čtvrtfinále - 1. zápasy
05.04.2016 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Barcelona proti oslabenému Atlétiku vydřela výhru 2:1

Úvodní čtvrtfinále mezi Barcelonou a Atlétikem Madrid nabídlo téměř totožný průběh utkání jako v jejich předchozím vzájemném měření sil a ke všemu i totožný výsledek. Hosté se sice ujali vedení, jenže ještě do přestávky šli vinou vyloučení Fernanda Torrese do deseti a následně o svůj náskok přišli. Barcelonská výhra 2:1 díky dvěma trefám Luise Suáreze ovšem před odvetou stále nechává šance obou týmů otevřené.

Od úvodního hvizdu nastoupili hosté do zápasu na Camp Nou stejně jako v lednu, tedy aktivním napadáním barcelonské rozehrávky. Tehdy tato taktika přinesla Atlétiku brzký gól Kokeho a i tentokráte madridský celek slavil úspěch, jen si na něj musel počkat o něco déle. Nejprve pokoušel hned dvakrát střelecké štěstí Lionel Messi, jenže pokaždé nepřesně. První čtvrthodinu tak nejvíce ozvláštnila čtrnáctá minuta, kdy celý Camp Nou včetně Diega Simeoneho vzdal bouřlivým aplausem hold nedávno zesnulému Johanu Cruyffovi.

V minutě devatenácté již měla Barcelona průlom skóre na dosah, avšak hlavičkující Neymar nezvládl Alvesův centr ukočírovat a ve vyložené příležitosti pouze přestřelil. Reakce hostí na sebe nenechala dlouho čekat a barcelonští pykali. Neobsazený Koke totiž ze středu hřiště vykouzlil perfektní kolmici do cesty Fernanda Torrese, jenž bez váhání napálil míč prudce mezi nohy brankáře ter Stegena a poslal Atlético do vedení. Krátce nato pak mohl dokonce přidat trefu číslo dvě unikající Griezmann, ale ter Stegen tentokrát svůj tým podržel kvalitním zákrokem.

Deset minut před koncem první půle ovšem zaskočené Barceloně věnoval pořádný dárek autor prvního gólu Torres. Španělský útočník již se žlutou kartou na kontě za zbytečné sražení Neymara naběhl nešikovně i do Sergia Busquetse a vůbec se nemohl divit, že jej sudí Felix Brych vykázal ze hřiště. Opakoval se tak scénář z onoho posledního vzájemného duelu z 30. ledna, kdy se hosté překvapivě ujali vedení a poté šli ještě do přestávky do deseti. Barcelona ale zvládla utkání po změně zvrátit ve svůj prospěch ještě do přestávky a navíc ani případné zopakování výsledku 2:1 by nevěstilo nijak zvlášť výhodnou výchozí pozici do odvety...

Oba celky se po změně stran nijak nedržely zpátky a oběma se hned v první pětiminutovce druhé půle povedlo dostat do slibných šancí. Nejprve chyběl Griezmannovi na Carraskův přízemní centr jen kousek, aby jej stihl na přední tyči lépe usměrnit, ale poté už napevno převzala taktovku Barcelona. Messiho akrobatické zakončení přes hlavu však skončilo těsně vedle a Neymar po výtečné individuální akci napálil zkraje pokutového území pouze břevno.

Tlak domácích neustával ani po Simeoneho defenzivním střídání, kdy výtečného Carraska nahradil Augusto Fernández. Jan Oblak v brance Atlétika však s přehledem lapil další Neymarovu hlavičku a poradil si i s ranou Messiho, přičemž odražený míč stihl Juanfran na poslední chvíli odpálit do bezpečí. Ani další rána hyperaktivního Neymara si však cestu do brány nenašla a pouze prosvištěla těsně vedle pravé tyče.

Čisté konto hostí v tu chvíli viselo na vlásku a zdálo se, že vyrovnání je jen otázkou času. To se nakonec potvrdilo v třiašedesáté minutě, kdy do té doby neviditelný Suárez stál ve správný čas na správném místě a usměrnil zblízka Albovu ránu z voleje po Alvesově centru do odkryté sítě. Uruguayský kanonýr rázem ožil ve všech směrech - nejprve si za konflikt s Felipe Luisem vysloužil žlutou kartu, ale především jedenáct minut po své vyrovnávací trefě sám dokonal obrat. Znovu u toho byl s přesným centrem Dani Alves, jehož přesný pas z pravé strany napálil Suárez prudkou hlavičkou za Oblakova záda podruhé.

Barcelona se pak sice pokoušela svůj těsný náskok před odvetou ještě vylepšit, jenže Atlético i skrze všemožné zdržování dokázalo hru rozkouskovat a závěr utkání včetně pětiminutového nastavení již v poklidu ubránilo. Za týden tak Simeoneho skvadře postačí v odvetě zvítězit 1:0, šance obou týmů zůstávají otevřené.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1276)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele