základní skupiny - skupina F, 5. kolo
24.11.2015 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Arsenal si splnil povinnost a zůstává ve hře o postup

Dinamo Záhřeb dokázalo favorizovanému Arsenalu odolávat pouze necelou půlhodinu a nakonec se z Londýna poroučí s jasnou prohrou 3:0. O vydařený večer Kanonýrů se postaral především Alexis Sánchez, autor dvou branek a jedné asistence. Díky prohře Olympiakosu v Mnichově tak má Arsenal znovu postup do osmifinále ve svých rukou - musí však v posledním kole svého řeckého soka porazit rozdílem dvou branek či 3:2 a výše.

Arsenal do zápasu vstoupil jaksepatří a brzy si vytvořil první brankové příležitosti. Jak Cazorla, tak Alexis však kvalitní přihrávky Joela Campbella nedokázali patřičně zakončit, a tak na brzký průlom skóre nedošlo. Přesto se diváci na Emirates Stadium dočkali první trefy utkání ještě před uplynutím půlhodiny hry, kdy Alexis Sánchez přesným centrem z levé strany našel nabíhajícího Mesuta Özila, jenž celou akci zakončil na své poměry atypicky hlavou - 1:0 pro Arsenal.

Druhý gól večera přišel o poznání rychleji, když zbrklé rozehrávky stopera Sigaliho využil Nacho Monreal. Španělský levý bek následně míč bez váhání potáhl sprintem do šestnáctky a předložil jej na zlatém podnose Alexisovi, pro nějž už nebyl žádný problém zblízka zdvojnásobit vedení domácích.

Oživení domácí pak ještě do poločasu mohli přidat i branku číslo tři, ovšem Özil po dalším výtečném průniku těsně minul a poté v další skvělé šanci pouze nechal nedůraznou ranou vyniknout brankáře Eduarda. Dinamo se za celý poločas zmohlo jen na pět rohových kopů, s nimiž si obrana domácích bez potíží poradila. Do kabin se tak šlo za stavu 2:0 pro Arsenal a dobré zprávy přicházely také z Mnichova, kde domácí Bayern stihl řeckému Olympiakosu vstřelit góly hned tři.

Arsenal nehodlal nic ponechat náhodě ani po změně stran a hned v úvodních minutách díky aktivnímu napadání dvakrát prověřil Eduarda prostřednictvím Cazorly s Giroudem. V sedmapadesáté minutě pak o sobě snad poprvé dali vědět hosté, Matelova rána však s přispěním teče jen prosvištěla napříč pokutovým územím Arsenalu na rohový kop. Domácí odpověděli Campbellovou střelou z voleje, která ovšem skončila vedle Eduardovy levé tyče.

Jakékoli naděje hostí na možné zdramatizování zápasu osm minut po hodině hry zničil svým druhým gólem večera Alexis Sánchez, ale hlavní zásluhu na dalším gólu Arsenalu měl Joel Campbell. Kostarický útočník totiž zpoza šestnáctky vykouzlil perfektní kolmici pro svého chilského spoluhráče, jenž bez potíží obešel Eduarda a zakončil do odkryté sítě. Opakované záběry sice ukázaly, že Alexis byl v době přihrávky hlavou těsně za hranou ofsajdu, ovšem gól k radosti domácích platil.

Teprve za stavu 3:0 si Petr Čech připsal první pořádný zásah večera. Tak trochu symbolicky ani nešlo o střelecký pokus hráčů Dinama, nýbrž o další nešťastný pokus o vstřelení vlastního gólu, když Koscielny napálil míč do Flaminiho. Čech však předvedl výtečný reflexivní zákrok a udržel s vypětím sil čisté konto. Posléze si český gólman poradil i se střelou střídajícího Soudaniho, zatímco na opačné straně se po umném individuálním průniku Alexis marně dožadoval odpískání pokutového kopu poté, co se mu pod nohy vrhnul Eduardo.

Napodruhé sice již Soudani dokázal deset minut před koncem skórovat, jenže svou ránu poslal z jasného postavení mimo hru, které rozhodčím neuniklo. Za rozhodnutého stavu si již Arsene Wenger mohl dovolit i vystřídat vytíženého Girouda s Cazorlou a do sestavy mohl znovu po delší pauze zařadit uzdravivšího Aarona Ramseyho.

Třešničku na dortu povedeného výkonu málem v závěru přidalo duo Alexis - Özil, ovšem hlavička německého záložníka po lahůdkovém lobu za chorvatskou obranu tentokrát skončila těsně vedle. Kanonýři tak splnili svou povinnost a díky výhře 3:0 mají postup do jarní vyřazovací fáze Ligy mistrů znovu ve svých rukou - stačí jim k tomu vyhrát na horké půdě Olympiakosu rozdílem dvou branek nebo v poměru 3:2 a výše.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (307)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele