FORTUNA:LIGA - preview 12. kola

04.10.2019, 08:53, aktualizováno 06.10.2019, 12:34
Previews
Vedoucí Slavia uzavře nedělní program v Jablonci, který sice v posledních dvou vzájemných zápasech porazila, jinak ale patří mezi její nejméně oblíbené soupeře. Už předtím se na obhájce ligového titulu může dotáhnout Plzeň, kterou čeká utkání na půdě Mladé Boleslavi. Zabrat potřebují České Budějovice...
FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň  (neděle 15:30)
Osmnáct ze svých devatenácti bodů získali mladoboleslavští fotbalisté doma, kde jsou zatím stoprocentní. Nyní je však čeká úkol z kategorie těch nejtěžších - porazit i Plzeň, která ze všech sil pronásleduje vedoucí Slavii.

Středočeši na svém stadionu navíc střílejí obrovské množství branek. Ve zmíněných šesti zápasech se prosadili jedenadvacetkrát, kromě duelu s Karvinou a před dvěma týdny s Ostravou pokaždé skórovali minimálně čtyřikrát. Nejvíce to ve městě automobilky schytala Příbram, která si odvezla šest gólů.

Hlavní podíl na ofenzivní smršti má útočné duo Komličenko, Mešanović. Oba dva patří mezi nejlepší ligové střelce a dohromady nastříleli už třináct branek. Nemohou však počítat s podporou záložníka Buchy, jenž nebude startovat vinou dohody klubů o hostování. Na hřiště se nepodívají ani zranění Tulio s Wiesnerem.

To Plzni se po nepovedeném úvodu sezóny daří na domácí i venkovní půdě. Nyní už šestkrát v řadě zvítězila, včetně těžkých duelů o pozice s Jabloncem a minulý týden se Spartou. Tu porazili Viktoriáni zásluhou jediné Krmenčíkovy trefy krátce po přestávce. Právě Michael Krmenčík je nejlepším střelcem Západočechů se svými pěti góly. O jeden méně má na kontě Kopic.

Aleš Hruška nečeká jednoduchý zápas. "Boleslav půjde do zápasu s cílem nás porazit, protože se pohybuje v horní části tabulky a chce se na nás dotáhnout. Očekávám ofenzivní zápas z obou stran, který pro nás bude velmi důležitý," myslí si gólman týmu, jehož kouč Pavel Vrba bude postrádat jen zraněného Čermáka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.60 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 1905  (neděle 15:30)
Už přes měsíc čekají na vítězství fotbalisté Českých Budějovic i pražských Bohemians, dočkat se jej mohou ve vzájemném zápase. Na ty nemá Dynamo nejlepší vzpomínky, z posledních deseti utkání porazilo Klokany jen jednou.

Jihočeši prohráli šest ze sedmi posledních ligových zápasů, což je srazilo na samé dno tabulky. Naposledy prohráli pod Ještědem s Libercem, přestože po brankách Ledeckého a Brandnera vedli. Pozitivem pro ně však může být probuzení právě Davida Ledeckého. Loňský nejlepší střelec druhé ligy se v jedenáctém kole prosadil vůbec poprvé letos.

Vršovičtí měli v září netěžký los, přesto mnoho bodů nezískali. V Karviné i doma se Zlínem jen remizovali, minulý víkend si o Teplic dojeli dokonce pro porážku. A aby toho nebylo málo, ve středečním pohárovém utkání prohráli v Chlumci nad Cidlinou. Venku navíc Klokani získali v celé sezóně jeden jediný bod.

"Pro nás je těžké každé utkání, viz ten středeční v Chlumci nad Cidlinou. My jsme mužstvo, které musí tvrdě pracovat. Nemáme takovou kvalitu, abychom si mohli myslet, že pokud hrajeme s šestnáctým mužstvem tabulky, tak jsme nad nimi. To určitě ne. Pro nás je to další ligový zápas, ve kterém se budeme snažit uspět," je opatrný kouč Martin Hašek

Domácí nemohou počítat se zraněným Rabušicem, Táborským a vykartovaným Kladrubským, Pražané se zase musí obejít bez potrestaného Keity a zdravotně indisponovaných Ljovina s Vackem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.37 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Slavia Praha  (neděle 18:00)
Více než devět let čekala pražská Slavia na vítězství v Jablonci, které si nakonec nadělila loni jako předčasný vánoční dárek. O druhé v řadě bude usilovat v závěrečném duelu dvanáctého kola, v němž se potřebuje odpoutat od Plzně.

V zápasech Severočechů dlouho platilo od poloviny února nepsané pravidlo - venkovní tým tři body nezískává. To bylo protrženo až minulý víkend ve Zlíně, kde Radova družina zvítězila gólem Matouška. Domácí neporazitelnost však trvá již od loňského prosince, kdy si ze Střelnice odvezla tři body právě Slavia.

Z ní hostují u zelenobílých hned tři hráči, což jim může způsobit značné problémy. Kvůli dohodě klubů o hostování nesmí do utkání naskočit stoper Jugas ani dva nejlepší střelci Matoušek se Sýkorou. Tíha produktivity tak bude ležet na bedrech Doležala a Jovoviće, jenž se třemi góly a čtyřmi asistencemi patří mezi nejlepší v "kanadském bodování".

Poslední týden přinesl konec série i na straně Slavie. Ta v soutěžním zápase nepoznala pocit porážky od dubnového nezdaru na zlínské Letné, německý Dortmund byl ovšem ve středu i přes dobrý výkon nad její síly. Co však nadále trvá, to je její nezdolatelnost venku a propracovaná obrana, která letos v lize inkasovala jen dvakrát. Zajímavé ale je, že v obou případech, kdy defenzíva Slavie kapitulovala, byl soupeř v početním oslabení.

Dvacet tři vstřelených branek dělá ze slávistické ofenzivy tu nejproduktivnější spolu s mladoboleslavskou, vyloženého kanonýra ale sešívaní postrádají. Čtyřikrát se prosadil Hušbauer, po třech gólech mají na kontě Olayinka a Provod, který ale dva z nich nastřádal v dresu Budějovic. Slávisté budou ve svých obranných řadách postrádat vykartovaného Hovorku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.45 - 4.38 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SFC Opava - FK Teplice  (sobota 16:30)
Opava stále marně čeká na výhru, v minulém kole ale zabojovala v Karviné a Slezané doufají, že od tohoto výsledku se mohou odrazit. Vzestup by SFC rád potvrdil již proti Teplicím, které se však též rozjely a nehodlají jen tak sundat nohu z plynu.

Situace k Opavě má k ideálu nadále daleko, přesto jakýsi impuls pro SFC přišel před týdnem, kdy žlutomodří uhráli remízu v derby na půdě Karviné. Slezané se ubránili nebezpečné ofenzívě MFK, podruhé v řadě bodovali a poskočili na předposlední patnácté místo, přičemž na samotné dno spadly České Budějovice. Trenérský tandem Josef Dvorník, Alois Grussmann tak po odvolání kouče Ivana Kopeckého při své premiéře obstál.

Kapitán Opavy Jan Žídek si práci lodivodů zatím pochvaluje. "Vždycky, když přijde jiný trenér, je to impuls. Všichni hráči chtějí ukázat, že patří do základní sestavy. Výhoda Pepy je, že ještě nedávno hrál, takže ví, jak se cítíme v tréninku, kdy jsme unaveni. Jeho tréninky mají hlavu a patu," uvedl.

Zatímco domácí budou na herní pohodu potřebovat více času, Teplice se již pomalu, ale jistě odrazily od nejhoršího a stoupají k lepším zítřkům. Skláři zůstávají posledních pět kol neporaženi, přičemž přehráli Mladou Boleslav a naposledy také Bohemians. Rázem tak Severočeši vystoupali v tabulce na desátou pozici se stejným bodovým ziskem jako pražská Sparta, která očividně stále marně hledá dno.

Trenér Stanislav Hejkal je s uplynulým obdobím spokojený. "V září jsme neprohráli, výsledkově se nám velmi povedlo. Když dvakrát po sobě vyhrajete doma a venku remizujete, hodí vás to do jiných pater. Klukům říkám: Na tréninku hrajete s vervou o gumové medvídky, nechcete prohrát bago ani střelbu, stačí to přenést na hlavní stadion a nebudu mít strach," řekl kouč Teplic.

Ani v Opavě Hejkal pravděpodobně nezanevře na nově osvědčené rozestavení se třemi stopery. Skláře sice oslabilo zranění Admira Ljevakoviće, avšak Hejkal poté proti Bohemians přesunul do středu obrany Igora Paradina a ruského hráče chválil. Další borec z Ruska Jevgenij Nazarov zůstává zraněný, poraněný meniskus nepustí do hry ani dalšího stopera Michala Jeřábka.

Do sestavy Slezanů by se měl po karetním trestu vrátil klíčový hráč, záložník Pavel Zavadil. Fit už je také jeho kolega ze středové řady Petr Zapalač, na marodce tak zůstávají Endy Opoku Bernadina s Václavem Juřenou.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Jursa - Manzia, Šulc, Zapalač - Dedič
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Čmovš, Shejbal, Paradin - Žitný, Kodeš, Kučera, P. Mareš, Hyčka - Řezníček, J. Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.32 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Fastav Zlín  (sobota 16:30)
Ostravský Baník v sobotu hostí Fastav Zlín a hráči i fanoušci domácích věří, že Slezané navážou na snadnou výhru nad Příbramí a vybojují další cenné body. O ty ale budou jistě bojovat také hostující Ševci, kteří zisk do tabulky potřebují jako sůl, neboť se po sérii neúspěchů propadli jen těsně nad barážové příčky.

Baník minulé kolo dohrával až v pondělí, na případnou únavu si ale nemůže moc stěžovat. Slezané totiž doma sfoukli Příbram za necelých deset minut, kdy nasázeli tři branky a de facto rozhodli o zisku tří bodů. Ostravané - jak už ostatně mají ve zvyku - tak odpověděli na předchozí prohru výhrou a trenér Bohumil Páník zase na nějaký čas ztlumil hlasy svých hlučných kritiků.

Páník a jeho svěřenci se v tabulce drží na pátém místě. Pokud Baník uspěje i v sobotu, může dokonce poskočit o dvě příčky vpřed."Chtělo by to mít doma tři výhry v řadě, když počítám i pohár. Pak se budeme cítit zase o něco lépe a snad si něco odvezeme i z Plzně," vyhlíží záložník Robert Hrubý zářivou budoucnost.

Zlín se o minulém víkendu vytáhl bojovným výkonem proti Jablonci. Branky se však příznivci Ševců nedočkali, navíc na druhé straně jednou pláchl Jan Matoušek a svým zásahem rozhodl o vítězství Severočechů. Moravané tak pokračují ve svém trápení, na ligovou výhru čekají pět kol a v tabulce kotví až na třinácté pozici. Frustrace z dosavadní práce kouče Josefa Csaplára pak pochopitelně roste.

Na hřiště Baníku mají Ševci dobré vzpomínky, na jaře se ve Vítkovicích vymanili z menší krize. Opakování tohoto osudu by Zlínské jistě potěšilo. "Doufám, že se nám znovu povede na Baníku vyhrát, ale bude to náročné. Čeká nás těžké prostředí, těžký soupeř. Baník je doma je silný, nicméně my se zkusíme poprat o body. Pevně doufám, že bychom odtud mohli odvést tři body," uvedl útočník Tomáš Poznar, který v minulosti oblékal též dres Slezanů. V sobotu se ale ve Vítkovicích kvůli trestu za žluté karty nepředstaví.

Barvy Baníku dřív hájilo ještě trio Poznarových spoluhráčů, konkrétně stoper Oleksandr Azackyj, defenzivní univerzál Marek Hlinka a záložník či útočník Antonín Fantiš. Trenér Ostravanů Páník zase jistě rád vzpomíná na své působení na zlínské Letné, kde hráli také Dame Diop, Daniel Holzer a Lukáš Pazdera. Poslední jmenovaný krajní bek se ale proti svému mateřskému klubu kvůli zranění nepředstaví. Trable nepustí do hry též šikovného záložníka Dyjana Carlose de Azeveda, nejistý je start středopolaře Adama Jánoše, zato plně k dispozici je již brankář Jan Laštůvka. Hosty kromě dlouhodobě zraněného obránce Lukáše Vraštila trápí absence záložníka Pabla Podia.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter, Hrubý, Jirásek, Kuzmanović - Diop, Smola
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Fantiš, Buchta, Azackyj, Bartošák - Mašek, Folprecht, Čanturišvili - Poznar, Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.86 - 5.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Sigma Olomouc  (sobota 16:30)
Příbram čeká již čtyři zápasy na body, nedaří se jí vepředu ani v obraně a pomalu se sune tabulkou dolů. Nic moc vyhlídky. Středočeši se ale nevzdávají a další šanci na utnutí černé šňůry mají v sobotu proti Olomouci. Sigma se ale chytla a u Litavky rozhodně nebude chtít připustit jakoukoliv ztrátu.

Ano, trápí se i Opava, moc se nedaří ani Zlínu či Českým Budějovicím. Týmem, který v lize nejdéle čeká na body, je však Příbram. Středočeši za sebou mají přímo hororový měsíc, kdy prohráli čtyři utkání v řadě, a ze středu tabulky spadli až na aktuální čtrnácté místo. Navíc zmíněné čtyři duely absolvovali zelenočerní se skóre 1:13, přičemž gólově se prosadili jen v tom prvním s Plzní. Momentálně hráči Příbrami čekají na vstřelenou branku více než 320 minut.

To Olomouc patří ke gólovějším týmům soutěže. Sigma v posledních šesti ligových kláních vždy vstřelila minimálně dvě branky a až na utkání na půdě Bohemians vydolovala minimálně bod. Díky této šňůře se Hanáci vyhoupli v tabulce na šestou pozici. Mohlo to však být ještě lepší, například minulý víkend Olomouc ztratila v podstatě vyhraný zápas se Slováckem, přestože ještě pět minut před koncem vedla a dohrávala v početní výhodě.

Zklamání z uplynulého týdne chce Sigma odčinit v Příbrami. "Ještě jsme měli na konci šanci, ale už jsme to tam nedotlačili a musíme se smířit s bodem. Chtěli jsme tři, věděli jsme, že bychom trošku odskočili, hodně by nám to pomohlo. Všechno tomu nahrávalo, ale zase jsme to nezvládli. Musíme teď dovézt tři body z Příbrami a bude to zase dobré," burcoval po zápase se Slováckem autor druhé branky Hanáků Šimon Falta.

Středočeši dlouhodobě postrádají záložníka Romana Květa, ještě déle pak útočníka Miroslava Slepičku. Olomouci již od startu sezóny zase chybí gólman Miloš Buchta, do hry se pomalu vrací pravý bek Martin Sladký. Nejistý je start forvarda Martina Nešpora, jehož trápí bolavá kyčel a dřív nebo později bude muset na operaci.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Kingue, Kodr, Tregler - Alvir, Rezek, Soldát, Zeman - Polidar - Škoda
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Zahradníček, Beneš, Jemelka, Vepřek - Greššák - Pilař, Houska, González, Falta - Plšek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.48 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - MFK Karviná  (sobota 19:00)
Pád až na deváté místo znamenalo pro Spartu neúspěšné předchozí období. Nyní však má díky snadnějšímu losu velkou šanci vrátit se zpět do bojů o poháry - pomoci si může už v posledním kole před reprezentační přestávkou, v němž přivítá Karvinou.

Letenští v polovině srpna porazili ostravský Baník, od té doby se však trápí. Jediný povedený zápas sehráli ve Zlíně, k vítězství se protrápili i na půdě druholigové Jihlavy, jinak ale získali jen bod s Olomoucí. V posledních dvou kolech čelili dvěma aspirantům na titul, ani proti Slavii, ani proti Plzni nedokázali skórovat a z obou duelů odcházeli bez bodu.

Nutnost zabrat tak pociťuje i Jiří Saňák. "Cítíme z mužstva obrovské odhodlání. Je potěšující, jakým způsobem teď kluci pracují, cítíme z nich obrovskou sílu. Nic jiného než vítězství nebereme. Pro nás i naše fanoušky musíme ukázat sílu, kterou máme. Potřebujeme udělat nějakou výsledkovou šňůru, pro Spartu je nutná," vyzývá asistent trenéra Václava Jílka.

To Karviná po nepovedeném vstupu do ligy zabrala a už není v přímém sestupovém ohrožení. V lize naposledy padla před měsícem a půl proti Liberci, od té doby dokázala dvakrát zvítězit (pokaždé venku) a třikrát remizovat. Při této šňůře navíc inkasovala pouze dvě branky.

Pikantním bude tento duel zejména pro Františka Straku, který ve Spartě působil dlouhou dobu jako hráč a později jako trenér. "Nostalgie při příjezdu na stadion je vždy obrovská. Je moc příjemné se vracet a potkat se s plno známými a kamarády. Sparta byla, je a bude vždy největší český klub," tvrdí nynější kouč Slezanů.

Ten se bude muset obejít bez zraněných Vukadinoviće, Bukaty, Guby a Galušky, početná domácí marodka zahrnuje vedle dlouhodobě absentujících i Krejčího a zřejmě Mandjecka. Pro rudé není pozitivní ani bilance proti Karviné, od jejího návratu do ligy vyhráli jen polovinu vzájemných zápasů, na jaře jí podlehli jednoznačně 1:3.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Sáček, Kaya, Lischka, Frýdek - Hložek, Hašek, Kanga, Trávník, Plavšič - Tetteh
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Hrdlička - Ndefe, Kouřil, Rundič, Čonka - Lingr, Smrž, Hanousek, Ba Loua - Petkov, Petráň
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.61 - 16.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slovan Liberec  (pátek 18:00)
Už dlouho předlouho čeká Slovácko na ligovou výhru. Kvůli tomuto půstu se Moravané v tabulce sesunuli o několik pater níž a v pátek je tak čeká souboj se sousedem, tedy osmým Libercem. Také hosté střídají lepší období s horšími, ale po skalpu Českých Budějovic, díky kterému dokonce přeskočili trápící se Spartu, doufají v další úspěch.

Slovácko se zřejmě až příliš ukolébalo povedeným vstupem do probíhající sezóny. Moravané v prvních pěti kolech mimo jiné překvapivě vyloupili stadiony Sparty a Plzně a atakovali přední příčky. Koncem srpna však započal do dnešních dní pokračující pád modrobílých. Až na úspěchy v MOL Cupu se mužstvu z Uherského Hradiště nedaří, pět ligových zápasů čeká na výhru a tak postupně spadlo až na aktuální sedmé místo.

Záložník Milan Petržela, který se na rodnou Moravu vrátil v létě po třinácti letech, věří, že se Slovácko doma zase odpíchne k lepším výsledkům. "Musíme se odpíchnout od utkání, které jsme doma zvládli. Zlín, Příbram... I Boleslav, přestože jsme nedali penaltu a inkasovali v poslední minutě... To jsou zápasy, kterými bychom se měli doma prezentovat. Hrát agresívně, vytvářet si šance, soupeře do ničeho nepustit a za vítězstvím jít jako buldoci," uvedl.

Oba celky za sebou mají gólově plodné utkání. Zatímco Slovácko v minulém kole remizovalo po divokém průběhu v Olomouci 2:2, Liberec se nebývale rozstřílel a zdolal České Budějovice 4:2. Ani u Nisy se diváci rozhodně nenudili, zejména v úvodu se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. Severočeši však nakonec byli šťastnější, pomohli jim zejména aktivní Roman Potočný s Alexandruem Balutou. Zejména druhý jmenovaný, jenž ve Slovanu hostuje ze Slavie, konečně naznačil své možnosti.

Vydařený zápas si pochvaloval Tomáš Malinský. "Dostali jsme se do zápasu, tak jak jsme chtěli. Chtěli jsme brzo dát gól, což se povedlo, ale pak jsme udělali koniny a prohrávali jsme 1:2. Zaplaťpánbůh jsme se do zápasu dokázali zase vrátit, diváci viděli šest branek, což je super. Teď pojedeme na Slovácko a budeme chtít bodovat," řekl poněkud svérázně krajní záložník Slovanu.

Domácí budou postrádat obránce Patrika Šimka, který v Olomouci obdržel červenou kartu a nyní si odpykává disciplinární trest. Hosté počítají pouze s absencí zraněného středopolaře Aleše Nešického.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Divíšek - Havlík, Daníček - Petržela, Šašinka, Navrátil - Zajíc
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Fukala, Kačaraba, Mara, Hybš - Karafiát, Breite - Oscar, Baluta, Potočný - Musa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.21 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha1192023:229
2.Viktoria Plzeň1182122:1026
3.FK Jablonec1162320:1520
4.FK Mladá Boleslav1161423:1519
5.Baník Ostrava1160518:1318
6.Sigma Olomouc1144317:1516
7.1. FC Slovácko1143411:1815
8.Slovan Liberec1142515:1414
9.Sparta Praha1142518:1814
10.FK Teplice113539:1214
11.Bohemians Praha 19051133514:1912
12.MFK Karviná1125411:1011
13.Fastav Zlín113179:1510
14.1. FK Příbram1131711:2210
15.SFC Opava112367:209
16.Dynamo České Budějovice1122712:228

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1186)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele