finále
25.05.2013 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Bayern díky Robbenovi porazil BVB a konečně ovládl Ligu mistrů

Třetí finálová účast za poslední čtyři ročníky Champions League přeci jen bavorskému velkoklubu přinesla kýženou radost a výhrou nad Borussií Dortmund tak Bayern pouze korunoval mimořádně povedenou sezónu. Rozhodující branku zaznamenal dosavadní smolař velkých finále Arjen Robben!

Jedno z nejdiskutovanějších témat bylo rozhřešeno ještě dlouho před samotným výkopem - Götze proti svému budoucímu chlebodárci nenastoupil, obnovil si totiž zranění stehna a držel svým spoluhráčům palce jen z tribuny. Žádné další překvapení ani na jedné straně k vidění nebylo a Dortmund i Bayern se tak představily ve stejném složení jako při závěrečném ligovém duelu.

Žlutočerné vosy hned od úvodního hvizdu dostávaly své přezdívky a včasným napadáním, často až hluboko na soupeřově polovině, nedávaly mnichovskému celku vůbec nic zadarmo. Náročný styl zanedlouho přinášel kýžené ovoce. Reus již ve třetí minutě ve vymezeném prostoru oslovil Lewandowskiho, jeho snahu však alespoň na roh srazil Boateng. Pro změnu po sražené přihrávce se do kulatého nesmyslu opřel zpoza vápna Blaszczykowski, mezi tři tyče ale tak jako tak nezacílil. Také z dálky to zkusil Lewandowski a pozorný Neuer musel vytáhnout mičudu zpod horní tyče!

Vzápětí vrátil odražený míč z rohu Gündogan do strany na rozběhnutého Reuse, jenž na přední tyči oslovil nehlídaného Kubu, jeho pohotová rána však na německou reprezentační jedničku recept nenašla! Borussen měli tou dobou jasně navrch a další šanci měl po Großkreutzově pasu Reus, pálil ale jen do nachystaného Neuera. Ten neměl velkou práci ani se zakončením Bendera.

Mnichované se začali dostávat do hry až po pětadvaceti minutách. A hned zanedlouho mohlo udeřit, když si na povedený centr z levé strany naskočil Mandžukić, jeho vydařenou hlavičku ale Weidenfeller za pomoci břevna za svá záda nepustil! Dortmundská defenziva se však z této situace očividně nepoučila a hned záhy se po rohu hlavou opřel do míče Martínez, do prostoru branky však nezamířil!

Tyto momenty rázem otočily kormidlo a FCB mělo najednou daleko více prostoru. Přesně z toho těžil Robben, jenž si na ofsajdové hraně počkal na skvělou přihrávku z hloubi pole, tváří v tvář si ovšem na dobře vyběhnuvšího strážce dortmundské branky nepřišel! Zbývající čas prvního dějství se hrálo nahoru dolu a zajímavé momenty se pravidelně střídaly před oběma pokutovými územími. To jen dokumentoval Lewandowski, jenž si po chybě bavorské obrany poradil s Boatengem, poté ale na klidného Neuera z úhlu nevyzrál! Zaplněné tribuny sotva stačily tajit dech.

Odpověď si chystal Robben, toho však nejprve za minutu dvanáct zpacifikoval Subotić. Hned z následného rohového kopu však "domácí" obrana zapomněla pro změnu na Müllera, produktivní středopolař ale do ohraničeného prostoru nezamířil. A do třetice měl po Hummelsově zaváhání obrovskou příležitost Robben, holandský expres to sice zkoušel chytrým obloučkem, ovšem za záda Weidenfellera se mu ani tentokrát dostat míč nepodařilo!

Také na začátku druhých čtyřiceti pěti minut se hrálo více na polovině Bavorů. Kloppovy ovečky působily o poznání kombinačnějším dojmem a mnichovská družina se musela častokrát netradičně spoléhat jen na dlouhé nákopy na vysunutého Mandžukiče. Žádné další nebezpečí však pro Neuera na obzoru nebylo a naopak po hodině hry z ničeho nic udeřilo na opačné straně: Ribéry šikovně prostrčil mičudu na Robbena, jenž celou situaci ještě vyšperkoval pasem na osamoceného Mandžukiče, kterého i díky teči nedokázal zastavit Schmelzer a urostlý Chorvat pohodlně zavěsil - 0:1.

Ten samý hráč to z velkého úhlu zkoušel i o dvě minuty později, navíc ještě obtěžován Hummelsem ale na Weidenfellera tentokráte recept nenašel. Jako blesk z čistého nebe se však velkého zaváhání uvnitř šestnáctky dopustil Dante, který kopačkou srazil Reuse a sudí Rizzoli musel ukázat na pokutový kop! Odpovědnost vzal na svá bedra Gündogan a zkušeně do protipohybu srovnal na 1:1! Euforie chtěl využít Hummels, jenž se z dálky opřel do odraženého míče, avšak pálil jenom vysoko nad branku. Obrovskou možnost měl po 72. minutách na druhé straně Müller, který využil chyby skluzujícího Schmelzera, míč směřující do prázdné svatyně pro změnu za minutu dvanáct skluzem vytěsnil mimo tři tyče obětavý Subotić!

Mnichované byli rázem na koni. Do odraženého míče se z velké dálky opřel Alaba, skvělého Weidenfellere však nepřekonal! Borussii s přicházejícím závěrem očividně ubývaly síly a toho se snažil využít po dobré kombinační akci Schweinsteiger, jeho dělovku však bezchybný strážce dortmundské brány vytěsnil! Dvě minuty před koncem řádné hrací doby už se však bavorská ekipa dočkala: Ribéry prostrčil balón na Robbena, který využil nedůrazu dvojice Hummels - Subotić a jemným dotekem ho posunul na místo určení - 1:2. BVB vrhlo všechny síly do ofenzivy (do hry přišel Sahin a Schieber), ale výsledkem byla pouze neškodná střela Schiebera.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1738)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele