semifinále - 1. zápasy
06.05.2015 20:45 CET
3 : 0
(0:0)

Reportáž

Guardiolovi návrat na Nou Camp zhořkl. Postaral se o to Messi

Návrat na Camp Nou se Pepu Guardiolovi nepovedl. Bayern Mnichov sice na hřišti Barcelony dlouho držel bezbrankovou remízu, nakonec si však odváží do odvety třígólové manko. Dvěma trefami se pod výhru podepsal Lionel Messi..

A nebyly to jen tak ledajaké trefy - v obou případech argentinský útočník prokázal, že když "zapne", dokáže vykouzlit neuvěřitelné věci. V samém závěru jej ještě doplnil třetím zásahem kolega Neymar, a Guardiola má nyní nezáviděníhodnou, ba na první pohled skoro nemožnou úlohu - porazit Barcelonu v odvetě o čtyři branky. Tutéž Barcelonu, která už dva měsíce suverénně vyhrává a od prvního čtvrtfinálového utkání v Paříži navíc nedostala gól.

Kataláncům se tak vydařila první část odvetného plánu za památné semifinále v roce 2013, kdy ji Bayern zostudil celkovým skóre 7:0. Nebýt výkonu brankáře Manuela Neuera, šli by navíc domácí do vedení určitě mnohem dříve; třeba už v sedmé minutě, kdy si německý reprezentační gólman parádně poradil tváří v tvář Luisi Suárezovi.

Uruguayský útočník byl v úvodu vůbec hodně vidět, jak potvrdil i v následující šanci, kdy přihrál Neymarovi a výsledná střela se otřela o bránícího Philippa Lahma do zámezí. Guardiola se rozhodl při svém návratu na "rodný" stadion nezalézat do obrany a postavil poměrně útočnou sestavu s jasným taktickým plánem hrát na vítězství; zpočátku to však vypadalo jako opravdu špatné rozhodnutí. Rozjetá ofenziva Barcelony, která v posledních dvou ligových zápasech nastřílela 14 gólů, způsobovala ve tříčlenné zadní linii hostů velký chaos, a Bayern tak strávil úvodní fázi zápasu pod tlakem.

Čerstvý německý mistr se však nakonec přece jen dokázal probít do šance, Robert Lewandowski (hrající s ochrannou obličejovou maskou) ale v nadějné pozici selhal - přízemní pas Thomase Müllera si totiž nedokázal zpracovat. Hostující stratég brzy správně pochopil, že jím vymyšlený herní plán kolabuje, a "přepnul" na obrannou čtveřici; Barcelona ale i nadále působila sebevědomějším dojmem a aktivní Suárez hlavičkoval po rohu nad břevno. Po Iniestově výtečném pasu měl vedoucí gól na kopačce i Dani Alves, Neuer se ale opět vytáhl.

Teprve poločasová pauza dala hostům pořádně vydechnout a do druhého dějství vyběhli s mnohem zodpovědnějším defenzivním plánem. Výsledkem bylo snížení herního tempa a obecně opatrnější vývoj - Bayern si uvědomoval, že první půli "přežil" jen se štěstím, stejně jako že případný bod z Camp Nou by pro něj za těchto okolností měl cenu zlata. Guardiola tak opustil svůj iniciální plán a soustředil se po změně stran na zadní vrátka.

Až třináct minut před koncem si diváci konečně mohli zakřičet "gól". Postaral se o to fantom Messi, který zpracoval míč od Alvese a levačkou vyslal krásnou přízemní ránu k Neuerově tyči. Argentinec tak ideálním způsobem oslavil jubilejní stý zápas v evropských pohárech a potvrdil předzápasová Guardiolova slova; jeho bývalý kouč jej totiž označil za "nezastavitelného". O tři minuty později pak zvyšoval už na 2:0 - tentokrát se o finální přihrávku postaral Rakitić, většinu práce ale odvedl sám Messi, který si udělal dobrý den z Boatenga, přehodil si míč na pravačku a svoje parádní sólo zakončil efektním přehozením nešťastného Neuera.

Finální tečku za zápasem pak napsal ve čtvrté minutě nastavení Neymar, který se uvolnil ze sevření mnichovské defenzivy a propálil německého reprezentanta mezi tyčemi potřetí. Šance Bayernu na postup do finále tak klesly prakticky na nulu; pokud chce dvojzápas před vlastními fanoušky alespoň zdramatizovat, bude muset v první řadě najít způsob, jak se vyvarovat podobného sevření do kleští jako dnes. S takovým plánem, jaký dnes vymyslel Guardiola, je bilance 0 střel na bránu vskutku nedostačující..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (2197)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele