osmifinále - odvety
13.03.2019 21:00 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Reds v Mnichově třikrát udeřili a potvrdili anglickou dominanci

Problémy Liverpoolu ve venkovních zápasech Ligy mistrů se povedlo zažehnat v ten pravý čas. Tým Jürgena Kloppa totiž na půdě Bayernu Mnichov po domácí bezbrankové remíze dokázal skórovat hned třikrát a po suverénní výhře 3:1 především díky dvěma trefám Sadia Maného postupuje na úkor německého šampiona do čtvrtfinále, které tak bude anglickými kluby obsazeno rovnou z poloviny.

Stejně jako v prvním duelu i tentokráte byl vstup obou mužstev do zápasu velmi opatrný a na pořádný rozruch čekaly zaplněné tribuny Allianz Areny marně. Územní převaze se sice těšili domácí, kteří měli nakrátko i početní výhodu díky zranění Jordana Hendersona, ovšem vyjma nepřesné rány Thiaga Alcantary zpoza šestnáctky se k ohrožení Alissonovy branky nedostali.

Hosté se zprvu hledali ještě více, ovšem od pětadvacáté minuty se jim podařilo hru vyrovnat, a dokonce i vstřelit veledůležitý gól. Firmino ještě se svou dělovkou neuspěl, ovšem pár minut nato parádní pas Virgila van Dijka neméně výtečně zpracoval Sadio Mané, pohrál si otočkou i s vyběhnuvším Manuelem Neuerem a poslal míč jemným obloučkem do odkryté sítě.

Bayern tak rázem potřeboval do konce utkání skórovat hned dvakrát a mohlo být ještě hůř, kdyby Neuer nevytěsnil Robertsonovu ránu z úhlu. Poté ale domácí zvládli své manko stáhnout ještě do poločasu. Takřka přesně po vzoru prvního gólu večera si Süleho vzdušnou kolmici převzal za soupeřovou obranou Serge Gnabry, udržel si skvěle za zády dotírajícího Robertsona a stříleným centrem k nabíhajícímu Lewandowskému na zadní tyči přinutil Joela Matipa, aby si míč zblízka srazil do vlastní branky. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:1.

To po změně stran se hrálo pěkně svižně hned od počátku, ovšem aktivnější byli tentokráte hosté. Když ale štiplavou střelu Salaha zvládl Neuer vytěsnit, zdálo se, že Bayern přežil nejhorší a pustí se do honby za obratem. Blízko k tomu měl na přelomu hodiny hry Robert Lewandowski po dalším dobrém pasu Gnabryho, avšak ve skluzu na přední tyči mu nakonec k míči scházelo pár decimetrů.

Víc šancí už ale liverpoolští ve vlastní šestnáctce nepřipustili, a naopak v 69. minutě sami podruhé skórovali. Po rohovém kopu Jamese Milnera prokázal Virgil van Dijk svou dominanci ve vzduchu i proti Matsi Hummelsovi, jehož ve výskoku suverénně předčil a tvrdou hlavičkou k tyči dopřál svému týmu v postupové matematice opět dvoubrankový luxus.

Německému šampionovi již nezbývalo nic jiného než vrhnout všechny síly kupředu, jenže liverpoolským protivníkova otevřená obrana plně vyhovovala a při každé příležitosti vyráželi do rychlých protiútoků. Za svou neutuchající útočnou aktivitu se hosté sedm minut před koncem dokonce dočkali i dalšího zásahu, když se na hranici malého vápna zjevil Sadio Mané a uklidil hlavou k tyči perfektní Salahův pas "šajtlí".

O postupujícím tak již bylo definitivně rozhodnuto a jedinou kaňkou z pohledu hostí je žlutá karta pro Andyho Robertsona, kvůli níž skotský bek přijde o první čtvrtfinálový duel. Konečný výsledek 3:1 ve prospěch Liverpoolu jen potvrzuje úspěch všech čtyř anglických klubů v tomto ročníku Ligy mistrů, zatímco německá Bundesliga již v tomto ročníku milionářské soutěže nebude mít jediného zástupce.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1227)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele