Praha 0:2

17.03.2019 17:30

Góly: 3. Peter Olayinka, 65. Josef Hušbauer

Určitě to nebyl nejlepší zápas, který hráči pražské Slavie letos odehráli, i tak jim to stačilo na vítězství 2:0 v Příbrami. Skóre otevřel Olayinka, ve druhé půli navyšoval Hušbauer. Korigovat skóre mohl Květ, avšak neuspěl z penalty.

Začátek utkání si domácí určitě představovali diametrálně jinak. Slávisté ve třetí minutě pohlednou kombinací vzduchem z první dostali míč až na velké vápno k Peteru Olayinkovi, který si míč posunul a přízemní ranou překonal brankáře Kočího.

O chvíli později se dostal dvacet metrů od brány k míči Baluta, jehož pokus zamířil jen těsně nad břevno. Po čtvrthodině se konečně osmělili i svěřenci Josefa Csaplára. Keitův pokus z úhlu nebyl ani razantní, ani přesně umístěný, přesto Kolářovi nadělal nebývalé potíže.

Hra se v dalším průběhu přelévala ze strany na stranu. Z nadějné pozice pálil jen do boční sítě Baluta. Na druhé straně vyslal dalekonosnou dělovku Nový, povedeným zákrokem ji však zneškodnil gólman hostí. Toho vystrašila i následná střela Voltra, která proskákala vedle pravé tyče.

Do druhé půle vstoupili lépe slávisté a ze solidní pozice to zkoušel Hušbauer, jeho pokus byl ovšem zblokován na rohový kop. Nejblíže v dosavadním průběhu ke vstřelené brance byli domácí po necelé hodině hry. Květův centr z levé strany usměrnil do vlastní tyče Ngadeu, posléze ale bylo nebezpečí zažehnáno.

A tak přišla poměrně netradiční trefa na druhé straně. Na Zmrhalův podařený centr si naskočil Josef Hušbauer a hlavou překonal Kočího. Brzy to mohlo být zase o gól, neboť Alex Král zastavil příbramský centr jen za pomoci ruky, což po zhlédnutí videa uznal i sudí Zelinka. K nařízenému pokutovému kopu se postavil Roman Květ, avšak trestuhodně překopl.

V závěru už od domácích žádný velký tlak nepřišel, naopak se povedla individuální akce Olayinkovi, jemuž však nevyšlo zakončení, které zamířilo mimo prostor tří tyčí. I tak se sešívaným povedlo navýšit náskok na čele tabulky na devět bodů, zato Příbram se propadla na barážovou čtrnáctou pozici.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - SFC Opava 0:0

17.03.2019 15:00

Góly: -

Nepříliš atraktivní podívanou přineslo divákům důležité střetnutí 25. kola FORTUNA:LIGY. Domácí Klokani uhráli bod proti Opavě, které se tak nepovedlo zvítězit ani v šestém jarním zápase. Slezanům nepomohla ani deset minut dlouhá přesilovka po vyloučení Šmída.

V samotném úvodu zápasu to přitom vypadalo na zajímavou podívanou. Hned ve druhé minutě se pokoušel z dálky zaskočit gólmana Vaníček, na druhé straně musel o něco později Fryšták likvidovat hlavičku Schaffartzika z malého vápna.

Ve zbylém průběhu prvního poločasu hrozilo nebezpečí jen ze standardních situací. Nejprve se po faulu na Dostála ujal přímého kopu Vacek a jeho přízemní pokus na vzdálenější tyč skončil jen těsně vedle Fendrichovy brány.

Na opačné polovině hřiště se do nebezpečné příležitosti dostal Simerský, který po trestňáku patičkou z otočky mířil pouze nad břevno. V nastavení se k volnému kopu postavil ve žlutomodrém hrající Zavadil, jehož kroucená střela na bližší tyč letěla kousek od pravé tyče Fryštákovy brány.

I ve druhé půli se do první šance dostal Antonín Vaníček. Ten se po nepovedeném rohu ujal za vápnem míče a jeho tečovaná střela pořádně vystrašila Fendricha. Dlouho se poté nic nedělo, zajímavé akce přišly až v poslední dvacetiminutovce.

Během tří minut se dvakrát do zakončení dostal střídající Smola. Poprvé hlavičkoval mimo prostor tří tyčí, podruhé už byl o něco blíže, avšak stejně trefil jen boční síť. Nejblíže gólu byl domácí Koubek, jenž se dostal ke zblokované střele, ovšem na brankáře Opavy si nepřišel.

Nadále byl velmi viditelný Tomáš Smola, jenž se v úniku nechal zfaulovat Šmídem, načež sudí poslal domácího stopera do sprch. Ani to ale nic nezměnilo na konečném výsledku a Klokani se Slezany se rozešli smírně 0:0.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Sigma Olomouc 2:1

16.03.2019 17:30

Góly: 72. Guélor Kanga (pen.), 77. Guélor Kanga (pen.) - 44. Šimon Falta

Fotbalisté Sparty i v šestém jarním zápase získali plný počet bodů, vítězství se však nerodilo lehce. V závěru první půle otevřel skóre hostující Falta, letenský celek otočil až v závěrečné dvacetiminutovce, a to zásluhou dvou úspěšných penalt Guélora Kangy.

První šance v duelu dvou celků, které byly v posledních čtyřech kolech stoprocentní, přišla v osmnácté minutě poté, co se Štetina netradičně objevil na pravém křídle a odcentroval na hlavu Tetteha. Gólman Buchta však byl připravený. Tomu o chvíli později zatrnulo, neboť Frýdkova dělovka skončila jen těsně nad břevnem.

Po půlhodině hry se znovu zaskvěl Tetteh, když se s balónem dobře otočil na hranici velkého vápna a levou nohou zase pořádně protáhl Buchtu. Následně se na druhé straně pokusil o zajímavé zakončení nůžkami Plšek, jenže se mu vychýlila mířidla a pokus letěl hodně vysoko nad sparťanskou svatyni.

Nečekané nebezpečí pro Nitovu bránu způsobil Plšek i pět minut před koncem první půle. To se ve vzdálenosti dobrých třiceti metrů od brány ujal míče a vypustil solidní střelu, jež ovšem skončila kousek vedle. Co se nepovedlo jemu, zvládl ještě před pauzou Falta. Ten si zpracoval přihrávku, navedl si míč na levou nohu na střed a zpoza velkého vápna přízemní ranou překonal Nitu.

Po přestávce vybojoval pro Sigmu přímý kop z dobré pozice Kalvach a sám se jej také ujal. Ačkoliv jeho střela vůbec marná nebyla, mezi tři tyče nezamířila. Okamžik poté se radovali domácí příznivci, avšak ne na dlouho. Tetteh sice dostal míč za Buchtova záda, leč kvůli ofsajdu nemohla tato trefa být uznána.

Sparta se dostala do obrovského náporu a během chvíle měl Buchta dvakrát namále. Nejprve zamířil mimo technickou ranou Karlsson, posléze z voleje neuspěl ani Hašek. Švédský křídelník vypálil i zanedlouho a tentokrát mířil na bránu, v cestě mu ovšem stál připravený brankář.

Momenty hrůzy pro Olomouc přišly až o pár minut později. Vít Beneš zablokoval sparťanskou střelu rukou, a přestože to sudí nejprve nezpozorovali, po konzultaci s videorozhodčím a zhlédnutí opakovaných záběrů odpískali pokutový kop. K němu se postavil Guélor Kanga, počkal si na Buchtův pohyb a na druhou stranu zakončil.

To ale nebylo vše. Uběhlo dalších pět minut, když Jemelka nešikovně a nešetrně nakopl ve vápně útočícího hráče. Tentokráte to hlavnímu rozhodčímu neuniklo a bez váhání nařídil penaltu. Exekuce se ujal opět Kanga a znovu s přehledem skóroval, nyní ranou pod břevno. Jakékoliv naděje Hanáků vzali za své, když v té době již kartou oceněný Nešpor strčil do Frýdka a musel se pakovat do sprch.

Domácí se tak díky zaváhání Plzně přiblížili na pět bodů druhé pozici zaručující předkolo Ligy mistrů, Sigma se propadla na desátou příčku.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Fastav Zlín 1:0

16.03.2019 15:00

Góly: 22. Libor Kozák

Liberec se po dvou porážkách opět radoval z vyhry, když doma porazil Zlín. Severočeši položili základ k vítězství v prvni půli, kdy byli aktivnější a dočkali se nakonec jediného gólu v zápase.

Do sestavy domácích se po delší době dostali stoper Vuklišević a záložník Mara. Ševcům chyběl vykartovaný kapitán Jiráček, jehož ve středové formaci nahradil Hronek. Jinak obě mužstva nastoupila beze změn.

Slovan začal aktivněji, již v šesté minutě zkusil štěstí z dálky stoper Karafiát. Stejný hráč založil o čtyř i minuty později akci, ve které po Hybšově sklepnutí pokračoval Pešek, jenž před brankou neúspěšně hledal Kozáka. Za další čtyř i minuty se připomněl Breite, jenže gólmana hostů Rakovana neohrozil. V devatenácté minutě se na útočný výlet vydal obránce Mikula, obešel tři protihráče, ale jeho sólo nakonec zastavila obrana Zlína v pokutovém území.

Ve 22. minutě propadl centr Potočného na Kozáka, který si zpracoval skákavý míč a střelou do šibenice poslal domácí do jednobrankového vedení. O sedm minut později vyrazil Rakovan ránu Karafiáta z přímého kopu na roh a miniduel těchto dvou borců se záhy opakoval, kdy byl opět úspěšnější strážce hostující svatyně. Zlín se pořádně osmělil až v 37. minutě, kdy po Poznarově centru hlavičkoval nad břevno Hronek.

Za dalších sedm minut se ševci konečně dočkali i střely na branku, byť brankář Severočechū Nguyen nebezpečnou hlavičku kryl. Závěr prvního poločasu ale i tak patřil Slovanu. Nejprve zakončil Mikulůvk pás z malého vápna Pešek, jenže pouze slabě do Rakovana. Liberecký záložník měl ještě jednu slibnou příležitost v nastaveném čase, ovšem Rakovan opět podržel svůj tým.

I po změně stran se jako první připomněl Karafiát jak jinak než dalekonosným pokusem, který ovšem opět skončil vedle. Jinak byl ale v úvodu druhé půle aktivnější Zlín, jenže do žádné velké šance se nedostal. Jen v 62. minutě prošel Podiův centr malým vápnem bez dalšího zásahu. O šest minut později nacentroval střídající Nešický na hlavu Kozáka, jenž zakončil nad břevno.

Třináct minut před koncem se k další rané dostal Karafiát, ale i tentokrát ztroskotal na připraveném Rakovanovi. V 90. minutě dostal po přihrávce od Breiteho míč do sítě Kozák, avšak videorozhodčí gól neuznal kvůli ofsajdu útočníka Liberce. V nastaveném čase ještě hosté vytvořili závar před brankou domácích, vyrovnání se však nakonec nedočkali.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Jablonec 0:0

16.03.2019 15:00

Góly: -

Bezbrankovou remízou skončilo klání v Uherském Hradišti mezi Slováckem a Jabloncem. Obě mužstva toho směrem dopředu příliš nevymyslela a není tak divu, že diváci se gólu nedočkali. Moravané zůstávají v tabulce jedenácti, hosté si nadále drží čtvrtou příčku.

V dresu domácích se nemohl představit záložník Janošek, který viděl v minulém kole na hřišti Opavy červenou kartu. Místo něj se tak zpět do sestavy dostal Diviš, na pravém kraji obrany zase dostal šanci Šimko. Severočeši vyběhli na trávník ve stejném složení jako před týdnem doma proti Teplicím.

Jako první se je střeleckému pokusu odhodlal ve čtvrté minutě Acosta, jenže jeho pokus postrádal přesnost. Za dalších šest minut pálil z přímého kopu obdobně nepřesně Vatajelu. Rumunský křídelník měl dobrou možnost i o dvě minuty později, avšak po centru od Trávníka hlavičkoval přesně do náruče připraveného gólmana Moravanů Trmala.

V 26. minutě se Doležalovi povedlo dostat míč do brány soupeře, avšak sudí branku neuznal kvůli postavení útočníka Jablonce v ofsajdu. O jedenáct minut později zahrozilo vážně Slovácko. Zajíc si ale po povídce od Kalabišky posunul míč až příliš dopředu a v pádu trefil pouze vyběhnuvšího brankáře Hrubého. Za další tři minuty ještě prověřil strážce svatyně Severočechů Daníček.

Sedm minut po změně stran pálil hodně nepřesně z pravé strany Acosta. Stejný muž zkoušel štěstí i o dvanáct minut později, kdy vystřelil nad břevno. I další šanci si vypracovali hosté, když Holeš v 68. minutě centroval do vápna, kde operoval Doležal, míč však nakonec skončil těsně vedle tyče.

Domácí se v druhé půli netlačili příliš dopředu, přesto mohli nečekaně udeřit v 87. minutě. Na Navrátilův centr si naběhl Juroška, kterého ve stoprocentní šanci skvěle vychytal Hrubý. Víc zajímavých momentů už utkání nenabídlo, body se tak v Uherském Hradišti dělily.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav 1:1

16.03.2019 14:00

Góly: 4. Václav Procházka - 43. Muris Mešanović

Ostravský Baník dokázal po třech porážkách bodovat, bod z duelu proti Mladé Boleslavi je však pro něj málo m Slezané byli v utkání aktivnější a hned v úvodu šli do vedení, náskok ale do přestávky neudrželi a po změně stran již diváci žádnou branku neviděli.

Domácí se museli obejít bez svého kapitána Baroše, jehož v útoku nahradil Jakub Šašinka. Procházka se posunul na pravý kraj obrany, čímž uvolnil ve středu defenzivní řady místo pro Šindeláře. Post pravého záložníka zase obsadil Kuzmanović. Sestava Středočechů doznala jediné změny, když Wiesnera na pravé záloze nahradil Ladra.

Stadion ve Vítkovicích vybuchl radostí již ve čtvrté minutě. Hrubý od rohového praporku našel Procházku, jehož hlavička zapadla k zadní tyči. Návrat Hrubého hře Slezanů jednoznačně prospěl. Šikovný záložník v osmnácté minutě nacentroval na Diopa, který tentokrát ovšem zakončoval hlavou nepřesně. Šest minut poté měli zničehonic růžovku hosté. Bubínek vyslal přihrávkou mezi beky Ladru, avšak brankář Ostravy Laštůvka se nenechal zaskočit zakončením mezi nohy.

Ladra zahrozil i o čtyři minuty po své první velké šanci, jenže pálil vysoko nad břevno. Po půlhodině hry se zase připomněl Baník. Fleišman poslal míč do pokutového území na Šašinku, jehož hlavičku vytáhl gólman Boleslavi Šeda. V 36. minutě měli domácí k dispozici rohový kop, po kterém pálil Jánoš a jeho tečovaný pokus neumístil do sítě na zadní tyči zcela osamocený Diop.

Hosté oživili hru střídáním ještě v prvním poločase a tento tah se trenéru Weberovi vyplatil v 43. minutě. Přikryl se na levé straně uvolnil k centru, který Komličenko sklepl právě na střídajícího Mešanoviće, jenž zblízka vyrovnal. Ještě v nastavení první půle žádali Slezané, ale píšťalka sudího zůstala po kontaktu Diopa se Šedou němá.

Po změně stran oběma týmům chvíli trvalo, než se dostali do pořádné šance. Až v 65. minutě se znovu ukázal levý bek Ostravy Fleišman, jenž poslal míč na Šašinku, avšak jeho slabý pokus z nadějné pozice zneškodnil Šeda. Čtyři minuty poté pálil nepřesně Diop, záhy to zkoušel i Šašinka, ten ovšem našel jen náruč připraveného Šedy. V 72. minutě se na druhé straně dostal po Fulnekově centru k hlavičce Takács, jenže jeho pokus v klidu pokryl Laštůvka.

Baník se v závěru tlačil za tříbodovým ziskem. V 78. minutě ale pálil vedle Holzer, tvrdá rána Granečného z 85. minuty zase letěla těsně vedle brány. Obě mužstva si tak připsala po bodu.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - MFK Karviná 2:1

15.03.2019 18:00

Góly: 3. Uroš Đuranović (pen.), 5. Branislav Milošević - 32. Tomáš Wágner

Veledůležitou záchranářskou bitvu mezi Duklou a Karvinou zvládl lépe domácí celek. Pražanům skvěle vyšel úvod duelu, kdy vstřelili dvě branky. Hosté ve zbytku zápasu usilovali o vyrovnání, avšak podařilo se jim pouze snížit.

Domácím chyběl vykartovaný Raspopović, za kterého v obraně zaskočil Souček. V záloze se po pauze objevili kapitán Milošević s Doumbiou, v útoku zase vedle Podaného operoval Djuranović. Nový kouč Slezanů Straka postavil na levý kraj obrany Záhumenského, kde mu post uvolnil Djordjević, jenž se stáhl do středu defenzívy za absentujícího Kriváka. Šanci dostali také záložníci Lingr a Smrž.

Dukla položila základ k vítězství v prvních pěti minutách. Nejprve po faulu na Miloševiće v pokutovém území proměnil nařízenou penaltu Djuranović. Záhy podnikli Pražané rychlý brejk, při kterém Hadaščok nacentroval přesně na Miloševiće, který hlavičkou přidal druhou branku svého týmu. Hostům chvíli trvalo, než se probudili ze dvou direktů. Až po půlhodině hry se po centru od Záhumenského vytočil v šestnáctce Wágner a střelou k tyči snížil náskok soupeře.

Střelec Karviné mohl vyrovnat v 35. minutě, kdy se dostal do úniku, avšak bezprostředně před gólmanem Dukly Hruškou selhal a poslal míč vysoko nad břevno. Deset minut po změně stran podnikli domácí další nebezpečný brejk, Djuranović posunul doprava na Holíka, jehož křižná střela těsně minula cíl. V 66. minutě po čase opět zahrozili Slezané, Ba Louu však důležitým zákrokem vychytal Hruška.

Deset minut po šanci Ba Louy kopali hosté rohový kop, po kterém vznikl závar v pokutovém území, avšak gólman Hruška si i s pomocí obránců poradil. V 86. minutě mohl vítězství Pražanů pojistit Podaný, jehož do úniku vyslal González, avšak tentokrát MFK podržel brankář Berkovec. V nastaveném čase neodhadl situaci Djuranović a po druhé žluté kartě do sprch. Když však v poslední šanci Karviné minul Záhumenský, mohla se Dukla radovat z důležitého vítězství.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Plzeň 2:1

15.03.2019 18:00

Góly: 5. Jakub Hora, 31. Pavel Moulis - 62. Patrik Hrošovský

Plzeň podlehla Teplicím a po druhé porážce v řadě ztrácí kontakt s vedoucí Slavií. Domácí dvakrát udeřili v prvním poločase. Viktoria se mohutně snažila vyrovnat, nakonec se však zmohla pouze na kontaktní gól.

Do sestavy "Sklářů" se vrátili pravý obránce Vondrášek a záložník Hora. K absentujícím Krobovi a Ljevakovićovi přibyl i středopolař Kučera, za kterého zaskočil mladý Trubač. Také do základní jedenáctky hostů se vrátil pravý bek Havel. V záloze tentokrát chyběli Procházka, Kayamba a distancovaný Kovařík, místo kterých se představili Hořava s Čermákem a Petrželou.

Do překvapivého vedení šly Teplice již po pěti minutách hry. Moulis z levé strany poslal přihrávku mezi gólmana Hrušku a obránce Hubníka, kde si naběhl Hora, jenž zblízka uklidil pas svého spoluhráče do sítě. Vyrovnat mohl o čtyři minuty později, avšak Pačinda z přímého kopu těsně minul. Za další tři minuty vychytal Chorého gólman domácích Grigar a v osmnácté minutě pálil do boční sítě Čermák.

Tlak Viktorie pokračoval i ve 23. minutě, kdy si na Pačindův rohový kop naskočil Pernica a koníčkem mířil těsně nad břevno. Po půlhodině hry však najednou podruhé udeřili "Skláři". Jindráček po rychlé rozehrávce volného kopu vyslal do úniku Moulise, jenž z úhlu překonal Hrušku - 2:0. Za dalších pět minut zahrozila opět Plzeň, Limberského rána se ale mezi tři tyče nevešla. V nastaveném čase první půle poslal Hořava oblouček na Pačindu, jehož ne zcela ideální zakončení nůžkami kryl Grigar.

Osm minut po změně stran byl opět vidět Pačinda, kterého v pokutovém území našel Limberský. Slovenský křídelník se po kontaktu s Hyčkou poroučel k zemi, sudí Hrubeš však penaltu nenařídil. Po hodině hry se hosté přece jen dočkali. Hrošovský se s míčem nerozpakoval a po přesné střele k tyči snížil rozdíl ve skóre. Poté však opět pokračovalo trápení Západočechů. Střídající Bakoš minul v 67. minutě vzdálenější tyč, za další dvě minuty hlavičkoval opět vedle Pernica.

V 76. minutě měl další velkou příležitost Plzně Beauguel, který ale zblízka přestřelil. O pět minut později o fous minul Hořava, podobně si vedl za další čtyři minuty Čermák. V 90. minutě hlavičkoval znovu mimo tři tyče Beauguel. I v nastaveném čase byla Viktoria blízko vyrovnání, avšak poté, co největší šanci spálil Pernica, zůstaly všechny body na Stínadlech.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha25211363:1864
2.Viktoria Plzeň25174436:2355
3.Sparta Praha25155544:2150
4.FK Jablonec25125844:2441
5.Baník Ostrava25116832:2739
6.Fastav Zlín251131131:3136
7.FK Mladá Boleslav2597944:3934
8.Slovan Liberec2597926:2234
9.FK Teplice25951128:3532
10.Sigma Olomouc25941228:3731
11.1. FC Slovácko25931327:3830
12.SFC Opava25761234:4027
13.Bohemians Praha 190525681123:3226
14.1. FK Příbram25751329:5626
15.Dukla Praha25541621:4719
16.MFK Karviná25451628:4817

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (636)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele