základní skupiny - skupina B, 6. kolo
11.12.2019 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Crvena Zvezda neproměnila na půdě Olympiakosu penaltu a s evropskou scénou se pro letošek loučí

Nervy drásající souboj o přesun do jarní fáze Evropské ligy nakonec lépe dopadl pro domácí Olympiakos. Ten na rozdíl od svého srbského rivala dokázal proměnit pokutový kop zhruba deset minut před závěrečným hvizdem a těsný náskok udržel až do samotného konce. Se čtyřmi body se tak posunul na konečné třetí místo a soupeři navíc oplatil úvodní porážku z Bělehradu (1:3). Crvena Zvezda končí na poslední čtvrté pozici se třemi body.

Hosté byli v prvním poločase aktivnější, z jejich pohledu byla klíčovým faktorem zahozená penalta necelých pět minut před výměnou stran. Po přestávce se obrázek hry naprosto změnil a řecký výběr se dostával do jedné vyložené šance za druhou. Bělehradský klub ve druhém dějství dlouho držel naprosto fantastický brankář Borjan, ale nakonec mu vysněné pokračování v Evropské lize nevyčaroval.

Po úvodní opatrné dvacetiminutovce se do první větší možnosti dostal Olympiakos, nicméně pokus Camary z hranice šestnáctky prosvištěl těsně vedle levé tyč. Krátce po odehrané půlhodině vyslal nepříjemnou střelu Podence a poté se dostal i k dorážce, jenomže Borjan poprvé v zápase ukázal své umění a balón za svá záda nepropustil. Nejzajímavější momenty první půle byly k vidění v rozmezí 41. - 42. minuty.

Marin vlétl do pokutového území protivníka a kličkou se chtěl zbavit skluzujícího Guilhermeho. Osmadvacetiletý Brazilec nedokázal svůj pohyb zastavit a hostujícího kapitána evidentně podrazil, za což od italského rozhodčího Orsata navíc uviděl žlutou kartu. Balón na penaltový puntík si postavil Portugalec Tomané a trestuhodně selhal, když razantní bombou pouze orazítkoval spodní okraj břevna.

Domácí vstoupili do druhé části jako politi živou vodou a za každou cenu chtěli zvítězit. V 50. minutě se nejprve odhodlal k ráně z osmnácti metrů Podence a levou tyč minul vskutku o decimetry. Za další čtyři minuty napřáhl ze střední vzdálenosti Guilherme a letící Borjan vytěsnil míč konečky prstů na rohový kop. Přesně po odehrané hodině byl ještě blíže ke skórování Youseff El Arabi, ale po centru z levého křídla hlavičkoval jen do bližší tyče.

V 64. minutě si Borjan vysloužil obdivný potlesk celého stadionu, neboť odvážně vyběhl proti Podencemu, dostatečně mu zmenšil střelecký úhel a pak v tváří tvář vyrazil jeho střelu mimo svou branku. O sedm minut později se čtyřiadvacetiletý portugalský útočník Podence zjevil v další stoprocentní příležitosti, avšak svůj přízemní projektil z patnácti metrů vykroutil o kousek vedle protější konstrukce.

Vzápětí tlak domácích opadl a srbský vyzyvatel si mohl na chvíli oddechnout. Svěřenci trenéra Silase rozhodli o svém úspěchu v 87. minutě. Jander totiž zahrál ve vlastní šestnáctce nešťastně rukou a Orsato měl jasno. Odvahu sebral El Arabi a udržel pevně nervy, balón totiž nekompromisně nasměroval k pravé tyči do protipohybu Borjana. Hostující strážce pak ještě musel vytáhnout několik famózních zásahů, jeho spoluhráči se však v ofenzívě již na nic nezmohli.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
Pharrell

1:1

Reagovat
Elmas

4:1

Reagovat
Pharrell

nejspíše neprohra CZ

Reagovat
olymp

3:1

Reagovat
YoungPyo1882

1:2

Reagovat
Elliasson

Zvezda mi je sve,

Zvezda život je!!

Loni se mi fotbal Zvezdy líbil více, ale dát Evropskou Ligu by byl úspěch i proti Olympiakosu!

Reagovat
Pharrell

Škoda CZ , bohužel penalty rozhodly.

Reagovat
Elliasson

Tomané to kopl hloupě.

Reagovat
REPLIKATOR

Jander Úplně dementní ruka.

Reagovat
netopier

Reagovat
Elliasson

Na druhou stranu, Olympiakos tlačil hodně. Byli mnohem lepší jak Zvezda, bohužel. Ale gratuluji.

Reagovat
smazaný uživatel

Opět "výborná" recenze. Vždycky lepší se kouknout na výsledek a průběh zápasu zjsitit někde jinde..

"Hosté byli v prvním poločase aktivnější, z jejich pohledu byla klíčovým faktorem zahozená penalta necelých pět minut před výměnou stran."

https://www.youtube.com/watch?v=x6spAcAm9FY - ano je to videt... presne tak to působí.

Reagovat
Elmas

„V 64. minutě si Borjan vysloužil obdivný potlesk celého stadionu, neboť odvážně vyběhl proti Podencemu, dostatečně mu zmenšil střelecký úhel a pak v tváří tvář vyrazil jeho střelu mimo svou branku.“

Je to z: https://www.livesport.cz/zapas/29frNu5j/#live-komentar;0

Podle mě je ale docela blbost, aby domácí fandové tleskali brankáři soupeře za to, že vychytal jejich útočníka.

Reagovat
smazaný uživatel

srry,odpoved jsem nevychytal, je v novym vlaknu pod timhle prispevkem

Reagovat
Elliasson

Přesně tak. Jsem spíš fanda Zvezdy, ale toto je kec. Je fakt, že i po té penaltě byl jeden pěkný protiútok, kdy Marín hezky nahrával, ale byli jste jasně lepší celý zápas.

Gratuluji jinak za výhru.

Reagovat
smazaný uživatel

jestli existuje jeden jedinej zápas, kde si něco takovýho mohu představit, je to právě olympiakos-cervena hvezda. druzba pochazi nekdy z druhy pulky 80. let. je tak silna, ze se vyrabi i predmety kde pulka je znak olympiakosu a druha cerveny hvezdy. hrnicky, propisky, saly...https://thumbs.worthpoint.com/zoom/images1/360/0412/18/olympiakos-red-star-crvena-zvezda_360_07228dbbf073883272e3ed5d93d1f256.jpg

popravde receno, presto, ze druzba je asi uprimna, vzdycky byla silnejsi ze srbsky strany. A ja to chapu, protoze pro srby to byla cesta mezi lidi do sveta. od konce osmdesatych let se z potencialniho centra balkanu ocitli na periferii, v izolaci, nenavideny v regionu a jeste svetem oznaceny za argresory.

specialne chuligani cerveny hvezdy maj na svedomi valecny zlociny, stali na pocatku konfliktu s chorvatskem (ano, fotbalovy chuligani) a tvrdy jadro cerveny hvezdy se stalo paramilitarni jednotkou pod vedenim obavaneho Arkana, jehoz strasny ciny v chorvatsku a bosne kdyz se nekde objevili "Arkanovi tygri", jak si rikali, nemuzou byt zapomenuty.

ja jsem z tohoto duvodu nikdy moc tyhle druzbe nefandil, protoze se mi zdalo, ze ze srbsky strany ma takovej az politicko-nacionalni podtext. dnes je to uz skoro tricet let, a rek bych ze to sice patri minulosti, nicmene povazuju recky zpusob mysleni za blizsi italskemu, spanelskemu a zejmena portugalskemu. preci jen se za tu dobu projevuje, ze recko nebylo nikdy pod jinym nez zapadnim vlivem a nema v sobe tu agresi, kterou prave clovek obcas muze v srbsku pocitit a nejvic zejmena u takovych skupin jako fotbalovy kluby...

a zpatky k tvymu komentari, teoreticky si dovedu ze to mohlo diky tyhle specialni konstelaci nastat. nicmene je potreba uvyst kontext jinak je to pro tretiho pozorovatele neuveritelny.

i na tomhle zapase bylo spolecny choreo - znaky obou: cas cca 2 min https://www.youtube.com/watch?v=etPV3tV-Cag

a k tem recenzim. to je katastrofa. lepsi nechat jen statistiky nez takovy blaboly.

Reagovat
smazaný uživatel

oh sh*t, to byla odpoved pro Elmase

Reagovat
Elmas

Ty jsi Řek, že?

Reagovat
Elliasson

Já jsem za družbu mezi Olympiakosem a Crvenou Zvezdou hodně rád. Pamatuji si rok 2014. Na ČT Sport vysílali zápas Crvené Zvezdy s Olympiakosem. Basketbal samozřejmě. Uchvátilo mě už od začátku, kdy fanoušci Zvezdy zpívali "Zvezda mi je sve" a hned na to "Kati magiko" (ty víš, pro české Slávisty jen podotknu, že je to stejná melodie jako Bíločervená, s hvězdou spojená). A v ten moment bylo jasné. Bylo jasné, že budu fanoušek basketbalu.

Mimochodem, jak to je s Olympiakosem a basketbalem? Ten pád je docela strmý (Sfairopoulos byl pro mě TOP trenér, pamatuji si, že jsem s Řeky hádal, že jeho odchod bude mrzet a taky se tak stalo) a celkově letos Olympiakos nemít Milutinova a Spanoulise, tak působí jako tým spíš z EuroCupu... A ta atmosféra je letos fakt mizerná. Zatímco v hale PAO to vždy vře (oni hrají hezký basketbal, teď se mi proti Barceloně líbili)

Reagovat
smazaný uživatel

Elmas: jsem, ale nejsem zadnej fanatik. popravde mezinarodni zkusenosti jsou nejlepsim lekem pro vsechny fanatiky.

Eliasson: jako i ja mam doma sklenicku cerveny hvezdy, a mam ji u veci olympiakosu, protoze to k sobe patri a beru to tak.

Olympiakos u basketu: Spadlo to dolu. s panathinaikosem se shadali jak kone a ani nehrajou spolecne ligu. respektive Olympiakos odesel z domaci ligy a hraje jen amaterskou soutez.

Tohle neni rivalita, to vylozene skodi sportu, dava to blby priklady lidem a podporuje to prave ty nejvetsi magory.

U Panathinaikosu v basketu se vratil americkej kouč Rick Pitino . A Rick Pitino je podle myho docela faktor.

jednak myslim, ze je docela velkou osobnosti i za morem, respektive jsem si vsimnul ze kdyz neco tweetne politickyho tak se toho tamni media hned chytnou a jednak, a to zejmena, propadl Recku jestli to takhle jde rict....

Tedka na podzim prilit necekane do Athen, aby dostal nabidku koučovat řeckej narodni tym - abych to uved do kontextu, predseda svazu je papalas, kterej to misto stranil sice snazivymu ale necharismatickymu urednickymu typu Skourtopulosovi, kterej nikdy predtim zadnej tym neved a nikdy ani nedostal nabidku vyst jakejkoliv lepsi basketovej tym v recku. byl vzdycky jen asistentem.. a nahle vedl tym na cele Giannisem Antetokounmpem. Coz dopadlo jak dopadlo, a i takova konzervativni stara struktura jako je predseda svazu, to misto nahle nabidl Ricku Pitinovi, kterej kdyz prilit, tak rekl na letisti:

cirka od casu 2,45: https://www.youtube.com/watch?v=9e1rgNPt_Lc

"Nechci ani halíř. Nikdy bych si nevzal ani penny. Pro me je koučování Řecka nejvyšší ctí. Pro mne má toto hodnotu milionu dolarů. Takže ja za to místo nechci žádný peníze. Chovám k Recku velkou náklonnost a nikdy bych si za to nevzal ani halíř."

A o něco později se stal znovu koučem Panathinaikosu. A já myslím že on je ten rozdíl. Je to nesmírně chytrý, vzdělaný, silný mentor s americkym zpusobem myšlení, etickym pristupem a vše co s tim souvisí.

Mimochodem velmi zkritizoval prave to co se mezi Panathinaikosem a Olympiakosem odehralo, že toto neni rivalita. Rivalita je ze se respektujem jako pratele a pritom bojujem proti sobe.

Doslova rekl: Giannis Antetokoumpo dela pro recky basketbal obrovskou práci a zajistil mu globální renomé a Olympiakos-Panathinaikos tu praci ničí a škodí řeckýmu basketu.

Ten chlap je trochu nezmar, ale je to ten typ, co by ho chtel clovek za sefa dle meho.

Navíc vyjma politických sporů asi prilis nepomohlo, ze kouč dnes už bývalý basketbalovy kouč Olympiakosu David Blatt trpi roztrousenou sklerozou, kterou nedavno priznal.

Zde treneri obou divizi fotbalu a basketbalu Pedro Martins(fotbal) a David Blatt (basketbal) hovori o te skleroze: https://www.youtube.com/watch?v=2Il81ZHpepo&feature=emb_title

Zaverem lze k basketu shrnout ze jde o vic faktoru dohromady, kdy pravdepodobne tim hlavním prvkem, ktery prevazil v neprospech, je nekulturni chovani. A to nez zmizi, tak utece jeste mnoho vody...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele