Reportáž

Radost hráčů Lipska (© AFP)

Lipsko zaskočilo zkušené Atlético a postoupilo do semifinále

Lipsko i nadále píše úspěšné řádky do své kroniky, v play-off Ligy mistrů si po Tottenhamu poradilo taktéž s ostříleným Atléticem a radovalo se z historického postupu do semifinále, kde narazí na pařížský Saint-Germain. O všem podstatném se rozhodovalo až po přestávce, klíčový moment měl přitom na starosti dvě minuty před koncem střídající Tyler Adams.

Mužstvo kouče Diega Simeoneho, které bylo pasováno do role mírného favorita tohoto souboje, nepředvedlo ani zdaleka svůj nejlepší výkon. Statisticky možná vyšlo utkání nastejno, prakticky ale Lipsko působilo o něco nebezpečnějším dojmem. Utrpělo mimochodem po koronavirové přestávce a restartu sezóny vůbec svou první porážku.

Svěřenci trenéra Juliana Nagelsmanna si vytvořili první větší šanci tohoto klání, a to zásluhou Halstenberga, nicméně jeho pokus nakonec skončil těsně nad bránou. Atlético se poprvé výrazněji osmělilo ve 13. minutě, to když Carrasco vypálil mezi tři tyče, avšak brankář Gulácsi zasáhl. V 17. minutě pálil Kampl, bránu španělského protivníka však minul.

První poločas jinak nenabídl žádný vyloženě ofenzivní fotbal. V závěru půle se snažil změnit dosavadní bezgólové skóre lipský stoper Upamecano, jeho hlavičku každopádně dokázal zlikvidovat gólman Oblak. Taktéž Savič se na druhé straně propracoval k zakončení hlavou, Gulácsi nakonec nemusel používat své rukavice, neboť střela zamířila pouze do zámezí.

Krátce po obrátce se přece jenom začalo střetnutí daleko více dramatizovat, Lipsko načalo gólový účet v 51. minutě. Laimer ze středu pole vyslal přihrávku doprava, kde se nacházel jeho spoluhráč Sabitzer, ten pak vyslal jemný oblouček do šestnáctky, odkud Daniel Olmo usměrnil svou hlavičku ke vzdálenější tyčce. Oblak se po balónu marně natahoval.

O dvacet minut později se podařilo madridskému celku vyrovnat. Náhradník Joao Félix byl od svého vstupu do zápasu na hrací ploše sotva pár desítek vteřin a už zařídil svému týmu penaltu. Prosmýkl se za obranu až do vápna, tam ho evidentně podrazil Klostermann, a sudí Marciniak nařídil penaltu. Tu pak proměnil sám faulovaný, a to prudkou střelou k tyči.

Poslední důležité slovo si vzali Die Roten Bullen. V 88. minutě se postarali o klíčový přesný zásah, díky němuž si zajistili pokračování v milionářské soutěži. Angeliňo se protáhl k místům u levé boční lajny pokutového území, našel svou nahrávkou Adamse, jenž okamžitě zacílil, a i díky nešťastné teči bránícího Saviče skončila meruna ve finále v brankové síti.

Frustrované Atlético se na žádný zvrat již nezmohlo. Zahrozil možná jen ve druhé minutě nastavení Carrasco, který se pokoušel zacílit ze střední vzdálenosti, míč ovšem vyblokoval bránící Klostermann do bezpečí. Německý výběr hlídal nejtěsnější možný náskok velmi pozorně a vstup do nejlepší čtyřky si proklouznout mezi prsty jednoduše nenechal.

Autor: Patrik Sandev / livesport.cz, whoscored.com

Komentáře (754)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele