čtvrtfinále - 1. zápasy
10.04.2019 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Barcelona vyhrála na Old Trafford a míří za postupem

Povedený vstup do zápasu a nevýrazný, až profesorský výkon po zbytek střetnutí stačil Barceloně k tomu, aby si v prvním čtvrtfinálovém zápase s Manchesterem United vybojovala cenné vítězství na půdě soupeře v poměru 1:0. Anglický celek po brzkém vlastním gólu Shawa díky vyčerpávajícímu energickému vypětí získal převahu, ale v koncovce se trápil a za celých devadesát minut si nepřipsal dokonce ani jedinou přesnou střelu.

Podobně jako v osmifinálové odvetě v Paříži vstoupili United do utkání velmi pasivně a veškerou herní iniciativu přenechali soupeři. Zatímco tehdy tento přístup i s trochou štěstí slavil úspěch, podobný husarský kousek se Manchesteru zopakovat nepodařilo. V úvodní čtvrthodině drželi barcelonští míč na svých kopačkách z drtivých 89 procent a co víc, podařilo se jim tento tlak i náležitě zužitkovat.

Více než dvouminutový úsek kombinačního úsilí hostí, během nějž se do hry zapojilo všech jedenáct hráčů katalánského velkoklubu, vyústil ve dvanácté minutě v povedenou kolmici na Messiho. Ten na sebe v pokutovém území strhnul veškerou pozornost, zatímco Luis Suárez odběhnul z původně ofsajdové pozice k zadní tyči a Messiho následnou pobídku uklidil z úhlu hlavou až do sítě, byť s pomocí jemné teče bránícího Shawa. Barcelonské oslavy průlomu skóre sice záhy zchladil zdvižený praporek čárového sudího, ovšem následná konzultace s videorozhodčím potvrdila, že k žádnému postavení mimo hru během celé akce nedošlo.

S inkasovaným gólem na domácí půdě museli Rudí ďáblové začít vystrkovat růžky o poznání více a nutno dodat, že po zbytek první půle měli skutečně navrch. Doposud suverénní Barcelona kupila kvůli agresivnímu napadání jednu chybu za druhou, ovšem United si s nadějnými pozicemi nezvládali ve finální fázi poradit a Marc-André ter Stegen mohl i nadále zůstávat v poklidu. Nejblíže k překonání německého gólmana měl v situaci výrazně připomínající Suárezův gól Diogo Dalot, jenže na rozdíl od uruguayského kanonýra svou hlavičku vůbec nezvládl ukočírovat. Když vzápětí David de Gea parádním zákrokem nohou zneškodnil tvrdou ránu Coutinha, šlo se do kabin za těsného vedení Barcelony.

Také po změně stran United pokračovali ve vysokém tempu, ale stejně tak je opakovaně brzdila nemohoucnost před pokutovým územím. Na přelomu hodiny hry o sobě ovšem znovu dali vědět i hosté střeleckými pokusy Suáreze s Messim a s neodvratným úbytkem sil hráčů soupeře se jim podařilo hru přece jen opět vyrovnat a držet míč v dostatečné vzdálenosti od vlastní branky. Navýšit náskok se již sice hostům nepodařilo, ale i výsledek 1:0 je do odvety na Camp Nou více než výhodný.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1650)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele