osmifinále - 1. zápasy
18.02.2020 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Liverpool padl. Atlético děkuje jediné trefě Saúla Ñígueze

Překvapení je na světě. Atlético Madrid si dokázalo poradit s Liverpoolem a nedostalo od něj ani jednu branku! Cesta do další fáze je samozřejmě ještě dlouhá, ale díky brzké trefě Saúla Ñígueze k ní má blíž Atlético.

Liverpool se rád vracel na stadion Atlética, protože právě zde před pár měsíci definitivně stvrdil svůj sen a vyhrál Ligu mistrů. Nyní proti němu stálo Atlético, které se sice poměrně trápí a především v útoku pozbývá větší efektivitu, ale pro Reds nebylo snadným soupeřem. Na Wanda Metropolitano se totiž utkaly dvě ze tří nejlepších obran v elitních evropských ligách.

Domácí měl prověřovat především pověstný smrtící trojzubec v podání Maného, Salaha a Firmina, zatímco v barvách Atlética bojovali po boku Correa s Moratou. Pro španělského kanonýra se jednalo o jubilejní padesátý start v nejprestižnější klubové soutěži světa. Pro Moratu a jeho kolegy nemohl začít líp.

317. Přesně tolik minut uplynulo od doby, kdy dostal Liverpool branku naposledy. V tomto utkání k tomu Atléticu stačily jen čtyři minuty. Kdekdo asi očekával, že Atlético zaleze na vlastní polovinu a bude se věnovat především bránění. Diego Simeone udělal opak a vyzýval své hráče, aby Liverpool neustále napadali. Z toho resultoval rohový kop, který obránci Liverpoolu neodvrátili ideálně. Balon se na malém vápně dostal až k Saúlovi Ñíguezovi, který na zadní tyči propálil Alissona!

Reds byli evidentně otřesení, protože s něčím takovým absolutně nepočítali. Chvíli jim trvalo, než se dostali ke svému typickému projevu smrtící, velmi kreativní kombinace. A když už se jim to povedlo, zradila je v mnoha případech finální nahrávka. Centry od Alexandera-Arnolda mířily velmi často vysoko nad bránu.

Defenziva Liverpoolu možná až příliš často spoléhala na ofsajdové postavení a málem na to doplatila. Ve 20. minutě se centr na zadní tyč snášel před volného Moratu, před ním na poslední chvíli odkopl míč Andrew Robertson. Moratu samozřejmě motivovala vidina oslavy jubilea brankou a velmi blízko k ní měl ve 26. minutě. Obrana Liverpoolu opět zaspala, takže se Morata dostal k vápnu a zasekl si míč. Do akce tak byl povolán brankář Alisson, který pohotově zareagoval a míč vyrazil!

Kloppův tým zůstával za očekáváním především kolem vápna domácích, kde působil nedůrazně, laxně a bezradně. Druhou půli začal Divock Origi, zatímco trenér Simeone se rozhodl vyztužit střed hřiště schopnostmi mladíka Llorenteho. Liverpool se pomalu blížil k bráně střežené Janem Oblakem, jenže scházela mu přesnost. Osm minut po změně stran našel Joe Gomez parádním pasem nabíhajícího Mohameda Salaha, který svým pohybem našel skulinu mezi stopery. Jenže jeho hlavička mířila opět mimo.

Taktika centrovaných míčů ostatně Liverpoolu dnes vůbec nevycházela a pečliví obránci Savić s Felipem je trpělivě sbírali. Hnacím motorem v záloze Atlética byl opět Thomas Partey, který se pohyboval téměř všude. Po hodině hry se mohl Morata konečně dočkat, když ho ve druhé vlně našel přesný pas ze strany. V rozhodující chvíli ale Morata podklouzl a jeho zakončení působilo spíš komicky.

Brankáře Alissona pak protáhl jeho krajan Renan Lodi, jehož dělovka se stočila těsně vedle tyče. Liverpool začal s rychlou kombinací o pár chvil později a do vápna si naběhl Jordan Henderson. Jeho volej v pádu ale zamířil mimo a brankář Oblak tak stále čekal na pořádný zákrok.

Nejaktivnějším mužem Atlética zůstával až do konce utkání trenér Simeone, který divokou gestikulací neustále popoháněl chorály domácích fandů. V parádní atmosféře se porážka Liverpoolu bude slavit ještě líp.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (716)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele