základní skupiny - skupina D, 2. kolo
05.10.2023 18:45 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Oslavy hráčů Atalanty (© AFP)

Sporting poprvé v sezoně padl. Bardovi na lavičce Atalanty udělali radost defenzivní mladíci

Souboj dosud bezchybných celků základní skupiny D Evropské ligy opanovala ve druhém kole Atalanta, když na půdě Sportingu zvítězila 2:1. Domácí celek, jenž hořkost porážky okusil v této sezoně poprvé, čelil v úvodním dějství výrazné herní převaze Nerazzurri, kterou po půlhodině hry přetavil ve vedoucí trefu 19letý Giorgio Scalvini. Svého kolegu z defenzivních řad Bergama navíc krátce před odchodem do šaten napodobil jen o dva roky starší Matteo Ruggeri, pro oba se přitom jednalo o první trefy v evropských pohárech. Velezkušený kouč Gian Piero Gasperini se tak díky nim dočkal 175. výhry na lavičce Orobici.

Jedním z papírově nejatraktivnějších zápasů druhého kola skupinové fáze byl souboj mezi Sportingem a Atalantou. Portugalský tým od startu nové sezony nepoznal přemožitele, přičemž pouze jednou remizoval. Bergamo zase nastupovalo se sérií čtyř duelů v řadě bez porážky a velmi pevnou defenzivou, která byla v italské nejvyšší soutěži druhá nejlepší.

To, že kvalita Nerazzurri nespočívá pouze v obraně, se pokusil hned v 11. minutě prokázat Ademola Lookman. Nigerijský útočník si po levé straně navedl míč až do pokutového území a vypálil, jeho ránu ale stihl na poslední chvíli vytěsnit jeden z protihráčů. Na úvodní ohrožení branky si tak diváci počkali až do 33. minuty a hned se jednalo o úspěšnou akci.

Davide Zappacosta utekl konkurenci a z ostrého úhlu vyslal přízemní centr před malé vápno, kde se nacházel mladík Scalvini, jenž premiérovým gólem v evropských pohárech poslal svůj tým do vedení. Zelenobílí dále tahali za kratší konec a byli za to o 10 minut později znovu potrestáni. Další z mladých hvězd Ruggeri se dostal do úniku a nadvakrát překonal Antonia Adána.

V úvodu druhé půle se svůj tým pokusil vrátit do utkání střeleckým pokusem střídající žolík Geny Catamo, jeho rána byla ovšem zablokována. Klub z hlavního města Portugalska se dál tlačil do útoku, doplácel však na nedostatečnou kreativitu v oblasti pokutového území. Obrovskou příležitostí v 73. minutě navíc pohrdl Matheus Reis, jehož nebezpečný obstřel k levé tyči parádně vychytal Juan Musso.

"Lvi" se ale přece jenom dočkali, když autor úvodní trefy fauloval ve vápně a Viktor Gyökeres s přehledem proměnil následný pokutový kop. Domácí kontaktní gól nastartoval a ti se jen díky opětovnému zákroku Mussa a dobře postavené brankové konstrukci se již vyrovnání nedočkali.

Atalanta tak na hřišti Sportingu uspěla a zároveň ukončila sérii neporazitelnosti domácích. Následující kolo skupinové fáze je na programu 26. října. Celek z Portugalska se střetne s Rakówem, Bergamo změří síly se Sturmem Graz.

Autor: Livesport.cz / Radek Pelán

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele