semifinále - odvety
04.05.2021 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Manchesteru City (© AFP)

Manchester City i napodruhé zdolal PSG a poprvé v historii si zahraje finále Ligy mistrů

Citizens opět potvrdili fenomenální formu v tomto ročníku a nyní na domácím stadionu bez potíží porazili loňského finalistů nejprestižnější evropské klubové soutěže PSG. Po úvodní výhře 2:1 přehráli svého konkurenta hladce v poměru 2:0 a koncem května si to v Istanbulu rozdají o svůj premiérový triumf v LM s úspěšnějším z dvojice Real Madrid - Chelsea. Naopak cesta pařížského klubu končí, jenž se tak plně může koncentrovat na bitvu o francouzský titul.

Hostující trenér Mauricio Pochettino se musel obejít bez své klíčové opory Kyliana Mbappého. Suverénně nejlepší klubový střelec se totiž plně nezotavil po zranění lýtka, zůstal pouze na lavici náhradníků a na trávník se nakonec vůbec nepodíval. První poločas úterního duelu zasáhla nepřízeň počasí, neboť i na začátku května padaly kroupy a všichni účastníci se museli vypořádat s hodně silným deštěm.

Jeden z klíčových okamžiků byl k vidění již po necelých sedmi odehraných minutách, kdy nizozemský rozhodčí Kuipers nařídil ve prospěch hostujícího výběru pokutový kop za domnělou ruku Zinčenka. Nicméně po intervenci VAR své původní rozhodnutí změnil, ukrajinský obránce totiž zahrál evidentně ramenem a pokutový kop byl proto odvolán. Favorit tohoto střetnutí se z ničeho nic dostal do vedení v 11. minutě.

Třicetiletý alžírský reprezentant Riyad Mahrez otevřel gólový účet po dlouhém nákopu brankáře Edersona, následné zpětné přihrávce Zinčenka a zblokované střele De Bruyneho, jelikož se na pravé straně dostal k odraženému míči a z mírného úhlu ho nasměroval přímo k protější konstrukci. Hosté mohli okamžitě odpovědět krátce po odehrané čtvrthodině. Po centru z levého křídla v podání Ángela Di Maríi se probojoval k nebezpečné hlavičce Marquinhos, avšak k jeho smůle orazítkoval pouze břevno.

Ihned nato chtěl aktivní Di María využít nepřesné rozehrávky Edersona se Silvou, jenomže ve vyložené možnosti selhal a z dvaadvaceti metrů mířil těsně vedle bližší tyče. V prvním poločase se pak nic zajímavého nestalo a obrázek hry se příliš neměnil ani po přestávce. Zhruba po deseti odehraných minutách se zjevil v samostatném úniku Foden a zblízka nepřekonal Navase, nicméně případná branka by stejně neplatila kvůli těsnému ofsajdu.

Domácí se definitivně uklidili krátce po odehrané hodině. Podruhé v tomto střetnutí se prosadil Mahrez, který po rychlém brejku obdržel perfektní finální nahrávku napříč pokutovým územím od Fodena a před poloprázdnou brankou nekompromisně zavěsil přímo pod horní tyčku. Hosté byli s přibývajícím časem stále podrážděnější a jejich agresivita vyvrcholila v 69. minutě, neboť byl naprosto zbytečně vyloučen zkušený Di María.

Ten v přerušené hře za pomezní čarou naprosto zbytečně přišlápl kapitána Fernandinha a Kuipers neměl jinou možnost, než mu udělit přímou červenou kartu. Manchester City v žádném případě nepolevoval a zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem mohl zkompletovat hattrick nezastavitelný Mahrez, avšak jeho nebezpečný projektil byl na poslední chvíli zablokován.

V 78. minutě byl blízko ke skórování také jeden z nejlepších mužů na hřišti Foden, nicméně jeho křižná přízemní střela z hranice šestnáctky pouze orazítkovala protější tyč. O sedm minut později nastoupil v dresu Citizens ke svému poslednímu domácímu utkání v Lize mistrů argentinský forvard Sergio Agüero, jemuž po této sezóně vyprší smlouva, k ničemu zásadnímu už ale nedošlo a výsledek se tedy nezměnil.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, bbc.co.uk

Komentáře (652)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele