osmifinále - 1. zápasy
06.03.2024 18:45 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Eduardo Quaresma v souboji s Gianlucou Scamaccou (© AFP)

Šachování se sestavami vyústilo v pat. V partii trenérů dvou generací střelcům odzvonilo

Sporting remizoval v úvodním zápase osmifinále Evropské ligy s Atalantou 1:1. Útoky obou celků nastoupily v obměněných sestavách oproti domácím soutěžím a nečekané volby se trenérům, které od sebe dělí 27 let, vyplatily. V 17. minutě potěšil kouče zelenobílých Rubéna Amorima, o nějž se mají zajímat věhlasné kluby v čele s Barcelonou či Liverpoolem, zkušený Paulinho. Na jeho zásah ale ještě v první půli odpověděl Gianluca Scamacca, jenž v týmu Gian Piera Gasperiniho rovněž většinou plní roli náhradníka.

Přes řadu dalších šancí se diváci rozdílového gólu nedočkali, i protože hned čtyřikrát zazvonila branková konstrukce.

Lisabonským celkům se v pohárové Evropě dařilo, a tak bylo dle regulí potřeba, aby se domácí zápas jednoho z nich odehrál s denním předstihem. Základní stavební kámen úspěchů Sportingu představoval Viktor Gyökeres, jenž vsítil v posledních devíti soutěžních duelech 10 gólů, ale tentokrát v základní sestavě chyběl. Atalantě podobná individualita scházela, přesto ovládla základní skupinu D Evropské ligy, jejíž součástí byli také zelenobílí.

Když přijeli Orobici na tento stadion v říjnu, zvítězili zejména díky povedené první půli. Tentokrát však začali lépe domácí, když Trincao vyslal v 17. minutě do úniku Gyökeresova náhradníka Paulinha a ten skóroval přízemní ranou ke vzdálenější tyči. Podobným způsobem se snažil vyrovnat pravý bek Emil Holm, jenže jeho pokus se odrazil od brankové konstrukce a podél čáry zamířil do zámezí. Hned vzápětí pak totožná tyč zastavila dalekonosný projektil Scamaccy. Ve 39. minutě se po chybě domácí defenzivy přesunul vytáhlý Ital blíže pokutovému území a nekompromisně překonal vyběhnutého Franca Israela. Další souboj těchto mužů už ovládl Jihoameričan, když mrštným skokem proti hlavičce zamezil bleskovému obratu.

Trenér Amorim zareagoval na herní převahu Atalanty poločasovým nasazením zprvu opomenutých opor včetně Gyökerese. Nebezpečněji však nadále působili Lombarďané, kteří v 60. minutě potřetí v utkání trefili tyč, tentokrát po brilantním uvolnění se v podání Ademoly Lookmana. Osud nicméně neměli zcela nakloněn ani zelenobílí, jelikož branková konstrukce zvonila i po hlavičce Sebastiána Coatese.

Atalanta tak sice nezopakovala skupinovou výhru z Lisabonu, remíza však byla rovněž nadějným výsledkem pro odvetu. Ta je na programu 14. března.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (9)

Přidat komentář
Bastaron

2:1

Reagovat
John Obi Mikel

1:0

Reagovat
Elmas

1:1

Reagovat
ACSeRw!n

3:0

Reagovat
oli9

2:0

Reagovat
Pharrell

Tady Sporting hodně zklamal naopak Atalanta je více překvapila a vzhledem k vývoji v zápase měli vyhrát hosté . Byli fakt lepší .

Reagovat
Largo

Doufám, že doma to Atalanta ukope. Už kvůli koeficientu.

Reagovat
FORZAMILAN

Reagovat
FORZAMILAN

Mohli vyhrát, škoda, na konci měli tutovku....ale doma je snad daj

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele