semifinále - 1. zápasy
28.04.2009 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Chelsea v Barceloně ubránila bezbrankovou remízu

Kdo čekal ofenzivní koncert hráčů Barcelony, musel být při sledování dnešního semifinále Ligy mistrů zklamán. Chelsea na Nou Campu předvedla po taktické stránce výborný výkon a hráčům Barcy se přes tuhý obranný val těžko procházelo. S konečnou bezbrankovou remízou budou určitě spokojenější Blues.

Přestože oba trenéři před zápasem víceméně odhalili své karty, ve svých základních jedenáctkách přeci jen připravili jistá překvapení. V domácí sestavě překvapivě chyběl kapitán Carles Puyol, jehož na lavičku odsunul Mexičan Marquez. Kapitánskou pásku tak převzal Xavi. Také Guus Hiddink udělal v předpokládané sestavě jednu změnu, když nasadil defenzivního záložníka Johna Obiho Mikela, přičemž v útočné fázi vsadil pouze na dvojici Drogba, Malouda.

Utkání mohlo mít výborný začátek, respektive skvělý začátek pro domácí barvy. Thierry Henry pár desítek sekund po úvodním výkopu vybojoval na levé straně trestný kop, který zahrával Xavi. Míč proletěl celým pokutovým územím, na jehož konci ho vrátil zpět Samuel Eto'o, ale na druhé straně na něj již nedosáhl Marquez. Chelsea však měla obrovské štěstí, jelikož chybělo jen málo a mohla prohrávat.

Na druhé straně se po rychlé kombinaci na jeden dotek snažil odpovědět ranou z první Frank Lampard, ale nebyl přesný. Pro anglického záložníka to byla jedna z prvních, ale zároveň i posledních akcí. Lampard se totiž na zbytek utkání úplně vytratil. Také to byla jedna z mála příležitostí, kdy se více hráčů Blues, kteří dnes nastoupili v netradičních žlutých dresech, podívalo před branku Victora Valdese. Míč si totiž posléze vzala pod svojí taktovku Barcelona a začala rozjíždět všemožné útočné variace. Nicméně Chelsea pracovala směrem dozadu velice svědomitě a pro technicky zdatné borce Blaugranas bylo velice těžké přes tvrdou obranu soupeře projít.

Před utkáním se nejvíce mluvilo o souboji mezi Lionelem Messim a Josém Bosingwou, který měl jasný úkol - uhlídat největší hvězdu soupeře. První menší problémy měl portugalský obránce s konžskými kořeny po čtvrthodině hry, kdy ho šikovný Messi obešel a Bosingwovi nezbylo nic jiného, než drobného Argentince těsně před šestnáctkou stáhnout k zemi. Slibnou standardní situaci ale Barca nevyužila. Od té doby si již Bosingwa na svého úhlavního nepřítele dával mnohem větší pozor.

Přestože se většinu času hrálo na jednu branku, na tu Čechovu, šancí k vidění příliš nebylo. Do vyložené šance hostující obránci domácí útočná esa nepouštěla a střely z dálky příliš účinné nebyly. Chelsea se do útoku příliš nepouštěla, protože věděla, že případné otevření hry by mohlo být smrtící. V závěru čtvrté desetiminutovky mohl Nou Camp šokovat Drogba, jemuž obrovskou šanci přichystal špatnou přihrávkou Marquez, ale proti útočníkovi z Pobřeží slonoviny se nadvakrát vytáhl gólman Valdes, takže si mohl Marquez oddychnout.

Chelsea se ještě chvíli udržela na dostřel soupeřovy branky, zlobil především Malouda, ale větší nebezpečí už nezpůsobila a do šaten se po prvním poločase šlo za bezbrankového stavu. Spokojenější tedy mohli být hosté, jejichž hlavním úkolem bylo právě bránění, a protože na světelné tabuli svítila v kolonce vstřelených branek 0, byla mise z poloviny splněna. Mrzet mohla jen neproměněná šance Drogby.

Do druhého dějství nastoupily oba celky bez změn, ale diváci se museli v prvních deseti až patnácti minutách nesmírně nudit, protože fotbalu k vidění příliš nebylo. V krátkém časovém rozmezí se totiž musela hned třikrát přerušit hra a na trávník vyběhli lékaři a maséři. Prvním zraněným se stal Thierry Henry, který zůstal ležet po střetu s Alexem. O minutu později už byla situace vážnější, když z ničeho s bolestivou grimasou skácel Marquez. Špatné došlápnutí neustálo jeho koleno a mexický stoper musel střídat. Na hřiště se tak v 52. minutě dostal Carles Puyol, jenž si u Xaviho okamžitě vyzvedl kapitánskou pásku. Třetím do party barcelonských zraněných se stal za další dvě minuty Alves, ale ten se podobně jako Henry po chvilce vrátil do hry.

Výraznější šanci přinesla 62. minuta. Messi posunul míč na pravé straně pokutového území míč na Alvese a brazilský pravý obránce tvrdou ranou prověřil Petra Čecha, jenž střelu vyrazil. Přes precizní obranu Chelsea se katalánský tým prosadil znovu dvacet minut před koncem. To utekl stoperům Samuel Eto'o, stihl si ještě posadit dobíhajícího Alexe a vystřelil, Petr Čech ale jeho pokus kryl. Vzápětí připravil první střídání Guus Hiddink. Pro někoho trochu překvapivě stáhl Franka Lamparda a nasadil Juliana Bellettiho, který má s barcelonským dresem bohaté zkušenosti. Lampardovo střídání ale bylo opodstatněné, protože 30letému záložníkovi zápas příliš nevyšel.

Další šanci Blaugranas vedl opět Eto'o, který tentokrát z levé strany nahrával do pokutového území Henrymu, který se snažil obtočit kolem Bosingwy a upadl. Německý hlavní sudí však výzvy domácích nevyslyšel a penaltu neodpískal, ačkoliv opakovaný záběr prokázal, že Bosingwa Henrymu na zem lehce pomohl. Čas Barceloně ubíhal stále rychleji, ale Chelsea v obraně nepolevovala a soupeři nechtěla dopřát radost byť z jediné branky.

Necelých deset minut před koncem vyslal kouč Pep Guardiola na hřiště mladého útočníka Bojana Krkiče, který měl nakonec v první minutě nastavení na hlavě vítěznou branku. Z pravé strany bravurně odcentroval Alves, ale Krkič branku z bezprostřední blízkosti netrefil. Na Nou Campu se nastavovalo plných pět minut, a proto ještě měli Blaugranas jednu šanci. Na hranici vápna zůstal ležet zraněný Ballack, tím pádem nebyl rozběhnutý Hleb v ofsajdovém postavení a hrnul se na branku, v níž však stál dnes večer jistý Petr Čech a poslední šanci Barcy zlikvidoval. Chelsea si již poté bezbrankovou remízu uhlídala a do Londýna si tedy odváží nadějný výsledek. Rozhodně ale ještě není rozhodnuto.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (1524)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele