základní skupiny - skupina D, 4. kolo
09.11.2023 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Raków v Lisabonu doplatil na nedisciplinovanost. Ledový klid opakovaně prokázal Goncalves

Hráči lisabonského Sportingu si ve čtvrtém kole skupiny D Evropské ligy poradili s Rakówem 2:1, a získali tak důležité tři body v boji o postup do jarní fáze soutěže. O triumf domácích se postaral Pedro Goncalves, jenž proměnil v obou poločasech pokutový kop. Lvům navíc výrazně pomohlo brzké vyloučení Bogdana Racovitana, jenž ve 12. minutě nevybíravě fauloval před první penaltovou situací. Klub z Čenstochové se i kvůli tomu nadále sklání na dně tabulky a v následujících duelech už zabojuje pouze o jarní fázi Evropské konferenční ligy.

Hosty z Polska čekala po nepovedené první polovině skupiny složitá práce. Pokud si chtěli před závěrečnými dvěma duely udržet reálnou naději na postup do vyřazovací fáze, museli na hřišti Lvů bezpodmínečně zvítězit. To se sice na první pohled nejevilo jako jednoduchý úkol, v prvním vzájemném remízovém duelu ale platil za lepší celek právě Raków. Ten při zmíněném měření sil nastřádal celkem 19 střeleckých pokusů a míč na kopačkách držel většinu času.

Sporting mohl slavit první gól už v šesté minutě, kdy za vápnem pálil Daniel Braganca, střela se mu však vykroutila mimo tři tyče. Chvíli poté se domácí dočkali penalty po tvrdém zákroku ve vápně, za který navíc Racovitan dostal červenou kartu. Pokutový kop ve 14. minutě zkušeně proměnil Goncalves, když poslal brankáře Vladana Kovačeviće na druhou stranu.

Skvělým sólo průnikem se následně předvedl Marcus Edwards, zblízka z velkého úhlu ale nedokázal propálit připraveného Kovačeviče. Anglický křídelník byl v akci i ve 43. minutě, kdy prošel soupeřovou oslabenou obranou a ranou pod břevno protáhl brankáře.

Lisabonský celek kopal penaltu i na začátku druhého poločasu po nešťastné hře rukou Milana Rundiče, Goncalves si k ní stoupl i podruhé a v 52. minutě znovu rozvlnil síť. V 71. minutě však klub z Čenstochové dokázal i v oslabení odpovědět. Marcin Cebula z úhlu sice gólmana Antonia Adána nepřekonal, odražený míč si ale našel Rundič a ten jej napálil do prázdné branky. Definitivně mohl zápas rozhodnout Braganca, navedl si šikovně míč na střed a vypálil, jenže Kovačevič předvedl další skvělý zákrok.

Sporting tedy potvrdil roli favorita a polskému celku velmi zkomplikoval cestu za postupem. Jeho příštím soupeřem bude 30. listopadu Atalanta, Raków tentýž den vyzve Sturm Graz.

Autor: Livesport.cz / David Pěchota

Komentáře (3)

Přidat komentář
0:1

2:1

Reagovat
Elmas

Reagovat
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele