osmifinále - odvety
13.03.2019 21:00 CET
5 : 1
(2:0)

Reportáž

Barcelona v závěru uštědřila Lyonu debakl a postupuje

Barcelona si díky perfektnímu závěru poradila téměř až krutým způsobem s Lyonem a zaslouženě postupuje do další fáze. Na hřišti řádil především Lionel Messi, který měl prsty ve všech pěti brankách Barcelony.

Lyon v prvním utkání překvapil velmi solidním výkonem a především nulou vzadu a dnes bylo z jeho pohledu všechno otevřené. Francouzi ale Barcelonu ještě nikdy neporazili. S úmyslem napravit to vyběhli na trávník slavného stadionu hráči jako Mendy, NDombèlé, Tousart, Dembélé, Depay nebo samozřejmě největší hrozba hostí, kapitán Fekir.

Barcelona ale prožívá výborné chvíle a daří se jí jak po herní, tak po výsledkové stránce. Týmy Realu i Atlética padly, což Barcelona odmítala napodobit. Před zaplněnými tribunami slavného Camp Nou byli blaugranas jasným favoritem, což potvrdila již jejich úvodní sestava. Do ní se vešly hvězdy jako Messi, Coutinho, Suárez, Piqué nebo Alba.

Po Messiho uličce sprintoval už ve druhé minutě po straně Coutinho, který se snažil najít nestřeženého Suáreze. Jeho úmysl ale dobře vystihl brankář Lopes a ukryl míč do rukavic. Zkušený brankář určitě věděl, že se bude protahovat hodně často a potvrdil to Lionel Messi. Argentinský střelec zamířil po elegantní souhře z hranice vápna do míst, kam Lopes stihl doletět.

Po jemném obloučku Sergia Busquetse si do šance nabíhal Lionel Messi, jenže brankář Lopes dobře četl hru a v poslední chvíli mu míč vypíchl od kopačky! Mnohem hůř to zkoušel Jason Denayer, který nestihl zakřižovat Suáreze. Při pokusu o skluz mu Suárez šlápl na nohu a sám ještě ochotně padl k zemi. Sudí Marciniak však i přes konzultaci s videem přiřkl Messimu penaltu a malý velký Argentinec po "panenkovsku" proměnil - 1:0.

Po delší pauze způsobené srážkou mezi Suárezem a Lopesem se Barcelona usadila kolem vápna Lyonu. Další Messiho parádní pas na Suáreze rezultoval ve výbornou ránu zkušeného Uruguayce a ještě lepší zákrok brankáře Lopese. Ten těžký balon vyrazil před sebe a měl štěstí, že dobíhající Ivan Rakitić mířil vysoko nad!

Lyon soupeřovy rychlé narážečky do vápna absolutně nestíhal pokrýt a to se mu stalo osudným. Ve 31. minutě vymyslel další lahůdkový pas za obranu Arthur a Luis Suárez se zachoval nezvykle nesobecky. Nahrál vedle sebe na Philippa Coutinha, který už jen doklepl míč do prázdné brány.

Od srážky se Suárezem to s brankářem Lopesem nevypadalo moc dobře a ve 34. minutě musel střídat. Do hry pustil zkušeného Mathieuho Gorgelina, který však v Lize mistrů debutoval. A debut to byl pořádně ostrý. Parádní akcí ho na hřišti přivítal Suárez zakončující těsně vedle. A přímo zákrok střídajícího brankáře si vynutil nabíhající Messi, který střílel po zemi.

Druhý poločas začal opět v duchu barcelonského diktátu. Blaugranas nehodlali dát Lyonu sebemenší šanci na zdramatizování výsledku a třetí branku mohl po pasu od Arthura přidat dalším dloubáčkem Messi. Radost mu ale zkazil vracející se Marçal, který na poslední chvíli vykopl míč z brankové čáry!

Lyon nepostrádal bojovnost, ale chyběla mu invence a kvalita. Francouzský celek se stále častěji omezoval na nákopy dopředu či rány ze střední vzdálenosti. Jako v případě hostujícího kapitána Fekira, který pálil pár metrů vedle brány.

Její ochránce Ter Stegen se sice příliš nezapotil, ale přesto inkasoval. Lyon zdramatizoval utkání v 58. minutě, kdy rozehrál rohový kop a po závaru ve vápně se nejlépe zorientoval Lucas Tousart! To bylo pro Barcelonu varováním, že by měla opět trochu přidat.

Kontaktní branku čekal málokdo, nicméně Lyon díky ní náhle ožil. Na rozdíl dvou branek mohla Barcelona odskočit díky akci zakončené Coutinhem, který dokonce obešel brankáře! Pak ale míč poslal jen do boční sítě.

Mnohem lépe to udělal Lionel Messi. Hosté ztratili míč na polovině hřiště a Busquets našel volného Argentince. Ten si pomocí dvou zasekávaček obstaral dostatek místa na střelu, na kterou Gorgelin už nedosáhl. Messi byl dnes opět v centru dění a po špatně zahraném rohovém kopu právě jeho sprint přes polovinu hřiště a brilantní nahrávka na volného Gerarda Piquého znamenala čtvrtý gól v síti Lyonu!

Lyon si dnes musel vypít svou číši hořkosti až do samého dna. Během posledních patnácti minut se totiž jeho naděje naprosto rozplynuly a obranu Francouzů v samém závěru pokořil pátou brankou ještě Ousmane Dembélé po další skvělé nahrávce Messiho - 5:1.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1142)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele