základní skupiny - skupina F, 1. kolo
17.09.2019 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Ter Stegen čaroval, Dortmund na úvod remizoval s Barcelonou

I druhé utkání skupiny F skončilo remízou, která je větším úspěchem pro Katalánce. Borussia Dortmund španělského mistra přehrála, jednoznačně přestřílela, ale doplatila na mizernou efektivitu, kterou ještě podtrhl neproměněnou penaltou Marco Reus. Barcelona do druhého poločasu nasadila i Lionela Messiho, ale její herní projev se za celé utkání nezměnil. Výborné utkání odchytal Marc-André ter Stegen, zejména jemu mohou hosté děkovat za získaný bod.

Borussia Dortmund versus Barcelona, to byl velký šlágr úterního programu Ligy mistrů. Hostující kouč Ernesto Valverde nechal dle očekávání na lavičce náhradníků Lionela Messiho a od začátku vsadil na šestnáctiletého Fatiho. Mladíček byl sice v Signal Iduna Parku v prvním poločase vidět, ale spíše v negativním slova smyslu, protože se mu s balónem příliš nedařilo. Obraz prvního poločasu byl následující. Barcelona držela častěji balón, ale přes obrannou dvojici Hummels - Akanji se vůbec nedokázala prosazovat a naopak defenzivě Kataláncům dělali výpady domácích velké problémy.

Největší šanci prvního poločasu měl Marco Reus, který dostal přihrávku za obranu a zasáhnout musel Ter Stegen. Dortmund zazdil první obrovskou šanci a to ještě Lucien Favre nevěděl, co ho čeká. Barca měla každopádně poprvé namále. V dobré příležitosti se ocitl i po rohovém kopu Hummels a poté, co se Hakimi zasekávačkou zbavil Jordiho Alby, zpackal zakončení. Barcelona si za první poločas vytvořila jen jeden závar před Bürkim, ale prostor mezi tyčemi nedokázala ani jednou trefit.

Presing Dortmundu dělal Barce dál velké problémy a po dalším zisku balónu nepřesně pálil Sancho. Hosté krátce na to museli poprvé střídat a zraněného Jordiho Albu nahradil Sergi Roberto. Barcelona držela balón, ale nestřílela, Dortmund byl v tomto směru o dost pilnější.

Ve druhém poločase měli první možnost hosté, Suárez se dobře uvolnil, ale z úhlu Bürkiho nepřekonal. Brankář Dortmundu zasáhl rukavicí a Katalánci tak vybojovali alespoň rohový kop, ze kterého ale nic nebylo. Byla to jediná možnost, kterou si Barcelona vytvořila, protože pak začali utahovat šrouby dortmundští a to pořádně. Paco Alcácer trefil z přímáku zeď a za chvíli před Ter Stegenem na balón nedosáhl

Největší možnost Borussie přišla v 57. minutě. Semedo nedokázal čistě zastavit Sancha, ten v pokutovém území upadl a sudí nařídil pokutový kop. Veškerou tíhu vzal na svá bedra Marco Reus, ale krajan Ter Stegen ho i díky předčasnému pohybu, skvěle vychytal! Penalta se měla opakovat, ale sudímu tento fakt unikl. Nebylo na co čekat, Barcelona potřebovala něco změnit a Valverde do hry poslal Lionela Messiho a následně i Ivana Rakitiće. Po hodině hry měla Barcelona vystřídáno, což se jevilo jako dosti riskantní tah.

Dortmund ale pokračoval ve velkém náporu a dvacet minut před koncem zazdili další velkou šanci, po Hazardově přihrávce před branku zakončoval vedle Alcácer a za pět minut si vše zopakoval i smolař zápasu Marco Reus. Za chvíli Julian Brandt orazítkoval břevno a tlak Němců dál a dál gradoval. Zázračnými zákroky musel čarovat zase Ter Stegen a to nadvakrát proti Reusovi. BVB nakonec nedokázalo z velkého tlaku vstřelit gól a z úplně poslední možné akci ho mohl potrestat Lionel Messi. Argentinec v nastavení netrefil z dobré pozice branku a dortmundští si oddechli.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (408)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele