FORTUNA:LIGA - souhrn 23. kola

28.02.2020, 20:05, aktualizováno 01.03.2020, 18:52
Komentáře a souhrny
Vedoucí Slavia nezvládla ani druhý venkovní zápas na jaře, tentokrát padla na Slovácku. Šlágr kola vyšel Plzni, ta vyloupila Jablonec a přidala další jarní výhru. České Budějovice prohrály na vlastním hřišti v přímém souboji o čtvrté místo s ostravským Baníkem, Mladá Boleslav letos ani na třetí pokus nedala gól a zůstává o skóre za Spartou, která v početním oslabení doma remizovala 2:2 se Zlínem...

Bohemians Praha 1905 - MFK Karviná 0:0

01.03.2020 17:00

Góly: -

Nerozhodným bezbrankovým výsledkem skončilo utkání dvou celků bojujících o záchranu v nejvyšší české soutěži. Karviná poprvé v jarní fázi ztratila body, Bohemians zase ani ve druhém domácím zápase neinkasovali.

Utkání nezačalo zrovna pohledně, na první větší vzrušení se čekalo až do dvacáté minuty. To hosté chtěli penaltu za Hůlkovu hru rukou, ta se ale nepískala a po Ba Louově pasu pálil do bránícího hráče Ndefe. Na druhé straně po půl hodině hry rozehrál zajímavou standardku Jindřišek, Puškáč ale hlavičkoval mimo.

Druhá půle už přeci jenom nabídla fanouškům trochu více zajímavých situací. Hned po třech minutách pálil dobře Schumacher, ještě lépe ale zachytal Bolek. Znovu se ukázal i karvinský krajní bek Ndefe, tentokráte zase pálil vedle. Po hodině hry pobídl Jindřišek Puškáče, který kopnul míč do boční sítě.

Po třech čtvrtinách utkání se musel poprvé výrazněji předvést Le Giang, jenž bravurně vytáhl Šindelářovu hlavičku. V závěru ještě zahrozil Vodháněl, po Pulkrabově pasu však střílel jen do vozby bránících hráčů.

"Klokani" tak nadále drží jedenácté místo, svou ztrátu na desátou příčku o bod stáhli. Karvinští se pohybují čtyři body za Bohemkou nadále na pozici čtrnácté.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slavia Praha 2:0

01.03.2020 14:30

Góly: 24. Milan Petržela, 89. Ondřej Zahustel

Slavia ani ve druhém jarním klání na hřišti soupeře neskórovala a opět svému protivníkovi podlehla. Tentokrát se tak stalo na půdě Slovácka, které slaví cennou výhru 2:0. Moravané odčinili slabé výkony z předešlých zápasu a zase se vyhoupli do skupiny o titul. Sešívaní zůstávají na vedoucí pozici v tabulce, avšak jejich komfortní náskok na druhou Plzeň se opět ztenčil, tentokrát na rozdíl deseti bodů.

Domácí se do vedení dostali poměrně brzy díky trefě Milana Petržely. Hosté následně v podstatě po celý zbytek zápasu beznadějně bušili do obrany soupeře, aby v samém závěru ještě jednou inkasovali.

V sestavě Slovácka došlo po remíze v Mladé Boleslavi ke dvěma změnám. Reinberk na pravém kraji obrany nahradil Jurošku a Kliment v útoku uvolnil místo pro Zajíce. I hosté upravili základní jedenáctku na dvou místech. Místo kapitána Bořila dostal příležitost levý bek Holeš a po vypršení karetního trestu se poprvé v záloze sešívaných ukázal Oscar, jemuž prostor vyklidil absentující Ševčík.

Pražané ohrozili brankáře Moravanů Trmala hned při prvním vlastním útoku, kdy Coufal střílel těsně vedle brány. Po úvodní dominanci Slavie se hra vyrovnala a ve třinácté minutě se dostali také na domácí, avšak Sadílek pálil z přímého kopu nad břevno. Za dalších deset minut vyslal na druhé straně propagační pokus Stanciu, s nímž si Trmal snadno poradil.

Minutu nato už viděli diváci v Uherském Hradišti branku. Navrátil si nalevo zaběhl za obranu hostů, před bránou našel Zajíce, jehož ještě gólman sešívaných Kolář vychytal, následně ale nedosáhl na míč před Sadílkem, který posunul na Petrželu a ten z dorážky dostal Slovácko do vedení. O deset minut později mohlo být srovnáno. Stanciu svou střelou nachytali Trmala, jenž projektil soupeře nečekaně propustil za svá záda, jenže míč směřující do sítě odkopl na poslední chvíli Divíšek. Ve 42. minutě to byl znovu Stanciu, kdo zkoušel štěstí, Trmal tentokrát ukryl jeho pokus k tyči do rukavic.

I první akci Slavie po změně stran rozehrál Stanciu, jenž v 50. minutě z volného kopu našel hlavu střídajícího Tecla, který na zadní tyči mířil těsně vedle svatyně Moravanů. Šest minut nato měl velkou šanci také druhý střídající hráč hostů Masopust, jehož hlavičku vykopl před brankovou čarou Masopust. Za další čtyři minuty mířil po rohovém kopu Stanciua vedle brány hlavičkující Olayinka. V 68. minutě to po nějaké době zkusil sám Stanciu. Trmal jeho ránu vyrazil a po následném kopu od rohového praporku nadvakrát zkrotil další hlavičku Olayinky.

Tlak Pražanů nadále pokračoval, jenže Masopust i Stanciu pálili v následujících minutách nad břevno. Naopak v 86. minutě mohl náskok domácích navýšit Zahustel, ale po centru Sadílka jej znamenitě vychytal Kolář. O tři minuty později si ale Zahustel vše vynahradil. Tentokrát si naskočil na pas od Šimka a i přes enormní snahu Koláře procpal balón do sítě a uzavřel skóre na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Fastav Zlín 2:2

29.02.2020 17:00

Góly: 54. David Moberg Karlsson, 88. Libor Kozák - 67. Tomáš Poznar, 90. Róbert Matejov

Sparta ani ve třetím jarním zápase nezvítězila a opět rozzlobila vlastní příznivce. Proti Zlínu se letenským už sice povedlo po dlouhé době skórovat a konečně také bodovali, jenže remíza 2:2 je pro náročné publikum pořád málo. Pražané tak zůstávají spolu s množstvím dalších celků blízko šesté pozice, hostující "Ševci" si také nemohou moc pískat, neboť zůstávají na nepříliš uspokojivém třináctém místě.

Utkání se pro domácí špatně vyvíjelo již v prvním poločase, kdy přišli o vyloučeného Georgese Mandjecka. Po změně stran se nicméně Sparta dostala hned dvakrát do vedení, avšak Zlín pokaždé našel odpověď. Dramatická byla především samotná koncovka klání, kdy padly dvě branky na obou stranách v rozmezí dvou minut.

V sestavě letenských došlo po nezdaru v Olomouci ke dvěma změnám. Do základu se po karetním trestu vrátil záložník Frýdek, Hložek se zase z hrotu stáhl víc do středu pole, aby v útoku uvolnil místo pro Tetteha. O svou pozici naopak přišli Dočkal s Plavšićem. K proměně došlo také u hostů. V obraně se místo Azackého po jednozápasové pauze objevil Cedidla, post levého křídla obsadil Bartošák a v útoku se ukázal uzdravený Poznar.

Vedení se ve třetí minutě malém ujal Zlín. Mandjeck začal pro sebe nešťastné utkání chybou, po níž Jiráček oslovil Fantiše, jenž však přeloboval gólmana Heču i jeho svatyni. Domácí odpověděli o šest minut později. Tetteh bravurní šajtlí našel napravo Karlssona, který se chystal k zakončení, jenže mu do dráhy vběhl spoluhráč Kanga spolu s bránícím Cedidlou a z příležitosti sešlo. Vzápětí se na druhé straně po akci Poznara s Jawem dostal ke střele Čanturišvili a pouze blok Hancka zabránil téměř jistému gólu.

K jednomu z klíčových momentů duelu došlo ve 25. minutě. Mandjeck dokonal své nepovedené představení faulem na unikajícího Poznara, načež od sudího Orla nejprve uviděl žlutou kartu, avšak po zásahu videorozhodčího dostal kartu červené barvy a ze hřiště se předčasně poroučel. Z následné standardní situace trefil Hlinka zeď soupeře a Jawo z dorážky minul bránu. Sparta se i v oslabení brzy hnala do tutovky. Konkrétně to byl Tetteh, kdo utekl obraně Fastavu, jenže v pokutovém území si míč poněkud zbytečně zasekl a navrátivší hosté nebezpečí zažehnali.

Zlín měl svou obrovskou šanci za další dvě minuty. Na Jiráčkův centr si naskočil Poznar a tvrdou hlavičkou rozezvonil břevno. Výčet šancí první půle uzavřel těsně před odchodem do kabin Tetteh, který hlavou zakončil rohový kop Kangy, ale brankář hostů Rakovan si připsal vcelku snadný zákrok.

Po změně stran začali lépe Pražané. Vindheim ještě mířidla neseřídil, Frýdek jen otestoval Rakovanovu připravenost a Karlsson po pěkném průniku na pravé straně nechal vyniknout právě brankáře Moravanů. V 54. minutě už ale bylo na Letné veselo. Frýdek nakopl míč dopředu na Tetteha, ten předal na pravou stranu zlínskou obranou naprosto opomenutému Karlssonovi, jenž měl dost času na to, aby propálil Rakovana, čímž poslal Spartu do vedení.

"Ševci" se však poměrně rychle zmátořili. První vlaštovku vyslal v 65. minutě Bartošák, jenž z dobré pozice ve vápně pálil vedle tyče. Za dvě minuty už bylo skóre srovnané. Nejprve domácí Sáček ztratil balón, načež Jiráček poslal pas za obranu na Poznara, ten obhodil Heču a z ostrého úhlu přesně zakončil do odkryté brány.

To nejlepší nakonec přinesl závěr, kdy hlavní roli sehráli náhradníci obou týmů. V 88. minutě přišel hostující Matejov lacině o míč, Kanga poté nacentroval na Kozáka a sparťanský žolík hlavou vrátil letenských těsný náskok. Ten ale vydržel Pražanům sotva něco přes minutu. Hosté se totiž ihned po rozehře vydali na zteč a Matejov své zaváhání z pár okamžiků dozadu ukázkové odčinil, když odražený míč křižnou ránou napálil přesně k tyči - 2:2. V nastaveném čase měli oba celky ještě jednu šanci na změnu stavu, jenže Jiráček i Kanga pálili těsně nad břevno a na dělbě bodů nic nezměnili.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Sigma Olomouc 2:1

29.02.2020 14:30

Góly: 38. René Dedič, 42. Jan Žídek - 73. Lukáš Juliš

Olomouc nebyla v tomto střetnutí o nic horším mužstvem, především pak v prvním poločase, osudnou se jí ovšem stala mizerná koncovka. Opava naopak zužitkovala dvě ze svých šancí, nakonec uzmula tři body, a ačkoli se jejímu soupeři podařilo snížit, své vedení si pohlídala až do konce. Uhrála tak velmi důležité vítězství, potřebné k řešení své otázky záchrany.

O první střelecký pokus na bránu se postarala Olomouc, z přímého volného kopu chtěl zacílit Falta, jenž míč zakroutil povedeně přes zeď, nicméně gólman Fendrich si v pohodě poradil. Chvilku nato se snažil změnit bezgólový stav Juliš, jehož na zadní tyči našel svým centrem Hála, odskočil mu ovšem míč při zpracování, a ten tak skončil v náruči Fendricha.

Opava se v podstatě poprvé nějakým způsobem osmělila až ve 28. minutě, Zapalačův pas do šestnáctky málem skončil u jeho spoluhráčů, jelikož se brankář Mandous k balónu nepropracoval, z téhle šance ovšem nakonec přece nezapršelo. Ve 34. minutě se opět ozvala Sigma, Vepřek našel hlavu Hály, ten ovšem neseřídil svá mířidla přesně.

O čtyři minuty později domácí gólově udeřili, i když byli směrem dopředu o něco méně aktivnější než jejich protivník. Bránící Jemelka ve středu hřiště trestuhodně podklouzl, toho využil Železník, který následně uvolnil do běhu Dediče, a ten ve své tutovce nezaváhal. Jakmile se protáhl do šestnáctky, zamířil sám před Mandousem snadno do sítě.

Slezský klub úřadoval střelecky taktéž ve 42. minutě, a získal tak během pár okamžiků pohotový náskok. Zavadil rozehrál rohový kop centrem na přední tyč, odtud míč na tu zadní prodloužil za sebe hlavou Dedič, z druhé vlny si do brankového území naběhl Žídek a z blízkosti pohodlně skóroval. Ve druhé půli pak Opava chtěla hlavně neinkasovat.

Olomouc ovšem nevyvinula na svého soka takový tlak, aby se častěji dostávala do brankových možností, jako se jí to docela dařilo v první třetině tohoto klání. V 63. minutě zahrozil Štěrba, jenže se svým obloučkem na Fendricha nevyzrál, v 69. minutě byl opravdu velmi blízko snížení stavu Chytil, jehož střelu vyrazil Fendrich do svého břevna.

V 73. minutě Hanáci vykřesali jiskřičku naděje. Pablo González poslal svou přihrávku doprava na Chytila, ten vyslal skákavou přihrávku do vápna, odkud Juliš svou pumelicí propálil Fendricha. Chytil se mohl na střeleckou listinu zapsat sám v 87. minutě, nicméně Fendrich svůj tým v tomto momentě výrazně podržel a jeho zakončení zneškodnil.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Viktoria Plzeň 1:2

29.02.2020 14:30

Góly: 46. Dominik Pleštil - 23. Aleš Čermák, 41. Jean-David Beauguel

Plzeň dokázala naplno uspět na hřišti Jablonce, kde v loňském ročníku padla, a upevnila si svou druhou příčku v průběžném pořadí. Velmi dobře svěřencům trenéra Adriána Guľy vyšel první poločas, v němž zaznamenali hned dva přesné zásahy, a ačkoli jejich soupeř krátce po obrátce snížil, k další trefě se již neprobojoval. I tak zůstal v tabulce na třetím místě.

Pro mužstvo kouče Petra Rady představují Viktoriáni neoblíbeného protivníka. V předchozích osmi vzájemných zápasech s nimi padlo hned šestkrát, počtvrté za sebou přitom znovu nezískalo ani bod. Ačkoli střelecky bylo o něco aktivnější, v efektivitě zvítězila Plzeň. Tu může bezpochyby těšit fakt, že na Jablonec disponuje již osmibodovým náskokem.

Už od úvodních minut se oba týmy hnaly za první brankou. Do první šance se propracovali hosté, a to zásluhou Beauguela, jenž se ocitl ve velmi dobré střelecké pozici, nicméně napálil pouze boční síť. Na druhé straně se v 8. minutě osmělili též domácí, blízko ke skórování byl Kubista, avšak gólman Hruška proti němu vytasil reflexivní zákrok svou nohou.

Skóre se poprvé měnilo ve 23. minutě. Bucha pronikl středem pole, následně předal míč Čermákovi, který udělal ještě pár kroků směrem k pokutovému území a z jeho hranice chytrým, skrytým pokusem překonal brankáře Hrubého. Ve 32. minutě se snažil srovnat stav Pilík, standardku nerozehrál vůbec špatně, Hruška si ovšem nakonec stačil poradit.

Opravdu hůře se Jablonci dýchalo pět minut před přestávkou. Čermák sice byl v šestnáctce v obležení několika protihráčů, přesto stačil svou patičkou usměrnit merunu na volného Beauguela, balancujícího na hranici ofsajdu, a Francouz poté ve velké tutovce nezaváhal. Vstup do druhé půle se ovšem Plzni vůbec nevydařil a o slušný náskok záhy přišla.

Uběhly jen nějaké tři desítky vteřin od úvodního hvizdu sudího Rejžka, než se od levé strany podařilo Kubistovi vyslat povedený centr na zadní tyčku, odkud přes nedobře bránícího Limberského zacílil za záda Hrušky nabíhající Pleštil. Domácí ovšem v následujících okamžicích v ofenzivě spíše tápali a ani závěrečný tlak jim k sukcesu nepomohl.

V 67. minutě mohl naopak Kovařík poslat Západočechy do většího laufu, jenže z dobré pozice jen přestřelil bránu, Hrubého se snažil překonat taktéž Havel, nicméně jablonecký muž v rukavicích zasáhl včas. V 85. minutě mohl na druhé straně vyrovnat Doležal, svou hlavou ale Hrušku nepřekonal, a v závěru potom Doležal další slušnou šanci také neproměnil.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav 0:0

29.02.2020 14:30

Góly: -

Mladá Boleslav nedokázala zvítězit v tomto roce ani napotřetí a z půdy poslední Příbrami si odváží pouze bod za bezbrankovou remízu i přesto, že zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem zahrávala pokutový kop. V prestižním středočeském derby překvapivě tahala za kratší konec, soupeř totiž měl převahu při držení míče a na branku vyslal i více střeleckých pokusů, hosté mířili mezi tři tyče pouze jednou.

Domácí po posledním neúspěchu odvolali trenéra Nádvorníka a místo něho vedle tým dosavadní asistent Petr Čuhel. Příbramští sice přerušili svou sérii šesti ligových porážek v řadě, ale i přesto zůstávají na posledním šestnáctém místě české nejvyšší soutěže se čtrnácti body, na patnáctou Opavu mají manko tří bodů. Hosté se po dalším neúspěchu nacházejí na sedmé příčce se čtyřiatřiceti body. První větší možnost byla k vidění po deseti minutách.

Dostal se do ní Voltr, jenž vystřelil po zpětné přihrávce od Polidara, jenomže jeho pokus byl na poslední chvíli sražen do zámezí. Přesně po odehrané půlhodině odcentroval z levé strany Michal Škoda a po následné ráně Cmiljanoviće mohl u zadní tyče skórovat Pazdera, ovšem gólman Šeda famózně odvrátil míč na rohový kop. Na opačné straně vypálil z osmnácti metrů Budínský a levou konstrukci minul zhruba o metr.

Ve 37. minutě opět zahrozil stejný hráč, ale jeho projektil směřující doprostřed branky zkrotil ve svém náručí pozorný brankář Kočí. Za dalších sedm minut se na pravé straně šestnáctky zjevil v obrovské příležitosti Ladra, ale pak trestuhodně mířil nad břevno. Po přestávce pokračovaly oba celky v ofenzivním duchu. Nejprve se Zorvanovi nepodařilo přelobovat Šedu, poté se musel blýsknout Kočí, který nadvakrát zkrotil dělovku Douděry.

V následujícím průběhu stříleli těsně nad břevno příbramští Pazdera se Zorvanem, asi nejzajímavější momenty se odehrály v rozmezí 76. - 77. minuty. Pazdera totiž ve vlastním pokutovém území fauloval Wágnera a od rozhodčího Ginzela k tomu uviděl žlutou kartu. Na penaltový puntík si postavil balón Budínský a selhal. Kočí totiž vystihl směr střely a balón vyrazil před sebe, následná dorážka letěla mimo. V samém závěru napřáhl z hranice šestnáctky Pudil a po dalším dobrém zákroku Kočího se výsledek již nezměnil.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Baník Ostrava 0:2

28.02.2020 18:00

Góly: 41. Nemanja Kuzmanović, 89. Tomáš Smola

Smolný zápas prožili fotbalisté Českých Budějovic, kteří v duelu z popředí tabulky proti ostravskému Baníku úplně netahali za kratší konec, nicméně výrazným způsobem je zradila koncovka, a tak nakonec před vlastními fanoušky padli o dvě branky. Přišli tak v průběžném pořadí o své senzační čtvrté místo, na nějž se probojovali právě Slezané.

Pro oba celky šlo o důležitý mač v pranici o první šestici a především o účast v evropských pohárech pro příští sezónu, ačkoli se ani s jedním z nich pro tyto případy před startem sezóny příliš nepočítalo. Utkání nabídlo nespočet šancí, a to na obou stranách, jenže góly zaznamenala pouze Ostrava. Jihočeši v útoku nebyli zkrátka vůbec produktivní.

Jako první se osmělili domácí, a to už po pár sekundách hry, ovšem Mršičova střela výrazně neprověřila brankáře Laštůvku. Na druhé straně se snažili prosadit o tři minuty později hosté, Potočný ovšem na gólmana Drobného nevyzrál. A jen pár okamžiků nato Drobný zasahoval znovu, činit se musel po zakončení Azeveda, jehož svým centrem našel Holzer.

Baník si vytvořil svou třetí větší příležitost v 15. minutě, zase se zadařilo Holzerovi, jenž vytvořil střeleckou pozici pro Kuzmanoviče, ten ale o kousek prostor brány minul. Ve 37. minutě musel opětovně zaúřadovat pozorný Drobný, vyskakoval si na něj Šašinka, avšak ani jemu se nakonec nepodařilo pozměnit dosud bezbrankové skóre.

Hosté v prvním poločase přece jenom působili nebezpečněji, a tak se dočkali zaslouženého vedení čtyři minuty před přestávkou. Holzer podnikl výpad podél levé lajny, po jeho přihrávce stačil ještě Drobný vyrazit pokus Azeveda, bránící Novák se pak snažil míč odkopnout do bezpečí, trefil jím ale pouze Kuzmanoviče, od nějž už putoval do sítě.

Dynamo se snažilo ve druhém dějství s průběžným negativním stavem něco udělat a především v poslední desetiminutovce vyvinulo na svého soka opravdu velký tlak. Už v 60. minutě přitom mohl skórovat Mršič po Brandnerově nahrávce, jenže o kousek do Laštůvkova prostoru mezi třemi tyčemi nezamířil. V 82. minutě poté zahodil velkou tutovku Sivok.

A protože České Budějovice ve finále vsadily všechno do útoku, otevřelo se Ostravě místo pro protiútoky, přičemž jeden z nich zužitkovala. Obránce Čolič ve středu pole nedokázal zastavit Šašinku, ten zjistil, že se mu rozbíhá na bránu Smola, ve správný moment tak na něj adresoval balón, a jeho spoluhráč následně sám před Drobným pohotově zacílil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha23183247:757
2.Viktoria Plzeň23145444:2047
3.FK Jablonec23116641:3039
4.Baník Ostrava23115734:2438
5.1. FC Slovácko23106730:2736
6.Dynamo České Budějovice23113939:3736
7.Sparta Praha2397741:3134
8.FK Mladá Boleslav23104939:3534
9.Slovan Liberec22103938:3133
10.Sigma Olomouc23710630:2831
11.Bohemians Praha 190523661122:3524
12.FK Teplice2258919:3523
13.Fastav Zlín23641320:3722
14.MFK Karviná23481118:3020
15.SFC Opava23451411:3717
16.1. FK Příbram23351515:4414
Zbývající zápasy
11.03. 00:00FK Teplice - Slovan Liberec

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (368)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele