FORTUNA:LIGA - souhrn 17. kola

22.11.2019, 20:03, aktualizováno 25.11.2019, 20:01
Komentáře a souhrny
Slavia v početním oslabení vybojovala bod na hřišti Olomouce, kde se Sigmou remizovala bez branek. Průběžně druhá Plzeň však zaváhání nevyužila a sama se rozešla nerozhodně v Karviné. Mladá Boleslav odjela bz body z Opavy, zatímco Sparta opět zaváhala, když se rozešla s Českými Budějovicemi netypickou remízou 3:3. Kolo zakončila remíza Slovácka s Jabloncem.

1. FC Slovácko - FK Jablonec 1:1

25.11.2019 18:00

Góly: 33. Petr Reinberk - 12. Martin Doležal

Jablonec předvedl další z řady chabých výkonů na hřištích soupeřů a může být rád, že si z Uherského Hradiště odvezl bod. Domácí Slovácko totiž bylo po většinu utkání lepší, přesto se Severočechy nakonec remizovalo. Moravané se alespoň v tabulce bodově dotáhli na pátou Spartu a šestý Baník, hosté zase přiskočili ke třetí Mladé Boleslavi.

Na pravý kraj obrany domácích se postavil Juroška, druhou stranu hřiště tak okupoval Reinberk. Post stopera obsadil místo vykartovaného Hofmanna Krejčí, v záloze dostal šanci Hellebrand a na hrot se vysunul Šašinka, neboť Zajíc zůstal pouze mezi náhradníky.

Kvůli trestu za čtyři žluté karty v sezóně nemohli za Jablonec nastoupit levý bek Krob, kterého poněkud překvapivě zastoupil stoper Břečka, a křídelník Jovović, jehož nahradil Acosta. Ve středu obrany se seřadili Jugas s Plechatým, v útoku pak Doležala doplnil Chramosta.

Již ve druhé minutě vypálil zajímavě z přímého kopu záložník Slovácka Havlík a jen těsně netrefil bránu soupeře. Někdejší mládežnický reprezentant se do zakončení dostal i za další čtyři minuty, ale i tentokrát přestřelil. Ve dvanácté minutě však zničehonic udeřili hosté. Acostův rohový kop vrátil před bránu Plechatý, kde se hlavou prosadil Doležal - 0:1.

I po obdržené brance Moravané nepolevili a nadále útočili. V 17. minutě se kolem svého strážce obtočil Šašinka, jenže střílel pouze na tribunu. Stejný hráč se o třináct minut později tlačil do obrovské šance, jenže pas na svou osobu v pokutovém území trestuhodně promáchl. Středočeši mezitím museli střídat, zraněného Hübschmana nahradil Kubista.

Ve 32. minutě už domácí zaslouženě vyrovnali. Značnou část práce odvedl Hellebrand, jenž si narazil míč s Navrátilem a poté zavezl míč do šestnáctky, před bránou našel Reinberka, který neměl problém zavěsit do poloodkryté brány. I ve zbývajících minutách první půle bylo Slovácko lepším celkem na hřišti, jenže skóre se už do přestávky nezměnilo.

Po změně stran se obrázek hry nezměnil. V 50. minutě měl Jablonec velké štěstí, neboť Navrátil nejprve trefil spoluhráče Kadlece a následně z voleje minul odkrytou svatyni. Za dalších sedm minut opět střílel Havlík, ale brankáře Hrubého zase vůbec nezaměstnal. Poté tlak Moravanů opadl a v 70. minutě se na druhé straně najednou v tutovce zjevil Chramosta, avšak balón netrefil ideálně a zamířil o dost vedle.

Jedenáct minut před koncem vyprodukoval pokus jako z děla Kubista, pálil však nad břevno. Krátce poté nenašel cíl ani Chramosta. V 90. minutě ještě gólmana Slovácka Trmala prověřil střídající Pleštil, na druhé straně zase Navrátilův centr málem zaskočil Hrubého. Ani jeden z uvedených hráčů ale nic nezměnil na dělbě bodů.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Viktoria Plzeň 1:1

24.11.2019 17:00

Góly: 16. Ondřej Lingr - 68. Michael Krmenčík

Nový trenér Karviné Juraj Jarábek slaví hned na úvod svého nového angažmá zisk cenného bodu z utkání proti Viktorii Plzeň. MFK navíc ukončilo gólový půst, přesto se po 17. kole propadlo na poslední místo. Západočeši zase nevyužili zaváhání Slavie z druhé pozice nadále ztrácí na čelo jedenáct bodů

Do sestavy domácích se vrátil stoper Dreksa, na levém kraji obrany se zase objevil Čonka. Zdravotní trable vyřešil vedle Dreksy také Ba Loua, jenž se postavil do záložní řady. Hosté postrádali levého beka Limberského, dozadu se tak zatáhl Hloušek. Po vypršení karetního trestu nastoupil střední obránce Brabec a také záložníci Čermák s Kopicem.

Karviná začala nadějně a ve třetí minutě mohla jít do vedení, jenže Dreksa nevyužil špatnou rozehrávku plzeňského Hlouška a pálil nad břevno. Viktoria poprvé zahrozila až ve dvanácté minutě. Řezník našel hlavu Čermáka, ten ale na přední tyči nemířil přesně. Čtyři minuty poté se už gólově urodilo. Ba Loua našel Lingra, jenž v souboji přelstil Řezníka i Hejdu a s pomocí tyče protlačil míč za záda brankáře Západočechů Hrušku.

Plzeň přišla s nějakou kloudnou odpovědí až ve 25. minutě, kdy na levé straně dostal prostor Kopic, ale střílel příliš vysoko. Domácí ale nadále hráli výborně. Těsně před přestávkou si Petráň navedl balón na střelu z dálky a pořádně vyprášil Hruškovy rukavice.

Tři minuty po změně stran zahrozil Hejda, který se na penaltě dostal k volnému míči, avšak netrefil jej ideálně a Pastornický si připsal snadný zákrok. V 52. minutě si na Kayambův centr naskočil Krmenčík, ale netrefil prostor mezi třemi tyčemi. O osm minut později se opět musel činit Pastornický, tentokráte kryl pokus Čermáka z přímého kopu.

V 68. minutě už bylo srovnáno. Kalvachův pas do šestnáctky proskákal až na zadní tyč, kde se hlavou prosadil Krmenčík. Na druhé straně chtěl za dvě minuty odpovědět Petráň, ale z velkého úhlu neohrozil Hrušku. V 88. minutě se Kopicovi málem povedlo zaskočit Pastornického, ten byl u tyče nakonec včas. Krátce poté se ze standardní situace netrefil Kalvach a následně z chybně nařízeného rohového kopu přestřelil z blízky Krmenčík.

Vedení mohl Karviné vrátit střídající Vukadinović, jenže při samostatném úniku nedokázal utéct obráncům Plzně a nakonec ani nezakončil. V 89. minutě skóroval hostující Kovařík, branka mu však kvůli jasnému ofsajdu nebyla uznána, a tak se ve Slezsku body dělily.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baník Ostrava 1:1

24.11.2019 14:30

Góly: 66. Jakub Řezníček - 48. Patrizio Stronati (pen.)

Ostravský Baník opět neuspěl venku. V Teplicích přitom byl lepším týmem a do vedení šel za přispění chyby rozhodčího Královce, jenže náskok neudržel a se Severočechy se rozešel smírně.

Trenér "Sklářů" Hejkal mohl po delší době počítat se stoperem Jeřábkem, a tak se vrátil k rozestavení se čtyřmi obránci. Zálohu zase posílil Kučera a v útoku dostal šanci místo Vyhnala Řezníček. Na straně hostů se do sestavy vrátil Fillo, zraněného pravého záložníka Reitera zastoupil Holzer a místo útočníka Smoly naskočil do středu pole Procházka.

Diváci Na Stínadlech museli poprvé zpozornět v deváté minutě, kdy po Vondráškově centru hlavičkoval z dobré pozice vedle brány Řezníček. Ve 26. minutě byl Baník blízko vedoucí branky. Hrubý se prosmýkl na levé straně a předložil míč Kuzmanovićovi, jehož skvěle vychytal brankář Teplic Grigar. Ani dvě minuty nato si Hrubý nepřipsal asistenci, neboť po jeho rohovém kopu vykopl Fillovu téměř gólovou hlavičku Vondrášek.

Slezané byli v první půli aktivnější. Ve 41. minutě se do další gólovky tlačil Fleišman, ovšem netrefil míč ideálně. Teplice po delší době zahrozily až v nastavení těsně před pauzou, kdy Jeřábek nezužitkoval rohový kop Petra Mareše a balón se od něj odrazil do zámezí.

Dvě minuty po změně stran unikl domácí obraně Kuzmanović, Jeřábek jej nedovoleně zastavil ještě před pokutovým územím, přesto sudí Královec nepochopitelně odpískal penaltu ve prospěch Baníku a Jeřábkovi místo červené karty udělil pouze žlutou. Ať tak či onak, s penaltou si zkušeně poradil Stronati a poslal hosty do vedení. Náskok svého mužstva mohl v 57. minutě zvýšit Jánoš, ale o kousek netrefil Grigarovu svatyni.

Vedení nakonec Slezanům vydrželo jen do 66. minuty, kdy střídající mladík Radosta skvěle vybídl Řezníčka, který si se samostatným únikem poradil - 1:1. O tři minuty později byl Řezníček znovu v akci, tentokrát hledal spoluhráče před bránou, celou situaci ale pro hosty uhasil Pokorný. Deset minuty před koncem mohl jednobrankový náskok Baníku vrátit Diop, jenže jeho střelu srazil na rohový kop Jeřábek. A když se v 86. minutě neprosadil ani Fillo, rozešly se oba týmy smírně.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slavia Praha 0:0

23.11.2019 17:00

Góly: -

Třetí ztrátu v sezóně mají za sebou fotbalisté Slavie. Ti získali jen bod na Andrově stadionu, přičemž zápas výrazně ovlivnila Masopustova červená ze závěru první půle. Sešívaní Hanáky poté sice dokázali zatlačit, branku ale nevsítili.

První půle se nesla ve znamení boje mnohem více než fotbalovosti. V úvodu to zkoušeli Hušbauer a Ševčík, s pokusy obou si poradil Mandous. Po Plškově hlavičce mířící nad bránu byl nejblíže gólu v první půli znovu Ševčík, jehož rána ze třiceti metrů nadělala gólmanovi pořádné starosti.

Po Coufalově ostrém zákroku se mohli domácí řítit ve dvou sami na Koláře, jenže sudí k jejich velké nevoli hru přerušil. Další protiútok už byl úspěšnější. Ačkoliv z něj nedokázali skórovat, zajistili alespoň vyloučení Masopusta, který podkopl unikajícího Faltu.

Na začátku druhého poločasu se hned několikrát musel vyšvihnout Mandous, jenž zlikvidoval hned tři Takácsovy hlavičky. Zaváhání Koláře vedlo k pořádnému závaru před jeho svatyní, ten završil Sladký hodně nepovedenou střelou z voleje.

Další nezvládnutý vzdušný souboj v podání Hanáků vedl k hlavičce Frydrycha, která rozezvučela břevno. Stejnou částí těla pálil na druhé straně mimo Yunis. V obrovské příležitosti po bravurním Ševčíkově pasu selhal tváří v tvář gólmanovi van Buren, v nastavení zase mohli jít do vedení Hanáci, situaci ale zachránil na brankové čáře Frydrych.

Náskok červenobílých tak sice vzrostl na dvanáct bodů, avšak Plzeň jej může v neděli snížit. Sigma zavírá první desítku.

Více informací k zápasu

SFC Opava - FK Mladá Boleslav 1:0

23.11.2019 14:30

Góly: 10. Karol Mondek

Čekání Opavy na ligové vítězství je po čtyřech měsících u konce. V rámci sedmnáctého kola dokázala zaskočit favorita z Mladé Boleslavi. Klíčovými okamžiky byly Mondekův gól z úvodu utkání a Komličenkova zahozená penalta.

Vše se přitom mohlo odvíjet jinak, kdyby na začátku zápasu využil Mešanović Budínského pobídky a proměnil velkou šanci. Sám Budínský poté pálil jen těsně vedle tyče. A tak se radovali Slezané. Z pravé strany odcentroval Hrabina na zadní tyč, kde číhal Karol Mondek a s přehledem rozvlnil síť.

Brzy mohlo být vedení dvojnásobné, to by ale Souček nesměl bránu přestřelit. Ve dvacáté minutě byl hrdinou okamžiku Fendrich, který i ve druhé tutové šanci vychytal unikajícího Mešanoviće. Když se jej pokoušel překonat Budínský, srazila ránu obrana. Gólman žlutomodrých se musel znovu vytáhnout proti Tatajevovi, jehož skákavá střela se řadila mezi ty nepříjemné.

Příležitost srovnat měli Středočeši pět minut před pauzou. Ladra vyslal Mešanoviće, ten po kontaktu s Hrabinou upadl ve vápně. Jeho exekuce se ujal Komličenko, jehož vychytal senzační Fendrich. Hrubku předvedl i Mešanović, který zase překopl prázdnou bránu.

Druhá půle se nesla ve výrazně poklidnějším duchu. Dvacet minut před koncem se však do obrovské příležitosti dostal Ladra, jeho střela z úrovně penalty ale mířila jen na připraveného Fendricha. Opavský brankář pokračoval ve skvělém výkonu, když vychytal Komličenkovu hlavičku.

A jelikož si pohlídal i poměrně zdařilý Auerův volej, dokázala Opava konečně vyhrát. V tabulce se dotáhla na třináctou Příbram, zato Boleslavi hrozí pád na čtvrté místo.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 1:0

23.11.2019 14:30

Góly: 88. Daniel Krch

Druhé vítězství na lavičce Bohemians má za sebou trenér Luděk Klusáček. Jeho svěřenci doma dokázali ve vyrovnaném utkání udolat Příbram. Jediným gólem o tom v závěru rozhodl Krch.

Jako první mohli skórovat hosté. Nového centr vypadal velmi nadějně, jenže ani Škodovi, ani Alvirovi se nepovedlo protlačit jej do brány. Na opačném konci hřiště Jindřišek dal balón Vodhánělovi, ten ale mířil moc vysoko. Když to zkoušel po zemi Tregler, zkrotil míč Le Giang.

Gólman Klokanů si poté připsal i kiks, když bídnou rozehrávkou předal balón na kopačky Škodovi, jeho následný pokuse z dálky mu ale nenadělal žádné problémy. Ve druhé šanci za poločas se po Jindřiškově centru ocitl Vodháněl, jenže střela mu nesedla a Kočí mohl zůstat v klidu.

Po návratu ze šaten jen smůla zabránil Jindřiškovi ve skórování, trefil totiž konstrukci brány. Chyba v domácí rozehrávce přinesla příležitost Novému, Le Giang se proti jeho střele ale vyšvihl. I další souboj těchto dvou vyšel ve prospěch brankáře Bohemians, na druhé straně musel Kočí zasáhnout proti Vaníčkovi.

Dvakrát během chvíle mohl udeřit Alvir, nejprve však bránu přestřelil, poté si vylámal zuby na Le Giangovi. Proti němu neuspěl ani hlavou Dramé a udeřit tak mohli domácí. Exekuce rohového kopu se ujal Vacek, jehož centr nalezl přesně Daniela Krcha a ten hlavou zavěsil.

Tři body tak zůstaly v Ďolíčku a Klokani se tím výrazně vzdálili od sestupových pozic, naopak hosté jsou v boji o záchranu namočeni až po uši.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Fastav Zlín 5:0

23.11.2019 14:30

Góly: 6. Radim Breite, 22. Petar Musa, 38. Roman Potočný, 49. Roman Potočný, 82. Jakub Pešek

V hodně jednoznačnou záležitost se změnil duel mezi Libercem a Zlínem. Domácí vyhráli jednoznačně 5:0, o což se dvěma brankami zasloužil Potočný. Po jedné trefě zapsali Breite, Musa a Pešek.

Na úvodní gól nemuseli diváci dlouho čekat. Už v šesté minutě Malinský pronikl do pokutového území a naservíroval míč Radimu Breitemu, jenž z malého vápna bez velkých obtíží skóroval. Po dvaceti minutách už bylo vedení dvojnásobné. Malinský tentokráte z pravé strany poslal míč na vzdálenější tyč, kde hlavičkoval Petar Musa a navýšil vedení Slovanu.

Ještě před poločasem přidali Severočeši třetí trefu - a potřetí v tom měl prsty Tomáš Malinský. Ten opět našel svým centrem přesně svého spoluhráče, tentokráte Romana Potočného, jehož levačka z voleje rozvlnila síť a zavdala jeho spoluhráčům i fanouškům důvod k oslavám.

Oba týmy ještě mohly před pauzou skórovat. Železník po dobrém náběhu za obranu namísto korekce skóre napálil břevno, na druhé straně se musel proti Breitemu blýsknout Rakovan. Po návratu ze šaten znovu slavili Liberečtí. Musa se tentokráte ujal role nahrávajícího, když nacentroval na Romana Potočného, který se ani tentokráte nemýlil.

Jako by špatných zpráv pro ševce nebylo dost. Potočný mířil sám na gólmana, což se nelíbilo Pablovi Podiovi, který jej nedovoleně zastavil a po zásluze viděl kartu červené barvy. Potočný byl i nadále velmi aktivní, jeho další pokus se mezi tři tyče nevešel, později zase nevyzrál na Rakovana.

3 333 diváků sledovalo následnou akci Slovanu. Potočného šanci nejprve zlikvidoval Rakovan, Hybšovu ránu z druhé vlny zastavil bránící hráč. Pátou trefu slavili domácí deset minut před koncem. Buchta zpracoval nechtěně míč pro Jakuba Peška, který gólmana šikovně překonal. Liberečtí se tak vyšvihli do horní poloviny tabulky, Zlín zůstává třináctý. 

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 3:3

22.11.2019 18:00

Góly: 35. Guélor Kanga (pen.), 58. Srdjan Plavšić, 80. Benjamin Tetteh - 7. Ivan Schranz, 42. Benjamin Čolić, 77. David Ledecký

Další nesmírně záživný duel nabídla fotbalovým příznivcům pražská Sparta. Proti Českým Budějovicím mohla být nakonec ráda za bod, neboť hostující Dynamo hned třikrát v zápase vedlo, přesto utkání nakonec skončilo dělbou bodů.

Letenští si tak připsali další neočekávanou ztrátu a zase pobouřili vlastní fanoušky. Naopak Budějovice potvrdily zlepšenou formu, pošesté v řadě nenašly přemožitele a zůstávají ve vyrovnaném středu tabulky jen dva body za Spartou.

Do sestavy domácích se po karetním trestu vrátil tvůrce hry Kanga. Ve středu pole se po delší době objevil také Mandjeck, pouze lavička náhradníků tak zbyla na Haška s Krejčím. Hostům kvůli dohodě o hostování právě ze Sparty scházel záložník Havelka, místo kterého dostal šanci Čavoš.

Letenští se sice navlékli do svátečních historických dresů, jenže po sedmi minutách neměli na nějaké oslavy vůbec chuť. Mandjeck totiž ztratil míč ve středu pole, Schranz následný brejk vyřešil přihrávkou na Mršiće, který balón vrátil na Schranze, jenž zakončením pod břevno poslal Dynamo poprvé do vedení.

Šest minut po zásahu Jihočechů mohl srovnat Kanga, avšak jeho pohotovou střelu po sraženém centru vyrazil brankář Drobný. Na druhé straně se do gólovky tlačil Brandner, ale zpoza pokutového území trefil jen hradbu těl před sebou. Ve 27. minutě už Hložek dopravil merunu do sítě, gól však rozhodčí nakonec po extrémně dlouhé konzultaci s asistentem u videa neuznal kvůli hře rukou od mladého sparťana.

Ve 35. minutě se už domácí radovali z regulérní branky. Novák předtím zbytečně stáhl ve vlastním pokutovém území Kozáka a s nařízenou penaltou si poradil Kanga - 1:1. Vyrovnaný stav ale vydržel jen sedm minut, kdy se Čolić parádně trefil z přímého kopu a vrátil Budějovicím náskok.

Po změně stran chtěla Sparta co nejrychleji zvrátit zápas na svou stranu. Nejprve ve 49. minutě pálil nad břevno Trávník, osm minut poté jej napodobil Hložek. V 58. minutě se ale trenéru Jílkovi vyplatilo střídání. Nový muž na hřišti Plavšić totiž prudkou ránou zaskočil Drobného a míč zastavila až síť v bráně - 2:2.

I v dalších minutách pokračoval Plavšić ve skvělém výkonu, v 69. minutě jeho centr neusměrnil mezi tři tyče Kozák. Za další čtyři minuty se parádním průnikem blýskl Hložek, jenže zakončil pouze do tyče. Po rohovém kopu minutu poté zachránil Dynamo Drobný, který vytěsnil gólovou hlavičku Kayi.

V 77. minutě ale zůstala Letná v šoku, když Kaya za sebe nepochopitelně pustil výkop Drobného, čehož využil Ledecký a po samostatném úniku překonal gólmana Heču. Ani třetí vedení však hosté neudrželi. Frýdek tři minuty poté vysunul na levé straně Trávníka, jenž ve vápně našel Tetteha, který se podobně jako Plavšić dostal na trávník až v průběhu utkání, stal se však jedním z hrdinů Sparty, když Trávníkovu pobídku uklidil za Drobného - 3:3.

V nastaveném čase ještě domácí volali po druhém pokutovém kopu, ovšem střet Kozáka s Čolićem sudí nakonec nevyhodnotil jako nedovolený. Krátce poté ještě mohl výhru na stranu Sparty urvat Krejčí, jenže dorážku zblízka poslal vedle Drobného svatyně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha17143036:345
2.Viktoria Plzeň17104332:1634
3.FK Mladá Boleslav1792632:2329
4.FK Jablonec1785430:2329
5.Sparta Praha1775533:2426
6.Baník Ostrava1782728:2326
7.1. FC Slovácko1775521:2226
8.Slovan Liberec1773730:2624
9.Dynamo České Budějovice1773729:2924
10.Sigma Olomouc1748522:2320
11.Bohemians Praha 19051754819:2819
12.FK Teplice1747614:2419
13.Fastav Zlín17431011:2715
14.1. FK Příbram17341014:2913
15.SFC Opava1734108:2713
16.MFK Karviná1726912:2412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (533)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele