osmifinále - 1. zápasy
15.02.2022 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Kylian Mbappé (© AFP)

PSG v nastavení urvalo výhru nad Realem Madrid, rozhodl Mbappé

Úvodní střet velikánů v pařížském Parcu princů skončil výhrou PSG 1:0. Pařížané si po celou dobu udržovali územní i střeleckou převahu, ale prosadit se dokázali až v úplně poslední minutě nastavení. Hrdinou se stal francouzský útočník Kylian Mbappé, jenž má namířeno právě do Realu Madrid. Mimochodem Bílý balet ani jednou nevystřelil na branku a jednou přežil pokutový kop, který neproměnil Messi.

V sestavě Pařížanů nechyběl hvězdný Argentinec Lionel Messi, ovšem jen na lavičce náhradníků zůstal jiný Jihoameričan Neymar. Velká jména seděla i na střídačce Realu Madrid, konkrétně Gareth Bale a Eden Hazard.

První poločas žádnou plejádu brankových příležitostí, natož gólů, nepřinesl. PSG bylo o něco aktivnější a po rychlé zasekávačce Mbappého přestřelil v první velké šanci Di María. Rychlonohý Mbappé se ocitl za obranou Realu v 18. minutě a ačkoliv tísněn Carvajalem, donutil Courtoise k zákroku. Tlak Pařížanů postupně rostl a ke střele se dostal i Messi, nicméně nebyl přesný. Hosté se dobře bránili a s přibývajícím koncem prvního poločasu přebírali iniciativu. Až závěrečný roh přinesl vzrušení i před Donnarummou a po Kroosově centru hlavičkoval vedle branky Casemiro. Následně sudí Orsato první poločas ukončil.

Trenéři Mauricio Pochettino a Carlo Ancelotti neudělali o přestávce žádnou změnu a i druhý poločas začali o něco aktivněji domácí. Další Mbappého ránu zneškodnil Courtois a střelu francouzského útočníka číslo dvě a následně i Messiho pokus zablokovala defenzíva.

Jeden z klíčových momentů zápasu přišel po hodině hry, kdy si Mbappé píchl balón před Carvajalem, ten jej fauloval a Orsato okamžitě nařídil pokutový kop. Lionel Messi si mohl připomenout, jaké je to dát gól Realu Madrid a že jich dal v kariéře několik, jenomže při penaltě selhal. Courtois vystihl směr jeho střely a udržel bezbrankový stav.

Pařížané chtěli ještě více přiložit pod kotlem a na plac se dostal i Neymar, takže na trávníku bylo obávané trio Neymar-Messi-Mbappé. V 75. minutě poslal volný přímý kop vedle Messi a Real stále zůstával zformovaný v neprostupném bloku. Za chvíli Messi posílal nebezpečnou přihrávku před branku, kterou Mendy odvrátil na rohový kop. Šance PSG přibývaly a po jedné z mnoha Mbappého střel to v Parku princů jenom zahučelo.

Branka nepadla ani v závěru. Poté, co Messi vysunul Neymara, se brazilský útočník pokusil přelobovat Courtoise a balón se naneštěstí pro domácí stočil mimo branku. Carlo Ancelotti v průběhu druhého dějství poslal do hry Hazarda s Balem, nicméně Real nedokázal ani jednou vystřelit na branku. Pasivita se mu nakonec vymstila a PSG vstřelilo v poslední minutě nastavení vítězný gól. Kylian Mbappé se prosmýkl mezi Militaem a Vazquezem a přesnou ranou utkání rozhodl.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (683)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele