osmifinále - 1. zápasy
17.02.2016 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Real Madrid veze z Říma pohodlný náskok

Real Madrid neoslnil, ale z Věčného města si do odvety veze pohodlný náskok o dvě branky. Prvním střelcem se stal Cristiano Ronaldo, toho pak napodobil ještě střídající Jesé. Římský celek musí v odvětě zabrat, chce-li postoupit.

Real Madrid zavítal do Věčného města, aby konečně přerušil smolnou sérii venkovních duelů proti italským týmům. Trenér Spalletti, který nedávno usedl opět na římský trůn, se však svého soupeře nelekal, protože s ním měl dobré zkušenosti. Toto utkání bylo také prvním ostrým startem pro lodivoda královského klubu ze španělské La Ligy, Zinedina Zidana.

Italský stratég se rozhodl pro několik změn oproti sestavě, kterou mnozí tipovali. Realu měli život znepříjemňovat hráči jako Vainqueur, El Shaarawy, Perotti, Salah nebo Digne. Kapitánskou pásku oblékl Alessandro Florenzi, střelám Bílého baletu měl čelit Wojciech Szczesny. Jen lavička zbyla na Edina Džeka nebo Daniela De Rossiho.

To Real neměl co ztratit a z pozice favorita vyslal do boje to nejsilnější. Do základní sestavy se vrátil Brazilec Marcelo, který měl zdravotní problémy. Před Navasem se objevili také Ramos, Varane a Carvajal. Samozřejmostí byly hvězdy jako Ronaldo, Benzema, Isco, Kroos nebo Modrić. Hosté začali hodně zhurta a do AS se pustili. Real využíval především krajní prostory, ve kterých čekal slabší články Vlků.

Především Marcelo, který původně nastoupit neměl, cítil obrovskou chuť do hry. Nepochybně už od tiskové konference chtěl Cristiano Ronaldo dokázat, že umí skórovat i mimo slavné Santiago Bernabéu, což mohl při své oblíbené disciplíně. Po faulu Williama Vainqueura pálil z volného přímé kopu, leč minul asi o dva metry. Tajnou zbraní AS měl být rychlík Mohamed Salah, který se předvedl při protiútoku. Předkopl si míč před Isca, Ramose i Marcela a vybojoval roh.

Vlci začali stále více kousat a z jejich kombinací rezultovala šance Perottiho, který ještě hledal Stephana El Shaarawyho. Jenže mladý Italo-Egypťan pálil vysoko nad. Delší dobu se oba celky hledaly. Domácí spíše vyčkávali, s čím že přijde favorit z Madridu. Hostující slavíci ale mimo svůj domov nezpívají tak skvostně jako doma. Převahu sice Real měl, ale dost daleko od Szczesnyho, takže polský brankář mohl zůstat v klidu. K zajímavé ráně se odhodlal Marcelo, kterého vybídl Ronaldo. Jenže Brazilec pálil o zem těsně mimo!

Mnozí fanoušci asi čekali mnohem větší kolotoč, než jaký hráči na obou stranách předváděli. Až pět minut před koncem nijak zajímavé půle se dostal míč až k Benzemovi, který ještě hledal Portugalce Ronalda. Populární útočník ale nepočítal s obětavým zákrokem Alessandra Florenziho, který jeho pokus zastavil. Ke konci první půle se dopředu hnal El Shaarawy, kterého musel zastavovat až na poslední chvíli stoper Varane.

Do druhé půle AS doslova vlétlo. Jen s podobným přístupem totiž mohl Stephan El Shaarawy stihnout nákop od mladého kapitána Florenziho. Naštěstí pro hosty se v situaci skvěle zorientoval brankář Keylor Navas a míč včasným vyběhnutím uklidil. A to bylo pro Real skvělé, protože další nákop směřoval na Marcela, který posunul míč na Ronalda. Portugalská hvězda si poradila s Florenzim a jednoduchou kličkou se ho zbavila. Následná rána pak už nepotřebuje komentář - 1:0 pro Real.

Z prakticky první velké šance Real skóroval a domácí museli zapnout. I proto se na hřiště dostavil Edin Džeko. Dcera už se mu narodila a bosenský kanonýr to oslavil gólem do sítě Carpi. Trenér Spalletti nejspíš doufal, že to samé zvládne i proti Realu. V jeho dresu se na hřiště dostavil v Itálii dobře známý a nepříliš úspěšný Mateo Kovačić. Giallorossi v útoku vypadali nebezpečně, když už se do něj dostali. Ale jejich šance srážela nepřesnost, která dnes večer byla naprosto evidentní.

Real vedl o jednu branku nad ještě nedávno pátým celkem Serie A, což mu evidentně stačilo. Merengues nikam nespěchali. AS naproti tomu zabralo a Džekovo sklepnutí napálil jen těsně vedle Vainqueur! Mohamed Salah využil rychlé nohy, ale mozek už zapnout nestihl, takže jeho nahrávka směřovala jen do nejbližšího soupeře. Poté, co Džeko zabojoval o míč, jej překládal Florenzimu. Ten padl k zemi po kontaktu s Carvajalem, ale sudí Královec evidentně faul neviděl.

Giallorossi byli v závěru utkání jednoznačně aktivnější a ani nepísknutá penalta je nezlomila. Do další šance se hnal Salah, jenže míč mu uskočil a sebral jej brankář Navas. A Real trestal. Jesé táhl útok Realu a protože k němu nikdo nepřiběhl včas, vypálil. Jeho utajenou střelu brankář Szczesny nezpozoroval včas a kapituloval - 2:0. Real toho dnes moc nepředvedl, ale nakonec se domů vrací spokojenější.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1387)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele