FORTUNA:LIGA - souhrn 12. kola

04.10.2019, 19:53, aktualizováno 06.10.2019, 19:56
Komentáře a souhrny
Slavia veze tři body z Jablonce a na druhou Plzeň, která prohrála v Mladé Boleslavi, má po tomto kole šestibodový náskok Sparta se konečně probrala a doma přehrála Karvinou. Ostrava rozstřílela Zlín. Další výhru zaznamenaly Teplice, které se přiblížily na dosah skupiny o titul. Do té se po páteční předehrávce posunulo Slovácko, které před vlastními fanoušky zdolalo Liberec...

FK Jablonec - Slavia Praha 0:2

06.10.2019 18:00

Góly: 70. Tomáš Souček, 73. Peter Olayinka

Slavia odpověděla na ztrátu druhé Plzně nejlepším možným způsobem. Sešívaní zvládli náročné utkání v Jablonci a nakonec zaslouženě zvítězili. Odpor domácích zlomili hosté až ve druhém poločase. Zatímco Slavia má na čele tabulky náskok šesti bodů, Severočeši spadli na čtvrté místo.

Domácí nemohli nasadit záložníka Sýkoru s útočníkem Matouškem, kteří na severu Čech hostují právě ze Slavie.Trenér zelenobílých Rada tak posílil střed pole Kubistou s Kratochvílem a Doležal tentokrát působil na hrotu sám. Pražanům scházel vykartovaný stoper Hovorka, kterého zastoupil Frydrych. Místo Ševčíka se pak do zálohy vrátil Hušbauer.

Rozjezd zápasu se nesl v opatrném duchu, ani jeden tým svého protivníka nedokázala zaskočit. Až ve 30. minutě se Stanciu postavil k exekuci přímého kopu z ostrého úhlu a snažil se překvapit Hrubého, ale brankář Jablonce byl připraven. Osm minut poté hledal Tecl před bránou Olayinku, jehož na poslední chvíli zblokoval obětavý návrat Kratochvíla.

Slavia však postupem času přeci jen přidávala na obrátkách a ve 41. minutě si vypracovala první vylouženou šanci. Krásnou akci rozjel Stanciu, po němž Hušbauer šikovným přiťuknutím vysunul Olayinku a celé to chtěl zakončit Coufal, jenže z velkého úhlu netrefil odkrytou bránu. Podobně skončila velká šance Jovoviće na druhé straně, avšak veškeré vzrušení bylo zbytečné, neboť černohorský reprezentant se nacházel v ofsajdu. V nastavení měl tutovku Souček, ale jeho hlavičku po rohovém kopu Hušbauera skvěle vytáhl Hrubý.

Aktivním střelcem byl (jak je ostatně zvykem) Stanciu, dlouho však pálil spíš na tribuny, jako například ve 49. minutě. Pět minut poté si Souček naskočil na další Hušbauerův kop od rohového praporku a zase ztroskotal na Hrubém a jeho vynikajícím reflexu. V 65. minutě se míč příhodně odrazil ke Staniuovi, ten ale v dobré pozici netrefil ideálně a kulatý nesmysl se odkutálel pouze do zámezí.

Tlak sešívaných však sílil a v 70. minutě se konečně dočkali branky. Střídající Provod našel v pokutovém území Stanciua, jehož pokus vyrazil hrubý jen k Součkovi. Tomu při dorážce pomohla i tyč a kapitán hostů poslal Slavii do vedení. To mohlo být krátce poté ještě vyšší. Stanciův centr srazil sice tečoval rukou Plechatý, hra však pokračovala, jenže Škoda přestřelil bránu. V 73. minutě to ale přece jen bylo o dvě branky. Další Stanciův nadýchaný balón šel přes Škodu k Olayinkovi, který měl zblízka jednoduchou práci.

Čtvrthodinu před koncem se gólman Pražanů Kolář poprvé výrazně zapotil. Z pravé strany se na něj řítil Doležal, ale strážce svatyně sešívaných svůj tým podržel. Další dobrý zákrok si Kolář připsal v 79. minutě proti ráně střídajícího Chramosty. Jablonec ke konci zápasu přece jen vystrčil růžky, zároveň si však musel stále hlídat zadní vrátka. V 85. minutě tak musel Hrubý zasahovat proti Provodovi, další zákrok si připsal za tři minuty proti Horovi a v nastaveném čase ještě proti Frydrychovi. Skóre již ale zůstalo beze změny.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 2:1

06.10.2019 15:30

Góly: 48. Lukáš Budínský, 90+3. Nikolaj Komličenko (pen.) - 29. Jan Kopic

Souboj o titul se ještě neproměnil v bitvu pouze dvou týmů. Mladá Boleslav totiž doma porazila Viktorii Plzeň a nedovolila svému soupeři výrazně odskočit. Středočeši se vrátili na třetí místo a na druhé Západočechy ztrácí čtyři body. Hosté šli v prvním poločase do vedení, Boleslav ale krátce po změně stran vyrovnala a díky sporné penaltě nakonec brala tři body.

Domácí postrádali levého beka Túlia, na jehož post se posunul Pudil a pozici stopera nově zaujal Jakub Klíma. Kvůli dohodě klubů nemohl hrát ani z Plzně hostující Bucha, naopak do hry se po karetním trestu vrátil útočník Komličenko. Také kouč hostů Vrba udělal změnu na levém kraji obrany, kde místo Limberského operoval Hloušek. Jinak ale zůstala sestava Západočechů ponechána beze změn.

Již ve čtvrté minutě musel gólman Boleslavi Stejskal zasahovat proti pohotovém voleji Kalvacha. po dvaceti minutách hry vyslal další střelu Viktorie Hořava, jenže mířil nad břevno. Minutu poté si Stejskal nadvakrát poradil s pokusem Kopice. Domácí se poprvé výrazněji připomněli ve 27. minutě, kdy se Budínský z přímého kopu těsně netrefil do prostoru mezi třemi tyčemi.

Více šancí však měla v úvodu Plzeň a ve 29. minutě šla zaslouženě do vedení. Hlavičku Hořavy po centru Kovaříka ještě Stejskal fantasticky vyrazil, ovšem Kopic se ze snadné dorážky nemýlil. Autor první branky si mohl dvě minuty poté připsat i asistenci, ovšem jeho přihrávku nezužitkoval Kovařík, jehož vychytal Stejskal. Pět minut před přestávkou mohl z ojedinělé příležitosti Boleslavi vyrovnat Komličenko, ale brankáře Hrušku nakonec vůbec nezaměstnal.

Srovnání skóre tak přišlo až tři minuty po změně stran. Budínský si nachystal míč na levačku a parádní střelou pod břevno překonal Hrušku. Vyrovnaný stav ale málem vydržel jen dvě minuty. Domácí ovšem znovu podržel Stejskal, jenž po centru Kopice vychytal Hlouška, a dorážku Procházky zblokoval Pudil. Vzápětí na druhé straně propadl míč za chybujícího Hlouška k Mešanovićovi, ten však z úhlu pálil pouze na tribunu. Atraktivní úvod druhé půle zakončil centr Budínského, hlavička Fulneka a snadný zákrok Hrušky.

V 57. minutě se po Komličenkovi a Jakubu Klímovi tlačil za míčem Mešanović, jenže v dobré pozici na něj těsně nedosáhl. Postupem času začala Boleslav svého soupeře přehrávat. Po rohovém kopu v 75. minutě vrátil balón do ohně Pudil a střídající Jiří Klíma pálil z otočky vedle tyče. Deset minut poté ojediněle zahrozila také Viktoria, avšak Kalvach poslal přímý kop z dobré pozice mimo.

Rozuzlení tak přinesl až dramatický a hektický závěr. V 90. minutě utekl obraně hostů Jiří Klíma, jehož vychytal hruška, gólman Plzně ale zároveň útočníka Boleslavi tvrdě sestřelil a sudí Lerch k radosti domácích a údivu Západočechů nařídil penaltu. Její exekuci si vzal na starost Komličenko, který poslal Hrušku na opačnou stranu a bezpečně proměnil. Středočeši tak nakonec vybojovali velké vítězství.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 1905 3:2

06.10.2019 15:30

Góly: 18. David Ledecký, 51. Ivan Schranz, 82. David Ledecký - 68. David Bartek, 85. Jakub Rada

Veledůležité vítězství si na své konto připsali hráči Českých Budějovic. Na domovském Střeleckém ostrově zdolali Bohemians a vystoupali ze dna ligové tabulky. Dynamu skvěle vyšla první hodina hry. Poté se konečně začali prosazovat i Pražané, nakonec však z jihu Čech odjeli s prázdnou.

Kouč domácích Horejš se vytasil s nečekaným tahem, když gólmanskou jedničku Staňka zastoupil jeho náhradník Křížek. Kraje obrany Dynama nově vyztužili Čolić s Novákem, záložníky Mustedanagiće s Kulhánkem nahradil Čavoš s Javorkem a Ledecký zacelil v útoku místo, které uvolnil zraněný Rabušic. 

Také trenér "Klokanů" Hašek překvapil, když vsadil na rozestavení se čtyřmi obránci, kde na levém kraji operoval Bartek. Dalšími novými tvářemi byli středopolaři Záviška s Vaníčkem, v základní jedenáctce tak chyběli Podaný a Keïta.

Jihočeši mohli jít do vedení hned z prvního nebezpečného útoku. Brandner potáhl protiútok Budějovic a na jeho konci předložil míč do tutovky Ledeckému, toho ale vychytal brankář Bohemians Fryšták. Na druhé straně postupoval v deváté minutě vpřed Vodháněl, jenž našel zcela volného Závišku, tomu ale překazil radost Křížek. V sedmnácté minutě se ke střele dostával domácí Javorek, ale obránci hostí na poslední chvíli zasáhli a míč zblokovali na rohový kop.

Po něm už Střelecký ostrov poprvé vybuchl nadšením. Na centr Čoliće si na přední tyč naběhl Ledecký, jenž hlavičkou překonal Fryštáka a poslal Dynamo do vedení. Ve 23. minutě byl v akci opět Čolić, který rozehrál standardní situaci, Brandner však ve skluzu zakončoval mimo tři tyče. Do třetice se krajní bek domácích předvedl ve 34. minutě, kdy našel zcela volného Javorka. Ten ale místo zakončení přihrál Brandnerovi do ofsajdu.

Šest minut po změně stran šly Budějovice do dvoubrankového trháku. Schranz byl v souboji za dlouhým balónem důraznější než Hůlka, kterého tvrdě odstavil a zblízka pokořil Fryštáka. Následně se konečně probudili také "Klokani" a svou snahu korunovali snížením v 68. minutě. Vodháněl poslal míč do pokutového území, kde se meruna odrazila k Bartkovi, jenž vymetl šibenici.

Hosté rázem vycítili šanci a chtěli vyrovnat. Nečas však v 74. minutě pálil nad břevno a dvě minuty poté selhal Havel, jehož skvěle našel Nečas, jenž pravému bekovi Bohemians se míč zamotal mezi nohama a následně střílel mimo bránu. Nečas hru Pražanů viditelně rozhýbal. V 80. minutě střílel z úhlu jen o fous vedle.

Když už se schylovalo k vyrovnání, přišla pro Bohemians tvrdá rána. V 82. minutě ztratil Jindřišek míč ve středu hřiště, střídající Mršić poté našel před bránou volného Ledeckého, který pohodlně zakončil do odkryté brány - 3:1. Tři minuty poté se "Klokani" přece jen prosadili. Rada se po první sražené střele dostal k reparátu a využil podklouznutí gólmana Křížka. Vyrovnat se už ale hostům nepovedlo.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - MFK Karviná 4:0

05.10.2019 19:00

Góly: 14. Libor Kozák, 52. Libor Kozák, 59. Libor Kozák, 85. Guélor Kanga

Dva góly v úvodních jedenácti ligových zápasech za Spartu, hattrick v tom dvanáctém. Taková je bilance letenského útočníka Libora Kozáka, který se třemi brankami podílel na vítězství 4:0 nad Karvinou. Zbývající zásah přidal Kanga.

Kozák se přitom uvedl tak, jak se prezentoval v minulých zápasech. V šesté minutě se sice dostal do šance, tu ale neproměnil. Lischka to zajímavě zkoušel z voleje, jenže mířil vysoko. Lehkovážnost v domácí obraně mohl využít Ndefe, proti němuž v tutové šanci zasáhl až Heča.

Do vedení tak šla Sparta. Vysoký a dlouhý míč dopředu vybojoval Hložek pro Libora Kozáka, jenž ve kluzu dokázal překonat Hrdličku. Hložek mohl mít další asistenci, to by ale Frýdek musel pálit přesněji.

Po návratu ze šaten dostali Slezané jednu z mála příležitostí ke skórování, Rundić ale hlavičkoval vedle vzdálenější tyče. Podruhé v utkání se v padesáté minutě prosadil Libor Kozák. Ten chytře zužitkoval Haškovy přihrávky a překonal gólman. Ačkoliv původně gól nebyl kvůli ofsajdu uznán, po zásahu technologie platil.

Z Kozákova stínu se pokusil vystoupit Kanga, který se připomněl dalekonosnou ránou do Hrdličkových rukavic. Ovšem pozornost na sebe opět strhl Kozák, ačkoliv tentokráte to nic náročného nebylo. Hložek se s míčem dostal do vápna a sparťanskému kanonýrovi předložil míč před prázdnou bránu, takovou šancí Kozák nepohrdl.

Další komplikací pro Karvinou byla druhá žlutá karta Petráně po zákroku na Hancka, čehož chtěli záhy využít Tetteh a dvakrát Trávník, který dokonce svou technickou střelou trefil tyč. Proti Hložkovi se zase vytáhl zákrokem večera karvinský gólman. Mladému křídelníkovi nebylo přáno, o něco později hlavičkoval do břevna.

Chvíli poté, co Tetteh v tutovce trefil jen Hrdličku, obral o míč Rundiće a s Kangou se řítil do protiútoku proti jedinému obránci. Guélor Kanga akci poměrně zbrzdil, střelou přes obránce ale dokázal dostat míč do sítě a dal razítko na sparťanském vítězství.

Více informací k zápasu

SFC Opava - FK Teplice 0:1

05.10.2019 16:30

Góly: 86. Jakub Mareš

Poslední porážka Teplic se datuje k třiadvacátému srpnu a utkání na Andrově stadionu. Od té doby třikrát remizovaly a pětkrát zvítězily, což se jim povedlo i v Opavě, kde vyhrály zásluhou trefy Jakuba Mareše.

Začátek přitom vyšel lépe Slezanům. Zavadilův povedený roh jen těsně nedokázal do brány usměrnit Šulc, o něco později zase Hrabina pálil příliš vysoko. Zavadil byl i nadále hlavním ohrožením pro "Skláře", jeho roh rezultoval Žídkovou nebezpečnou hlavičkou, poté vzal opavský kapitán zodpovědnost na sebe a zajímavě vypálil zpoza vápna.

Konečně se osmělili i Severočeši. Řezníček však zahodil šanci, když z malého vápna absolutně netrefil bránu, Jakub Mareš poté pořádně protáhl Fendricha. Řezníček mohl své zaváhání napravit, jenže po Kučerově pasu střílel kousek vedle šibenice.

V úvodu druhé půle se hra přelévala ze strany na stranu. Nejprve Grigar pohotově vychytal Šulcovu hlavičku, na druhé straně byla Řezníčkova střela z protiútoku zblokována bránícím hráčem. Neuspěl ani po hodině hry Zapalač, lépe si nevedl dorážející Šulc.

Velká rána pro Teplice přišla dvacet minut před koncem. Prchajícího Mondeka poslal k zemi Shejbal a sudí mu ukázal červenou kartu. Toho chtěli domácí využít. Dedič však nastřelil jen Grigara, ten dokázal zlikvidovat i Zapalačovu ránu.

A tak se překvapivě prosadili tepličtí hráči. Hyčka posunul míč na Petra Mareše, jenž pořádně prověřil Fendricha. Ten neobstál, míč mu vypadl jen ke druhému z Marešů Jakubovi a ten si už se situací věděl rady. Jelikož v nastavení nedokázal Šulc seřídit mířidla a pálil nad, posunuly se Teplice na dostřel evropským pohárům.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Fastav Zlín 4:0

05.10.2019 16:30

Góly: 21. Dame Diop, 26. Milan Jirásek, 31. Rudolf Reiter, 41. Martin Fillo

Do hodně nelichotivé situace dostala řada špatných výsledků Zlín, který dojem vůbec nenapravil ani v Ostravě. Tam schytal už v první půli rány od Diopa, Jiráska, Reitera a Filla a soupeři jednoznačně podlehl.

Přitom v úvodu to se "Ševci" nevypadalo špatně. Bartošák našel přesným centrem Cedidlu, proti němuž se musel skvěle vytáhnout Budinský. Jen o kousek stačilo následně seřídit mířidla Čanturišvilimu, jehož pokus skončil vedle.

Jako první tak udeřil po dvaceti minutách Baník. Kuzmanović šikovně hledal Smolu, ten ale míč netrefil. Jirásek jej poté napálil do tyče, odrazu od níž využil Dame Diop a bez problémů dorazil balón do brány. Už o pět minut později to pro Slezany vypadalo ještě veseleji. Žlutomodří udělali lacinou chybu při rozehře. Reiter míč chvíli potáhl a následně předložil Milanu Jiráskovi, který pohlednou střelou dodal svým spoluhráčům klid na kopačky.

Asistující Rudolf Reiter se brzy dočkal i odměny v podobě vstřeleného gólu. Tentokráte Jirásek našel mladého krajního záložníka a ten s přispěním teče bránícího hráče navýšil vedení. To ale ještě nebylo vše. Po rohovém kopu pálil z první Hrubý, od obránce se míč odrazil k Martinu Fillovi a ten vstřelil již čtvrtý gól Baníku.

Po pauze se o korekci skóre pokusil Matejov, nezamířil ale přesně. Podobně si na druhé straně vedl Kuzmanović, který se dostal do zakončení i dvacet minut před koncem. To byla jeho střela sražená nad bránu. A jelikož Budinský dokázal zneškodnit i Železníkovu hlavičku, radovali se muži z Ostravy ze čtyřbrankového vítězství.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 0:0

05.10.2019 16:30

Góly: -

Šest bodů dělilo před vzájemným zápasem hráče Olomouce a Příbrami, na tom se zásluhou bezbrankové remízy ani nic nezměnilo. Pro Středočechy jde přesto o určitou satisfakci, neboť bodovali po pěti porážkách v řadě. Na druhou stranu už devět poločasů nedokázali vstřelit gól.

Velmi brzy se mohli dostat domácí do vedení, to by ale musel Škoda dát svému zakončení po Rezkově pobídce větší přesnost. Poté na čas přebrali iniciativu Hanáci. Nejprve byl Pilař v pokutovém území stažen k zemi, avšak píšťalka sudího zůstala němá, načež Plšek pohrdl velkou příležitostí ke skórování.

To bylo také od hostů na dlouhou dobu vše. Zemanův přízemní centr se dostal až za vápno k Alvirovi, jehož střela skončila na těle jednoho z obránců. Uspět nedokázal ani Rezek, ten zase zamířil příliš vysoko. Zajímavě vypadal i Nového centr, jenž se však neuchytil a do šaten se odcházelo za vyrovnaného stavu.

Velmi dobře se opět prezentoval Alvir, s jehož přímým kopem měl Reichl plné rukavice práce. Olomoucký brankář musel být notně vyděšený po Zemanově rohu, Kingueho hlavička však zamířila nad. Z ničeho nic mohli skórovat hosté, Falta zpoza vápna napálil tyč.

Nadále se musel činit Reichl, který bravurně zneškodnil Rezkovu střelu, stejně si proti dalšímu Faltově pokusu vedl i kočí. A jelikož v závěru nevyužil dvou možností Stuparević, branku diváci v Příbrami neviděli a utkání skončilo remízou.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 3:1

04.10.2019 18:00

Góly: 2. Matěj Hybš (vl.), 8. Ondřej Šašinka, 86. Jan Kalabiška - 43. Alexandru Băluţă

Slovácko se po pětizápasovém půstu konečně dočkalo výhry. Doma přelstilo Liberec a alespoň na čas se vyhouplo do první šestky. Slovan zase nenavázal na vítězství nad Českými Budějovicemi a zůstává ve skupině o Evropskou ligu.

Místo vykartovaného Šimka se do základní jedenáctky Slovácka vrátil krajní bek Reinberk, jinak Moravané nastoupili v tradiční sestavě. Hostům po karetních trestech zase pomohli stoper Kačaraba se záložníkem a kapitánem v jedné osobě Breitem. Pouze na lavičce náhradníků zůstali například Oscar či Kamso Mara.

Na první branku zápasu se čekalo jen dvě minuty. Domácí Divíšek vyslal prudký centr do pokutového území, kde chtěl před Zajícem odehrát míč Hybš, jenže myšlenka se nepotkala s provedením a levý obránce Liberce poslal merunu hlavou přímo do sítě. Za dalších sedm minut vedlo Slovácko již o dvě branky. Havlík poslal další balón před bránu na Šašinku, který na hranici ofsajdu hlavičkoval nikým nehlídán přesně k tyči.

Moravané byli dále při chuti. Reinberk v devatenácté minutě pěkně prošel po levé straně, jeho sražený centr se dostal k Navrátilovi, jenž však akrobatické zakončení poslal nad břevno brány gólmana Severočechů Nguyena. O deset minut později skončila Havlíkova tečovaná střela na tyči a z dorážky se prosadil Petržela, avšak stál v ofsajdu a branka nebyla uznána.

Hosté se probudili až těsně před přestávkou. Ve 38. minutě ještě pálil Baluta vedle poté, co utekl obraně domácích. Za další čtyři minuty se už ale hráči Liberce radovali. Musovu střelu vyrazil brankář Slovácka Trmal jen k Balutovi, který se ze snadné dorážky nemýlil a snížil skóre na rozdíl jedné branky.

Vyrovnat se hostům málem podařilo v 59. minutě. Baluta připravil střeleckou pozici pro Musu, jenž krásným obstřelem uklidil míč do sítě. Jenže rozhodčí následně branku odvolal, neboť se prokázalo, že Baluta si předtím při zpracování pomohl rukou. Poté si Slovan dlouho nevytvořil velkou šanci, až v 81. minutě se balón příhodně odrazil ke Karafiátovi, který však trefil pouze dobře postaveného Trmala.

Moravané o svém vítězství definitivně rozhodli v 86. minutě. Poté, co Fukala přišel o míč, vyslal Daníček dopředu Navrátila. Jeho přihrávku nezpracoval Zajíc, za ním však stál připravený Kalabiška, který se krásně trefil pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha12102025:232
2.Viktoria Plzeň1282223:1226
3.FK Mladá Boleslav1271425:1622
4.Baník Ostrava1270522:1321
5.FK Jablonec1262420:1720
6.1. FC Slovácko1253414:1918
7.Sparta Praha1252522:1817
8.Sigma Olomouc1245317:1517
9.FK Teplice1245310:1217
10.Slovan Liberec1242616:1714
11.Bohemians Praha 19051233616:2212
12.MFK Karviná1225511:1411
13.Dynamo České Budějovice1232715:2411
14.1. FK Příbram1232711:2211
15.Fastav Zlín123189:1910
16.SFC Opava122377:219

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (622)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele