FORTUNA:LIGA - souhrn 13. kola

26.10.2018, 19:59, aktualizováno 29.10.2018, 20:01
Komentáře a souhrny
Plzeň těsně přetlačila Slovácko a na chvíli se dostala do čela tabulky. Slavia si však v pondělní dohrávce vzala vedení zpět, když jasně přehrála Duklu, které nastřílela čtyři góly. Severočeské derby mezi Jabloncem a Libercem skončilo bez gólů. Po dvou remízách konečně vyhrál Baník. Naopak Sparta neuspěla ve Zlíně, Fastav Letenské porazil 1:0...

Slavia Praha - Dukla Praha 4:1

29.10.2018 18:00

Góly: 14. Vladimír Coufal, 21. Miroslav Stoch, 50. Peter Olayinka, 85. Miroslav Stoch - 66. Ivan Schranz (pen.)

I ve 13. kole dokázala Slavia zareagovat na výhru Plzně a vrátila se do čela tabulky. Dobré utkání odehrál především Stoch, jenž vsítil dva góly. Střelecky se prosadil také Olayinka, jenž v minulosti oblékal dres soupeře. Dukla v lize prohrála poprvé od 22. září.

Sešívaným chyběli vykartovaní obránci Ngadeu s Bořilem, které nahradili uzdravený stoper Deli a Zelený. Kouč Trpišovský též pozměnil složení zálohy, kde Matouška na hrotu kromě Stocha podporovali především Baluta a Olayinka. Do sestavy Dukly se po delší době vrátil levý obránce Podaný. Své místo našel též středopolař Bílovský.

Domácí vlétli do zápasu zhurta. Olayinka ve druhé minutě sklepl nákop na Matouška, jehož střelu z úhlu vyrazil brankář hostí Rada k Balutovi, jenž akrobaticky střílel vysoko nad břevno. Za dalších dvanáct minut nacentroval Olayinka a jeho pas si našel na zadní tyči zcela volný Coufal, jenž střelou z voleje poslal Slavii do vedení. O sedm minut později odvrátila obrana Dukly centr Baluty jen ke Stochovi, který se uvolnil k parádní střele levou nohou, jež skončila v šibenici Radovy svatyně. Sešívaní tedy vedli již o dvě branky.

Slavia pokračovala v aktivní hře i nadále. Ve 26. minutě sice na Balutovu pobídku nedosáhl Olayinka, k balónu se však dostal Matoušek, jenže pumlíč se od něj odrazil přímo k Radovi. Za další tři minuty po kombinaci u pokutového území přihrál Coufal skórujícímu Součkovi. Branku však rozhodčí Zelinka neuznal, neboť přihrávající obránce domácích stál v postavení mimo hru.

Třetí regulérní gól přidali sešívaní čtyři minuty po změně stran. K míči se i s trochou štěstí dostal Olayinka a jeho rána proletěla Radovi mezi rukavicemi. Poté se v útoku konečně ukázala také Dukla a v 66. minutě se radovala z branky. Miloševiće v pokutovém území srazil nedovoleně Coufal a následnou penaltu proměnil Schranz.

Domácí však inkasovaná branka příliš nerozhodila. Střelecky aktivní byl především Stoch, který se též zasloužil o čtvrtou branku Slavie. Slovenský fotbalista dostal na levé straně hodně prostoru k přípravě křížné přízemní rány, kterou zastavila až síť v bráně. Sešívané mohli přidat i pátý zásah. Ďuricovy chyby využil Škoda, jenž přihrál před bránu Frydrychovi, jenž však ve velké šanci selhal. I tak si domácí došli k pohodové výhře.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Slovan Liberec 0:0

28.10.2018 17:00

Góly: -

Podještědské derby branku nenabídlo a oba severočeské celky se rozešli smírně. Utkání se neslo především v bojovném duchu. Ve druhém poločase měl Jablonec několik šancí na vstřelení gólu. Zahrával dokonce penaltu, jenže Považancův úmysl vystihl liberecký hrdina Nguyen.

Domácí jsou v poslední době rozjetí a trenér Rada tak málokdy zamíchá sestavou. Tentokrát se však odhodlal k jedné změně v útoku, když před Chramostou dostal šanci Ikaunieks. Slovanu chyběl v minulém kole vyloučený obránce Mikula, kterého nahradil Koscelník. Místo Kerbra se na hřišti objevil Pešek, jinak zůstala jedenáctka Liberce beze změny.

Derby začalo opatrně. Až v osmé minutě se osmělil vystřelit hostující Potočný, zamířil však doprostřed brány, kde byl připraven brankář Hrubý. Za dalších osm minut měl dobrou šanci Jablonec. Do centru z pravé strany se akrobaticky vložil Jovović, zakončení mu ale příliš nevyšlo a míč bez problému lapil gólman Slovanu Nguyen. Po půlhodině hry natáhl k ráně Pešek a jen těsně nezamířil k levé tyči Hrubého svatyně.

Po nepříliš atraktivní první půli se ani po změně stran nic moc na zajímavosti utkání nezměnilo a k vidění byl nadále především bojovný fotbal. Po uplynutí hodiny hry se k míči těsně před pokutovým územím dostal Trávník, jenž zamířil příliš vysoko. Jelikož si fanoušci domácích stále nemohli zakřičet gól, tak si alespoň zatleskali poté, co se na trávník při střídání dostal uzdravený útočník Doležal. K jedné z mála šancí liberce ve druhé půli se v 74. minutě dostal Ševčík, dopadl však podobně jako trávník několik minut předtím.

Čtvrthodinu před koncem dostal Jablonec velkou příležitost ke vstřelení branky. Trávník byl faulován ve vápně a rozhodčí Jílek nařídil pokutový kop. Nguyen však Považancovu střelu vyrazil. Za dalších deset minut se na útočný výlet vydal obránce Holeš, jenže ani on nezakončil přesně. Poslední obrovskou šanci měli domácí v nastavení. Při protiútoku nacentroval Masopust na Acostu, ale uruguayský záložník trestuhodně přestřelil.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 2:1

28.10.2018 15:00

Góly: 35. Milan Havel, 67. Roman Procházka (pen.) - 69. Vlastimil Daníček

Plzeň přemohla Slovácko a minimálně do soboty se vyšvihla do čela ligy. Domácím se povedl především první poločas, kdy si vytvořili několik tutovek, proměnili však jen jednu z nich. Po změně stran začali hosté kousat a nebyli daleko od dělby bodů, ovšem nakonec se museli smířit s osmou porážkou v řadě.

Viktoria předvedla v úterý srdnatý boj v Lize mistrů na hřišti Realu Madrid. Kouč Vrba tak neměl důvod ke změnám v sestavě. Bránu opět kryl gólman Hruška a na pravém křídle nechyběl Havel. To Slovácko vsadilo na dosud neozkoušeného strážce svatyně. Mezi tři tyče se totiž postavil mladý Trmal. V záloze pak Machalík nahradil Janoška a Petr uvolnil místo pro Rezka.

Již ve třetí minutě se do dobré šance dostal domácí Petržela, jehož dalekonosným křižným pasem našel Procházka, ovšem Trmal si se střelou z úhlu poradil. Za další tři minuty dostal balón od Havla znovu Petržela, který tentokrát ve skluzu přestřelil bránu. V 18. minutě se ke střeleckému pokusu dostal Krmenčík a Trmal reflexivně míč vyrazil. O pět minut později prodloužil centr Hubník a Hejda se málem dostal k zakončení, ještě před ním však stihl zasáhnout obránce hostů.

Aktivní Plzeň si další velkou možnost vytvořila po půlhodině hry. Limberský poslal balón za obranu, kde do něj trkl Krmenčík a Trmal se vytáhl dalším výborným zákrokem. Za čtyři minuty již však poprvé kapituloval. Pas od rohovému praporku propadl až na hranici pokutového území, kde se do míče opřel volný Havel a přesným volejem do horního rohu poslal Viktorku do vedení. Povedený poločas trochu pokazilo domácím vynucené střídání těsně před přestávkou, kdy zraněného Hejdu nahradil Pernica.

Také Moravané zareagovali na vývoj zápasu střídáním a do druhé půle nastoupil loňský kanonýr Zajíc. A jakoby tato změna měla vliv na další minuty, neboť tlak Plzně z prvního dějství byl pryč. Slovácko se začalo dostávat do příležitostí a z jedné z nich mohl v 65. minutě vyrovnat Rezek, jenže po rychlé akci středem hřiště stihl jeho pokus zblokovat obránce soupeře. Po následném rohu sice skončil míč v síti, sudí však branku kvůli ofsajdu neuznal.

Neproměněná šance hosty mrzela dvojnásob hned o minutu později, kdy Juroška fauloval ve vlastním vápně Krmenčíka, načež rozhodčí odpískal pokutový kop pro domácí. Nařízenou penaltu s přehledem proměnil Procházka a poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. Hned za minutu se však gólu přeci jen dočkali i Moravané. Balón se po rohovém kopu dostal na zadní tyč ke zcela volnému Daníčkovi, který jej zblízka poslal za Hruškova záda. O drama pro závěrečné minuty tak bylo postaráno.

V 73. minutě se prosadil Zajíc, ale branka opět neplatila kvůli postavení mimo hru. Za dvě minuty našel na druhé straně Čermák hlavu Havla, který ve velké šanci minul bránu. Slovácko už si žádnou další šanci na vyrovnání nevytvořilo a zpět na Moravu se tak vrátilo z prázdnou.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sparta Praha 1:0

27.10.2018 17:00

Góly: 85. Jean-David Beauguel

Zápasem dvou rozdílných poločasů by se dal nazvat duel mezi Zlínem a Spartou. Zatímco v prvním poločase měli více ze hry hosté, ve druhém se situace otočila a aktivnější byli domácí. Ti se nakonec radovali i z výhry, když jediný gól zápasu vstřelil v závěru Beauguel.

V první šanci zápasu se ocitli hosté. Šuralovu pobídku však dobře vyhodnotil Dostál a před Pulkrabem zasáhl. Ve 13. minutě po pasu Frýdka na Pulkraba znovu výborně zakročil zlínský brankář. O pět minut později Stanciu prudkou střelou těsně minul domácí svatyni. Na druhé straně se po přihrávce Jiráčka objevil v obrovské šanci Holík, ten ovšem na Nitu nevyzrál.

Ve 30. minutě se domácí obraně povedlo odvrátit míč těsně před Mebrahtem, který by jinak hlavičkoval do poloprázdné brány. Za pár okamžiků poprvé zahrozil Beauguel, jeho hlavička ale mířila mimo tři tyče. Hned z další akce nebezpečně střílel Civič, Dostál ale kvalitním zákrokem gól nedopustil. Ve zbytku úvodní čtyřicetipětiminutovky byli sice hosté aktivnější, ale do vážnější šance se už nedostali. I do druhé půle vstoupili lépe hosté, nicméně Chipciu z nadějné pozice nezamířil přesně. Domácí pak postupně převzali otěže zápasu, do šancí se ale dostávali sporadicky. Podiova střela zdálky netrefila zařízení. Na druhé straně se připomněl Šural, jeho pokus z otočky ale obrana srazila. V 70. minutě se k nůžkám odhodlal Beauguel, míč však skončil vysoko nad brankou Nity.

Čtvrthodinu před koncem se pěkně uvolnil Holík, ovšem i on přestřelil. Podiův pokus z voleje už byl nadějnější, ale ani proti němu Nita zasahovat nemusel. V 84. minutě se domácí fanoušci dočkali. Matejovův centr propadl až k Beauguelovi, tento francouzský útočník nezaváhal a chladnokrevně poslal míč do sítě. Hosté se už na odpověď nezmohli, a tak odjeli ze Zlína s prázdnou.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Sigma Olomouc 2:3

27.10.2018 15:00

Góly: 64. Lukáš Budínský (pen.), 71. Dávid Guba - 79. Šimon Falta, 81. Jiří Texl, 87. Pavel Dvořák

Olomouc se zdá být již na dobré cestě. Hanáci otočili nepříznivý vývoj a v Karviné vyhráli 3:2. Za poslední čtyři kola získali deset bodů, což je o dost víc, než za prvních osm kol. Karviná se může zlobit jen sama na sebe, na bodový zisk jí nestačilo ani dvoubrankové vedení čtvrthodinu před koncem.

V Karviné se utkaly dva celky, které zatím bojují ve spodku ligové tabulky a nebyl to vůbec špatný fotbal. Už začátek utkání ukázal, jak moc chtěly oba týmy bodovat. V 16. minutě měl na kopačce první branku Lingr, s jeho skákavou střelou měl Buchta velké problémy. Neposedný balón ale zkrotil a prozatím udržel nerozhodný výsledek 0:0. Karviná měla v první pětačtyřicetiminutovce více ze hry, ale své gólové příležitosti nebyla schopná proměnit.

Ve 41. minutě si domácí vytvořili před Buchtou velký závar a oporu Sigmy nepřekonal v tutovce Janečka. Z dálky pak ještě pálil Moravec, ale také bez úspěchu. Na druhé straně zkoušel technicky střílet Zahradníček a moc nechybělo, aby balón skončil v horním rohu Berkovcovy branky.

I po změně stran se hrál dobrý fotbal a v 51. minutě měla velkou šanci Sigma. Centr Falty zakončil Zahradníček a takřka jistý gól nakonec stihli obránci odkopnout. Diváci se nakonec dočkali úvodní branky po hodině hry. Při bránění rohového kopu si nedovoleně počínal zkušený Vepřek a sudí odpískal ve prospěch Karviné pokutový kop. Lukáš Budinský nezaváhal a Karviná vedla v důležitém utkání 1:0.

O sedm minut později pak propukla karvinská radost ještě jednou. Budínského centr vrátil z úhlu do ohně Ba Loua a Dávid Guba zblízka zavěsil. Až druhá branka Hanáky konečně probudila a Pilař mohl zanedlouho snížit, jenomže branku po hezké kombinaci přestřelil. V 79. minutě to ale přeci jenom přišlo. Nešpor posunul balón k rozeběhnutému Faltovi a ten střelou po zemi snížil. A hned za další dvě minuty už bylo vyrovnáno. Pilař přihrál Jiřímu Texlovi a ten v šestnáctce překonal brankáře Berkovce. Karviná během dvou minut přišla o dvoubrankový náskok. To nejhorší ale pro ní přišlo za dalších šest minut. Po centru Lalkoviče se hlavou trefil i Pavel Dvořák a Sigma tím dokonala famózní obrat!

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 3:0

27.10.2018 15:00

Góly: 6. Tomáš Přikryl, 35. Nikolaj Komličenko, 75. Adnan Džafić

Klokani sice před týdnem obrali o body Viktorii Plzeň, ale utkání v Mladé Boleslavi se jim vůbec nepovedlo. Středočeši překonali brankáře Valeše třikrát a zaslouženě zvítězili. Ve všech gólech měl prsty nejlepší střelec Komličenko, jednu branku obstaral sám a na dvě přihrál.

V zápase sice nakonec padly tři branky, ale žádná ofenzivní show to ze strany obou týmů nebyla. Mladé Boleslavi se povedl vstup do utkání a už v 6. minutě vedla 1:0. Brankář Valeš vyrobil neuvěřitelnou hrubku a přímo namazal Komličenkovi, který našel před prázdnou brankou skórujícího Tomáše Přikryla. Přitom chyby se dopustili už po sto dvaceti sekundách domácí, ale Bohemka toho nevyužila. Ve 12. minutě se pokusil o odpověď Helal, ale jeho dobrou ránu zlikvidoval Šeda.

V Boleslavi se jinak hrálo vyrovnané utkání. Ani jeden tým neměl vyloženě navrch, ovšem efektivnější byla Mladá Boleslav, která ve 35. minutě vedla už 2:0. Přikryl se tentokrát proměnil v nahrávače a Komličenko přidal z blízkosti další přesný zásah.

Dvoubrankové manko, to už byl pro Bohemku velký problém. Navíc Mladá Boleslav hosty do ničeho vážnějšího nepouštěla. Bohemka měla za celé utkání jen jednu střelu na branku, takže není divu, že na body nakonec nedosáhla. Domácí nakonec vstřelili ještě třetí gól. Nejprve měl k němu blízko Ladra, který přestřelil, ale v 75. minutě už se mohl radovat střídající Adnan Džafić. Přihrávku mu adresoval Komličenko a Džafić přesný obstřelem uzavřel střelecký účet. Mladá Boleslav porazila Bohemku 3:0.

Více informací k zápasu

SFC Opava - 1. FK Příbram 5:0

27.10.2018 15:00

Góly: 3. Petr Zapalač, 23. Joel Kayamba, 49. Pavel Zavadil, 85. Petr Průcha (vl.), 90+2. Václav Juřena

Před týdnem šestibrankový příděl od Jablonce a nyní bůra od Opavy. Fotbalisté Příbrami prožili další obrovskou blamáž a v tabulce spadli na desáté místo. Opava předvedla svůj nejlepší výkon po návratu do ligy a díky třem bodům se posunula na jedenácté místo.

Příbram se posadila na opavský kolotoč od úvodní minuty a vydržela jen 180 sekund, než se poprvé trefil Petr Zapalač. Od Kayamby přilétl do šestnáctky výborný centr a Zapalač poprvé překonal Švengra. O dvacet minut později pak domácí vedení navýšili. Kuzmanovič krásně vysunul Kayambu, ten se ještě kličkou zbavil Švengra a střelou do prázdné zvýšil náskok.

Svěřenci Josefa Csaplára mohli po půlhodině hry učinit opavskému řádění přítrž, po faulu Jursy na Fantiše se kopala penalta, ale zkušený Skácel tvrdou střelou na Šroma nevyzrál. Domácí brankář si připsal klíčový zákrok a když krátce po změně stran přidal třetí branku Opavy Pavel Zavadil, málokdo pochyboval o opavském vítězství.

Opava navíc nepolevovala a nadále Příbram točila. Kayamba ani Smola Švengera nepřekonali, ale šest minut před koncem si Janetzkého střílený centr srazil do vlastní sítě Petr Průcha a Opava vedla 4:0. Ani to nebyl konec příbramské demolice. V první minutě nastavení uzavřel krásnou brankou na konečných 5:0 Václav Juřena. Opava předvedla nejlepší výkon od postupu do ligy a zaslouženě získala tři body. Příbram má po dalším debaklu o čem přemýšlet.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baník Ostrava 0:1

26.10.2018 18:00

Góly: 25. Adam Jánoš

Ostrava vybojovala další vítězství krásným gólem Jánoše. Teplice se zejména ve druhém poločase hnaly za vyrovnáním, to se jim ale nakonec nepodařilo.

Hosté do zápasu vstoupili lépe, první šanci si ale připsali domácí. Vondrášek hlavičkoval ovšem pouze do Stronatiho. Na druhé straně Fillo svým pokusem Diviše nevyděsil. Ve 20. minutě se po střílené přihrávce Vaněčka dostal ke střele z malého vápna Jeřábek, domácí hráč však míč netrefil ideálně a přestřelil. Z následující rychlé akce Diop netrefil branku Teplic.

O pět minut později přišel krásný fotbalový moment. Jánoš si našel odražený míč a dalekonosnou střelou z voleje nedal Divišovi šanci. Vzápětí mohl vyrovnat Vaněček, ten však z nadějné pozice těsně minul. Teplice po obdržené brance hýřily aktivitou, jenomže ostravská obrana byla pevná, a když už se Teplicím podařilo zakončit, tak to bylo mimo branku, jako v případě tečované Kučerovy střely z 39.minuty. V poslední minutě první půle se do zakončení dostal ještě Vaněček, ovšem ani on nezamířil na Laštůvkovu svatyni.

Úvod druhého poločasu byl podobný jako závěr toho prvního. Domácí se snažili vytvořit si nějaké šance, ale Baník si vše zkušeně hlídal. Ani střela kapitána Ljevakoviče příliš vzruchu nepřinesla. Do dvougólového vedení mohl hosty po hodině hry poslat Fillo, proti byl ale Diviš, jenž výborným zákrokem brance zabránil. V 66. minutě poprvé zachránil Baník od inkasované branky Laštůvka, ten reflexivním zákrokem vyrazil zakončení Vondráška.

Teplice pak svého soupeře viditelně přehrávaly, ostravská hráz byla ovšem pevná a šancí povolovala velmi málo. Domácí si ale nakonec vytvořili příležitost, ze které mohli vstřelit kýžený gól. Kučera našel centrem hlavu Jindráčka, proti němu však úžasně zasáhl Laštůvka, když míč vyrazil na rohový kop. Po něm se hrdinou zápasu mohl stát brankář Diviš, jehož pokus ale skončil těsně vedle levé tyče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha13110232:833
2.Viktoria Plzeň13101220:1231
3.Baník Ostrava1383220:927
4.Sparta Praha1382323:926
5.Fastav Zlín1373319:1024
6.FK Jablonec1372424:1123
7.Slovan Liberec1345413:1317
8.FK Mladá Boleslav1352628:2917
9.Bohemians Praha 19051344513:1716
10.1. FK Příbram1342718:3314
11.SFC Opava1341816:2013
12.Sigma Olomouc1341814:2413
13.FK Teplice1333714:2112
14.MFK Karviná1332817:2511
15.Dukla Praha1331911:2510
16.1. FC Slovácko13301012:289

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (547)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele