FORTUNA:LIGA - souhrn 12. kola

19.10.2018, 19:57, aktualizováno 22.10.2018, 20:00
Komentáře a souhrny
Slavia nejtěsnějším možným rozdílem vyhrála na půdě oslabeného Liberce a usadila se na čele před Plzní, která sice dvakrát dotáhla vedení Bohemians 1905, přesto nakonec zapsala jenom bod za remízu 2:2. Na třetí pozici se po kanonádě do sítě Mladé Boleslavi vrátila Sparta. Jablonec nadělil Příbrami rovný půltucet, na čemž měl největší podíl Michal Trávník, který severočeskému týmu pomohl hattrickem a potvrdil tím skvělou formu...

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 4:1

22.10.2018 18:00

Góly: 19. Matěj Pulkrab, 20. Benjamin Tetteh, 37. Benjamin Tetteh, 64. Guélor Kanga (pen.) - 84. Lukáš Hůlka

Sparta po velmi dobrém výkonu uštědřila vysokou porážku hostující Mladé Boleslavi. Výhru řídil Tetteh, jenž vstřelil dvě branky a posunul se tak na dělené druhé místo v tabulce střelců.

Domácí od začátku zápasu tahali za delší konec. Civič ani Stanciu však branku hostí neohrozili. V 11. minutě zakončoval znovu aktivní Stanciu, tentokrát si s jeho pokusem poradil Šeda. Úspěchem neskončila také Chipciuova hlavička, která mířila mimo. V 19. minutě se už Letenští mohli poprvé radovat. Po rohovém kopu předvedli ve vápně mnohem větší důraz než soupeř a Pulkrab dostal míč do sítě.

Uběhlo zhruba 90 sekund a Sparta přidala druhou branku. Tetteh dostal v šestnáctce hostů spoustu času a i když si na jeho zakončení Šeda sáhl, tak se stejně mohli domácí radovat z dvougólového vedení. Boleslav byla nadále nevýrazná, čehož mohli Pražané využít znovu Tettehem, ten tentokrát ale nedokázal svůj pokus nasměrovat mezi tři tyče.

Po půlhodině hry svitla pro hosty naděje, když sudí Orel nařídil pokutový kop, ten ovšem posléze na základě videa odvolal. Ve 38. minutě Chipciu oslovil osamoceného Tetteha, jenž přesnou ranou nedal brankáři šanci a zvýšil již na 3:0. V poslední minutě první půle ještě Šedu prověřil střelou zpoza šestnáctky Stanciu.

V úvodu druhého poločasu mohl snížit Přikryl, jehož technický pokus skončil na břevně Nitovy svatyně. Ten samý hráč v 56. minutě v těžké pozici nedokázal vyzrát na domácího gólmana. Na druhé straně Šeda výborným zákrokem zasáhl proti ráně Pulkraba. V 64. minutě měla Sparta po faulu na Stancia k dispozici pokutový kop. Míč si vzal Kanga a prudkou střelou k levé tyči přidal čtvrtou branku domácích.

Deset minut před koncem byla Boleslav blízko pověstného "bůra", Stanciu však ve vyložené příležitosti po krásné přihrávce od Kangy nedokázal trefit branku. Hostům se v závěru zápasu podařilo alespoň korigovat výsledek, když si na centr Kateřiňáka naběhl Hůlka a přesnou hlavičkou připravil Nitu o čisté konto.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Slavia Praha 0:1

21.10.2018 17:00

Góly: 3. Miroslav Stoch

Zápas mezi Libercem a Slavií rozhodla branka Stocha již ze třetí minuty. Slovan hrál většinu zápasu o deseti, i tak se ale favorit zápasu musel strachovat o výsledek až do konečného hvizdu.

Hosté měli hned v úvodu k dispozici standardní situaci těsně za hranicí pokutového území. Tu zahrál Stoch a poradil si s ní náramně, když technickou střelou mířil přesně k tyči. Ve 12. minutě Potočný tvrdou ranou prověřil Koláře, ten míč neměl úplně pod kontrolou a souboj dohrál Mikula, jenž si tak velmi brzy vysloužil druhou žlutou kartu a zamířil do sprch. Domácí ale i tak znovu zahrozili Potočným, Kolář však s jeho pokusem příliš práce neměl. Na druhé straně se nedokázal mezi tři tyče trefit Baluta.

Sešívání sice drželi díky přesile víc míč na kopačkách, Nguyena ale zaměstnali až ve 41. minutě díky střele Součka. O tři minuty později mohl druhou branku po chybě Kačaraby přidat opět Stoch, liberecký strážce svatyně však předvedl výborný zákrok. Poradil si i s další střelou Stocha a nebezpečnou hlavičkou Kúdely.

Druhý poločas začal pořádně zostra. Nejdříve Baluta napálil břevno a na druhé straně Oršula spadl po souboji s Ngadeem ve vápně. Sudí Příhoda tento zákrok jako penaltový ovšem neposoudil. V 51. minutě se opět zaskvěl Nguyen, když vytěsnil prudkou střelu Mešanoviče. Domácí se stále nevzdávali naděje na bodový úspěch. Nadějné střely Ševčíka a Breiteho ale skončily mimo hostující branku.

V 78. minutě se už podruhé v zápase rozeznělo břevno liberecké branky, tentokrát za to mohl Hušbauer a jeho tvrdý projektil. O pár minut později Stoch vypálil pouze do připraveného Nguyena. V nastaveném čase se ještě oslabenému Slovanu podařilo svého soupeř zatlačit. Liberec se ovšem i přes velký tlak vyrovnání nedočkal.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - SFC Opava 1:0

21.10.2018 15:00

Góly: 89. Ján Ďurica

V nepříliš atraktivním duelu mezi Duklou a Opavou dokázali domácí vybojovat tři body. O výhře Pražanů rozhodl brankou až v samotném závěru Ján Ďurica.

První příležitost v zápase si vypracovali domácí. Tetour si za vápnem našel odražený míč, ale jeho pokus skončil mimo tři tyče. V 10. minutě ten samý hráč už mířil na bránu, vše ovšem vyřešil pozorný Šrom. Do obrovské šance se o pár minut později dostal Ostojić, jemu se však nepodařilo prostřelit obranný val hostí. Na druhé straně hlavičkoval Smola z těžké pozice vysoko nad bránu. Ve 28. minutě se Kuzmanovičovi podařilo vstřelit branku. Gól však nebyl uznán kvůli předešlému ofsajdovému postavení Smoly.

Po půlhodině hry si Dukla připsala dvě obrovské šance. Nejdříve Brandner zblízka nedokázal svoji hlavičku usměrnit na hostující branku a z další akce se sice Schranzovi podařilo přehodit vyběhnutého Šroma, ale ani jeho pokus nemířil do sítě. Ve 38. minutě byl blízko ke gólu hostující Simerský, když po centru Zavadila zakončoval těsně vedle pravé tyče. V závěru první půle ještě vypálil tvrdě, leč nepřesně Milošević.

Druhý poločas byl na šance velmi skoupý. Ze hry obou mužstev bylo patrné, že ani jeden tým nechce udělat chybu. O trochu víc útočné snahy přece jen projevovali domácí borci, obrana hostů ale byla pevná. V 62. minutě se po závaru ve vápně hostí opřel do odraženého míče Souček, ten však nedokázal prostřelit hradbu těl před sebou. O pět minut Šrom dobrým zákrokem vyrazil Tetourovu střelu zpoza šestnáctky. Opava se připomněla Smolou, ten ovšem hlavou Radu nezaměstnal.

V 85. minutě Rada vyrazil pouze před sebe pokus Smoly, před dotírajícím Kayambou se ale domácí obraně podařilo míč odvrátit. Když už se zdálo, že se oba soupeři rozejdou smírně, tak si na rohový kop Miloševiče naskočil Ďurica a umístěnou hlavičkou nedal Šromovi žádnou šanci. V poslední minutě nastaveného času mohl ještě pojistit výhru Dukly Bezdička, tomu však ve vápně chyběl větší důraz.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Jablonec 0:6

20.10.2018 17:00

Góly: 36. Jakub Považanec, 45. Jan Chramosta, 50. Michal Trávník, 65. Michal Trávník (pen.), 68. Michal Trávník, 73. Jakub Považanec

Příbram patří na domácím hřišti k nejlepším celkům soutěže, proti Jablonci však musela skousnout hořkou pilulku, když jí soupeř nasázel šest branek. V hostujícím dresu se hattrickem blýskl Trávník. Severočeši se po zisku tří bodů dostali na páté místo před Zlín.

Do brány domácích se po jednozápasové pauze vrátil brankář Švenger, kromě kterého vyběhlo v zeleném dresu na trávník také nové útočné duo Mingazov s Fantišem. Hosté se představili v očekávané sestavě, tedy i s navrátilci z reprezentačního srazu Trávníkem a Masopustem.

A právě Masopust byl ve třetí minutě u první šance zápasu, kterou nakonec střelou do boční sítě zakončil Holeš. Ve 25. minutě si aktivní Masopust narazil míč ve středu hřiště s Trávníkem a po následném úprku přihrál Jovovićovi, kterému však ve velké šanci nevyšlo zpracování. Za dalších jedenáct minut se již Severočeši dočkali gólu. Masopust na pravé straně obalamutil dva protihráče a po jeho pobídce zakončoval Považanec do prázdné brány.

Domácí tahali za kratší konec a nevyvarovali se inkasovaného gólu do šatny. V nastaveném čase prvního poločasu odcentroval Trávník z přímého kopu na hlavu Chramosty, který přesným zásahem k tyči zvýšil vedení Jablonce. Hosté neměli ani po přestávce dost. Ve 49. minutě se po Chramostově akci dostal k zakončení Masopust, avšak střelou levou nohou netrefil bránu.

To, co se nepovedlo Masopustovi, dokázal chvíli nato Trávník. Také on si míč z pravé strany připravil na střelu a zamířil přesně k tyči - 0:3. Další šance Severočechů sice nevyužili Chramosta s Holešem, v 64. minutě však Holeše v další šanci zastavil v pokutovém území nedovoleně kapitán Příbrami Skácel a z následné penalty přidal čtvrtou branku Jablonce Trávník.

Šanci ukázat se dostali i hostující Acosta s Ikaunieksem, kteří v 68. minutě připravili gól Trávníkovi, který dalším zásahem zkompletoval hattrick. O pět minut později pak oko každého fotbalového fanouška potěšil Považanec, jenž z velké vzdálenosti napřáhl k ráně, která po odrazu od břevna skončila v síti - 0:6. Bezzubí domácí ještě přihlíželi šanci Masopusta, kterého vychytal Švenger. Nic to však nezměnilo na jablonecké kanonádě.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - MFK Karviná 1:1

20.10.2018 17:00

Góly: 73. Jiří Fleišman - 37. Dávid Guba

Baník odmítl možnost přiblížit se Plzni a s Karvinou pouze remizoval. Blíže k výhře byli dokonce delší dobu hosté, kteří ovšem svůj náskok v oslabení neudrželi. I tak si z derby odvezli cenný bod.

Domácím stále chyběl potrestaný kapitán Baroš, a tak svěřenci trenéra Pánika zahájili utkání v očekávaném složení, když Baroše v útoku nahradil Ondřej Šašinka. Sestava hostů doznala oproti poslední porážce s Duklou tří změn, když se místo Mertelje, Suchana a Wágnera objevili v základní jedenáctce Smrž s Lingrem a Gubou.

Karviná se do vedení mohla dostat již ve třetí minutě. Celá akce začala chybou hráčů Baníku ve středu pole, po které byl do šance vyslán Ba Loua, kterého zastavil až výborný brankář Laštůvka. O jedenáct minut později táhli hosté akci po levé straně a Letićův centr zakončil těsně vedle brány Lingr. V 28. minutě zahrozili také domácí. Hrubý vyslal Fleišmana, na jehož pobídku nedosáhl Diop a následně se neujalo ani Fillovo akrobatické zakončení.

Osm minut před přestávkou zahájil akci MFK stoper Panák a přes Ba Louu a Lingra se míč rychle dostal ke Gubovi, jenž přízemní střelou z hranice pokutového území překonal Laštůvku - 0:1. Za čtyři minuty se do šance hnal Letić a Baník od další pohromy zachránil vyběhnuvší Laštůvka. V poslední minutě první půle chtěl brankáře domácích nachytat Budínský z přímého kopu, Laštůvka však pokus hostujícího záložníka vytáhl nad břevno.

Ostrava mohla vyrovnat osm minut po změně stran, kdy po Laštůvkově nákopu postupoval Diop sám na gólmana Karviné Berkovce, druhý jmenovaný byl ale úspěšnější a výborným zákrokem podržel svůj tým. V 59. minutě způsobil hostům komplikace Letić, který viděl druhou žlutou kartu v zápase, načež uviděl i červenou, a MFK tak dohrával derby v deseti hráčích.

V 63. minutě se po rohovém kopu Baníku dostal ke střele z levé strany Holzer a jen těsně přestřelil Berkovcovu svatyni. O tři minuty později se Hrubý dostal přes Panáka a na jeho přihrávku před bránu těsně nedosáhl Diop. Hosté mohli nečekaně udeřit v 70. minutě, kdy se po Ba Louově přihrávce dostal do dobré šance Guba, jemuž však zakončení vůbec nevyšlo.

V 73. minutě se Ostrava přeci jen dočkala vyrovnání. Zasloužil se o to Fleišman krásnou střelou k tyči z přímého kopu. Čtyři minuty před koncem chtěl obrat dokonat Fillo, který se však v obrovské šanci zorientoval pomaleji než soupeř a k zakončení se nakonec nedostal. Slezské derby tak skončilo dělbou bodů.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Teplice 0:2

20.10.2018 17:00

Góly: 2. David Vaněček, 32. Jan Krob

Již sedm zápasů čeká Slovácko na bodový zisk. V souboji dvou trápících se celků podlehlo Teplicím, které o svém vítězství rozhodli již v první půli. Na zisku tří bodů pro hosty nic nezměnila ani červená karta pro obránce Čmovše.

Nový trenér Slovácka Vlachovský se odhodlal ke dvěma změnám v sestavě, když se na pozici levého beka vrátil Reinberk a na kraji zálohy našel své místo Petr. Také Skláři vyběhli na hřiště v pozměněném složení. Do základní jedenáctky se tentokrát dostali také Moulis, Trubač a Vaněček, který je nejlepším střelcem týmu.

Na první gól se v Uherském Hradišti čekalo jen něco málo přes čtyřicet sekund. Vaněček byl u centru z pravé strany dříve než brankář Slovácka Daněk a svůj návrat do sestavy okořenil úvodní brankou zápasu. Moravané mohli srovnat v páté minutě, kdy po Navrátilově centru střílel Petr, ale gólman hostů Daněk střelu vyrazil na rohový kop. V 19. minutě se do zakončení dostával Reinberk, na Diviše si však ani on nepřišel.

Ve 26. minutě měli domácí k dispozici přímý kop ze slušné pozice, avšak Janošek zakončil pouze nad břevno. O šest minut později se na druhé straně po Horově střele odrazil míč k volnému Krobovi, jenž na přední tyči nachytal Daňka a zvýšil náskok Teplic. Na konci poločasu dvakrát podržel Skláře Diviš, když nejprve vytěsnil pozdrav od Navrátila a poté zasáhl proti nebezpečné hlavičce od Kuchty.

Slovácko i po změně stran nesložilo zbraně. Čtyři minuty po přestávce se do šance tlačil střídající Rezek, kterého za cenu žluté karty fauloval Čmovš a jelikož obránce hostů viděl již v první půli jeden žlutý kartónek, musel předčasně do sprch. V 57. minutě se k hlavičce prodral Navrátil, jenže jeho slabý pokus Diviš bez potíží kryl. O dvě minuty později chtěl střelec druhé branky Teplic Krob překvapit Daňka střelou z ostrého úhlu, leč neúspěšně.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 1:1

20.10.2018 15:00

Góly: 76. Jiří Texl - 51. Jean-David Beauguel

Zlín počtvrté v řadě nedokázal zvítězit a pokračuje v úpadku formy. V Olomouci je sice do vedení poslal nejlepší střelec mužstva Beauguel, poté však domácí zabrali a nakonec se dočkali vyrovnání.

Trenér domácích Jílek musel řešit dvě vynucené změny v sestavě, jelikož kvůli nemoci vypadl obránce Jemelka a disciplinární komisí potrestaný Falta. V obraně dostal místo Jemelky šanci Polom a Faltu zase nahradil uzdravený křídelník a bývalý reprezentant Pilař. Taktéž lodivod hostů Bílek postrádal kvůli vyloučení jednoho hráče, a sice středopolaře Podia. Toho zastoupil Hnaníček, jenž se do záložní řady přesunul z obrany, čím uvolnil místo pro stopera Bača.

První vážnější akci viděli diváci v sedmé minutě, kdy si pravý bek Zlína Matejov navedl míč ze strany na střelu levou nohou a jedovatým pokusem o fous přestřelil bránu. Za další dvě minuty se Beaugelovi již podařilo překonat brankáře Buchtu, avšak útočník Ševců stál v ofsajdu a rozhodčí jeho zásah správně neuznal. Ve 13. minutě se Beauguel opět dostal k zakončení, ale tentokrát hlavičkoval nad břevno.

O šest minut později konečně zahrozila také Olomouc, avšak Nešporovi se zakončení v pokutovém území příliš nepodařilo. Ve 24. minutě se k hlavičce probojoval Plšek a gólman hostů Dostál musel vytáhnout skvělý zákrok. Osm minut před koncem první půle se po delší době zase připomněl Zlín, když po Poznarově přihrávce vyzkoušel Buchtovu pozornost Hnaníček. Těsně před odchodem mohl Ševce poslat do vedení Lukáš Holík, to by ovšem musel ve velké příležitosti trefit prostor mezi třemi tyčemi.

Čtyři minuty po změně stran musel do akce Buchta, když vyrazil střelu od Bartošáka. Za další dvě minuty zahrávali hosté přímý kop těsně před šestnáctkou protivníka. K míči se postavil Beauguel a přesnou ránou do šibenice poslal Zlín do vedení. V 62. minutě chtěl vyrovnat Nešpor a po souboji s obráncem Ševců upadl v pokutovém území, ale rozhodčí penaltu nenařídil. O tři minuty později se k zakončení uvolnil Zahradníček, avšak nezamířil přesně.

V 68. minutě vznikl po rohovém kopu Sigmy velký závar ve vápně hostů, který nakonec zakončil Štěrba pokusem vedle tyče. Za šest minut fauloval vyběhnuvší Dostál Nešpora a sudí nařídil volný kop pro domácí, ačkoli se zákrok odehrál v pokutovém území. Olomouc se však touto křivdou nenechala rozhodit a o dvě minuty později vyrovnala skóre. Plškův centr tečoval v těsném ofsajdu Nešpor, akce však pokračovala a nakonec ji po Nešporovi zakončil Texl, jenž číhal na zadní tyči.

Osm minut před koncem chtěl Zlínu vrátit vedení Matejov, ovšem o kousek netrefil Buchtovu svatyni. Na druhé straně dopadl podobně v 89. minutě Houska. V nastavení si oba týmy ještě vypracovali své šance, avšak žádnou z nich neproměnili v rozhodují gól, a tak se po závěrečném hvizdu rozešli smírně.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň 2:2

19.10.2018 18:00

Góly: 24. Abdulla Yusuf Helal (pen.), 64. Jan Záviška - 34. Till Schumacher (vl.), 66. Roman Procházka

Bojovný výkon Bohemians stačil na zisk jednoho bodu. Favorit z Plzně se v prvním poločase herně trápil, ve druhém sice zlepšil svůj výkon, na vítězství to ale nestačilo.

Domácí do utkání vlétli. Záviška z úhlu mířil ovšem do boční sítě. Na druhé straně Řezník centrem překvapil Valeše, ten však na poslední chvíli ale dokázal míč vytáhnout mimo tři tyče. Ve 12. minutě spálil obrovskou šanci Krmenčík, jenž svůj samostatný únik zakončil střelou nad. Následně hosty podržel Hruška, když zlikvidoval nebezpečné pokusy Závišky a Yusufa. Ve 24. minutě po faulu Procházky dostali domácí výhodu pokutového kopu. Exekuce se ujal Yusuf a bezpečně poslal Klokany do vedení.

Po půlhodině hry zakončoval k tyči Petržela, střela však postrádala razanci, a Valeš tak dokázal míč vytěsnit. O pár minut později se ale už hosté z vyrovnání radovali. Krmenčíkovu prudkou ránu vyrazil Valeš pouze do nohou Schumachera, který si tak nešťastně vstřelil vlastní branku. V nastaveném čase první půle mohli jít Klokani zpět do vedení, jenže Záviškovi v obrovské šanci zakončení nevyšlo.

Hosté do druhého poločasu vstoupili lépe, nicméně první nebezpečnou akci si připsali domácí. S Reiterovým pokusem si však Hruška poradil. V 63. minutě nejdříve Procházka trefil tyč a s následnou Hořavovou střelou si poradil domácí strážce svatyně. Uběhlo sotva 60 vteřin, když se na pravé straně uvolnil Reiter a přihrávkou našel Závišku, jenž se konečně na několikátý pokus prosadil.

Jenže vedení domácím nevydrželo dlouho. Rohový kop Viktoriánů propadl až k Procházkovi a ten tvrdou ranou nedal Valešovi žádnou šanci. Hosty vyrovnávací branka povzbudila a hnali se za otočením zápasu. Petrželova hlavička z 75. minutě mířila vysoko nad. Podobně dopadl i další pokus Procházky. Deset minut před koncem opět nemířil přesně Petržela. Závěr zápasu se hrál už jen na jednu branku, ale Bohemka dokázala bojovným výkonem cennou remízu ubránit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha12100228:730
2.Viktoria Plzeň1291218:1128
3.Sparta Praha1282223:826
4.Baník Ostrava1273219:924
5.FK Jablonec1271424:1122
6.Fastav Zlín1263318:1021
7.Slovan Liberec1244413:1316
8.Bohemians Praha 19051244413:1416
9.FK Mladá Boleslav1242625:2914
10.1. FK Příbram1242618:2814
11.FK Teplice1233614:2012
12.MFK Karviná1232715:2211
13.SFC Opava1231811:2010
14.Sigma Olomouc1231811:2210
15.Dukla Praha1231810:2110
16.1. FC Slovácko1230911:269

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (329)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele