FORTUNA:LIGA - preview 12. kola

19.10.2018, 10:55, aktualizováno 22.10.2018, 08:15
Previews
V dohrávce 12. kola se utká Sparta s Mladou Boleslaví. Letenští po dvou prohrách v řadě před reprezentační přestávkou potřebují nutně zvítězit, aby jim neuteklo čelo tabulky. Hosté mohou jedině překvapit, což už se jim ale v této sezoně koneckonců několikrát podařilo...
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (pondělí 18:00)
Pondělní dohrávka nabídne souboj mezi domácí Spartou a hosty z Boleslavi. Městu škodovek se proti Spartě příliš nedaří, když vyhrálo pouze jediné utkání z posledních dvanácti.

Domácím se úvod ligy vydařil a zdálo se, že se konečně blýská na lepší časy. Jenže poslední dva zápasy před reprezentační přestávkou Letenským vůbec nevyšly. Se shodným výsledkem 1:0 odjeli s prázdnou jak z Plzně, tak i z Olomouce. Trenér Sčasný nemůže počítat s pěticí hráčů. Zranění jsou Ben Chaim, Zahustel, Drchal a Kadlec. Do zápasu nenastoupí také vykartovaný Šural.

"Mladá Boleslav umí být nebezpečná. Jsou hodně nevyzpytatelní, jejich výsledky jsou hodně nevyrovnané. Jsou schopni vyhrát v Jablonci a pak jsou schopni prohrát v Příbrami, při všem respektu k Příbrami. Bude to složité, ale na druhou stranu my se musíme připravit na to, že hrajeme doma, a nemůžeme připustit cokoliv jiného než zápas zvládnout. Musíme přerušit sérii dvou prohraných zápasů a zase zpátky navázat na to, co tady bylo. Musíme se zase vrátit k tomu, co jsme hráli doma. Stejné nasazení a samozřejmě být efektivní," je odhodlaný Zdeněk Sčasný.

Hosté se momentálně nachází na devátém místě tabulky a patří mezi nejofenzivnější týmy celé soutěže. To ale vůbec nepotvrdili při posledním venkovním zápase v Příbrami, kde prohráli 3:0. Doma se ale Středočechům podařilo získat bod za remízu 2:2 se silným Baníkem. Hostům budou chybět pouze dva hráči, a to zraněný Fabián a potrestaný Matějovský.

"Do každého zápasu jdeme s úmyslem vyhrát, protože máme pro ofenzivní fotbal vhodné typy hráčů. Není důvod, abychom i na Spartě neusilovali o tři body," ví trenér hostujícího celku Jozef Weber.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Radakovič, Kaya, Costa - Chipciu, Stanciu, Kanga, Frýdek, Plavšič - Pulkrab, Tetteh
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Chaluš, Hůlka, Keresteš - Takács, Mareš - Ladra, Přikryl, Konaté - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.37 - 8.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - SFC Opava  (neděle 15:00)
Poprvé v historii na sebe v české nejvyšší soutěži narazí pražská Dukla a SFC Opava. Oba týmy nezačaly sezónu nejlépe, nyní se jim ale daří podstatně lépe. Proti bývalým svěřencům se představí lodivod domácích Roman Skuhravý.

Trenér domácích Skuhravý bude v nedělním utkání zažívat rozporuplné pocity. Bude stát proti hráčům a kamarádům, se kterými se podílel na vrácení první ligy zpět do Opavy. Slezský klub mu dle vlastních slov přirostl k srdci, přesto jej z osobních důvodů opustil. Krátce poté si našel angažmá u Dukly. Pražany se snaží odlepit ode dna tabulky a i když se mu to zatím nepodařilo, začal s mužstvem alespoň konečně sbírat body.

V nedělním souboji může Skuhravý využít své znalosti o soupeři. "Mužstvo Opavy je konsolidované a dlouho spolu, v tom je jeho síla. Momentálně vycházejí z hlubšího bloku a spoléhají se na standardní situace. Tým se opírá o rozestavení 5-3-2 nebo 5-4-1 a zajímavé individuality," uvedl kouč Dukly, který naposledy se svým týmem zvítězil v Karviné. Pokud Pražané na tento úspěch navážou i proti SFC, dostanou se konečně z posledního místa.

Jednoduché to však mít nebudou, jelikož i Opava se po rozpačitém úvodu rozkoukala a šplhá tabulkou vzhůru. Slezané se navíc konečně rozloučili s azylem v Brně a následující domácí zápas již odehrají na svém domovském stadionu, který bylo třeba kvůli regulím rekonstruovat. Naposledy však SFC přibrzdila porážka s Bohemians a v Praze tak bude mít co napravovat.

Tým po Skuhravém přebral Ivan Kopecký a čeká jej nelehký úkol, jak přelstít bývalého lodivoda Opavy. "Vím, že Roman Skuhravý náš tým dobře zná, ale pokusíme se ho nějak překvapit. Něco se vždycky dá vymyslet," řekl současný trenér Slezanů.

Dukla a Opava na sebe v nejvyšší soutěži narazí poprvé v historii. Předtím se potkali pouze ve druhé lize. K vzájemným soubojům došlo naposledy v sezóně 2009/2010, kdy Slezané zvítězili v domácím prostředí a v Praze následně uhráli remízu.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Raspopović, Ďurica, Chlumecký - Milošević, Tetour, Bílovský, Doumbia, Brandner - Djuranović, Schranz
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Simerský, Schaffartzik, Svozil - Zavadil, Jursa - Hrabina, Kuzmanović, Kayamba - Puškáč, Smola
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.52 - 3.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Slavia cestuje do Liberce s cílem vrátit se na první pozici v tabulce. Kromě toho se několik hráčů či funkcionářů vrátí do místa svého bývalého působiště. Také domácí se na klání těší a též se pokusí vylepšit své umístění.

Brankáři Kolář s Kovářem, obránci Coufal, Pokorný a Kúdela, záložník Sýkora, ale také kouč Trpišovský či sportovní ředitel Nezmar. Všechny zmíněné spojuje jediné - dříve bojovali za Liberec, nyní kopou za Slavii. Utkání sešívaných pod Ještědem bude ve znamení návratů a vzpomínek.

Výjimečnost nedělního utkání potvrzují slova Jindřicha Trpišovského. "Jedu tam teprve podruhé v roli hosta, takže pořád ten zápas je pro mě hodně speciální. Mám pro mužstvo připravenou prémii, je to pro nás strašně důležité utkání, zvlášť po té reprezentační pauze," nechal se slyšet lodivod Pražanů.

Před začátkem kola vedla Slavia ligu o skóre před Plzní, a pokud se chce usadit zpět na trůnu, musí v Liberci minimálně bodovat. Ve hře je však též navýšení náskoku, neboť plzeňská Viktoria v předehrávce pouze remizovala na hřišti Bohemians. K úspěchu mají pomoct také zkušenosti bývalých hráčů Slovanu.

Pražany již delší dobu trápí rozsáhlá marodka. V minulých dnech se alespoň do tréninku vrátili Jakub Jugas, Jan Sýkora a Simon Deli. Blízko návratu na trávníky je též Milan Škoda. Naopak Jakub Hromada si minimálně na podzim nezahraje.

Severočeši nejsou z dosavadního průběhu ročníku bůhvíjak odvaření, zároveň ale u nich nepanuje zklamání. Nově budovaný tým kouče Zsolta Hornyáka sice předvádí výkony a výsledky jako na houpačce, nyní ho však hřejí dvě výhry nad Olomoucí a ve Zlíně. Díky těmto skalpům se Liberec drží ve středu tabulky.

Také Slovan bere duel se Slavií velmi vážně. "Motivace je velká, jsme natěšení a už počítáme dny, kdy to začne. Věřím, že přijde hodně fanoušků, myslím, že tu bude i hodně slávistů. Věřím, že se bude hrát utkání ve výborné atmosféře," sdělil Hornyákův asistent Miroslav Holeňák.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Kerbr - Breite - Oscar, Ševčík, Potočný, Malinský - Sukisa
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu-Ngadjui, Bořil - Souček, Hušbauer - Stoch, Traoré, Zmrhal - Matoušek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.71 - 3.74 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - Fastav Zlín  (sobota 15:00)
Olomoucká Sigma se v minulém kole namlsala vítězstvím nad Spartou, na což bude chtít navázat i proti Zlínu. Domácí by se v případě dalšího zisku tří bodů posunuli ze spodních pater tabulky. Hosté jsou sice umístěni lépe, potýkají se však se ztrátou formy.

Na Hané zatím jen marně vzpomínají na loňskou krasojízdu, kdy tehdejší nováček první ligy překvapil všechny a povedený ročník zakončil na čtvrtém místě. Tento úspěch zajistil Sigmě místenku v předkole Evropské ligy, kde si nejdříve poradila s kazašským Almaty, avšak následně nestačila na silnou Sevillu. Mezitím se Olomouci nedařilo na domácí scéně, kdy prohrávala jeden zápas za druhým a v současnosti jsou Hanáci stále ve spodních patrech tabulky.

Lepší zítřky může slibovat poslední úspěch Sigmy, když na domácím Andrově stadionu přemohla pražskou Spartu. Přesto však mají v Olomouci stále na čem pracovat. "Během reprezentační přestávky se někteří hráči dali dohromady, takže ze zdravotního hlediska jsme v o něco lepším stavu. Před pauzou jsme vyhráli, takže i nálada je dobrá. Na utkání se těšíme a jsme si vědomi toho, že když to zvládneme, tak se konečně můžeme trošku odlepit od dna," řekl trenér Václav Jílek.

Hanákům proti Zlínu nepomůžou záložníci Martin Hála a Šimon Falta. Prvně jmenovaného trápí zranění, druhý zase pyká za červenou kartu z utkání v Liberci, přičemž trest dostal Falta kuriózně až poté, co odehrál zápas se Spartou.

Ševci nepojedou do Olomouce v nejlepším rozpoložení. V tabulce jim sice náleží velmi slušné páté místo, avšak svou pečlivě budovanou pozici začali v posledních kolech ztrácet. Za poslední tři kola uhrál Zlín pouze jeden bod za remízu na hřišti pražské Dukle. Jejich domovskou Letnou mezitím vyloupil ostravský Baník a také liberecký Slovan.

Na Andrově stadionu se tak svěřenci kouče Michala Bílka pokusí zapomenout na tyto nepovedená utkání. Proti Sigmě navíc mají o motivaci postaráno. Vloni se totiž v obou vzájemných duelech radovali z vítězství Hanáci. Ševci tak mají blízkému soupeři co oplácet.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Kalvach, Zahradníček, Houska, Plšek, Pilař - Nešpor
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajić - Matejov, Podio, Lu. Holík, Jiráček, Bartošák - Poznar, Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.21 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FK Jablonec  (sobota 17:00)
V sobotu odpoledne se odehraje zápas mezi domácí Příbramí a hosty z Jablonce. Středočechům se v poslední době ve vzájemných střetnutích příliš nedařilo, když vyhráli pouze tři utkání z uplynulých 17.

Nováček soutěže se zatím drží na slušném desátém místě. Daří se mu především doma, kde ze šesti duelů čtyřikrát vyhrál. Poslední zápas před reprezentační přestávkou se však Příbrami nevydařil a na hřišti silné Slavie utrpěla porážku 4:1. Trenér Csaplár se nemůže proti Jablonci spolehnout na služby Boháče, Slepičky a Holka. Nejisté jsou zatím starty Soldáta i Fantiše.

"Rádi bychom pokračovali v tom, abychom fanoušky pobavili hrou, a uvidíme, jak to dopadne s výsledkem. Jsem rád, že se stadion plní, ale já bych rád, aby byl naplněný ještě jednou tolik. A k tomu je třeba hrát tak, aby to lidi bavilo. Proti Slavii jsme mohli zlobit více, teď bychom chtěli být aktivnější a uvidíme, jak budeme nakládat se svými šancemi. Doma si ale určitě půjdeme za výhrou," ví Josef Csaplár

Jablonec momentálně bojuje na třech frontách a daří se mu velmi dobře. V MOL Cupu nezaváhal na hřišti druholigových Pardubic. V domácím zápase Evropské ligy vybojoval bod proti Dynamu Kyjev a v lize se už třikrát v řadě radoval z vítězství, čímž se dostal do elitní šestice ligy. Známý bouřlivák Petr Rada má k dispozici téměř všechny své hráče, když chybět bude pouze útočník Doležal.

"Po zdravotní stránce jsme v pořádku, jsem rád, že se vrátili i hráči z reprezentací bez úhony. Příbram je doma silná. Venku jim to tolik nelepí, ale doma hrají dobře a dávají hodně branek. Musíme se připravit na to, že je to houževnatý tým, který je směrem dopředu hodně silný. Máme před sebou anglický týden, který bude možná ještě těžší než ten předchozí. Potřebujeme to odstartovat v Příbrami úspěšně a nekoukáme teď na čtvrtek. Teď se musíme soustředit jen na Příbram, abychom se nevraceli s prázdnou a udrželi se v kontakt se špičkou," je odhodlaný trenér Rada.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Nitrianský, Tregler, Skácel - Průcha, Květ - Hlúpik, Mingazov, Antwi - Rezek
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Masopust, Trávník, Považanec, Jovovič - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.82 - 4.05 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Nejkratší výlet na hřiště soupeře v sezóně čeká fotbalisty Karviné. Na hřišti Baníku bude chtít odčinit ztrátu s Duklou a opět se vzdálit sestupovým příčkám. Domácí jsou však favoritem, neboť se pohybují v horních patrech tabulky.

Loňské souboje mezi dvěma blízkými soupeři měli obzvlášť speciální náboj, neboť jak ve Vítkovicích, tak i v Karviné se hrálo o záchranu v nejvyšší soutěži. Vzájemná utkání dopadla v celkovém součtu lépe pro Baník, jenž doma zvítězil 2:1 a v odvetě uhrál na hřišti soupeře remízu. Po konci ročníku však nakonec byli spokojeni činovníci v obou klubech, jelikož v obou městech se nadále hraje první liga.

Do letošní sezóny vstoupila podstatně lépe Ostrava, která pod trenérem Bohumilem Pánikem dala zapomenout na loňské trápení a místo toho se drží na bramborové pozici. Baníku se daří především v domácím prostředí, kde doposud podlehl jen pražské Spartě. Před rivala z Letné se mohl dostat po minulém kole, avšak Chachaři neudrželi slibně rozehraný zápas v Mladé Boleslavi a po inkasované brance v závěru se na východ republiky vraceli s jedním bodem.

Trenér Ostravy neočekává v sobotu snadnou práci. "Pro nás je to utkání obrovsky důležité, abychom se udrželi v horní šestce. Karviná zase minulé kolo prohrála doma a trochu smazala předchozí dvě výhry. Je to derby, bude to nevyzpytatelné, bude to mít všechno. Nějaké bodové rozdíly se v derby mažou," řekl Pánik, jenž do střetnutí nevyužije kapitána Milana Baroše, který si odpykává pětizápasový trest za své chování ze zápasu proti Slavii. Nejistý je start záložníka Adama Jánoše.

Karviná mohla svému slezskému rivalovi jen závidět povedený vstup do soutěže. MFK se totiž zpočátku vůbec nedařilo a po pěti kolech zůstával ve spodních patrech ligové tabulky. Poté se ale přece jen zvedl a za dalších šest utkání nasbíral tři vítězství a jednu remízu. Díky těmto bodovým ziskům se bílozelená sestava vyšplhala na aktuální jedenácté místo.

Poslední zápas se však Karviné nepovedl a doma podlehla poslední Dukle. Tuto ztrátu by kouč Roman Nádvorník rád napravil v Ostravě. "Baník momentálně disponuje obrovskou kvalitou a je v herní pohodě. Chceme jim to co nejvíc znepříjemnit a napravit své poslední ligové vystoupení proti Dukle," prohlásil lodivod MFK.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo, Jirásek, Hrubý, Holzer - Diop, O. Šašinka
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolić, Panák, Janečka, Letić - Moravec, Mertelj, Budínský, Ba Loua, Lingr - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 3.93 - 6.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FK Teplice  (sobota 17:00)
Sobotní odpoledne, mimo jiné, nabídne utkání dvou týmů ze dna tabulky. Dá se očekávat vyrovnaný zápas bojovného charakteru.

Domácí prohráli již šest duelů v řadě a to logicky vyústilo ve změnu trenéra. Na místo Michala Korduly se posunul jeho dosavadní asistent Petr Vlachovský. Ten je v těžké situaci, spokojen však může být alespoň s tím, že jeho tým je zdravotně téměř v pořádku a nejistý je start pouze Michala Kadlece.

Petr Vlachovský vyhlíží nový začátek: "Jsme na nové startovní čáře. Věřím, že se nám podaří práci na tréninku zúročit v zápase. Samotní hráči musí ukázat, zda se něco změnilo a mají nový pocit. Z tohoto pohledu bude důležité utkání zvládnout a ukončit nelichotivou sérii šesti porážek. K úspěchu potřebujeme hlavně zlepšit práci před brankou soupeře, kde momentálně patřičnou kvalitu v zakončení nemáme."

I Teplice už letos měnily trenéra. Ovšem ani pod Stanislavem Hejkalem se zatím mančaftu nedaří. Hosté prohráli už třikrát v řadě a ve venkovním zápase se ještě z vítězství ani jednou neradovali. Do zápasu proti Slovácku nenastoupí zraněná brankářská jednička, Tomáš Grigar.

"Všichni vnímáme, že zápas se Slováckem může být na podzim klíčový. Navíc soupeř vyměnil trenéra, takže můžou být nějaké změny systému, ale myslím, že jsme dobře připraveni. Navíc to spíš udělali pro celkové vyčištění klima, nicméně nevím, co se v Uherském Hradišti stalo. Od pondělí jsme o tom měli indicie (že Slovácko vymění trenéra), takže jsme s tím počítali," tvrdí před zápasem kouč Hejkal.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška, Krejčí, Hofmann, Divíšek - Daníček - Navrátil, Janošek, Havlík, Rezek - Kuchta
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Čmovš, Král, Krob - Hyčka, Ljevakovič, Kučera, Hora - Jindráček, Žitný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.45 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň  (pátek 18:00)
V páteční předehrávce mezi Bohemkou a Plzní jsou Západočeši favoritem, jenže podobně tomu bylo i při posledním vzájemném zápase. Tehdy ovšem Klokani favorita zaskočili a uštědřili mu debakl 5:2.

Domácí jsou po jedenácti odehraných zápasech na osmém místě v tabulce. V jejich zápasech nepadá moc branek, což se potvrdilo i v posledním utkání před reprezentační přestávkou, když vyhráli v Opavě 1:0. Bohemians trápí vysoká marodka. Proti Plzni nenastoupí Jindříšek, Bartek, Vaníček, Nečas a ani vykartovaný Filip Hašek.

"Poslední zápas s Plzní byl nejlepší, co jsem tu zažil. Všechno nám sedlo a bylo to skvělé. Plzeň teď sice vyhrává často jen 1:0, ale pořád jsou na špici a mají svou kvalitu. Teď jsme se na ně dlouho připravovali a věříme, že máme na dobrý výsledek. Do zápasu jdeme s pokorou, ale určitě se jich nezalekneme," je přesvědčený záložník Dominik Mašek.

Aktuálně druhou Plzeň nečeká v Ďolíčku nic lehkého, ale určitě se to nedá srovnat s utkáním, které ji čeká v úterý, to totiž zavítá na hřiště slavného Realu Madrid. Viktorka přes týden posílila, když do týmu přišel slovenský útočník Erik Pačinda. Trenér Vrba má k dispozici téměř kompletní kádr. Chybět bude pouze zraněný Kopic.

"Očekávám stejný zápas jako v minulých sezonách, to znamená mužstvo soupeře nabuzené na nás a samozřejmě i fanoušci. Jenom doufám, že výsledek nebude takový jako v minulé sezoně. Ten výsledek byl špatný. Bohemka tehdy zaslouženě zvítězila 5:2, doufám, že se z toho ponaučíme. Samozřejmě pro nás je důležité, abychom na Bohemce bodovali a doufám, že se nám to podaří. Bohemka je mužstvo, které je trpělivé, zodpovědné a dobře organizované. Čeká na chybu soupeře a chce ji potrestat. Čeká nás mužstvo, které bude těžké dobývat," ví trenér Pavel Vrba.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Krch, Bederka, Schumacher - Reiter, Martin Hašek ml., Švec, Záviška - Mašek - Hilál
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Čermák, Kovařík - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.51 - 3.53 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha1190227:727
2.Viktoria Plzeň1190216:927
3.Sparta Praha1172219:723
4.Baník Ostrava1172218:823
5.Fastav Zlín1162317:920
6.FK Jablonec1161418:1119
7.Slovan Liberec1144313:1216
8.Bohemians Praha 19051143411:1215
9.FK Mladá Boleslav1142524:2514
10.1. FK Příbram1142518:2214
11.MFK Karviná1131714:2110
12.SFC Opava1131711:1910
13.FK Teplice1123612:209
14.Sigma Olomouc1130810:219
15.1. FC Slovácko1130811:249
16.Dukla Praha112189:217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (823)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele