FORTUNA:LIGA - preview 13. kola

26.10.2018, 08:35, aktualizováno 29.10.2018, 08:37
Previews
Vrátí se Slavia na čelo pelotonu? Přesně tahle otázka se před pondělní dohrávkou s Duklou Praha honí v hlavě nejednomu fanouškovi červenobílého mužstva...
Slavia Praha - Dukla Praha  (pondělí 18:00)
Slavia se v malém pražském derby proti Dukle bude chtít vrátit do čela tabulky. Domácí půjdou do utkání povzbuzeni o pohárovou výhru v Kodani, hosté také začali vyhrávat a chtějí se vyškrábat se sestupových pozic.

Sešívaní se aktuálně nacházejí v dobrém rozpoložení. Podařilo se jim dostat do čela ligové tabulky. O své privilegium sice v neděli přišli, pokud však v pondělí vyhrají, vrátí se zpět na trůn. Slavia navíc zabrala také v Evropské lize, kde odehrála utkání proti Kodani. Po nepříliš pohledné podívané se Pražanům nakonec podařilo zvítězit díky jedinému přesnému zásahu Matouška. Díky trefě mladého fotbalisty se dostali na druhou postupovou pozici, a pokud dánského soupeře zdolají i v odvetě, budou již blízko postupu.

Nyní však musí sešívaní znovu přepnout na domácí soutěž, kde je čeká pražské derby. "Určitě víme, že to nebude nic lehkého. Žádný zápas není lehký. Dukla teď dvakrát vyhrála. Podíváme se na její hru a půjdeme do toho stejně jako jsme teď hráli Evropu. Věřím, že to zvládneme. Měli ze začátku hodně proher, teď dvakrát vyhráli, Ďurica jim hodně pomohl," uvedl před zápasem záložník Slavie Tomáš Souček.

Pondělní soupeř sešívaných začal sezónu doslova hrozně. Sedm kol totiž Dukle trvalo, než se dočkala prvního bodu. Nepříznivou sérii odnesl kouč Pavel Drsek, jehož nahradil bývalý trenér Opavy Roman Skuhravý. Tým z Julisky navíc posílil bývalý slovenský reprezentant Ďurica, obranu posílil také Srb Raspopović. Následně se dejvickému celku přece jen začalo dařit a už se také dokázal vyškrábat z poslední pozice.

Ve vršovickém Edenu budou chtít hosté překvapit a ještě vylepšit své postavení. "Nesnáším roli outsidera, ale bohužel jím v zápase se Slavií jsme. Na druhou stranu se můžeme soustředit na svou hru a poctivě pracovat. Slavia je první, úspěšně se prezentuje v Evropě a my se s ní můžeme konfrontovat. Potřebujeme podat nadstandardní výkon se snahou eliminovat činnost v zakončení soupeře, standardní situace a rychlost v přechodové fázi," řekl Skuhravý.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Pokorný, Zelený - T. Souček, Hušbauer - Stoch, Traoré, Baluta - Tecl
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Ostojić, Ďurica, Raspopović - Milošević, Doumbia, D. Souček, Tetour, Brandner - Djuranović, Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 8.06 - 18.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
Viktoria Plzeň se po zápase v Madridu musí koncentrovat opět na domácí soutěž, kde soupeří o první místo se Slavií. Plzeň ztrácí na sešívané dva body a i z tohoto hlediska si doma proti Slovácku nesmí dovolit zaváhat. Slovácko je v tabulce poslední a v Doosan Aréně nebude mít co ztratit.

Dlouho očekávaná bitva na Santiago Bernabéu je již minulostí. Plzeň na půdě Realu Madrid prohrála po dobrém výkonu 1:2 a nyní se musí opět soustředit na domácí soutěž. "Užili jsme si to, ale teď už zase musíme myslet jen na to, že chceme doma nad Slováckem vyhrát. Soupeř hraje o hodně, nicméně my chceme tři body," nechal se slyšet někdejší hráč Slovácka a současná opora Viktoriánů Milan Petržela.

"Slovácko teď potřebuje získávat body všude, protože není v jednoduché situaci. Budou si chtít nějaký bod odvézt i odsud, takže budou hrát ze zabezpečené obrany a pokusí se nás překvapit z brejku či ze standardky," varoval Petržela. Plzeň naposledy v lize ztratila, když pouze remizovala 2:2 s Plzní a tím pádem dopustila, aby se Slavia osamostatnila na čele ligy. Viktoriány čeká poslední tým tabulky Slovacko, který nebude mít v Doosan Aréně vůbec co ztratit. Na druhou stranu celek z Uherského Hradiště potřebuje bodovat. "Plzeň je mistr ligy a jedno z nejkvalitnějších českých mužstev, ale rozhodně tam nejedeme v poraženecké náladě a pokusíme se tam bodovat," říká trenér Slovácka Petr Vlachovský.

Minulou sezonu si Slovácko z Plzně bod odvezlo a po stejném úspěchu prahne i tentokrát. Vrbovi svěřenci jsou ale velkým favoritem a případná ztráta by byla velkým překvapením.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Havel, Čermák, Petržela - Krmenčík.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška, Krejčí, Hofmann, Reinberk - Daníček - Navrátil, Havlík, Sadílek, Kalabiška - Kuchta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.34 - 12.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Na svátek 28. října a stoleté výroční vzniku Československa odehrají na severu Čech prestižní podještědské derby celky Jablonce a Liberce. Na Střelnici bude mírnějším favoritem Jablonec, který je o dvě příčky výše a jehož kupředu požene domácí publikum.

Říká se sice, že derby nemá favorita, ale u Jablonce to zkrátka nemůže být jinak. Domácí už sedm soutěžních zápasů neprohráli a to včetně Evropské ligy, kde uhráli dvě remízy v řadě. Nejprve doma proti Dynamu Kyjev a posléze i proti Astaně. Pro Radovi svěřence je to ale málo, na druhou stranu Jablonec je stále ve hře o postup. Radův tým teď musí rychle přepnout z EL na domácí soutěž, kde ho čeká rival z Liberce. "Musíme vstřebat zápas s Astanou, který jsme odpracovali. Doposud jsme neměli problém se přeorientovat z Evropské ligy na domácí soutěž, ale je to určité riziko, hrajeme prakticky za dva dny. Program máme nabitý, hráčům jsem říkal, že s tím musí počítat. Zápasů se nám tam teď nashromáždí víc. Možná bude souboj s Libercem ještě těžší zápas na psychiku hráčů. Derby bude mít určitě náboj a bude dost lidí," nechal se slyšet kouč Petr Rada.

Jablonec v minulém kole rozdrtil Příbram 6:0 a vyhrál už čtvrtý ligový zápas v řadě. Mimochodem porazit dokázal i Viktorii Plzeň jasně 3:0.

Forma je tedy jasně na straně domácích, ovšem Liberec si z toho velkou hlavu nedělá. Na Střelnici bude chtít zvítězit a tím pádem odčinit těsnou porážku se Slavií. Liberci patří před tímto utkáním sedmé místo. Na šestý Zlín ztrácí Slovan už pět bodů.

Na lavičce Liberce bude v podještědském derby chybět kouč Zsolt Hornyák, kterého disciplinární komise potrestala dvouzápasovým zákazem funkce. Tým tak v zápase povede jeho asistent. "Jde o derby, které je pro fanoušky i oba kluby prestižní záležitostí. Určitě uděláme vše pro vítězství, abychom tu trofej přivezli zpět do Liberce a naši fanoušci z toho měli radost. Jsme připraveni na boj! Věřím svým hráčům i svému realizačnímu týmu, že to zvládnou i beze mě na lavičce," prohlásil trenér Hornyák.

Loni skončilo derby pokaždé vítězstvím domácího celku. Jablonec zvítězil na Střelnici 2:0, zatímco Liberec U Nisy 4:1.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Masopust, Trávník, Považanec, Jovovič - Chramosta.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Kerbr - Breite - Potočný, Oscar, Ševčík, Aarons - Oršula.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.23 - 5.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Sigma Olomouc  (sobota 15:00)
Zápas dvou týmu ze spodku tabulky se odehraje v sobotu odpoledne, když Karviná bude hostit Olomouc. Lze očekávat vyrovnané utkání, protože oba týmy od sebe dělí pouze jeden bod.

Karviná je momentálně na dvanáctém místě, na poslední Slovácko má ale náskok pouhé dva body. Slezanům se sice nevydařil poslední domácí zápas s Duklou, ovšem minulý víkend si odvezli bod ze hřiště silného Baníku Ostrava. Kouč Nádvorník nemůže pro tento zápas počítat s Letičem a nejistý je i start kanonýra Wágnera.

Roman Nádvorník je před zápasem odhodlaný: "V domácím prostředí a v dané situaci nám to velí zvítězit. Uděláme pro to maximum a doufám, že budeme hrát tak aktivně jako jsme hráli na Baníku. Hlavně se chceme vyvarovat zápasu s Duklou."

Sigma Olomouc se po úspěšné loňské sezóně, a i sympatickém působení v Evropské lize, zatím výsledkově trápí. V posledních dvou zápasech však přišlo zlepšení, když dokázali porazit Spartu a remizovat se Zlínem. V součtu to ale znamená nelichotivé čtrnácté místo. Trenér Jílek navíc nemůže do zápasu nasadit Hálu, Poloma a Štěrbu.

"Je to soupeř, který je v bezprostřední tabulkové blízkosti. Z tohoto pohledu je to hodně důležitý zápas. Myslím si, že v posledním utkání, které Karviná odehrála v Ostravě, se prezentovala velmi kvalitně. Ukázala i nové tváře, nové možnosti přístupu. Takže očekáváme náročné utkání, ostatně jako každé ligové," ví Václav Jílek.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Čolič, Panák, Janečka, Moravec - Smrž, Budínský - Ba Loua, Lingr, Tusjak - Guba
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Jemelka, Kotouč, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Houska, Plšek, Falta - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.32 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
Sobotní odpoledne nabídne utkání mezi dvěma sousedy v tabulce. Mladá Boleslav přivítá na svém stadiónu Klokany a proti nim se jí v poslední době příliš nedaří, když vyhrála pouze dva zápasy ze sedmi.

Domácí jsou momentálně na devátém místě v tabulce, a to i když z posledních třech duelů získali pouze jediný bod. V posledním zápase Boleslav dokonce utrpěla vysokou porážku 4:1 od Sparty. Středočeši mají k dispozici téměř kompletní kádr. Nastoupit nemůže pouze zraněný Fabián.

"V porovnání s vysokou porážkou na Spartě musíme doma přidat na důrazu a pohybu, zpřesnit kombinaci a zvýšit úsilí v touze po úspěchu," ví trenér Jozef Weber.

Hosté se nachází na osmém místě s dvoubodovým náskokem na svého sobotního soupeře. Bohemce se po reprezentační přestávce daří. Po vítězství v Opavě si připsala cennou remízu s obhájcem titulu z Plzně. Klokani mají ale poměrně širokou marodku, utkání v Boleslavi neodehrají Vondra, Jindříšek, Vaníček, Nečas a M.Hašek.

"Mladá Boleslav je takový zvláštní tým. sou nevyzpytatelní, jednou zahrají, podruhé už ne. Nesmíme je pouštět do nějakých šancí, abychom je nedostali do pohody. Zvenku teď vozíme body, takže nevidím důvod, proč by se nám nám to nemohlo povést i v Mladé Boleslavi," říká záložník David Bartek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Chaluš, Hůlka, Keresteš - Takács, Mareš - Ladra, Přikryl, Konaté - Komličenko
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Krch, Šmíd, Schumacher - Reiter, F. Hašek, Bederka, Bartek - Záviška - Hilál
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.68 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SFC Opava - 1. FK Příbram  (sobota 15:00)
V sobotu odpoledne se odehraje souboj dvou nováčku, když Opava přivítá Příbram. Bude se jednat o první vzájemný ligový zápas od roku 2005.

Slezanům se vstup do soutěže příliš nevydařil, pak ale následovalo zlepšení, a i když domácí poslední dva duely prohráli jsou na slušném třináctém místě. Pro Opavu se jedná o skutečně první domácí zápas, protože ty předešlé odehrála v brněnském azylu. Trenér domácích, Ivan Kopecký, nemůže proti Příbrami počítat s vykartovaným Schaffartzikem.

"Hrozně se těšíme na návrat domů do Opavy. Nepochybuji, že nám lidi přijdou pomoct a jsem přesvědčen, že v domácím prostředí a před našimi fanoušky půjdou naše výkony nahoru. Po dvou zápasech bez bodu uděláme všechno pro vítězství. Příbram hraje otevřený fotbal, má v mužstvu hodně zkušených hráčů a po debaklu s Jabloncem se také bude snažit o nápravu," je přesvědčený Ivan Kopecký.

Příbram si do reprezentační přestávky vedla velmi dobře. Pak ale následovaly dva debakly. Nejdříve 4:1 na Slávii a pak 0:6 doma s Jabloncem. Středočeši proto klesli na desáté místo a určitě budou chtít v Opavě zanechat lepší dojem. Na hřišti k tomu však hostům nepomůžou zranění Slepička, Holek a Boháč.

"Prohru s Jabloncem nemůžeme hodit za hlavu. Byly tam věci, které se nám opakují. Ale nesmíme z toho ani dělat tragédii. Místo volna jsem hráčům naordinoval trénink, abychom to probrali. Tým by to nemělo srazit, rány dostáváme pořád a tým se s tím pere," věří trenér hostů Josef Csaplár.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Simerský, Svozil, Helebrand - Hrabina, Zavadil, Jursa, Zapalač - Kuzmanovič - Puškáč, Smola
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Švenger - Nový, Nitrianský, Tregler, Skácel - Průcha, Květ - Hlúpik, Mingazov, Rezek - Fantiš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.91 - 4.39
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - Sparta Praha  (sobota 17:00)
V sobotu podvečer by zápas mezi Zlínem a Spartou mohl nabídnout atraktivní podívanou. Favoritem utkání jsou hosté, kteří prohráli z posledních deseti vzájemných duelů pouze jediný.

Ševci jsou momentálně na šesté příčce a na sedmý Liberec mají pohodlný pětibodový náskok. Domácí ale poslední čtyři utkání nevyhráli, tuto sérii se jim nepovedlo ukončit minulý víkend, když ztratili vedení proti Olomouci. Zlínu hraje do karet to, že má k dispozici kompletní kádr.

Asistent David Hubáček se před zápasem zamýšlel nad pozicí Sparty: "Dřív bylo těžší Spartu porazit. Samozřejmě liga se vyrovnává, každý může hrát pomalu s každým. Dřív to tak nebylo. Byli jasní dva favoriti, Sparta a Slavie. Teďka je silnějších týmů víc. Že by někdo válcoval ligu, to úplně ne."

Sparta se minulé kolo dokázala oklepat ze dvou jednogólových porážek a vysoko porazila Mladou Boleslav. Letenským tak patří čtvrtá příčka, jejich cíle jsou ale určitě daleko větší. Rudí se nemůžou spolehnout na Ben Chaima, Drchala, Zahustela a Kadlece, kteří jsou zranění.

"Těším se moc, strávil jsem tam tři roky a mám tam spoustu kamarádů. Zlín má jako tradičně velmi dobrý podzim, je to nebezpečný soupeř. Rozehrál se jim Beauguel, které dlouho trápila zranění. Navíc změnili pod novým trenérem rozestavení a hodně se jim daří, ale my to musíme před derby jednoznačně zvládnout," burcuje exzlínský Vukadinovič.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajič - Podio - Matejov, Hronek, Jiráček, Bartošák - Beauguel, Železník
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Chipciu, Radakovič, Costa, Čivič - Stanciu, Frýdek, Kanga, Vatajelu - Šural, Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.11 - 3.40 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
V páteční předehrávce Teplice přívítají ostravský Baník. Ten v Teplicích vyhrál naposledy v roce 2008.

Domácí se minulý víkend pod novým trenérem Hejkalem konečně dočkali prvních ligových bodů. Na hřišti Slovácka dokázali vyhrát 2:0 po brankách Vaněčka a Kroba. V tabulce se díky tomu posunuli na jedenácté místo. Teplice se v nadcházejícím duelu nemůžou spolehnout na služby vykartovaného Čmovse.

Tomáš Vondrášek, jenž v pátek oslaví jednatřicáté narozeniny ví, že jeho tým čeká těžký zápas: "Jsou to dobří fotbalisté, hrají dlouho spolu. Myslím si, že mají tým, který nedá nikomu nic zadarmo. Je poctivý, hodně běhavý. Nečeká nás nic lehkého. Po zápase, který se nám povedl, budeme chtít tři body z venku za každou cenu potvrdit, jinak by to vítězství na Slovácku takovou cenu nemělo."

Ostrava se nachází momentálně na čtvrtém místě v tabulce a předvádí kvalitní bojovné výkony. Ovšem s minulým zápasem proti Karviné nemohla být úplně spokojena, když pouze remizovala 1:1. Hostům bude proti Teplicím chybět ikona klubu, Milan Baroš, ten pyká za obdrženou červenou kartu. Otazník zatím visí nad startem Pazdery.

"Teplice jsou po výměně trenérů trošku nevyzpytatelný soupeř. Nový trenér se určitě snaží zakomponovat nějaké nové prvky do mužstva, takže se hůře odhaduje, co nás čeká. Na druhou stranu hráče mají Teplice pořád stejné. Viděli jsme poslední utkání na Slovácku, kde jim pomohl rychlý první gól a od toho se zápas odvíjel. Nemyslím, že by v tom utkání byli lepší, ale kvalitu rozhodně mají," je přesvědčený asistent trenéra Jan Somberg.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Ljevakovič, Kučera - Moulis, Trubač, Hora - Vaněček
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Stronati, Šindelář, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Holzer - Diop, O. Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.20 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha12100228:730
2.Viktoria Plzeň1291218:1128
3.Sparta Praha1282223:826
4.Baník Ostrava1273219:924
5.FK Jablonec1271424:1122
6.Fastav Zlín1263318:1021
7.Slovan Liberec1244413:1316
8.Bohemians Praha 19051244413:1416
9.FK Mladá Boleslav1242625:2914
10.1. FK Příbram1242618:2814
11.FK Teplice1233614:2012
12.MFK Karviná1232715:2211
13.SFC Opava1231811:2010
14.Sigma Olomouc1231811:2210
15.Dukla Praha1231810:2110
16.1. FC Slovácko1230911:269

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (663)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele