semifinále - 1. zápasy
30.04.2019 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Ajax opět venku nezaváhal a má před odvetou jednogólový náskok

Po triumfech na půdě Realu Madrid s Juventusem potvrdil amsterdamský Ajax svou excelentní venkovní formu i na zbrusu novém stadionu Tottenhamu, kde zvítězil 1:0. O jediný gól zápasu se zkraje utkání postaral Donny van de Beek, a přestože se Spurs v druhé půli zlepšili, neprostupnou obranu soupeře nedokázali ani výrazněji ohrozit, natožpak překonat.

Úvodní desetiminutovka nabídla veskrze opatrnou podívanou z obou stran, ovšem poté se hosté začali čím dál více osmělovat a hned záhy se ujali vedení. V patnácté minutě vyústila povedená kombinace před pokutovým územím Tottenhamu v kolmici Hakima Ziyecha na Donnyho van de Beeka, jenž se těsně vyhnul ofsajdu a měl poté k zakončení tolik času, že si mohl dovolit počkat na pohyb brankáře Llorise a bezpečně míč uklidit k tyči.

S průlomem skóre byl rozdíl mezi hrou obou celků ještě markantnější a domácí publikum jen frustrovaně přihlíželo, jak Ajax svou typicky aktivní hrou nepouští Spurs ani na útočnou polovinu a usiluje o další zásahy. Nejblíže měl k druhému gólu opět Van de Beek, jenž se ocitl na konci lahůdkové týmové kombinace z úhlu sám před Llorisem, avšak jako by si nedokázal vybrat mezi zakončením a přihrávkou Davidu Neresovi a tottenhamský brankář tak zvládl kritickou situaci zneškodnit.

Po půlhodině hry už tak rozhození Spurs prodělali ztrátu v podobě zranění Jana Vertonghena, jenž se smolně srazil v hlavičkovém souboji se spoluhráčem Alderweireldem a vinou otřesu mozku nedokázal v zápase pokračovat. Mauricio Pochettino této nepříjemné situace využil k nasazení Moussy Sissoka a změny formace na čtyři obránce, což spolu s táhlou pauzou Tottenhamu skutečně prospělo. Domácím se sice podařilo hru vyrovnat, ovšem s výjimkou několika nedokončených průniků Lucase Moury dokázali zahrozit pouze ze standardních situací, přičemž jak Llorente, tak Alderweireld v nadějných pozicích minuli. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení hostujícího týmu.

Po změně stran již domácí naskočili do hry o poznání nabuzeněji a brankáře Onanu poprvé prověřil Dele Alli. Přestože se však Spurs těšili podobné převaze jako Ajax v první půli, na rozdíl od Nizozemců se jim nedařilo vytvořit si pořádnou brankovou příležitost, a hosté navíc při každém zaváhání v soupeřově rozehrávce vyráželi kupředu za navýšením náskoku.

Třináct minut před koncem měl skutečně druhý gól na noze David Neres po přímočaré akci Ziyecha se střídajícím Mazraouim a Tadićem, jenže ke smůle hostí trefil pouze tyč. Ajax tak v Londýně zvítězil 1:0 a do domácí odvety má výtečně připravenou pozici na zajištění finálové účasti.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (921)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele