základní skupiny - skupina E, 6. kolo
08.12.2021 21:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Thomas Müller (© AFP)

Katalánci neměli proti Bayernu šanci a zahrají si jen playoff Evropské ligy

Bayern na hřišti od začátku dominoval a už v prvním poločase rozhodl o výhře, když se nejprve trefil Müller, na kterého v 42. minutě navázal famózní ranou Sané. Po přestávce upravil skóre zápasu na konečných 3:0 Musiala. Bayern tak prošel skupinou naprosto suverénně, naopak Barca získala jen sedm bodů z 18 možných a čeká jí pouze vyřazovací část Evropské ligy.

Šance Barcelony na postup do jarní fáze Ligy mistrů byla už před výkopem velmi slabá, protože musela spoléhat na úspěch Dynama Moskva proti Benfice a případně sama porazit slovutný Bayern, jenž jí na Camp Nou zdolal 3:0. Hosté možná doufali, že Bayern, který už měl dávno postup v kapse, do dnešního utkání pošle hráče širšího kádru. Tak to například včera provedl Liverpool za nějž od začátku nastoupil Minamino, Williams nebo Morton. Julien Nagelsman ale neponechal nic náhodě a proti Barce nasadil nejsilnější možnou sestavu včetně Lewandovského, Saného či Müllera.

A domácí začali od první chvíle diktovat tempo zápasu, ale vědomě se nikam moc nehnali. První šanci si tak vypracovali až ve 28. minutě, ovšem stála za to. Müller se prosmýkl po levé straně a posílal centr na Lewandowského. Ten by uklízel do prázdné, nebýt pohotového Ter Stegena, který přihrávku tečoval. V tu chvíli už Benfica vedla nad Dynamem 2:0 a Barca tak musela v Allianz Areně zvítězit.

Místo toho ale ve 34. minutě sama inkasovala. Lewandowski se z rychlého brejku dostal do vápna, kde utancoval obránce a jeho měkký centr usměrnil za Ter Stegena hlavičkující Thomas Müller. Platnost branky ještě posvětil VAR a hosté byli v pěkné bryndě. Jenže jejich výkon vůbec neodpovídal významu zápasu a nepříznivému skóre.

Svěřenci Xaviho nestíhali tempo mnichovských a jejich kombinace nebo samostatné průniky obrana domácích v pohodě pacifikovala. Katalánský zmar v prvním poločase ještě podtrhl Leroy Sané, který ve 43. minutě zvyšoval na 2:0. Německý křídelník si před vápnem v pohodě připravil míč na střelu a jeho krásná táhlá rána proletěla těsně pod břevnem do hostující sítě. Naděje Barcelony na postup se tak začaly blížit spíše utopii a její slabý bezbarvý výkon nenasvědčoval, že by se ještě zápas mohl zvrátit.

Do druhé půle se Xavi rozhodl svůj tým občerstvit a poslal na hřiště Nica Gonzáleze. Jenže mnichovský gigant dál šlapal a nepouštěl hosty ke slovu. Ve 48. minutě naopak domácí zazdili stoprocentní tutovku. Po krásném brejku posílal Davies míč do vápna na Comana, ten ještě nezištně nahrál pod sebe na Saného, před kterým už byla jen prázdná branka z pár metrů. Vlasatý fotbalista však se svou příležitostí naložil příliš ležérně a míč prakticky přihrál do náruče Ter Stegena.

Hosté se snažili útočit především skrze samostatné akce Depaye a Dembelého, ale jejich přešlapovačky a kličky k ničemu nevedly. Bayern hrál naopak ohromně týmově, s lehkostí kombinoval a v 62. minutě přidal definitivní úder.

Alphonso Davies opět předvedl, jak neuvěřitelně rychlé jsou jeho nohy, když na hraně brankové čáry doběhl prakticky ztracený míč a přesně jej poslal ke kopačkám Musialy, který neměl problém usměrnit balón do sítě. Regulérnost gólu potvrdil VAR a pak už se spíše utkání jen dohrávalo bez větších příležitostí na jedné či druhé straně.

Až v 87. minutě se na Ter Stegena řítil Sané, ale svůj pokus poslal vysoko nad hostující svatyni a tím udělal tečku za dnešním zápasem.

Autor: David Ullrich / livesport.cz, onlajny.com, O2tv.cz

Komentáře (598)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele