základní skupiny - skupina E, 1. kolo
14.09.2021 21:00 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Thomas Müller (© AFP)

Bayern uštědřil Barceloně další krutou lekci

Bayern Mnichov se stává barcelonskou noční můrou. Po památném výprasku v Lisabonu to Barca opět schytala a tentokrát na Camp Nou prohrála 0:3. Už v prvním poločase poslal německého mistra do vedení Thomas Müller a po změně stran dvakrát skóroval polský kanonýr Robert Lewandowski. Barcelona byla směrem dopředu bezzubá a dokonce ani jednou nevystřelila na branku. Bayern vyhrál po zásluze a bez větších obtíží.

Barcelona nastoupila v rozestavení 3-5-2, přičemž v útoku vsadil trenér Ronald Koeman na dvojici Memphis Depay - Luuk de Jong. Na hrotu Bayernu zase operoval osamocený Robert Lewandowski, ale podporovat ho měli Thomas Müller, Leroy Sané a Jamal Musiala. Vzhledem k rozpoložení obou celků byl papírovým favoritem Bayern, i když na Camp Nou to má jakýkoliv tým vždycky těžké.

Katalánci chtěli na začít aktivně a alespoň v prvních patnácti minutách se jim to dařilo. Na jejich hře šla vidět velká změna i směr, kterým se bude chtít ubírat. Bayern však velmi brzy dostal hru pod svojí kontrolu a udával tempo. V 19. minutě poprvé výrazně prověřil ter Stegena křídelník Leroy Sané a jen skvělý jednoruční zákrok uchránil Barcelonu od inkasovaného gólu. O chvíli později se statečně vrhl do střely mladíka Musialy Gerard Piqué a na druhé straně netrefil branku Araújo.

Byl to Bayern, kdo šel v průběhu prvního poločasu do vedení. Ve 34. minutě Thomas Müller nic nevymýšlel a vystřelil, načež Garcíova teč zásadně změnila směr a ter Stegen v protipohybu nemohl nic dělat. Hosté potom kontrolovali hru a vedení bezpečně dovedli do poločasového hvizdu.

Barcelona se sice nevzdávala, ale tak nějak nebylo čím Bayern překvapit. Busquetsovu ránu srazil Müller na rohový kop a na druhé straně zase Saného stoprocentní šanci výtečně zlikvidoval ter Stegen. V 56. minutě rozjel Bayern smrtíci akci a zvýšil už na 2:0. Rána Daviese byla zablokovaná, z hranice šestnáctky se okamžitě opřel do odraženého balónu Musiala a trefil tyč a konečně Lewandowski okamžitou reakcí a špičkou kopačky trefil prázdnou branku. Až příliš mnoho prostoru nechávala obrana hostujícím útočníkům a draze za to zaplatila. Každopádně Ronald Koeman na nic nečekal a rozhodl se pro odvážný tah. Ze hřiště stáhl zkušeného Busquetse i Sergi Roberta a nahradil jej mladíčky Gavim a Demirem. O několik minut později pak přišli i Mingueza a především Brazilec Coutinho, který se okamžitě zapojil do ofenzivního snažení a technickým obstřelem minul branku. V další akci pak mohl posouvat na lépe postaveného spoluhráče a zvolil zakončení, které se neujalo.

Bayern vůbec nikam nespěchal, nechával Barcelonu tvořit a sem tam podnikl nějaký útok. Po průnikové Gnabryho přihrávce zakončoval Goretzka, jenomže ráně nedal razanci a ter Stegen neměl žádné potíže. Nebezpečněji už vypadala akce z 84. minuty, po které pálil do boční sítě střídající Sabitzer. Bayern se nakonec třetí branky dočkal a byl to tak trochu podobný gól, jaký vstřelil Lewandowski v 56. minutě. Tentokrát pálil do tyče Gnabry a odražený balón si Lewandowski zkrotil a tvrdou ranou nedal ter Stegenovi žádnou šanci. Barcelona nakonec nedokázala ani jednou vystřelit na branku a s takovou mohla proti Bayernu stěží uspět. Svěřenci Juliana Nagelsmanna si odvážejí tři body a v příštím kole je doma čeká Dynamo Kyjev.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (475)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele