čtvrtfinále - odvety
17.04.2024 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Joshua Kimmich (© AFP)

Bayern si vynahradil konec ligové dominance vyřazením Arsenalu z Ligy mistrů

Hráči Bayernu Mnichov zvládli odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů a po domácí výhře 1:0 nad Arsenalem postoupili mezi nejlepší čtyři týmy ročníku. V první půli sice ještě anglický zástupce navázal na výkon z prvního duelu a svého soupeře několikrát zatlačil před jeho branku, jenže se mu nepodařilo gólově prosadit. To se naopak po změně stran povedlo německému gigantovi, kterému vystřelil první semifinále po čtyřech letech Joshua Kimmich.

Bavory i Londýňany o víkendu zasáhl smutek. Die Roten sice porazili Kolín, následné vítězství Leverkusenu ovšem znamenalo přerušení 11leté titulové dominance Bayernu. Na druhé straně Kanonýři před vlastními fanoušky podlehli Aston Ville a vedoucí pozici v Premier League přenechali Manchesteru City.

Thomas Tuchel musel pro odvetu řešit problémy na levé straně hřiště, kde mu chyběl distancovaný Alphonso Davies i zraněný Serge Gnabry. Do sestavy se tak dostali Noussair Mazraoui a Raphaël Guerreiro. Právě po kombinaci těchto dvou hráčů se Bayern dostal ve 23. minutě do obrovské šance, v níž ránu Maročana tečovali hosté se štěstím na roh. Manuel Neuer, který si o víkendu odpočinul a nechytal, musel poprvé do akce proti skákavé střele Martina Ödegaarda. O mnoho nebezpečnější byla situace ze 31. minuty, kdy se Nor převtělil do role nahrávajícího. Zpětným pasem vybídl k zakončení Gabriela Martinelliho, jenže na jeho slabém pokusu si smlsnul velezkušený Neuer.

Start druhé půle zastihl v mnohem lepším rozpoložení domácí. Leon Goretzka nejprve hlavou rozezvučel brankovou konstrukci a následnou dorážku Guerreira zablokoval při cestě do sítě William Saliba. Čemu už ale obránci Arsenalu nedokázali zamezit, byla gólová hlavička Kimmicha ze 63. minuty. Jednalo se o ukázkovou kombinaci obou krajů hřiště, když Guerreiro zleva centroval a pravý bek Kimmich neohroženě vlétl do vápna z hloubi pole. S nabytým vedením nakládali Bavoři učebnicově. Gól ještě posílil sebevědomí středových hráčů a Arsenal si vypracoval jediné nebezpečně vypadající zakončení, nicméně Ödegaard ranou na bližší tyč neuspěl.

Bayern tak zvládl důležité utkání před vlastními fanoušky a účast mezi nejlepší čtveřicí Ligy mistrů jej po tříleté odmlce neminula. První zápas semifinále odehraje na přelomu dubna a května doma proti Manchesteru City, či Realu Madrid.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (459)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele