čtvrtfinále - odvety
14.04.2009 20:45 CET
4 : 4
(0:2)

Reportáž

Skvělá podívaná na Stamford Bridge přinesla postup Chelsea

Fantastický zápas. Jednoduché, avšak naprosto vystihující zhodnocení dnešního zápasu na Stamford Bridge. Duel mezi Chelsea a Liverpoolem by mohlo vystihnout i další heslo, a to "jednou jsi dole, jednou nahoře”.

Až ve 13. minutě diváci na Stamford Bridge zaregistrovali první vážnější šanci. Kuyt posunul míč na Benayouna, jenž nastoupil místo zraněného Gerrarda a izraelský reprezentant patičkou elegantně vybídl Torrese. Ten ale branku v dobré pozici přestřelil. Vzápětí se hra přesunula před druhou branku, ale ani Lampard nemířil z trestného kopu přesně.

V 19. minutě předvedl neuvěřitelný kousek obránce Liverpoolu Fabio Aurelio. Levonohý Brazilec zahrával z pravé strany volný přímý kop, přičemž se očekávalo, že míč pošle do pokutového území, kde na něj čekali jeho spoluhráči. Jenže Aurelio zaskočil snad všechny přítomné, když míč přesnou ranou poslal podél stojícího hráče Chelsea k bližší tyči, na což nestihl brankář Čech zareagovat a kapituloval.

Vstřelená branka hráče Reds nabudila, ale útočné výpady do zaskočené obrany Chelsea byly bezúspěšné. U další výraznější šance Liverpoolu byla opět dvojice Benayoun, Torres. Tentokrát Aureliovu přihrávku zužitkoval Torres, ale proti Benayounovi následně včas vystartoval Petr Čech.

Další velkou událost přinesla 28. minuta, kdy do osudu zápasu poprvé zásadně zasáhl španělský sudí Cantalejo. Po centrovaném míči do pokutového území totiž nejprve rozhodčí při nevoli červených zapískal na přerušení hry, ale následně fanoušky Reds potěšil, když překvapivě nařídil pokutový kop. Opakovaný záběr ukázal, že hlavním viníkem byl hrdina prvního utkání Branislav Ivanovič, jenž k zemi stáhl Xabiho Alonsa. K exekuci pokutového kopu se vzápětí postavil sám postižený a bezpečně proměnil. Po necelé půlhodině hry tak vedl Liverpool na Chelsea vedl už 2:0 a sen o postupu začal být reálnější.

Svoje zaváhání chtěl na druhé straně odčinit Srb Ivanovič, když se vydal na útočný výlet a pronikl až do šestnáctky, kde spadl po kontaktu s Carragherem, načež to stadionem jen zahučelo. Píšťalka sudího Cantaleja však zůstala ňemá. Hiddinkovi se dosavadní průběh zápasu musel jen pramálo líbit, a proto už deset minut před přestávkou sáhl k prvnímu střídání. Salomona Kaloua vystřídal světoběžník Anelka.

Blues poté hru srovnali a Liverpoolu již nedávali tolik prostoru. Do šancí se ale domácí borci stále nedostávali. K ohrožení Reinovy branky docházelo prakticky pouze po standardních situacích, ale hlavičky postrádaly razanci a přesnost. Těsně před přestávkou vystrašil Petra Čecha svojí hlavičkou Kuyt a český brankář jí jen tak tak vytěsnil. Chelsea se ale nepodařilo vyvést míč z vlastní poloviny a o pár sekund později byl míč opět před domácí brankou. Ani tentokrát nepředvedl Čech jistý zákrok a měl štěstí, že Liverpool z velkého závaru nic nevytěžil.

Více se již do úvodních pětačtyřiceti minut nevešlo. Přesto však přinesl řadu překvapení. Tím hlavním bylo bezpochyby skóre, když Liverpool vedl už 0:2 a rázem byl zpět ve hře o postup. Dalším překvapením byla hra Chelsea, která hrála velice pasivně, soupeři nechávala až příliš prostoru, z čehož vyplynulo několik šancí. V neposlední řadě tu pak bylo několik chyb a také nejistý výkon Petra Čecha.

A že by se Čech ze svých chyb z prvního dějství nějak výrazně poučil se říci nedalo, protože pár sekund po zahájení toho druhého zaváhal znovu. Vyběhl si totiž pro dlouhý míč, za kterým mířil Torres, ale těsně před ním se nečekaně zastavil a mohl jen děkovat soupeři, že prázdné brány nevyužil. Duel si ale pro diváky na Stamford Bridge připravil další nečekaný zvrat v 50. minutě, kdy jako blesk z čistého nebe udeřila Chelsea. Z pravé strany poslal míč před branku Nicolas Anelka, který jemně tečoval Drogba, na což nestačil zareagovat Reina a vracejíce se z protipohybu si vrazil míč do vlastní sítě. Branka ale byla připsána útočníkovi z Pobřeží slonoviny.

Nechybělo mnoho a o pět minut později mohly být naděje Liverpoolu opět na míle vzdáleny, ale Didieru Drogbovi chyběly při trestném kopu centimetry. To potvrdili i fanoušci, kteří se radovali na znamení branky, protože z několika míst to vypadalo, že míč skončil v síti. Neuvěřitelný zápas v západním Londýně ale pokračoval a domácí vzápětí zahrávali další podobný trestný kop. Nyní však již u něj nebyl Drogba, nýbrž bomber Alex. Ten se se střelou absolutně nemazal a nekompromisní dělovkou propálil Reinu, jenž se jen prolétl vzduchem. Na světelné tabulky tak po 57 minutách svítilo skóre 2:2 a už bylo jasné, že se nebude prodlužovat.

V 67. minutě využil skvělý pas za obranu Didier Drogba a utekl Aureliovi, který mu nestíhal. V pokutovém území nakonec místo zakončení ještě zvolil přihrávku na lépe postaveného Ballacka, který však velkou šanci zahodil.

Podobně jako dvě branky nakoply v prvním poločase Liverpool, také hru Chelsea posunulo vyrovnání do jiných dimenzí. Rázem se totiž Blues dařila rozehrávka, přicházely šance a Reds začali chybovat. Definitivně se zápas otočil v 76. minutě. Drogba se opět proměnil do role nahrávače a tentokrát z levé strany našel před brankou Lamparda, který neměl problém s překonáním brankáře Reiny, který i přes veškerou snahu musel lovit míč ze své sítě, dnes večer již potřetí. Jako den a noc se tedy ukázal první a druhý poločas v podání Chelsea, která vstala z mrtvých a během půlhodiny otočila vývoj utkání, přičemž výrazně nakročila k branám semifinále.

Jenže to asi nikdo v Londýně nečekal, co se ještě bude dít. Liverpool se totiž s povahou sobě vlastní nechtěl vzdát a v 81. minutě vyrovnal. Byla to další vlastní branka, respektive se o ní hodně zasloužil Michael Essien, když tečoval střelu Lucase Leivy a bezmocný Čech se jen ohlédl, jak míč putuje za jeho záda. Strhující duel ale stále nechtěl přestat s brankovou nadílkou a už o dvě minuty později připravil další zajímavou zápletku. Po centru z levé strany se z bezprostřední blízkosti hlavičkou trefil Dirk Kuyt a zápasu dal znovu nový rozměr. Liverpoolu v té době zbývalo do konce utkání i s nastavením asi deset minut.

Hektický závěr, v němž měl vyvrcholit tlak Liverpoolu, však Chelsea nakonec zvládla dokonale a po další skvělé práci Didiera Drogby a následné gólové přihrávce Anelky se mohl z osmé branky neskutečného duelu radovat Frank Lampard. V té době byl stav 4:4 a do konce zbývalo jen několik desítek sekund. Přesto se Reds nevzdali a nebýt obětavého zákroku Michaela Essiena a jeho hlavičky na brankové čáře, mohli opět vést. To se však již brankový účet ale definitivně uzavřel a modří mohli po závěrečném hvizdu sudího Cantaleja konečně poprvé naplno vydechnout.

Zápas by se směle dal zhodnotit jedním slovem - úžasný. Na Stamford Bridge byl k vidění vskutku famózní duel, kterému nechybělo snad nic. Diváci si přišli na kuriózní branky, penaltu a i několik neuvěřitelných zvratů, které zápasu po celý jeho průběh dodávali onu jiskru. Nicméně po devadesáti minutách se z postupu raduje Chelsea, která dokázala několikrát reagovat na vedení Liverpoolu a v semifinále narazí na španělskou Barcelonu.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (842)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele