základní skupiny - skupina C, 6. kolo
01.11.2022 21:00 CET
2 : 4
(0:2)

Reportáž

Radost hráčů Plzně (© AFP)

Překvapení se s Barcelonou nekonalo. Plzeň se aspoň vyhnula smutnému rekordu

Viktoria Plzeň v Lize mistrů nebodovala ani v šestém utkání skupiny C a s milionářskou soutěží se rozloučila domácí prohrou 2:4 s Barcelonou. Hlavním strůjcem vítězství Katalánců byl se dvěma góly Ferrán Torres, viktoriánům nebyl nic platný ani stejný počin v podání Tomáše Chorého.

Západočeši se stali prvním českým týmem, který v základní skupině soutěže nezískal ani bod, historicky nejhoršího výsledku nicméně dosáhli v souběžně hraném střetnutí skotští Rangers.

Hned po losu se Plzni předpovídala konečná poslední příčka ve skupině a tyto predikce se staly skutečností. Viktoriáni se mezi giganty mnohdy prezentovali ustrašenými výkony a byli blízko k tomu, aby se stali týmem s nejhorším výsledkem v základní fázi Ligy mistrů v dějinách. Porážka o dvě branky by totiž vyrovnala hrůzostrašný počin Dinama Záhřeb z ročníku 2011/12. Barcelona však na západ Čech přijela bez několika klíčových hráčů v čele s Robertem Lewandovským.

Poprvé branku sice ohrozil domácí záložník Václav Pilař, skóre se však v šesté minutě měnilo poté, co míč skončil v síti jeho týmu. Balon totiž po střele Ansu Fatiho prošel pod Jindřichem Staňkem, a důrazný Marcos Alonso tak dostal skvělou příležitost zakončit do prázdné brány. Viktoriáni se následně z tlaku Katalánců vymanili až po zhruba 20 minutách klání, kdy se po volném kopu dostal k hlavičce Chorý. Ten se z trefy nicméně neradoval, jelikož balon se odrazil nejprve od země, poté od břevna a do brány nezamířil. Po půlhodině hry stanul tváří v tvář hostujícímu gólmanovi Lukáš Kalvach, ale ve vyložené šanci selhal i on. Podruhé tak mohla udeřit Barca. Chvíli před koncem první půle si na centr výtečně naběhl Jordi Alba, jenž míč sklepl pro zcela volného Torrese, který už se zakončením neměl moc práce.

Vytouženého gólu se plzeňští fotbalisté dočkali krátce po pauze, jelikož Chorý sebejistě proměnil penaltu, kterou za faul na jeho osobu nařídil rumunský sudí. Další studená sprcha ovšem přišla hned v 54. minutě, kdy se střelou z první podruhé prosadil Torres. Svou druhou trefu následně zaznamenal také Chorý, jenž po hodině hry zamířil hlavou přesně do pravého dolního rohu barcelonské brány. Hosté však znovu odskočili na rozdíl dvou gólů poté, co se při svém prvním startu v základní sestavě prosadil 19letý Pablo Torre. Poslední dobrou příležitost zápasu si na své konto připsal Erik Jirka. Z hranice vápna ale v úvodu poslední desetiminutovky pouze orazítkoval soupeřovu pravou tyč.

Barcelona tedy dokázala i bez několika opor zvítězit. Nic to ovšem nezměnilo na její třetí příčce a přesunu do Evropské ligy. O jejím dalším soupeři se rozhodne 7. listopadu při losu ve švýcarském Nyonu.

Autor: Livesport.cz / Vladislav Frk

Komentáře (329)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele