osmifinálové skupiny - skupina B
27.11.2002 20:45 CET
1 : 1
(0:0)
Stadión:
Mestalla, Valencia

Reportáž

Valencia CF - AFC Ajax 1:1

Didulica vychytal Ajaxu bod

Valencia do utkání vstupovala v roli favorita a s jednou lichotivou statistikou – v Lize Mistrů doma na stadiónu Mestalla ještě nikdy neprohrála. A celý první poločas jasně nasvědčoval tomu, že to ani tentokrát nebude jinak.

Už ve druhé minutě zahodil stoprocentní gólovou šanci norský útočník v dresu Valencie John Carew. Pět metrů od prázdné branky měl spoustu času na zakončení, míč ale nepochopitelně poslal nad branku. V 11. minutě se poprvé v brance Ajaxu blýskl pětadvacetiletý australský gólman Didulica. Po rohovém kopu se k hlavičce dostal Carew, Didulica ale jeho pokus skvělým reflexivním zákrokem vyrazil.

Ve 13. minutě přišla první a na dlouho poslední šance Ajaxu. Ve vápně se k míči dostal Litmanen, po zemi zamířil k tyči, brankář Canizares byl ale pozorný. Valencia byla v těchto fázích zápasu jasně lepším týmem, dostala Ajax pod tlak a obrana nizozemského týmu sotva stačila odkopávat míče. V 16. minutě z přímého kopu centroval Ayala, Angulo ale hlavou mířil těsně vedle.

Až do 27. minuty se Ajax s výjimkou Litmanenovy šance nedostal s míčem na kopačkách na polovinu soupeře. Nejprve to z dálky zkusil van der Vaart, mířil ale přímo na gólmana. Stejný hráč o chvilku později po pěkné individuální akci centroval před branku, tam ale žádného spoluhráče nenašel. Pobyt Ajaxu na polovině Valencie pak zakončil Trabelsi střelou nad branku.

Ve 36. minutě udělal velkou chybu v obraně van der Meyde, dva hráči Valencie se skolo hnali sami na branku, na poslední chvíli je ale odzbrojil kapitán Christian Chivu. Ajax se konečně dostal trochu do hry, žádné větší šance si ale nevytvořil. Ve 39. minutě vybojoval míč Tomáš Galásek, dopředu poslal van der Meydeho, jeho centr ale Hossam Mido do branky neusměrnil.

Závěr prvního poločasu patřil opět domácím. Ve 42. minutě kopal přímý kop ze 30 metrů Baraja, jeho pěknou ránu ale Didulica kryl. O minutu později další standardní situaci rozehrával Vicente, míč ale napálil jen do zdi a následná Ayalova hlavička šla mimo branku. Valencia byla opět lepší, zadáci Ajaxu často faulovali, ale žádná další gólová šance z toho nebyla.

Úvod druhého poločasu byl poměrně vyrovnaný, hrálo se na obě strany, ale téměř čtvrt hodiny se nic vážného nestalo. Jen v 56. minutě kopala Valencia jeden z mnoha přímých kopů, Baraja ale z 20 metrů trefil jen zeď. O tři minuty později zleva centroval Vicente a Chivu spolu s gólmanem Didulicou měli co dělat, aby hrozící nebezpečí zažehnali. V 64. minutě při rohovém kopu nechali hosté úplně volného Carewa, jeho hlavičku ale Didulica fantastickým zákrokem vyrazil, také následný závar přežila jeho branka bez úhony. O chvilku později měli domácí další velkou šanci, těsně za hranicí velkého vápna nařídil rozhodčí Veissiere z Francie další z mnoha přímých kopů. Baraja tentokrát zeď obstřelil, míč ale do sítě dalším skvělým zákrokem nepustil Didulica.

V 69. minutě opět zahrozili hosté, Egypťan Mido zkusil z úhlu překvapit Canizarese a málem se mu to podařilo, gólman Valencie měl co dělat, aby míč na brankové čáře zastavil. Hned z protiútoku měli další gólovou šanci domácí, střídajícího Sáncheze ale opět vychytal výborný Didulica. Valencia se opět dostala do tlaku a každá akce zaváněla gólem. V 71. minutě rozehrál přímý kop Baraja, přetáhl na úplně volného Vicenteho, ten ale z voleje zamířil těsně vedle. Z následného obléhání branky Ajaxu vzešel další skvělý zákrok Didulici, dorážku odvážným zákrokem proti tyči odvrátil Chivu. Další přímý kop zpoza vápna přišel o dvě minuty později, ale jak Baraja, tak po něm i Fábio Aurélio trefili jen zeď.

To už byl na hřišti i Zlatan Ibrahimovič, který vystřídal Litmanena, a v závěru utkání přišly jeho chvíle. V 82. minutě se po akci na jeden dotek hra přenesla z jednoho vápna do druhého, Ibrahimovič ale střelu přes obránce vyslal těsně mimo. O minutu později opět čisté konto zachraňoval Didulica, tentokrát po chybě Maxwella s vypětím všech sil zastavil lob, který směřoval do branky.

Všechny podstatné události se vešly do závěrečných minut utkání. Jako blesk z čistého nebe přišel v 88. minutě krásný pas na Ibrahimoviče, švédský rychlík nejprve obešel brankáře Canizarese a střelou do prázdné branky šokoval celý stadión – 0:1. Valencia samozřejmě vrhla všechny síly do útoku, byla na ní ale patrná nervozita. Ve druhé minutě nastaveného času ale Didulica konečně kapituloval, na Angulovu střelu do protipohybu byl krátký – 1:1.

Valencia tak odvrátila prohru doslova za pět minut dvanáct. Ajax může být s bodem stoprocentně spokojený, nebýt vynikajícího výkonu gólmana Didulici, mohl si ze Španělska odvézt pěkný debakl.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele