osmifinále - 1. zápasy
12.02.2013 20:45 CET
1 : 2
(0:2)
Stadión:
Mestalla, Valencia

Reportáž

Mise (napůl) splněna - pařížskou jízdu nezastavila ani Mestalla!

Milionářské PSG vstoupilo do první vyřazovací fáze Ligy mistrů po 18 letech tím nejlepším možným způsobem, když ve Valencii díky trefám argentinských klenotů Lavezziho a Pastoreho zvítězilo 2:1. Za domácí korigoval skóre v závěru utkání Adil Rami.

Paříž začala aktivně a už po 8 minutách hry se do nebezpečné situace propracoval Lucas Moura, který se ze své pozice na pravém křídle propracoval až ke střele a trefil konstrukci Guaitovy brány; hostující fanoušci však nemuseli litovat dlouho. O pouhých několik vteřin později se totiž ke slovu dostal jiný jihoamerický útočný fantom, Ézequiel Lavezzi - spolu s krajanem Pastorem vyšachovali na jeden dotek zkoprnělou obranu Netopýrů a brankář Guaita na pohotovou střelu na přední tyč překvapivě nestihl zareagovat - 0:1.

Valencia se však ani po těžkém direktu nesložila a vyvinula na soupeře nepříjemný tlak, který nejprve vyústil v reklamní střelu Soldada a krátce poté v dobrou palebnou pozici pro Guardada, kterému míč zády k bráně přiklepl právě Soldado; domácí levý bek však z rohu vápna přestřelil.

Pařížané odpověděli, zcela v duchu atraktivity a tempa úvodních minut, rychlým brejkem, který se přes bravurně centrujícího Ibrahimovice dostal až k Lucasovi; brazilský mládežník však neuspěl ani přepálenou střelou z pravého rohu šestnáctky, ani krátce poté přízemním pokusem z téhož místa. Obraz utkání pokračoval nadále v témže duchu - domácí Valencia logicky kupila mnohem více krátkých přihrávek a spoléhala zejména na postupné útoky, zatímco Pařížané, nastupující v přímočařejším rozestavení 4-4-2, hráli rychleji a jednodušeji zejména po křídlech. A neslo jim to úspěchy, neboť byli i v dalších minutách nebezpečnější - jak ukázala situace z 37. minuty, kdy se do zakončení brejkové situace dostal opět Lavezzi a Guaita se musel vytasit s výborným zákrokem.

A právě tato aktivita nakonec přinesla hostům druhý gól ještě před přestávkou; postaral se o něj Javier Pastore. Autorem finální přihrávky byl opět skvělý Lucas Moura, který si udělal místo na pravé straně a dokonale našel argentinského záložníka, jenž měl na penaltě dostatek času propasírovat svoji střelu skrze nejistého Guaitu - 0:2.

Valencia se za tohoto stavu pochopitelně snažila něco změnit, a kouč Valverde tak na hřiště poslal dvě nová jména - Banega a Jonás uvolnili svá místa Valdézovi s Canalesem, a druhý jmenovaný také jako první zaměstnal Sirigua, který v 51. minutě musel boxovat jeho nepříjemný střílený centr; následovala také Valdézova navštívenka v podobě nebezpečné hlavičky po Parejově rohu. Domácí začali druhou půli skutečně mnohem lépe a sevřeli soupeře v obranném krunýři..

..jenže tento tlak brzy polevil, a stav skóre zůstal stále nezměněný. Zhruba po hodině hry vzrušily diváky dvě rychle po sobě jdoucí situace - nejprve byl Soldado zastižen sice sám před Siriguem, ale zároveň v ofsajdu, poté se Ibrahimovic na druhé straně rozhodl sám střílet a Guaita musel rychle na zem.

A vše se tak rychle vrátilo do starých kolejí - Valencia postupně budující, PSG rychle útočící. Jako v 63. minutě, kdy Verratti vynikající přihrávkou ze středu pole našel Lavezziho, který však, stísněný a snad vychýlený z rovnováhy, poslal svůj pokus zblízka přímo do Guaitovy náruče. Nebo jen o pár vteřin poté, kdy se málem prosadil z brejku hrozící Ibrahimovic.

Nebo v 72. minutě, kdy PSG vstřelilo třetí gól - neuznaný. Kombinace Chantomeho s Ibrahimovicem vyústila ve střelu švédského útočníka a skvělý zákrok soupeřova brankáře; střídající záložník hostí pak sice ještě dorážel do prázdné, ale nacházel se už v postavení mimo hru.

Velmi otevřený a atraktivní zápas dospěl ke svému klíčovému bodu o pět minut později - Valdéz se totiž uvolnil ve vápně přes Jalleta a dostal mimořádnou možnost propasírovat míč z úhlu na bližší tyč, ale Sirigu a boční síť byli proti. V tenhle okamžik už to vypadalo, že si Pařížané skutečně odvezou všechny body..

..a trvalo to dlouho, předlouho, i přes několik náznaků před Siriguovou bránou (jako byl třeba Costův jedovatý přímý kop). Jenže potom, pár vteřin před koncem řádné hrací doby, Valencia snížila - Adil Rami naskočil na Costův pas a nedal Siriguovi šanci - 1:2.

A ani to ještě nebylo vše - Ibrahimovic, snad nervózní či frustrovaný ze svého vlastního matného výkonu, předvedl další ze svých blikanců a nechal se v nastavení vyloučit! Příčinou byl souboj s Guardadem, který švédský kanonýr nesmyslně vyhrotil až za rámec pravidel, ač červená byla možná přece jen trochu přísná.

Ani přes dramatický závěr se však na výsledku nic nezměnilo - Paříž bere tři body a dostává se tak do obrovské výhody, zatímco Valencia bude muset hodně přemýšlet o tom, že ani vysoká převaha v držení míče zkrátka není sama o sobě všechno.. Hostující tým totiž předvedl po všech stránkách lepší, profesionálnější a efektivnější výkon, a vítězí tak zcela po zásluze.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (308)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele